» Blog » Chytré

Dokážou chytré hodinky rozpoznat nakažení koronavirem?

Tagy: Zprávy | Chytré

Dominik Hok | 11.8.2020 | 4 MIN

Během jara 2020 spousta výrobců chytrých hodinek začala spolupracovat s prestižními univerzitami na využití smartwatchů pro detekci Covidu-19. Nicméně o půl roku později ve vzduchu stále visí tatáž otázka. Dokážou chytré hodinky rozpoznat koronavirus?

Myslím si, že je fér nabídnout čtenáři odpověď hned na začátku. Upřímně, nedokážou. Samozřejmě nákazu doprovází několik symptomů, které hodinky dokážou rozeznat, ale že by dokázaly s jistotou říct „Máte koronavirus!", to určitě ne. Nicméně se vědci shodují na tom, že i tak mohou být dobrým ukazatelem toho, že něco není v pořádku a uživatel by měl zpozornět.

Nakažení koronavirem doprovázejí tři hlavní příznaky

Na jaře tohoto roku téměř všichni velcí výrobci chytrých hodinek navázali spolupráci s institucemi pracujícími na vytvoření algoritmu, který by naprosto přesně rozpoznal příznaky koronaviru. Apple se Stanford University, Garmin s Duke Univerzity a například Fitbit s největší biomedicínskou výzkumnou organizací ve Spojených státech - Scripps Research.

Všechny tyto organizace se shodují na tom, že koronavirus téměř vždy doprovázejí tři hlavní příznaky - zvýšená tělesná teplota, zvýšený srdeční tep a pokles okysličení krve. A to všechno dokážou hodinky naměřit. Ať už samy, nebo s pomocí externího snímače. Problémem ale je, že tyto tři příznaky doprovází více nemocí než právě koronavirus. Proto nikdy není zcela jasné, že se jedná o Covid-19.

Zvýšení tělesné teploty předchází zvýšený srdeční tep

Pokud začneme postupně, tak hned s prvním příznakem je trochu problém. Chytré hodinky se doteď, spíše než teplotou uživatele, zaobíraly venkovní teplotou. Proto téměř většina chytrých hodinek vůbec nedokáže snímat teplotu uživatele. Samozřejmě se to dá vykompenzovat senzorem tělesné teploty, který se dá k hodinkám připojit, ale to nevyřeší další problém. Tělesná teplota se zvyšuje třeba až několik hodin či dní poté, co se někdo nakazí koronavirem.

V tom může pomoci další příznak - zvýšení srdeční tepové frekvence. „Když onemocníte, tak ještě předtím než se to dozvíte, tak fungování vašeho těla se začíná pomalu měnit, začne se zvyšovat srdeční tepová frekvence," uvedl pro Reuters profesor Stanfordské Univerzity Michael Snyder. Zvyšování srdeční tepové frekvence předchází zvýšení tělesné teploty, a proto je lepším ukazatelem možného nakažení než teplota těla. Optickým snímačem tepové frekvence je vybavená naprostá většina chytrých hodinek (hodinky se snímačem tepové frekvence).

Podle výkonného ředitele výzkumné organizace Scripps Research je třicet až čtyřicet procent případů nákazy koronavirem bez jakýchkoliv symptomů. Nicméně, pokud je vaše klidová tepová frekvence úplně v pořádku, tak je to náznak toho, že jste zdravý a tělo se s ničím nevypořádává.

Snížení krevního okysličení doprovází každé oslabení organismu

Poslední příznak - snížení okysličení krve - je dalším obtížným faktorem. Jelikož snížení saturace kyslíkem doprovází téměř každou nemoc a třeba i únavu, tak se nedá považovat za přesný ukazatel toho, že je uživatel napadený koronavirem.

Pulzní oxymetr měří okysličení krve a je jím vybavena většina moderních přístrojů.

Fitbit i Apple právě proto zkoumají více než stovky tisíc uživatelů chytrých hodinek a snaží se přijít na algoritmus nákazy skrze každodenní dotazníkové otázky. Pokud se některý z uživatelů nakazí koronavirem, tak se na základě jeho odpovědí snaží nalézt odlišnosti oproti zdravým lidem nebo těm, kteří prodělali jinou nemoc.

Podle Stanfordské Univerzity hodinky rozpoznaly příznaky už tři dny před úplným projevem nemoci

Samozřejmě, že výzkumy se posouvají dopředu a podle Michaela Snydera hodinky dokázaly z 31 nakažených v 80 % rozpoznat první příznaky už tři dny před projevením nemoci. V jednom případě už dokonce devět dní před úplný projevem nemoci. Každopádně, je to stále málo pro vytváření závěrů.

I přesto, že se výzkumy posunují dopředu, tak vytvoření plnohodnotného algoritmu určitě ještě nějaký ten čas zabere. Například Apple si na sběr dat uživatelů a jejich výzkum vzal 24 měsíců. Což rozhodně svědčí o tom, že vytvoření algoritmu není jednoduchou záležitostí a nějaký čas to zabere.

Některé firmy pojaly boj s koronavirem kreativně

Upřímně, zatím největší pokrok (s mírnou dávkou nadsázky) v prevenci šíření koronaviru udělala malá firma Slightly Robot s náramkem Immotouch. A udělali to opravdu neočekávaným způsobem. Tento náramek uživatele upozorní vibracemi kdykoliv, když má tendenci se dotknout vlastního obličeje. Poškrábání se, olizování prstů, či vytažení hmyzu z oka může velice zvýšit riziko nakažení koronavirem a náramek Immotouch by to měl uživateli zamezit.

Spoluzakladatelé firmy Slightly robot s chytrým náramkem Immotouch. Zdroj: Reuters

Ale to byl malý odskok od tématu. Jak už jsem odpovídal na začátku, tak ne, hodinky nedokážou (snad zatím) rozpoznat nakažení koronavirem. Ale dokážou uživatele upozornit, že něco není v pořádku. Proto mohou být dobrým (a včasným) ukazatelem, že by se uživatel měl pro jistotu otestovat na Covid-19. Chytré hodinky se tedy brzy můžou stát výborným prevenčním opatřením.

Zdroje:

Reuters, Could your Fitbit or Apple Watch detect early COVID-19 symptoms?

Reuters, Mother of invention: the new gadgets dreamt up to fight coronavirus

Wall Street Journal, How Smartwatches and Wearables Could Detect Covid-19

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře