» Blog » Edox

Edox Neptunian Grande Réserve recenze – Stále božské, ale i pro smrtelníky s menším zápěstím

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Potápěčské

Aleš Pavelek | 20.1.2024 | 7 MIN | 4x komentář

Možná si říkáte, že takové hodinky dělá spousta značek. A budete mít pravdu. Pokud vás ale zaujaly právě Edox Neptunian Grande Réserve a teď se snažíte proargumentovat se k tomu, zda za to stojí, zkusím vás tím myšlenkovým pochodem provést.

Bez historie je neoceníte naplno

Edox. Hodinářská značka s příznačným jménem, neskromnou historií a neochvějným švýcarským rodem. Její velkou výsadou je rodinné zázemí. Cenovkou vás neohromí, ale svým upřímným přístupem a snahou dokázat, že nemusíte být ve Swatchovském područí, abyste dělali dostupné kvalitní švýcarské hodinky, ano. To je jedna z věcí, která mě na Edoxu vlastně láká.

Jejich zajímavá autonomie dokazuje, co vše je díky lásce k rodinné firmě a řemeslu možné. Na trhu jsou už 140 let. Ano, v době kdy píšu recenzi na mě vybaflo na jejich youtube kanálu výroční video:

Nicméně, čistě na parametry by Edox zřejmě u zkoušek neprošel. Velkovýroba a neskutečná efektivita největších konkurentů je přinejmenším obdivuhodná, ale pro menší značky v tomto cenovém segmentu téměř zničující.

Ale Edox vytrval. A nese to ovoce. Teď se zbývá ptát – stojí za to si připlatit?

Rád bych napsal, že ano. Ale tak jednoduché by to nemohlo přece být. Protože podle mého skromného soudu, pátrání a hodin a hodin porovnávání, pokud hledáte čistě nejlepší poměr cena výkon, u Edoxu budete právem na pochybách.

V takovém Midu, Certině, Radu, snad i Tissotu, by se našly zajímavé alternativy. Ovšem... Neptuniany mají své unikátní postavení.

Především jsou to nádherné hodinky. Silné, bytelné potápky, které vyžadují obdiv a vybízejí k touze je vlastnit. Samotná kolekce Neptunianů vznikla teprve v roce 2020, nicméně vychází z řady SkyDiver, vysoce ceněných odolných hodinek, které se dostaly na trh v roce 1973 díky tajnému projektu. Ale o tom už psala kolegyně při recenzi Edox Neptunian:

Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?
17.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenze – Božské, ale podceňované?

Právě k 50. výročí SkyDiverů představil Edox nejnovější podobu Neptunianů Grande Réserve s mnoha úpravami a především velmi zajímavým strojkem uvnitř.

Oproti svému většímu bráchovi, ve kterém se ukrývá klasická Sellita SW200, má model Grande Réserve menší rozměry, jiný styl ruček, indexů a lunety a zvolil strojek z produkce La Joux Perret s rezervou 68 hodin. Ale k němu se ještě dostanu. Nejprve ten vzhled a nositelnost.

Jsou menší, ale stále božské

Design potápek je vždy kombinace smyslnosti, hravosti a nekompromisnosti. Potápky musí být, a to bez ohledu na jakoukoli estetičnost a módní trend, především dobře čitelné, odolné a spolehlivé.

Jsou takové Edoxy? Bez zaváhání ano. Velmi výrazné indexy, ručky, obojí s výplní SuperLuminovy typu X1, to vše na jednoduchém, čistém číselníku.

Designově jsou Neptunian Grande Réserve opravdu velmi jednoduše navrženy. Účelně. Moderně. Svěže. Inovace je přesně tam, kde je to nezbytné.

Ubrán byl (oproti klasickým Neptunianům) heliový ventil, který byl právě pro Neptuniany typický, stejně jako 1000metrová voděodolnost.

Edox tady ponechal „pouhých“ 300 metrů WR a udělal podle mého to nejlepší, co mohl – udělal z Neptunianů hodinky pro lidi. Pro nás, smrtelníky. My, kdo sáhneme nejvýš po šnorchlu, pro koho je pojem „heliový ventil“ spíše položka v hodinářském slovníku, pro ty z nás, kteří chceme hodinky skutečně nosit dnes a denně, se Neptuniani GR stávají skutečnou alternativou.

Rozměry ocelového pouzdra jsou 42 mm (oproti původním 44 mm) a co je důležité, díky absenci heliového ventilu a naopak prezenci moderního tenkého strojku, jsou GR příjemně tenké (12,3 mm je na potápky opravdu fantastická cifra a oproti původním 16 mm u klasických Neptunianů velký posun). Délka pouzdra je 49 mm a na zápěstí sedí jako přibité. Dýnko navíc nevystupuje, takže se snížil pocit masivnosti a působí mnohem vyváženěji na menších zápěstích než kdy dřív.

Sklíčko ze safíru je již od pohledu silné, což dokážete říct i přesto, že nepřevyšuje lunetu a je rovné. Tloušťka je výrobcem skutečně uváděna 3 mm, což napomáhá věrohodnosti oné stále velmi vysoké voděodolnosti 300 metrů.

Edox je poměrně známý tím, že používá zakřivená safírová skla, ale tady zvolil rovné, antireflexní sklíčko, které dobře odpovídá tenkému profilu hodinek.

A stejně tak luneta. Není zaoblená, vypouklá, žádný pokus o vintage dojem se zde nekoná. Je rovná, jen s lehkým svažováním, a poměrně tenká. Otáčí se po minutě, takže vám udělá rovných 60 kliků ve velmi příjemném pohybu a za adekvátně vyvinutého úsilí. Vložka je pak z keramiky, což představuje odolnost vůči poškrábání a vybízí k barevné úpravě, tady vždy ve velmi vkusně zvoleném odstínu. A protože se bavíme o keramice, nepřekvapí, že je v lesku, s vyraženou minutovou stupnicí a nultý bod je v podobě tradiční tečky s luminiscenční výplní.

Jak krásně jsem se dostal k luminiscenci, oné noční dámě, která vchází do našich snů. Edox se nemálo chlubí používáním vysoce kvalitní Super-LumiNovy typu X1, který by měl být vskutku intenzivní a s dlouhou výdrží. Což zní jako reklama na aviváž, ale pravou je, že u potápek kvalitní osvětlení očekáváte.

Svit je opravu silný, výdrž – a neptejte se mě proč – ovšem průměrná. Po pár hodinách už po ní není ani vidu.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Pokud ale Edoxy nasvítíte, po zhasnutí jdou intenzivně vidět všechny indexy (vyjma třetího, kde je datumovka), ručky i zametání sekundového lízátka. Vše je v ocelovém ohraničení. Zvolený styl indexů, kdy se střídají podlouhlé indexy pro hlavní hodiny s kulatými pro ty zbylé, je další rozdíl mezi Grande Réserve a původními Neptuniany, jak je známe z posledních let. Musím říct, že kombinace různých geometrických tvarů se mi neskutečně líbí. Je to tradiční pojetí, dodávající číselníku dynamiku, jaká se nám vybaví třeba díky Subům.

Trojková pozice je nahrazena nenápadným, ovšem účelným rámečkem pro datum. Absence luminiscenčního bodu u trojky je jedním z menších estetických neduhů a také důvodem, proč by zřejmě neprošly potápěčskou certifikací, byť všechny ostatní parametry splňují na výbornou.
Máme tady ochranu korunky, která je šroubovací s pověstným dvojitým O-ringem pro zajištění vynikající voděodolnosti, a také dýnko (s králem moří) je šroubovací.

Číselník mě pak dostal vynikající čitelností a přehledností. Nechybí logo Edoxu, název modelu a také údaje o švýcarském původu.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Rehaut – v tomto případě bychom mohli říct i chapter ring, neboť nese pro Neptuniany typické informace o voděodolnosti – tak tedy tento vnitřní obvodový kroužek je barevně sladěný s daným odstínem číselníku. Zvláště u vícebarevných variant, kde je číselník odstiňován od světlejších tónů po tmavší, je vidět jasný efekt a dojem optického zmenšení.

Hodinky jsou na ocelovém tříčlánkovém náramku. I tady se udály změny. Původní Neptuniani mají rozteč 22 mm, tady je 20 u nožek a zužuje se k 18. Úprava je tradiční kombinace broušených vnějších článků a leštěných prostředních.

Změnou prošla i spona, která už není překlápěcí s pojistkou a posuvnou extenzí, ale je motýlová. Nastavení velikosti je ale i v tomto případě dobře řešeno menšími a většími odebíratelnými články a po obou stranách je navíc možnost vyklápěcí extenze pro případ použití neoprenu, zimního svetru apod. Chytře a profi vymyšlené, jen co je pravda.

Jak moc grande je Grande?

A konečně se dostávám do útrob hodinek, kde najdeme švýcarský kalibr, jež je milovníkům hodinek z posledních let velmi známý: La Joux Perret G100. Známý sice je, ale u Edoxu je novinkou. A vzhledem ke specifikacím si troufám věštit, že jej Edox začne využívat hojněji.

Svou domněnku stavím na tom, že tato švýcarská manufaktura, která už nějaký ten čas spadá pod Citizen Group, nabízí velmi zajímavé strojky, které dokážou konkurovat velikánům, jako je ETA či Sellita. Právě v době, kdy bylo jasné, že se ETA začíná stahovat z trhu pro třetí strany, mnoho dalších manufaktur začalo přicházet se svými alternativami. Známe třeba Soprod, Kennisi nebo právě MLJP.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Její strojky dnes používá mnoho značek, spíše mikrobrandových, protože nabízí velmi dobrý poměr cena výkon. Její výkonný F100 s osmidenní rezervou chodu používá třeba český výrobce Robot u modelu Aeorodynamic. My máme v Edoxech kalibr G100, který si oblíbil pro změnu švýcarský Frederique Constant.

MLJP G100 (označený Edoxem jako Calibre 808) běží na 4Hz frekvenci, nese 24 drahokamů, a kromě rychloposuvného data má hacking a ruční nátah.

Kalibr G100 má rozměry podobné Etě 2824-2 nebo právě Sellitě SW-200, proto je možné je v hodinkách zaměňovat, ale má tenčí profil a hlavně onu vyšší rezervu chodu 68 hodin. Navíc je průměrná denní odchylka +-12 sekund u základní verze. I proto se více nabízí srovnání s Miyotou 9015, nebo Powermaticem 80, který ale nenabízí klasickou regulaci.

No, srovnávání nechám už stranou, zjednodušeně jde o to, že Edox vybral velmi dobře hodnocený strojek s vyšší rezervou, než jsme u Edoxu zvyklí, využívá i tenkosti kalibru pro dosažení lepší nositelnosti hodinek a švýcarského původu manufaktury La Joux Perret.

To vše ale samozřejmě zvýšilo cenu hodinek, která tak atakuje skoro padesát tisíc korun. A to není málo.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Závěrečné myšlenky

Slíbil jsem, že vás provedu rozhodovacím procesem. Sám ale nevím. Kdybych neřešil cenu, novou, menší verzi Neptunianů mohu víc než doporučit. Sám jsem z nich po těch pár dnech stále unesený. Nositelnost a rozměry: 10, zpracování vzhledem k ceně: 9, design: 9, původ a značka: 10, poměr cena výkon: 7.

Pokud patříte mezi jedince, kteří vše zváží šestnáctkrát, a potřebují mít vždy rozumově obhájené, že jde o nejlepší kup za dané peníze, jen těžko odejdete s taškou od Edoxu. V cenové politice nemůže konkurovat velkým koncernovým hráčům. Avšak, pokud máte pouze daný rozpočet a hledáte dobře udělané potápky, které budete nosit fakt rádi, po pár dnech strávených s Neptuniany GR se za ně přimlouvám. Jsou to hodinky, které chcete mít, dá se na ně spolehnout a udělají hodně parády dnes i za mnoho let.

Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy
7.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenze – Sportovní skeleton připomínající Defy

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák
16.4.2024 - Jiří Hons
Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 96 dny, reagovat
Ne ne.Za tu cenu se daji sehnat Orisy.A to je daleko lepsi volba.
Šimon Šestákpřed 95 dny
Zdravím Romane, to máte jistě pravdu, za takové peníze se dá koupit spousta hodinek, Orisky nevyjímaje, ale v této cenové kategorii nabízí Oris vesměs pouze SW200 bez prodloužené rezervy chodu kterou má právě Edox.
Romanpřed 95 dny, reagovat
Jenze treba Oris caliber 400 prodavava dost lidi v inzerci skoro nove okolo 50tis.Kupovat uplne nove hodinky je nesmysl.( kdyz to nejsou super limitky) Takto jsem usetril miliony za moji sbirku hodinek.
Marekpřed 88 dny, reagovat
Ja mám mentálny problém so zdôvodnením tejto voľby pred titanovými citizenami za 1/3 :)

Hodinky zmíněné v článku