» Blog » Citizen

Dámské Citizen Radio Controlled FC001: recenze nejprodávanějších dámských Citizenů

Tagy: Recenze | Citizen | Dámské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.8.2022 | 8 MIN | 2x komentář

Nejdřív jsem jim na chuť moc nepřišla. Byly na mě moc nápadné, určitě budou i dost těžké, nastavování složité, říkala jsem si, a ten zvláštní design… Až po pár dnech nošení jsem pochopila, co na nich všichni vidí. A jak je možné, že i přes celkem vysokou cenu jsou u nás rádiem řízené FC001 nejprodávanější dámské Citizeny. Můj skromný objev jsem zkusila sepsat v krátké recenzi.

Dámských hodinek, které by byly řízené rádiem moc nenajdete. Vlastně si jen horko těžko vybavuji z těch známějších značek jinou než Citizen. Možná, že už je to na nás „moc složité“, není po nich taková poptávka, a proto ani nabídka. Málokterou dámu asi napadne chtít od klasických „hloupých“ hodinek, aby se seřizovaly zrovna rádiem, měly budík, nabíjely se světlem a další vymoženosti.

Celkem přesně to vystihl jeden zákazník, který koupil hodinky partnerce a dal osobitou recenzi na Heureku: „Bohužel ženy dají více na design a ne na funkčnost, je pak na nás mužích je přesvědčit, že tyto hodinky jsou to nejlepší, co můžou mít. Tyto hodinky ale přesvědčovat nemusí, jsou dokonalé. Prostě na to mají.“

Samozřejmě že se musím našeho pokolení zastat, svým způsobem má nicméně pravdu. Většinou od hodinek chceme, aby byly hezké. Dobře se nosily. Byly kvalitní a neměly jsme s nimi žádnou práci. Zajímavé je, že tyto Citizeny to všechno splňují. Dost řečí na úvod, pojďme na recenzi.

Vzhled

Poznatek číslo jedna: ve skutečnosti vypadají mnohem líp, než na jakékoli fotce, kterou na internetu najdete. Oba modely, jak s oranžovými, tak fialovými detaily jsou jednoduše zajímavé a rozhodně se neokoukají. Já se sžila s fialovou verzí a i když nejsem moc velký nadšenec do perleťových číselníků, tady mě opravdu bavil. Je totiž rozdělen ještě paprskovitou strukturou, která mi evokuje sluneční pohon hodinek a v různých úhlech a světle dostává číselník odlišné zbarvení, vždy ale velmi decentní.

Poznatek číslo dvě: propracované detaily oceníte; dřív, nebo později. Na první pohled můžou vypadat jako každé druhé, ale detaily jsou tady hodinářsky zpracované a i při bližším pozorování opravdu dotažené. Zkosené indexy, ocelové lemování na číselníku, a co teprve ten poctivý ocelový náramek... Nejvíc ale zaujme rafinovaná kombinace s kontrastní barvou, fialovou, nebo oranžovou. Je to svěží, zajímavé, působí moderně a současně elegantně. Co tomu vytknout?

Detaily i zpracování jsou na dobré úrovni

Detaily i zpracování jsou na dobré úrovni

Funkce

Kromě vzhledu jsou to samozřejmě funkce, které zaujmou. A tady jich máme celou řadu. Mezi ty nejdůležitější, které oceníte dennodenně patří:

Synchronizace podle rádiového signálu. Asi jeden z hlavních důvodů, proč si vybrat právě tyto hodinky. Pokud chytí signál, samy se noc co noc seřídí na vteřinu přesně. A i když někdy signál zrovna není v dosahu, pořád jdou s přesností běžných quartzových (bateriových) hodinek.

Věčný kalendář. Na běžných hodinkách musíte myslet na to, zda má měsíc 30 nebo 31 dnů. Tady ne. Hodinky mají tzv. věčný kalendář až do roku 2100. Takže i kdyby nebyly v dosahu rádiových vln, datum i den budou i tak správně.

Solární pohon. Citizen patří mezi průkopníky v solárním napájení hodinek. A tak není divu, že jej najdeme u většiny, včetně tohoto modelu. Hodinky nemají klasickou baterii ale akumulátor, který se nabíjí světlem. Slunečním i umělým, a stačí jim poměrně málo. Výhodou je rozhodně ekologičnost, bezúdržbovost (nemusíte měnit baterii) a světlo poskytne dostatek energie pro všechny zbylé funkce.

Eco-Drive – solární pohon Citizenu patří mezi světovou špičku v této technologii. Dámský model má ukazatel stavu nabití akumulátoru, ochranu proti přebití, detekci nedostatku energie a dokonce i systém úspory energie, pokud nejsou vystaveny světlu.

Horní ukazatel informuje o stavu nabití akumulátoru, zjistíte z něj zda je zapnut zimní/letní čas a ukazuje aktuální den v týdnu

Horní ukazatel informuje o stavu nabití akumulátoru, zjistíte z něj zda je zapnut zimní/letní čas a ukazuje aktuální den v týdnu

Budík. Tuto funkci na klasických, a ještě k tomu dámských hodinkách moc často nepotkáme. Nastavit se dá jen jeden, funguje však velmi úderně a 15 sekundové pípání vás rozhodně probudí. Nastavení je jednoduché: povytáhnete korunku do druhé pozice (nadoraz), sekundová ručka ukáže, zda je budík ON/OFF. Pokud jej chcete zapnout, zmáčknete dolní tlačítko. Korunkou pak nastavíte na dolním subciferníku v kolik chcete, aby hodinky zapípaly a jakmile je vše nastaveno, korunku opět domáčknete k pouzdru.

Dopoledne/odpoledne. Většinou sice víme, zda je ráno, nebo večer, ale kdyby náhodu, subciferníček AM/PM v levé části nás ujistí.

Duální čas. Praktická funkce, kterou oceníte, pokud často cestujete nebo máte známé v zemi s jiným časovým pásmem. Na subciferníku nastavíte, pro jaké město chcete zobrazovat čas a nemusíte z hlavy odečítat nebo přičítat časový posun.

Dolní subciferník ukazuje čas v druhé zvolení časové zóně. Levý subciferník zase informaci zda je dopoledne či odpoledne

Dolní subciferník ukazuje čas v druhé zvolené časové zóně. Levý subciferník zase informaci zda je dopoledne/odpoledne ON/OFF informuje o stavu budíku

Nastavování

V dnešní době jsme zvyklí poradit si s nastavováním technologických novinek, od telefonu, přes smartwache až po notebooky. Ale klasické rádiem řízené hodinky? To by mohl být oříšek. Protože pár pánských RC modelů jsem už měla v ruce (a bez návodu ani ránu), trochu jsem se nastavení obávala. Samozřejmě, že teď přijde věta, že mé obavy byly zcela zbytečné.

V zásadě stačí, když necháte hodinky nastavené už od prodejce. V takovém případě budete mít nastavenou správně časovou zónu, případně i letní/zimní čas. O vše ostatní už se postarají hodinky samy.

Radio Controlled (RC) – s tímto typem seřízení času u hodinek se můžeme setkat už od 90. let. Lokace vysílačů je v Japonsku, Číně, USA a Německu. Bohužel je signál dostupný jen na severní polokouli a dnes je modernější alternativou např. Bluetooth nebo GPS.

Seřízení přesného času probíhá opravdu automaticky a jak je u RC hodinek zvykem, vždy v noci. I proto je dobré nechávat je na (ideálně západním) okně. Pak už na sekundu přesně podle rádiového signálu seřídí čas a jednou za půl roku i letní/zimní čas. Zda spojení proběhlo si můžete kdykoli zkontrolovat, stačí zmáčknout spodní tlačítko. Pokud se vteřinová ručka zastaví na NO, znamená to, že signál nepřijaly. Delším podržením stejného tlačítka příjem vyvoláte manuálně, pokud to neuděláte, poběží dál s přesností běžných elektronických hodinek.

Hodinky přijímají čas automaticky, a to z jednoho z pěti světových vysílačů. Samy si taky automaticky vyberou nejbližší. U nás je to německý ve Frankfurtu. Podle jeho rádiových vln nastaví hodinky správný čas i datum. Co je třeba nastavit, je časová zóna. Jak jsem zmínila, většinou ji budete mít správně nastavenou už při koupi, ale i tak se hodí to umět, zvlášť, pokud se ji rozhodnete při cestování měnit.

Pro výběr časové zóny hlavního času (domovského) stačí vytáhnout korunku do první polohy (1). Vteřinová ručka ukáže aktuálně zvolené město a otáčením korunky pak nastavujete město, podle kterého se seřídí čas. Pro Česko je takovým velkým městem se stejnou časovou zónou Paříž.

Pro výběr druhé časové zóny (místního času) v dolním subciferníku opět vytáhnete korunku do první polohy (1), zmáčknete dolní tlačítko, vteřinovka skočí na aktuálně zvolenou zónu a otáčením korunky zvolíte město s požadovanou časovou zónou. Máte třeba známého v Tokiu? Můžete si nastavit místní Tokijský čas, abyste věděli, kolik tam má zrovna hodin.

Prohození domovského a místního času. Pokud máte rodinu třeba v Londýně, a máte nastavený místní čas na jejich, můžete si při návštěvě časy rychle prohodit. Stačí podržet horní a dolní tlačítko současně. Časy se okamžitě prohodí, a jakmile přijedete domů, stejným způsobem je opět změníte.

Nastavení letního/zimního času – hodinky umí nastavit letní a zimní čas automaticky, pokud jste však někde, kde rádiový signál nedosáhne, můžete jej zapnout či vypnout manuálně. Opět stačí povytáhnout korunku do první polohy (1) a zmáčknutím tentokrát horního tlačítka zvolit, zda bude zapnutý (SMT strana) nebo vypnutý (SMD strana).

Snad jediným skutečným problémem je situace, kdy se čas nějak rozhodí (např. uměle vyvolaným resetem, silným nárazem nebo při úplném vybití akumulátoru), ručky se „ztratí, rozhodí“, a bude třeba pomoct jim do tzv. „referenční, nulové“ pozice. Tuto kalibraci je třeba provést ručně a rovnou doporučím jít krok za krokem podle návodu. Jakmile se dostanete do nulové pozice, hodinky se seřídí podle posledního přijatého rádiového signálu, nebo jej můžete vyvolat. Pokud máte to „štěstí“, že jste někde mimo dosah, můžete vše opět nastavit i ručně. Tyto situace jsou však výjimečné.

Materiály

Na kvalitu se u Citizenu naštěstí můžeme skutečně spolehnout, ať už vybíráme hodinky v jakékoli cenové kategorii. Společnost se stoletou historií a dobrým postavením v hodinkářském světě by si sotva chtěla trhnout ostudu něčím odbytým. U Citizen Ladies Radio Controlled je to stejné.

Pouzdro je z chirurgické oceli, stejně jako náramek. Ten má jednotlivé články krásně zahlazené i z bočních a vnitřních stran a i váha prozradí, že tady se na materiálu nešetřilo. To platí i pro praktickou sponu, tzv. motýlovou, která má navíc i jemné zdobení. Rychle a pohodlně se zapíná a opět to není obyčejný plíšek, nýbrž pěkně zpracovaná ocel.

Pouzdro i náramek je z chirurgické oceli, s praktickým motýlovým zapínáním

Pouzdro i náramek je z chirurgické oceli, s praktickým motýlovým zapínáním

Má to samozřejmě i nevýhodu v podobě vyšší hmotnosti hodinek a hlavně ze začátku se může zdát, že jsou zkrátka příliš těžké. Můžu však potvrdit, že je to hodně o zvyku a nedávala bych na první dojem/potěžkání. Pokud už teď víte, že na ruce potřebujete něco lehčího, i přes všechny výhody tohoto modelu, doporučím porozhlédnout se jinde. Hodinky jsou skutečně z poctivého kusu oceli a jde to na nich znát, titanovou verzi zatím Citizen nenabídl.

Ani sklíčku se nedá nic vytknout. Je totiž safírové, takže se nepoškrábe a hodinky i díky tomu budou vypadat pořád jako nové.

Důvod, proč jsou tak oblíbené

Není to jeden důvod, ale souhra povedených aspektů, které od hodinek chceme. Tím prvním je bezesporu vzhled. Jsou zajímavé, netuctové, výrazné a přitom stále elegantní. Nesednou každé, ostatní si je však zamilují. Tím druhým je bezstarostnost. Nemusíme u nich kontrolovat vůbec nic. Všechno zvládnou automaticky; přesný čas i správné datum. Jsou praktické. Kromě dalších funkcí jako je den v týdnu, budík, duální čas či ukazatel nabití, luminiscence na ručkách, mají i odolné materiály, jako je ocel, safírové sklo, vysokou voděodolnost a samozřejmě solární nabíjení, které je navíc i ekologické.

Jinými slovy, takovou kombinaci funkcí u dámských hodinek aby jeden pohledal. Pokud si říkáte, že většina z toho je zbytečnost, počkejte, až je budete mít pár dnů na ruce stejně jako já. Hned budete mít jasno, proč jsou to nejprodávanější dámské Citizeny, byť nejsou za hubičku.

Alternativy

Jak už bylo zmíněno, mnoho rádiem řízených hodinek v běžné nabídce dámských hodinek skutečně nenajdete. Alternativou můžou být třeba Citizen Eco-Drive Radio Controlled EC117, které jsou drobnější, nemají tolik funkcí, jsou však velmi elegantní a decentní. A není to jediná možnost, jak mít hodinky s automaticky seřízeným časem.

Samozřejmě, v dnešní době je hračka pořídit si chytré hodinky, které se jednoduše spojí s telefonem a nabídnou stonásobně více funkcí a přesný čas. Pokud jste ale plastu či digi obrazovkám nepřišly na chuť a stále vidíte v hodinkách spíše praktický šperk, můžete sáhnout po tzv. hybridech.

Ty nabízí čím dál více hodinářských značek, včetně Citizenu. Hodně zajímavou alternativou se tak stávají klasické hodinky s bluetooth konektivitou. Upozorní dokonce i na zprávu či telefonát, mají budík a čas se nastaví podle telefonu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Ivapřed 1427 dny, reagovat
Na konci zmíněné "chytré hodinky" jsou možná chytré, ale za mě určitě ne hodinky :o(....s výše popisovanými bych vůbec nesrovnávala... Citizeny jsou mnohem více to, co bych nazvala obojím...chytré a i hodinky...mám je nakoukané z internetu a vyzkoušeny i na prodejně, jsou boží...a důvody mojí lásky? nejdříve vzhled, jednoznačně ...pak dlooouho nic a pak teprve to polechtání ega, že i já, žena můžu mít hodinky, kterými rozhodně oslním i lecjakého chlapa "odborníka"....ale není to jen tento důvod, samozřejmě...starat se o přesný chod hodinek jen tím, že je odložím z ruky na sluníčkem vyhřívaný parapet na západním okně, je přesně ten bonus navíc, pro který stojí za to tyhle hodinky mít...a jen bych ale připodotkla, že bych chtěla lehce rozporovat barvu, pro mě je barva spíš růžová, než fialová...:o))...
Frostiepřed 1426 dny, reagovat
Tyto hodinky jsem zakoupil mé paní a je s nimi moc spokojena. Signál chytají spolehlivě, vodotěsnost na koupání parádní a víc si od dámských hodinek sotva lze přát. Vyzdvihl bych díky velikosti i výbornou čitelnost ciferníku.

Hodinky zmíněné v článku