» Blog » Edox

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Potápěčské

Jiří Hons | 16.4.2024 | 7 MIN

K vodě a vodním sportům pořádné voděodolné hodinky zkrátka patří. Chcete se potápět a pomáhat si otočnou lunetou? Či chronografem měřit čas při jachtingu nebo závodech motorových člunů? Někdo rád sáhne po hodinkách, které kombinují obojí. A právě na takové se dnes podíváme: Edox CO-1 Quartz Chronograph 10242.

Bílá prostě všude

Pro začátek – budeme se bavit o hodinkách Edox CO-1 Quartz Chronograph 10242, konkrétně o variantě 10242-tinbbbuin, vyvedené převážně v bílé. Ať už jde o náramek, číselník, nebo lunetu. Jen pouzdro najdeme v barvě titanu, ze kterého je i vyrobeno.

Proč právě tato verze? Inu, ze všech variant, které jsou k mání, vyhlíží nejsportovněji. Sportovní prostředí je taky jejich místem určení. A kdyby byly živé, právě zde se budou cítit jako ryba ve vodě. Á propos... Voda. Ta je jejich živlem. Jak jinak, když jim byla do vínku dána až neuvěřitelná voděodolnost, testovaná na tlak celé stovky barů.

Díky svému sportovně elegantnímu vzezření navíc udělají parádu i u baru někde v maríně... Bílá vždy patřila námořnickým uniformám, je to i barva lodních plachet. Tak proč ne, když hodinkám taky hezky sedne.

Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím
20.1.2024 - Aleš Pavelek
Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale pro smrtelníky s menším zápěstím

Jen pár slov o bratříčcích

Pokud dáte spíš na usedlejší design, neházejte flintu do žita – téměř totožné hodinky pořídíte v řadě CO-1 i s černým, případně tmavě či světle modrým číselníkem, černou lunetou, koženým řemínkem...

36 600 Kč (doručíme do 24.6.)

A pouzdro taky nedrží jen stříbřitě šedou linii, může mít také černý, nebo do bronzova vyvedený PVD povlak. Samozřejmě, každému, co jeho jest, volba je jen na vás.

36 600 Kč (doručíme do 24.6.)

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Co je vlastně to CO-1?

Dovolme si na úvod pozastavit se nad označením CO-1, přiděleném celé jedné rodině hodinek značky Edox. Jde o jednoduchou šifru, zkratku výrazu ChronOffshore 1. Jasně, to nám taky moc neřekne. Význam je ale daný – jde o hodinky s výrazně sportovním vzhledem, přitom s vysokou odolností, u kterých byly použity jen prémiové materiály. Už to by mohlo mnohému napovědět, že asi nepůjde o marnou volbu. Nestačí? Tak to probereme trochu podrobněji. Ať víte, jestli jde o to pravé i pro vás.

Pro neangličtináře, slovo "shore" v překladu znamená pobřeží, přičemž spojení "off shore" značí "v pobřežních vodách" či "na vodě". Ono "Chron" už pak hodinkářům netřeba vysvětlovat. :)

Pouzdro a luneta – kvalita bez kompromisů

Začněme asi rovnou tím, co zaujme hned – tedy lunetou. Je samozřejmě bílá. Jednosměrná, posuvná přes 120 zubů a velmi snadno ovladatelná. Možná že až moc zlehka... Když ale přijmeme, že jde spíš o model pro závody motorových člunů než cesty do hlubin, tak proč ne.
Zdobí ji lumi bod na dvanáctce a tmavomodře vybarvené markery po pěti minutách, na první čtvrthodině zahuštěné k odměřování času pro každou minutu jednotlivě.

Luneta je keramická, i když vzhledem k bílé barvě na to překvapivě moc nevypadá a jeden by klidně řekl, že výrobce sáhl po plastu. Ne, jde opravdu o keramiku. Jen tak trochu klame tělem...

U titanového pouzdra nás pak nic zvláštního nečeká, na pozici čísla tři najdeme šroubovací korunku určenou pro seřizování, u dvojky a čtyřky standardně umístěná tlačítka stopek – ta jsou také šroubovací. Pro měření během závodů nezbývá, než je předem odšroubovat. To při potápění určitě nedělejte – zde vám ovšem poslouží výše zmíněná luneta.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Pro úplnost nezapomeňme na automatický heliový ventil – pokud byste náhodou patřili mezi těch pár lidí na světě, kteří ho někdy využijí. Najdete ho u devítky. Ano, pro drtivou většinu je asi v podstatě navíc. Ale hodinkám prostě dodává punc výjimečnosti. Proč si ho tedy nedopřát, že. Však ho nemá každý a o to tu právě jde

Dýnko zaujme reliéfním zpodobněním lodního šroubu – odkaz na to, že hodinky jsou přes veškerou svou univerzálnost věnovány závodům motorových člunů. A nechybí ani obligátní označení výrobce, modelu, voděodolnosti a dozvíte se, že číselník nám kryje safírové sklíčko. Kdyby někdo náhodou netušil, cože značka Edox obnáší, dočká se i ujištění, že se chystá na zápěstí připevnit výrobek švýcarské provenience.

Číselník

Máme před sebou hodinky s funkcí chronografu, takže úkol zněl jasně – umístit na číselník i subčíselníky, nápomocné právě této komplikaci. Odměřují s přesností jedné sekundy a subčíselníky máme sice hned tři, ale chronografu patří jen dva, a to na pozici čísel šest a devět.

Ten u devítky stopuje minuty až do třiceti a druhý pak hodiny, kterých dokáže odměřit celých dvanáct. Rozsah tedy opravdu slušný. Jednotlivé sekundy nám ukazuje centrální vteřinovka. Třetí subčíselník pak patří běžné vteřinovce – to je ten umístěný u trojky. Datumovku hledejte u čísla čtyři.

U markerů hned zaujme jednička, vyvedená ve formě číslice, ostatní jsou buď ve tvaru malých lichoběžníků anebo kruhové. Index dvanáctky máme tradičně zdvojený. Číselník, stejně jako luneta, kombinuje bílou a tmavě modrou, což hezky zapadá do celkového „námořnického" kánonu. Pod dvanáctkou nechybí povinné logo a jméno výrobce společně s upozorněním na voděodolnost a u šestky samozřejmě i označení „Swiss made".

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Čitelnost perfektní, zorientujete se rychle, bez problémů... Ostatně toto schéma je odzkoušeno dlouhými roky a už ve fázi návrhu muselo jít o sázku na jistotu. Vadí to? Ne, vůbec ne. Přesně tohle ten, kdo si pořizuje „ručičkové" hodinky s chronografem, hledá.

Markery i ručky (kromě centrální vteřinovky) dostaly luminiscenční výplň, která u dobrých hodinek nemůže chybět – k té se dostaneme později. Prozatím stačí říci, že ani zde nás zklamání rozhodně nečeká.

Bělostný kaučuk

Hodinky vám na zápěstí podrží náramek z bílého kaučuku, značený logem výrobce, sepnutý kovovou motýlovou sponou.

Kvalitní zpracování, prvotřídní materiál, zde není co vytknout. Barva ladí s celým pojetím hodinek samotných – a robustní zpracování dává tušit, že něco vydrží. Na šířku má celých 25 mm, tedy poměrně dost, ale přesto nepůsobí neohrabaně ani na užším zápěstí – to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti člověka kancelářského, který rozhodně nedisponuje prackami dřevorubce. Univerzálnost pro širokou škálu uživatelů tedy zaručena – vyzkoušeno.

Švýcarské srdce

Všechno nám řídí quartzový kalibr Ronda 5030.D, který spatřil světlo světa už v roce 1996 a skutečnost, že nachází využití i po tak dlouhé době, sama o sobě potvrzuje jeho kvalitu a spolehlivost. Ani ve světě 21. století se neztratí.

Quartzové strojky – Znáte velikány křemíkového světa?
7.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojky – Znáte velikány křemíkového světa?

Vyznavači mechaniky možná ohrnou nos, ale přiznejme si to – přesnost quartzových systémů má opravdu něco do sebe. U téhle Rondy najdeme papírově deklarovanou odchylku -10/+20 sekund měsíčně. Reálně jsem odpozoroval méně, u testovaného kusu odpovídala spíš zhruba 10 sekundám do plusu měsíčně... Tohle těžko zvládne jakýkoliv mechanický kalibr, ať už s certifikací COSC nebo bez.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

A když se k tomu přidá ještě skutečnost, že celé roky nemusíte měnit baterii a je tedy jedno, zda hodinky třeba necháte na pár týdnů v šuplíku... Myslím, že i pro pravověrné příznivce mechanických kalibrů máme něco k zamyšlení.

Noční provoz

Pokud v noci nespoléháte na displej mobilu, který vám nejspíš leží na stolku u postele s nastaveným budíkem na ráno, pak vás bude samozřejmě zajímat, jak si vede lumi. A pokud očekáváte, že zde výrobce tak, jak je poslední dobou zvykem, vsadil na osvědčený luminiscenční nátěr SuperLuminova, pak jste trefili pověstný hřebíček na hlavičku. A vlastně je tím řečeno vše.

Při běžném nošení se určitě nemusíte bát, že byste čas nezvládli odečíst kdykoliv během celé noci. Tohle prostě funguje.

Pro úplnost – luminiscenční výplní jsou opatřeny všechny markery na číselníku, minutová a hodinová ručka i mimostředová vteřinovka na pozici čísla tři. Mají ji i subčíselníky pro odměřování minut a hodin při spuštěných stopkách. Bohužel se ale nějak zapomnělo na alespoň kapičku pro centrální vteřinovku – na krátkodobé měření časových intervalů tedy zapomeňte. Škoda. Tohle by se hodilo. Můžete si sice nouzově vypomoci pohledem na subčíselník u trojky, ale úplně pravé ořechové to samozřejmě není, marná sláva.

Stylovka, která vás nenechá ve štychu

No a jak si to všechno shrneme? Nebojte, zvládneme to jednoduše. Tyhle hodinky se budou hodit každému, kdo chce přesnost, funkčnost a spolehlivost. S průměrem pouzdra 45 mm, výškou cca 16 mm a hmotností 130 g je, vzhledem k současné oblibě větších hodinek, můžeme považovat za poměrně univerzální pro značnou část uživatelů.

Potěší každého, kdo váhá, zda otočnou lunetu nebo stopky – prostě proto, že nabízejí obojí. Závodíte, běháte, potápíte se? Nezklamou vás. A to ani kdybyste patřili mezi saturační potápěče, kteří si v pracovní době dobrovolně plní plíce heliem.

Pokud vás navíc na první pohled přitáhne do bíla laděný vzhled, tak jsou pro vás určitě jasnou volbou. A pokud ne, neodsuzujte ho hned z kraje – z vlastní zkušenosti někoho, kdo je ohledně barev spíše konzervativní, musím přiznat, že můj první dojem byl „jéžiš, bílá..." Jenže když jsem si je osahal, přišel jsem na to, že by mi přeci jen nevadilo zařadit je do své sbírky. Prostě jsem jim přišel na chuť. A věřím, že takových nás určitě bude víc...

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Sleva 10% do 2.5.
31 455 Kč skladem
33 900 Kč (doručíme do 15.5.)
34 950 Kč (doručíme do 15.5.)
34 950 Kč (doručíme do 15.5.)
51 250 Kč (doručíme do 15.5.)
II. Jakost, sleva 20%
27 960 Kč skladem
36 600 Kč (doručíme do 24.6.)
51 250 Kč (doručíme do 24.6.)
Zobrazit další
34 950 Kč (doručíme do 24.6.)
36 600 Kč (doručíme do 24.6.)
36 600 Kč (doručíme do 24.6.)

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.