» Blog » Edox

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 7.11.2022 | 4 MIN | 1x komentář

Edox Delfin Mecano Skeleton není horkou novinkou. Představen byl už v roce 2020, ale stále přitahuje nemalou pozornost. Ostatně Edox přidal do kolekce nové barvy a je jasné, že právě skeletonové Mecana patří stále na výsluní této švýcarské značky.

Vzdorující design

To první, a dost možná i hlavní, co vás zaujme na Edox Delfin Mecano, je samozřejmě design. Výrazný skeleton s paprskovitým členěním připomínající kalich si neodpustí zmínku jiného modelu – Zenith Defy Skeleton.

A bylo by zbytečné zapírat, že ta podobnost je víc než nápadná. Edox nemá celý koncept tak sofistikovaný a dovedený do detailů, na druhou stranu Edox chce za svůj model čtvrtinovou cenu a láká tak na mnohem dostupnější alternativu.

Přitom ale nabízí velmi podobný sportovní koncept. Strojek i proto není nijak zvlášť zdobený, naopak se prezentuje až industriální strohostí kovu. Výsledný efekt dotváří Edox drobnými detaily, jako pěkně zapracovaným logem nebo 6 nýty na vložce lunety, které mají tvar přesýpacích hodin – loga Edoxu.

Pouzdro z chirurgické oceli má rozměry 14 x 12,5 mm a vzhledem ke sportovnějšímu pojetí je upraveno převážně do broušené úpravy. O to kontrastnější jsou lesklé boky 12hranné lunety a nutno říct, že hodinky působí velmi dotaženým dojmem.

I přes poměrně větší rozměr pouzdra sedí hodinky na zápěstí velmi pohodlně, a to i na menších obvodech. Jsou příjemně vyvážené a především i poměrně tenké. Celkový dojem je tak spíše sportovně-elegantní, než čistě sportovní.

Specifikem všech modelů z řady Delfin, a tedy i Mecana, je uchycení řemínku potažmo náramku skrze dvě „packy“. Tento dá se říct integrovaný způsob je velmi efektní a hodinkám dodává na originalitě. Samozřejmě tak ale zcela zamezuje dát hodinky na jakýkoli univerzální řemínek a vždy si vyžádá originál od Edoxu nebo výrobu na míru.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Edox model nabízí v několika variantách, a to od čistě ocelové přes černou, šedou až po rose gold PVD úpravu. Barevnou můžete mít také strukturu číselníku včetně vteřinové stupnice. Mecano se pak dodává na ocelovém náramku nebo přírodní pryži.

Švýcarský strojek v odolném těle

Uvnitř odolného ocelového těla se ukrývá švýcarský stojek, který Edox označuje jako Caliber 853, ale je postavený na dobře známé Sellitě SW200. S Macano tak dostáváte spolehlivého švýcarského dříče s rezervou chodu okolo 40 hodin, 25 kamennými uloženími a 4Hz frekvencí.

Práci strojku můžete vidět nejen přes safírové sklíčko chránící číselník, ale také prosklenou částí dýnka. I ze zadní části je vidět strohost úpravy oživená zlatými soukolími či setrvačkou.

Jemný mechanismus automatického strojku je dobře chráněn bytelným pouzdrem, který poskytuje i vysokou odolnost vůči vodě. Ostatně bavíme se o kolekci Delfin, kterou se Edox proslavil už v 60. letech díky vysoké voděodolnosti a svému patentu, dvojímu těsnění korunky.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

I Edox Mecano je vybaven 200metrovou voděodolností, šroubovacím dýnkem a korunkou, nicméně potápěčské ISO 6425 samozřejmě nemá. Luneta je pevná a čitelnost by zřejmě taky neobstála, i když musím Edoxu nechat, že si s úskalím čitelnosti u skeletonu poradil více než dobře.

Ručky totiž běžně u skeletonů splývají a jde opravdu spíše o výkladní skříň než funkční nástroj. Mecano jde ale směrem slušné čitelnosti podpořené luminiscencí na ručkách i indexech.

Proč slintáme nad skeletony?

Skeletonové hodinky nejsou vynálezem dneška, vlastně naopak. S prvními údajně přišel v roce 1760 Andre-Charles Caron, který se stal hodinářem krále Ludvíka XV. A už v 18. století dokázali žasnout nad složitým mechanismem hodinářského ústrojí.

Nicméně, mnohem větší popularitu si získaly až ve 20. století. A mohla za to opět quartzová krize, kdy se výrobci tradičních mechanických hodinek snažili odlišit od výrobců bateriových. A samozřejmě – přinést svým zákazníkům něco ještě unikátnějšího. Pocit luxusu a výjimečnosti.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

Pohledem rozumu to možná nedává smysl. Tihle kostlivci totiž neumí nic, co by neuměly hodinky s plným číselníkem. Ale jsou obvykle skutečně vymazlené a přitahují pozornost.

Zenith Defy Skeleton. Zdroj: Monochrome Watches

Zenith Defy Skeleton. Zdroj: Monochrome Watches

A pokud se rádi kocháte prací jednotlivých ozubených koleček či pulsující setrvačkou, musíte chápat povyk, který se kolem skeletonů obvykle objevuje.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti
21.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisovy hodinky budoucnosti

Mnoho značek jako Audemars Piguet, Patek Philippe či Richard Mille jsou ostatně pro skeletony dobře známí a věnují těmto hodinkám celé kolekce či výrobní oddělení.

Vyplatí se Edox Mecano?

Ta nejtěžší otázka je cena. Edox Delfin Mecano atakuje hranici padesáti tisíc a to už je částka, kde útočí silná konkurence se svými lákadly.

45 850 Kč (doručíme do 29.4.)

Edox má velkou šanci ukořistit své nadšence právě skeletonovou konstrukcí, sportovním a skrz naskrz odolným pouzdrem a přidanou hodnotou v podobě menší, méně profláklé, ale v hodinářském světě dobře známé značky.

Za tento mix se totiž cena zdá přiměřenější než se možná jeví papírově. Mecano ale určitě nejsou hodinky pro masy. Stejně jako skeletony obecně. O to zajímavější se ale pro hodinkové nadšence, kteří se zhlédli třeba v Zenithu, může Edox Mecano stát.

Mohlo by vás dále zajímat:

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Edox North Sea představení – Bronz a ledové moře
2.7.2021 - Agáta Vřeská
Edox North Sea představení – Bronz a ledové moře

Edox Chronorally-S: Auta, rychlost, vůně benzínu a špetka elegance
19.7.2019 - Michal Kočiš
Edox Chronorally-S: Auta, rychlost, vůně benzínu a špetka elegance

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 523 dny, reagovat
Napoprvé nepochopili...tak wiki: Skeleton je zimní sport podobný bobování. Závodník sjíždí dolů v důsledku působení zemské gravitace v ledovém korytě na speciálních nízkých saních vleže na břiše hlavou napřed.

Hodinky zmíněné v článku