» Blog » Dětské

Dětské hodinky s GPS lokátorem TCL Movetime MT40: Otestováno Radimem

Tagy: Recenze | Dětské | Chytré

Radim Pochyba | 31.3.2020 | 6 MIN

Po nějaké době se v naší nabídce objevily nové dětské smartwatche, navíc s GPS lokátorem. Jde o TCL Movetime Family Watch a zaujmou nejen děti, ale i rodiče, kteří chtějí mít přehled o pohybu svých ratolestí. Otestoval jsem, zda správně fungují a jaké funkce dětem i rodičům nabízí.


První dojmy

TCL Movetime MT40 Family Watch jsou chytré hodinky z dílny výrobce TCL Communication z Hong Kongu, který je výrazným hráčem na poli elektroniky a známe jej pod značkami Alcatel či BlackBerry.

Na první pohled mě zaujalo jejich 39 mm velké pouzdro obdélníkového tvaru, které může na dětské ruce působit příliš mohutně, na druhou stranu je to u těchto chytrých dětských hodinek v dnešní době standard.

Hodinky jsou současně velmi lehoučké (50 g), a to díky plastovému pouzdru a silikonovému řemínku, který lze navíc snadno vyměnit. Sklíčko je plastové, pro dětské hodinky ideální varianta; může se sice snadněji poškrábat, ale je pružné a při případném rozbití nehrozí, že se o něj děti pořežou.

Ovládání dotykového displeje je velmi intuitivní a bez problémů jej zvládnou i menší děti (doporučený věk je od 4 do 9 let). Na pravé straně je umístěno tlačítko, které slouží k zapnutí a vypnutí hodinek, zaslání nouzové SMS či ovládání podsvětlení hodinek.

Nejlepší dětské chytré hodinky
10.11.2023 - Dominik Hok
Nejlepší dětské chytré hodinky

Movetime Family Watch od TCL se nabízí ve dvou barevných variantách, růžové, která cílí spíše na dívky, a světle modré. Děti si navíc můžou vybrat ze 7 typů ciferníků a přizpůsobit tak vzhled jejich preferencím.

Budete potřebovat SIMku a aplikaci TCL Connect

Abyste mohli chytré hodinky TCL využívat naplno, je třeba mít SIM kartu velikosti nano, kterou do nich vložíte. Do mobilu je pak nutné nainstalovat appku TCL Connect, která je stejně jako samotné hodinky v češtině (i slovenštině).

V Connectu, který je určen především rodičům, či jiným rodinným příslušníkům, se zaregistrujete a vložíte své telefonní číslo (tedy telefon „rodiče“). Abych hodinky otestoval, vložil jsem do nich svou SIMku a jako telefonní kontakt uvedl číslo na svou přítelkyni. Nastavení hodinek i aplikace bylo snadné, s veškerými kroky případně pomůže i manuál, který je součástí balení.

S jakou přesností funguje GPS lokátor?

Klíčovou funkcí těchto hodinek je GPS lokátor. Pomocí něj je možné sledovat, kde se dítě právě nachází, zda dorazilo v pořádku do školy, kroužku či k babičce. A patří mezi jeden z hlavních důvodů, proč o hodinky mají rodiče zájem. Bylo třeba tedy tuto funkci otestovat.

Zapnul jsem nainstalovanou aplikaci TCL Connect, poprosil přítelkyni, ať sleduje mou trasu na telefonu a vyrazil na svou pravidelnou procházku se psem. Absolvoval jsem celkem 4 procházky, vždy po jiné trase a jiným směrem. A výsledek? Nebylo to sice úplně přesně, ale přítelkyně by mě podle záznamů z GPS (dalších dvou satelitů Glonass a Beidou) v daném okruhu našla.

V aplikaci je možné sledovat aktuální polohu i zpětně historii pohybu

V aplikaci je možné sledovat aktuální polohu i zpětně historii pohybu

Díky krokoměru jsem mohl navíc zpětně sledovat ušlé kroky. Dítěti je možné nastavit také denní cíl ušlých kroků a přes aplikaci zaslat pochvalu, když budete s počtem spokojeni. Hodinky umí orientačně spočítat i počet spálených kalorií.

Bezpečná zóna: Tam chodit nebudeš!

V sekci „Bezpečná zóna” můžete nastavit oblast, ve které se dítě má pohybovat. Pokud tomu tak nebude (a hodinky bude mít stále na zápěstí), po několika minutách vám přijde upozornění o odchýlení se z vámi zadané oblasti. Místo můžete vyhradit buďto kružnicí (“Blízkost”), u které můžete měnit velikost, nebo šestiúhelníkem. S každou jeho stranou můžete manipulovat, jak ve směru, tak v délce. Těchto bezpečných zón si můžete nastavit několik.

Pokud si například váš potomek jde hrát na hřiště s kamarády, ale nemá chodit nikam mimo, nastavíte hřiště jako „bezpečnou zónu“. Pokud ji opustí, budete o tom po chvíli vědět. Nutné je nastavit bezpečnou zónu až ve chvíli, kdy v ní už dítě je. Respektive já jsem si nastavil bezpečnou zónu jako své bydliště (pro přehlednost si to můžete pojmenovat dle své libosti) a šel jsem se záměrně projít se psem trochu dále než obvykle a v té chvíli vyskočilo v aplikaci upozornění, že jsem danou zónu opustil a v aplikaci o tom zůstal také záznam, aby byl viděn i čas, kdy k opuštění došlo.

Díky funkci

Díky funkci "bezpečná zóna" budete mít svou ratolest pod lepším dohledem.

Telefon na ruce

Díky SIM kartě lze pomocí hodinek nejen posílat zprávy (text, smajlíci, fotky, či zvuk), ale také volat. A co mě překvapilo, tak i uskutečňovat videohovory. Zvuk má oproti telefonu horší kvalitu, ale rozumět jde všemu.

Přímo z hodinek je možné poslat SMS, smajlíka čí fotku

Přímo z hodinek je možné poslat SMS, smajlíka čí fotku

Mnoho rodičů také možná ocení, že na hodinkách lze nastavit možnost, kdy se na hodinky dovolají pouze nastavené (schválené) kontakty.

S hodinkami lze nejen volat, ale i uskutečnit videohovor

S hodinkami lze nejen volat, ale i uskutečnit videohovor

Nebudou hodinky rušit ve škole?

Aby hodinky dítě nerušily během školy, ale také například během psaní domácího úkolu či kroužku, dá se v aplikaci nastavit v sekci „Školní výuka” doba, ve které bude moct dítě využívat své zařízení jenom pro zobrazení času, volání rodičům nebo tísňové linky. Nastavit se dají konkrétní časy i dny. Jak jistě víte, tak mobily, ale i chytré hodinky umí dost rozptylovat, samozřejmě nejen děti (můžu potvrdit), a tak mi tato funkce přijde rozhodně na místě.

V sekci Školní výuka je možné nastavit konkrétní dobu, kdy hodinky nebudou dítě rozptylovat

V sekci Školní výuka je možné nastavit konkrétní dobu, kdy hodinky nebudou dítě rozptylovat

Když už jsem školy, tak MT40X mají také funkce „Budík” a „Připomenutí”, dítě by tudíž nemělo ráno zaspat a odpoledne mu hodinky připomenou například domácí úkol. To znamená konec výmluv. Nastavení si můžete případně ověřit v aplikaci.

S vodou moc nekamarádí

Hodinky určitě nejsou vhodné do bazénu, ale ani na sprchování. Díky stupni voděodolnosti IP65 zvládnou s jistotou pouze mytí rukou. Dle slov výrobce, MT40X zvládnou nízkotlakové proudy vody ze všech směrů. Což je u dětských hodinek škoda, ale pro běžné nošení dostačující.

Hry, foťák i zvukové záznamy

Hry a různé zábavné doplňky má spousta smartwatchů, u dětských hodinek tomu nemůže být jinak. Přímo v hodinkách je jednoduchá „klikačka“ pod jménem Pocket mole (v překladu Kapesní krtek). Na mobilní hry to nemá, ale při čekání na autobus to zabaví…

Přední část hodinek nabízí fotoaparát, pomocí kterého je možné si udělat fotku a tu také vylepšit různými doplňky. Fotky nejsou v nijak vysoké kvalitě, ale pro zábavu to stačí. :)

Hodinky mají také kalkulačku, která zvládne základní početní úkony jako sčítání, odečítání, násobení a dělení.

Do hodinek lze také nahrát zvukový záznam. A pro radost jej můžete nechat „zmutovat“ tak, aby nahraný hlas zněl jako psí, kočičí či želví.

Jednoduchá hra, možnost zábavně upravit hlas a kalkulačka

Jednoduchá hra, možnost zábavně upravit hlas a kalkulačka

Tepovku zde nehledejte

Mnoho chytrých hodinek v dnešní době měří tepovou frekvenci přímo ze zápěstí nebo alespoň pomocí hrudního pásu. Tady, nejspíše protože jde vyloženě o hodinky pro děti, není možné měření ani ze zápěstí ani nelze připojit hrudní pás.

Koupil bych je svému dítěti?

Mezi velká pozitiva řadím možnost s hodinkami bez problémů SMSkovat a volat, díky čemuž je možné být s dítětem neustále ve spojení, aniž by muselo mít vlastní telefon. Pro rodiče, kteří ocení možnost nastavit v aplikaci např. budík a připomenutí úkolů, budou hodinky užitečným pomocníkem. A navíc jsou tady pro děti zajímavé doplňky (hra, kalkulačka, foťák, krokoměr).

To nejdůležitější, proč bych hodinky zvažoval, je také GPS lokátor – pro pocit, že vaše dítě došlo v pořádku domů je to v dnešní době zajímavá funkce, byť trochu diskutabilní. Druhou věc, kterou musím vyzdvihnout, je možnost zaslat SOS zprávu, pokud se dítě cítí v nebezpečí – tato možnost je uklidňující nejen pro rodiče, ale i samotné dítě. Přesnost polohy sice neseděla na metr přesně, ale využití v tom rozhodně vidím.

Řada rodičů jistě také ocení funkci "bezpečná zóna", díky které se stanoví okruh, ve kterém by se dítě mělo pohybovat a pokud toto místo opustí, tak rodiči přijde výstražné upozornění.

Před koupí bych zvážil, jak MT40X sedí dítěti na ruce, zda nejsou moc velké nebo nepřekáží v pohybu. A zda se líbí, jinak je stejně nosit nebude. :) Výdrž baterie je v režimu času až 5 dní, během testování a zapnutí všech funkcí jsem je vybil za necelé tři dny, výrobce pak udává při běžném použití výdrž dva dny.

Když vezmu kolem a kolem, tak určitě je TCL Family Watch MT40X rozhodně zajímavou variantou na trhu s chytrými dětskými hodinkami, zvláště v kategorii do 3tis. korun.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku