» Blog » Citizen

Citizen Lady Elegant EM050-7: Recenze a fotogalerie

Tagy: Recenze | Citizen | Dámské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 20.8.2020 | 4 MIN

Kdybych musela vypálit jednu značku, která nabízí senzační kvalitu a technologie za férovou cenu, byl by to Citizen. Osobním preferencím navzdory. I proto jsem se na novinku Citizen Elegant EM050-7 opravdu těšila. Opět totiž požadují skoro až směšnou cenu vzhledem k parametrům. Ale čísla nejsou všechno, proto je podrobnější recenze na místě.

Design, který vynikne na slunci

Mají-li být hodinky doplňkem a šperkem, musí platit, že design je na prvním místě. Číselník má za úkol zaujmout, u elegantního modelu decentněji, ale nesmí nudit. S tím naštěstí Citizen EM050-7 nemá problém. Se zajímavými strukturami číselníků si japonský výrobce poslední dobou celkem zdárně hraje. Není proto divu, že například šachovnicový motiv loňského modelu Citizen Elegant EM050-8 má zasloužený úspěch.

Pro svou novinku Elegant EM050-7 zvolil Citizen podobně nenápadný, zato atraktivní námět číselníku. Paprskovitá spirála tvořená čtverečky udělá své a tento jednoduchý koncept úplně stačí pro vytvoření osobitého charakteru.

Výsledný efekt vynikne především na přímém světle, naopak ve stínu se struktura upozaďuje. Sluneční paprsky se příjemně odráží také od ocelových indexů připomínající květy. Plastičnost indexů i římských čísel navíc utvrzuje pocit kvalitních hodinek.

Světlo je tady opravdu v hlavní roli. Nejen, že pohání strojek hodinek, dává vyniknout motivu na číselníku, ale také hází jemné duhové odlesky skrze minerální sklíčko. Hodinky tak doslova září, a přitom nesmím zapomenout zmínit, že z každého úhlu je čitelnost velmi dobrá.

Pokud jde o rozměry, Citizen se drží osvědčené strategie středně velkých modelů. Je to rozumný krok, průměr 32 mm je stále dostatečně malý na drobnou ruku, ale vyloženě nezanikne ani na větším zápěstí. Výška pouzdra Citizenů je navíc skoro zanedbatelná a na ruce nijak nepřekáží.

I když se Citizen specializuje na titanové hodinky, v této cenové kategorii jde pochopitelně o klasickou ocel 316L. Hodinky jsou i přes celoocelové provedení lehké a strach, že by se během dne nepříjemně pronesly není na místě.

Jedním z důležitých tahounů je solární článek Eco-Drive. Model nemá klasickou baterii, ale akumulátor, který se dobíjí světlem. Kromě ryze praktické funkce, že nemusíte řešit výměnu baterie, apeluje Citizen i na ekologické cítění budoucích majitelek. A nejde jen o marketingovou pózu, procesy udržitelnosti hrají u této japonské firmy poměrně velkou roli.

Se solárním článkem se ostatně pojí jedna zajímavost. U světlých číselníků nejde obvykle vidět a nebýt nápisu Eco-Drive na číselníku, od běžných bateriových hodinek je nerozeznáte. U tmavších číselníků má solární článek, ukrytý nejčastěji právě pod číselníkem, tendenci na světle prokouknout. Pro některé to bude možná nedostatek, pro jiné zajímavý technický detail. Který navíc bez důsledného pozorování takřka nepostřehnete. Našemu fotografovi se to podařilo na makro snímcích krásně zachytit.

Za tuhle cenu? Někde se muselo šetřit...

Cena se pohybuje od 4 300 Kč za modely bez barevné úpravy oceli a za varianty s růžovo-zlatým odstínem si připlatíte několik stovek podle množství PVD úpravy.

Tak si říkám, že za tu cenu snad není možné nabídnout kvalitní soláry v precizním provedení... Někde musel Citizen jít s nároky dolů, aby ušetřil. V tomto případě se dostupnost projevila nejvíce na náramku. Článkový celoocelový náramek vypadá pěkně, ale v detailu jde poznat, že nejde o nejvyšší úroveň zpracování.

Nejmarkantněji to jde vidět u chybějící koncovky. U zmíněného modelu Citizen Elegant EM050-8 s šachovnicí to výrobce dokázal obejít milánským tahem. U klasického náramku s články to chce ale elegantní ukončení. Tady je bohužel jednotlivé články „prostě končí“ u nožek pouzdra a toto neukončení nevypadá vůbec dobře.

Ovšem nutno podotknout, že spíše na fotkách nebo při vitrínovém „očumování“. Na ruce se tento nedostatek naštěstí ztrácí a číselník si získává většinu pozornosti. U hodinek pro každodenní nošení za takto příjemnou cenu nicméně umím dost chybiček na kráse odpustit, navíc stále platí, že jde o senzační hodnotu. A kdybych o tom nepsala, třeba byste si toho vůbec nevšimli…

Jasný závěr

Možná je znát, že i když nemůžu s čistým svědomím opomíjet nedostatky, mám tendenci dámské Citizeny bránit zuby nehty. Asi na tom bude něco pravdy. Citizen přináší ve všech kategoriích senzační hodnotu, které si nejde nevšimnout. Hodinky za čtyři tisíce, se solárním dobíjením (a navíc jedním z nejlepších na světě!), atraktivním designem, který je praktický, funkční, elegantní a opravdu se mi trefuje do vkusu…

Citizen navíc patří mezi značky, u kterých nemusíte přemýšlet, zda jde o rádoby hodinářskou značku, nebo prověřenou kvalitu. Stoletá historie Citizenu a technologické úspěchy mluví za vše. Ostatně, nad hodnotami Citizenu jsem se už rozplývala v článku Kvalita není jen pro chlapy, ani nemusí stát majlant. A Citizen to opětovně dokazuje.

Fotogalerie

Citizen Elegant Eco-Drive EM0500-73A

Citizen Elegant Eco-Drive EM0500-73L

Citizen Elegant Eco-Drive EM0506-77A

Citizen Elegant Eco-Drive EM0503-75X

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku