» Blog » Edox

Edox North Sea představení – Bronz a ledové moře

Tagy: Představení | Edox | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Agáta Vřeská | 2.7.2021 | 5 MIN

Kolekce Edox North Sea ukrývá nenápadné, ale o to zajímavější modely. Jsou inspirovány historií potápěčů v Severním moři i víc než legitimním odkazem potápěčské éry hodinek Edox.

Švýcarské značce Edox se u nás popravdě věnujeme celkem poskrovnu. Není to ani tak kvůli tomu, že by nenabízela zajímavé hodinky, ale často bývá zkrátka více skryta našemu radaru, protože nepatří do velkého uskupení, které by na novinky házelo patřičné světlo.

Edox je totiž stále soukromou společností, nicméně má za sebou dlouhou historii a v hodinářství už si našla pevnou pozici i skalní příznivce.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Mezi nedávnými novinkami je zvláště jedna kolekce, která si pozornost rozhodně zaslouží. Edox ji nazval North Sea a aktuálně představuje dva modely, vzdávající hold potápěčům v Severním moři, kteří pracují v extrémních podmínkách a pod extrémním tlakem. Doslova.

Hlubinné potápění v Severním moři je silně spojené s těžbou ropy a plynu. Přezdívá se mu „Norské ropné dobrodružství“ a začalo už na začátku 60. let minulého století. Tehdy byl šéf americké ropné společnosti Phillips Petroleum na dovolené v Nizozemí a na tulipánových polích si všiml ropných vrtů. A tak ho napadlo: co když tento geologický zdroj vede až do Severního moře?

A měl pravdu. Pro práci je pak zapotřebí vynikajících potápěčů, kteří bez nadsázky riskují své životy a v podmořských stanicích tráví i desítky dnů v kuse. Hlubinné potápění je rozhodně náročným povoláním a právě potápěčské modely Edox North Sea vzdávají hold těmto dobrodruhům v ledových vodách. V kolekci jsou pak dva modely: 1978 a 1967.

Edox North Sea 1978 a 1967.

Edox North Sea 1978 a 1967.

Edox North Sea 1978

Říká se, že potopení do extrémních hloubek je srovnatelně náročné s vesmírným přistáním na Měsíci. Je zapotřebí podobně speciálního vybavení a přístrojů. Edox svým modelem připomíná potopení do hloubky 320 metrů v roce 1978 v Severním moři, které nazval „Inverzní přistání na Měsíci“.

Na zmíněných 320 metrů, tedy přes 30 barů tlaku, odkazuje Edox také voděodolností hodinek. Ty jsou potápěčské se vším všudy a designovou inspiraci si berou z potápek 60. a 70. let. Z té doby ostatně pochází také nejslavnější model Edoxu Delfin, který měl jako první dvojí ocelové dýnko a patentované dvojí těsnění korunky v podobě O-kroužků. Podobně úspěšný model z té doby byl HydroSub, který dosahoval voděodolnosti 500 metrů.

Edox North Sea 1978 si tak přináší dnes tolik oblíbený historický nádech, ale v podobě, která je nestárnoucí. Pouzdro má velmi jednoduchý soudkový tvar s ochrannou korunky. Je vyrobeno z chirurgické oceli 316L potažené DLC (diamond-like carbon) úpravou, díky které dosahuje černého odstínu i větší odolnosti vůči poškrábání.

Průměr je pro současné potápěčské hodinky velmi standardních 43 mm, tloušťka pak 14 mm. Dýnko hodinek je rovněž z oceli, ale už bez DLC. Zato s rytinou North Sea Divers a připomínkou The Moon Inverse Landing.

Jak je u švýcarských tradičních značek zvykem, setkáme se i tady se safírovým sklíčkem kryjícím číselník s antireflexní vrstvou.

Hodinkám nesmí chybět ani jednosměrně otočná luneta s minutovou stupnicí. Tu najdeme na keramické vložce, která je rovněž černé barvy, což popravdě trochu ztěžuje případnou čitelnost během ponoru.

Opakem je pak černý číselník, který svou čitelností vyniká. Indexy i velké číslice jsou ve zlatavém odstínu, prohlubující vintage dojem z hodinek, a jsou opatřeny luminiscencí Super-LumiNova. V černém odstínu najdeme luminiscenci také na koncích ruček. Ty jsou opět v zlato-bronzovém nádechu a celkově esteticky číselník nic nenarušuje.

Také datumovka je pěkně zapuštěna na třetí hodině. Na číselníku pak najdeme logo značky v podobě přesýpacích hodin, označení Swiss Made, název kolekce a červeně vyznačený památeční rok 1978. A nechybí ani informace o tom, že uvnitř najdeme automatický strojek.

Jde o Edox Caliber 80A, který je postaven na Sellitě 200W (alternativa k ETA 2824-2). Běží na moderní frekvenci 4 Hz a dosahuje rezervy 38 hodin. Maximální povolená odchylka je 30 sekund za den.

Hodinky jsou dodávány v krabičce připomínající kufřík a jsou na dvou řemíncích – černém nylonu a hnědé kůži, která ladí k zlato-měděnému odstínu na číselníku.

Edox North Sea 1967

Vedle speciální edice 1978 v oceli s černou úpravou pak Edox představil ještě limitovanou edici 1967. Vyrobil právě 320 kusů – proč, už je zřejmě jasné.

Designově i parametrově jde o stejné hodinky, ale 1967 má pouzdro z materiálu, který je velmi ceněný a vyhledávaný pro své specifické vlastnosti: z bronzu.

Slitina mědi a cínu a někdy ještě dalších prvků pro zvýšení odolnosti se používá už více než pět tisíc let. Bronz totiž vyniká odolností vůči opotřebení a tak se často používá také v lodním průmyslu. No a osvědčil se také u potápěčkých hodinek. I když totiž není nerezový, oxidací získává vrstvu, která jej chrání. A je to právě tato patina, pro kterou jsou bronzové hodinky dnes tolik vyhledávány.

Tato patina je totiž vždy jedinečná, takže se i každé hodinky stávají unikátní. Odstín bronzu se v průběhu času mění, a výrobci často povrch ještě upravují, brousí a právě v drobných rýhách se oxidovaná vrstva usazuje. Tato jakási živost bronzu a tím i hodinek je obrovským lákadlem pro sběratele, a to i přesto, že bronz má i řadu, řekněme, vedlejších efektů.

Prvním z nich je jistý odér. Zvláště při kontaktu s lidským potem můžou bronzové hodinky „vonět“ po oxidovaném kovu. Navíc tato vrstva může i pouštět barvu. Schválně zkuste nosit bronzové hodinky v horkých letních dnech s bílou košilí.

Bronz navíc není antialergenní. A zvláště při oxidování může dojít k reakci s kůži u osob s větší citlivostí. Proto u bronzových hodinek najdete dýnko nejčastěji z titanu nebo chirurgické oceli. Tu zvolil také Edox u svého modelu 1967.

Dýnko nese opět motiv North Sea Divers a také číslo limitovaného kusu. Opět se hodinky dodávají v kufříkové krabičce, ve které najdete i náhradní textilní řemínek.

Edox North Sea 1967 je rozhodně pozoruhodný kousek. Ať už se podíváte na historické vazby, zajímavé pozadí potápěčů v ledových vodách Norska či unikátní materiál bronzu. Rozhodně jde o něco, co ocení jen hrstka nadšenců, kteří si oblíbili specifické vlastnosti této slitiny, která připomíná doby, kdy odvážní potápěči směřovali do temnot mořských hlubin v měděných helmách.

Závěr

V obou případech, ať už u ocelových North Sea 1978 či 1967, jde povedený designový počin švýcarského Edoxu. Současně ale nejde o nejlevnější záležitost a čistě podle papírových parametrů by se dalo i spekulovat, zda je cena adekvátní.

Ale jak už to tak nejen v hodinářském světě bývá, nekupujete si jen jednotlivé parametry, ale celek, ve kterém se odráží jméno rodinné společnosti Edox, skutečný kus historie a promyšlený koncept North Sea kolekce.

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku