DLC úprava – "Diamantový" kabátek pro hodinky

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré | Klasické

Matěj Urbaczka | 4.7.2023 | 5 MIN | 1x komentář

PVD, Ion Plating, zlacení, DLC... Existuje spousta "kabátků", do kterých lze jak chytré, tak klasické hodinky obléct. Dnes se podíváme na luxusní úpravu DLC – jaké jsou její největší přednosti?

Vyznat se v žargonu hodinkových nadšenců chce někdy řádnou dávku studia. DLC úprava – Diamond Like Carbon – je úprava jakéhokoli kovového materiálu nanesením tenké vrstvy filmu na bázi uhlíku, který se svou tvrdostí blíží diamantu. DLC se nejčastěji používá pro barevnou změnu daného materiálu, ale má mnoho dalších výhod:

  • DLC je antikorozní a antialergenní,
  • je otěruvzdorná,
  • zpevňuje materiál.

Diamond like Carbon (aneb DLC) úprava byla objevena vlastně úplnou náhodou. Když vědci Aisenberg a Chabot po mnoho let zkoumali možnosti syntézy diamantu v plynné fázi, došlo během pokusů k náhodnému vzniku tenké, mimořádně pevné uhlíkové vrstvy. Stalo se tak v roce 1971, tedy více než 20 let po zahájení samotného výzkumu v roce 1950. Později tato vrstva dostala jméno DLC.

Hodinky s DLC úpravou

DLC úprava se nanáší na hodinky z kovových materiálů v řádech mikrometrů (obvykle 2 až 4 µm... pokud si to neumíte představit, lidský vlas má cca 50–70 µm). Oproti ostatním variantám úprav se DLC dělá pouze v odstínech černé či šedé barvy. Je to vlastně logické, když základní prvek je uhlík. Tato vrstva je opravdu tenká, takže na hodinkách nepoznáte rozdíl v tloušťce pouzdra.

Hodinky s takovou úpravou jsou pak více chráněné proti odření a navíc mají kýžený barevný odstín. Tím pádem jsou však samozřejmě dražší (tzn. stejný model s a bez úpravy nikdy nebude mít stejnou cenovku).

Kromě toho DLC výborně funguje i jako ochrana proti alergiím na kovy. Ani chirurgická ocel totiž není 100% antialergenní, protože obsahuje poměrně velké procento zrádného niklu (na ten je určitá část populace citlivá). Pokud jsou ale hodinky potaženy DLC úpravou, měly by být 100% antialergenní.

Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder
10.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály využívané na výrobu hodinkových pouzder

Tato úprava umí dobře obstát i ve vodě. Ne, že bych zkoumal mořské hladiny s hodinkami s DLC úpravou, ale mnoho zdrojů se shoduje na skvělých antikorozních vlastnostech.

Chytré hodinky Garmin Fenix 7X s DLC úpravou

Chytré hodinky Garmin Fenix 7X s DLC úpravou

Poslední důležitou výhodou DLC vrstvy je zpevnění samotného podkladového materiálu. Tuhle skutečnost rozhodně vemte v potaz při výběru chytrých a outdoorových hodinek, u kterých se počítá, že budou vystavovány okolním vlivům a náročným situacím. Ale i když třeba jenom bouchnete (i neoutdoorovými) hodinkami s DLC o futra, budete za úpravu rádi.

Jak se DLC film aplikuje?

Aplikace DLC probíhá multiprocesně a je zapotřebí několika kroků:

Předčištění, upevnění a vsazení do vakuové komory

Nejprve se musí povrch předčistit, aby se snížilo riziko ohrožení základního materiálu. Poté se díly (např. hodinkové pouzdro) umístí na zařízení, které je schopno pohybovat se v jednom, dvou nebo třech směrech. Na tomto zařízení putuje díl do vakuové komory.

Předehřev a iontování

Ihned po uvedení komory do stavu vakua se zahájí nízkoteplotní předehřev. Poté je na výrobek nanášena vrstva iontů (argonu), aby se povrch hloubkově vyčistil a odstranily se mikrooxidy a veškerá kontaminace. Po vyčištění je materiál také lépe přilnavý k dalším povlakům.

Nanášení DLC úpravy v praxi. Obrázek převzat z northeastcoating.com

Nanášení DLC úpravy v praxi. Obrázek převzat z northeastcoating.com

Nanášení pomocí PVD

Prvním krokem k nanesení DLC vrstvy je aplikace podkladové vrstvy (pomocí procesu PVD). Tato vrstva je hustá, dobře přilnavá a má hladký povrch.

Tyto povlaky se obvykle nanáší v několika vrstvách různých materiálů. Podkladové vrstvy jsou tvořeny například z povlaku chromu, křemíku anebo třeba wolframu.

Nanášení DLC

Jakmile podkladový povlak dosáhne správné tloušťky, započne proces nanášení hladké hydrogenní vrstvy DLC filmu. Vlastnosti vrstvy lze ještě ovlivnit regulací množství uhlíku, legujícími prvky (přídavky do materiálu) nebo vrstvením povlaku (jednovrstvý, vícevrstvý nebo odstupňovaný).

Ochlazení

Po všech těchto krocích přichází na řadu ochlazení na vzduchu.

Výsledek pak vypadá opravdu dobře

Výsledek pak vypadá opravdu dobře

Je DLC úprava opravdu nepoškrábatelná?

Na internetu se dočtete kdejaké názory. Mnoho z nich je pravdivých, ovšem sem ta pravda trošku pokulhává. O DLC úpravě se často píše, že je otěruvzdorná a nepoškrábatelná. Vzhledem k vlastnímu testování outdoorových hodinek Garmin Fenix 7X musím konstatovat, že otěruvzdorný DLC film sice možná je, ale nepoškrábatelný rozhodně není.

Rok používání chytrých hodinek zanechal na lunetě pár šrámů

Rok používání chytrých hodinek zanechal na lunetě pár šrámů.

Musím ale uznat, že na předchozích (mnou testovaných) chytrých hodinkách bez DLC se zub času podepsal o hodně dříve a výrazněji. A tak podle mě DLC rozhodně smysl má.

PVD jako samostatná úprava

DLC úprava je sice spojena s procesem PVD (jedna z vrstev DLC), ale s pévédéčkem se můžeme setkat jako se samostatnou, konečnou úpravou.

Zkratka PVD vznikla z anglického označení Physical Vapour Deposition, tedy fyzikální depozice z plynné fáze.

Proces probíhá tak, že se ve vakuu odpaří mikročástečky pevné látky, které se následně pod tlakem přenáší na povlakovaný materiál. Tedy například na pouzdro hodinek, kde vytvoří tenkou, ale pevnou a odolnou vrstvu.

Povlakování PVD probíhá v řízené atmosféře, kde se kov (například titan) převádí do plynného skupenství. Přidáním reakčního plynu (např. dusíku) se na povlakovaný povrch (nejčastěji ocel 316L) nanáší tenký a přilnavý povlak (např.nitrid titanu).

Podrobněji tuto problematiku popsala kolegyně v článku věnovaném právě této úpravě:

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Je lepší PVD nebo DLC?

PVD i DLC povlaky se používají pro stejný účel – na ochranu proti poškrábání a taky kvůli možnosti barevné úpravy. Jelikož je ale DLC povlak tvořen primárně z uhlíku, má pevnější strukturu než PVD, a tak hodinky proti poškrábání lépe chrání. Kvůli své pevnosti se ale nesmí nanášet na měkčí kovy (jako stříbro či zlato), protože by povlak mohl narušit strukturu materiálu, na který je nanášen.

Hamiltony s PVD úpravou. Na první pohled k nerozeznání, že?

Hamiltony s PVD úpravou. Na první pohled k nerozeznání, že?

U volby mezi PVD nebo DLC povlakem bych hodně uvažoval, jak budou hodinky používány a s jakou četností. Pro outdoorové hodinky anebo hodinky, které člověk nosí denně, bych zvolil DLC úpravu, která je pevnější a lépe chrání hodinky. Pro elegantnější hodinky do města, které budu střídány i s jinými kousky, bych se nebál jít do PVD, která má navíc více barevných možností.

Cena taky může hrát roli a dá se říct, že DLC stojí skoro vždy více než PVD.

Shrnutí

DLC úprava rozhodně patří jak na klasické, tak na chytré hodinky a má mnoho výhod. Nejdůležitější výhodou je 100% antialergičnost, protože díky ní mohou ocelové hodinky nosit i lidé citliví na nikl. Dále je tady vysoká odolnost vůči korozi a otěruvzdornost.

Bohužel musíte počítat s tím, že hodinky s DLC mohou stát až o 20 % více, než ty bez ní.

Máte hodinky s DLC? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů vaše zkušenosti.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 145 dny, reagovat
Mame nekolik.Uplne nej je celokeramicke pouzdro i tah.Idealne Rado .To je neposkrabatelne.

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.