» Blog » Edox

Edox Les Bémonts Open Heart aneb Po čem muži touží

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Společenské

Michal Kočiš | 4.7.2019 | 4 MIN

Znáte to, chlapi nemají ve zvyku, na rozdíl od žen, poutat na sebe pozornost svými extravagantními a křiklavými doplňky. Nic proti vám dámy, všechny růže a má úcta pro vás. Někdy však i ten nejmužnější z nejmužnějších potřebuje oslnit a zaujmout, případně se prezentovat. Dnes se spolu podíváme, proč si myslím, že s Edox Les Bémonts Open Heart se vám to povede na výbornou.

FOTO: Nikol Liberdová

Společnost Edox se zaměřuje na výrobu kvalitních, přesných a co se týče designu velmi precizních hodinek. O tom se mimo jiné můžete dočíst v našem článku o historii společnosti Edox. U modelu Les Bémonts Open Heart Edox opět ztvrdil své firemní hodnoty, jimiž jsou nadšení pro jemnou mechaniku, prestiž, dokonalost, tradici a výjimečnost.

Modely s open heart, které si dnes představíme, spadají do elegantní řady Edox Les Bémonts. Obecné parametry hodinek platí pro všechny modelové varianty Les Bémonts Open Heart 85021, ale o něco blíže jsem se podíval na model Les Bémonts Open Heart 85021 37R AIR.

První dojem

Hodinky nám společnost Edox dodala ve velmi propracovaném balení, které vypadá elegantně a potěší i v případě, že se hodinky mají stát dárkem.

První dojem, který ve mně tyto krásné hodinky ze švýcarských dílen společnosti Edox evokují, je nanejvýš příjemný. Žádná přebytečná pozlátka, jemné rysy a povedený odstín zlaté barvy s růžovým nádechem. Open heart příjemně ladí s pouzdrem i indexy. Bezprostřední okolí open heart je velmi hezky a nezvykle zpracované a vizuálně řešené do tvaru oválu. Ten spojuje můstek, který svým tvarem připomíná přesýpací hodiny, které má Edox ve svém logu. Možná jde jen o náhodu, ale mne tento zajímavý detail a podle mě celkem jasný záměr Edoxu nadchl. V samotném středu setrvačky, na kterou průhledem vidíme, je umístěný malý růžový rubín. Má sice své praktické opodstatnění, ale zároveň je krásným estetickým prvkem. Ve středové linii pod indexem symbolizujícím dvanáctou hodinu je bílým písmem zobrazen název společnosti, modelová řada a informace, že se jedná o automatický strojek.

FOTO: Nikol Liberdová

Můžete si povšimnout malého rubínu a zvláštního zpracování okolí open heart

Méně obvyklé je umístění korunky. Většinou ji najdeme na pravé straně pouzdra, u Les Bémonts Open Heart 85021 je překvapivě umístěna nalevo. Levákům to umožní snadnější seřizování hodinek, ale žádné obecné pravidlo, na které ruce je máte nosit, naštěstí neexistuje. Pro většinu majitelů se toto zajímavé umístění korunky stane dalším zajímavým detailem hodinek.

Neurazí ani v té nejlepší společnosti

U tohoto modelu opravdu nemusíte mít obavy o společenské využití. Jedná se o hodinky, které Edox přímo nabízí v kategorii Elegance & Styl. Obecně platí, že společenské hodinky jsou bez výrazných přidaných funkcí a mají působit spíše minimalisticky. Nemají upoutávat přílišnou pozornost a i barvy se doporučují základní. Pro ciferník je to nejčastěji bílá, černá a metalická. Pro tahy a pouzdro je to ocelová, zlatá a růžově zlatá. Co se týče řemínků, nejvhodnější je hnědá nebo černá. Pokud vás více zajímá téma elegance a s ním spojené nošení hodinek, vřele doporučuji článek o společenských hodinkách a jejich využití.

Vedle kůže můžete mít model Edox Les Bémonts Open Heart 85021 také na kovotahu, který je vždy v barvě pouzdra hodinek, nabízí se ve stříbrné nebo s PVD úpravou růžové zlato.

Tři verze modelu Edox Les Bémonts Open Heart na kovotahu

Tři verze modelu Edox Les Bémonts Open Heart na kovotahu

Stejně variabilní je barva ciferníků, kde najdeme sytě modrou, metalicky stříbrnou a taky již zmíněnou černou.

Různá barevná provedení ciferníku u Edox Les Bémonts Open Heart

Různá barevná provedení ciferníku u Edox Les Bémonts Open Heart

Něco málo o celkovém provedení

Nyní přejdeme k pouzdru. Průměr bez korunky je 42mm, tloušťka hodinek je 9mm. Barva pouzdra je zlatá s růžovým nádechem, velmi povedený odstín. Celé pouzdro je z leštěné oceli. Typ zapínání koženého řemínku je motýlové. Hodinky jsou odolné do 30m, snesou nějaký ten stříkanec i menší deštík, ale do vody opravdu nepatří. To by ale u společenských hodinek neměl být problém. Sklíčka, jak už jsme u Edox zvyklí, jsou safírová.

Detail motýlkového zapínání u hodinek Les Bémonts Open Heart 85021

Detail motýlového zapínání u hodinek Les Bémonts Open Heart

Co okem nevidíme

Hodinky jsou mechanické s automatickým nátahem. Duší těchto hodinek je strojek Sellita SW200, u starších verzí modelu můžeme najít ještě ETA 2824-2, ale Edox před zhruba třemi lety plynule přešel na značku Sellita. Proto i v námi recenzovaném kousku už najdeme Sellitu SW200, která pracuje tempem 4Hz a pyšní se 26 kameny. Překvapením je, že model nenabízí komplikaci data, jak jsme u SW200 či ETA 2824 zvyklí. Jediné, co tedy na ciferníku právem poutá naši pozornost, je průhled na pulsující setrvačku a ladně se pohybující vteřinová ručka.

FOTO: Nikol Liberdová

Celková váha hodinek je 81g, což by pro žádného chlapa neměl být problém. Ze samotného názvu hodinek nám je již známo, že mají open heart, tzn. pohled do nitra strojku. Zadní strana pouzdra hodinek je transparentní a nabízí pohled na strojek i rotor, nesoucí název Edox.

FOTO: Nikol Liberdová

Transparentní dýnko odkrývá automatický strojek

Stručný závěr

Ať už budete chtít zanechat dojem na vaši budoucí vyvolenou, prezentovat v zaměstnání nebo jen splňovat společenská kritéria při formálnějších příležitostech, tyhle krásné hodinky vám vždy poslouží jako dokonalý společník. Svoji praktickou funkci ukazování času bezpochyby zvládnou na výbornou, můžete se na ně spolehnout a o zbytek se postará precizní a minimalistické designové zpracování Edox. K saku a košilím volba na jedničku.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku