» Blog » Edox

Edox Skydiver Neptunian – Božské, ale podceňované?

Tagy: Recenze | Edox | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 17.8.2022 | 5 MIN | 1x komentář

Božských potápek máme v nabídce víc, ale potápek troufajících se postavit na úroveň římským Bohům? Edox Skydiver Neptunian míří svým jménem opravdu vysoko (nebo spíš hluboko) a podle mě patří k tomu nejzajímavějšímu, co současná kolekce Edoxu nabízí. Jak si ale stojí proti jiné, populárnější švýcarské konkurenci?

Prastaré jméno, současné hodinky

Neptuniany se do nabídky Edoxu zařadily teprve v roce 2020 a na to, jak (přiznejme si) malou pozornost značka budí, tyhle potápky internetem a pozorností milovníků hodinek docela zarezonovaly.

Tehdy se o nich psalo jako o potápkách přinášející specifikaci, které se může rovnat jen málokterý jiný model: "Plná hloubka 1 000 metrů je poměrně vzácná a Edox jí dosahuje za překvapivě přijatelnou cenu" (Erik Slaven, Monochrome-watches 2020). A obecně se do povědomí zapsaly jako "plně vybavené a dobře provedené hodinky pro hloubkové potápění", za kterými stojí spolehlivá značka a za které nedáte majlant. (Brice Goulard, Monochrome-watches, 2021).

S tím nemůžu než souhlasit. Voděodolnost do 1000 M je poměrně vzácná a namátkově mě napadá jen pár kousků od Invicty (např. tyhle StarWarsy), které této hodnoty dosahují také. Na takto odolné mechaniky je pak příznivá také cenovka, ještě když vezmeme v potaz, že značka Edox nespadá pod Swatch Group jako mnohá populárnější konkurence (Tissot, Certina, Hamilton...), a musí tedy být závislá jen sama na sobě.

Historie Edox aneb Za vším stojí žena
28.6.2019 - Michal Kočiš
Historie Edox aneb Za vším stojí žena

Nepočítám s tím, že by každý, kdo o Neptunianech uvažuje, uvažoval také o hloubkovém potápění. Ale už to samotné vědomí proklamované odolnosti je odzbrojující... Stejně jako samotný Neptun s mocným trojzubcem, který vypíná svou mužnou hruď na dýnku (zkrátka chlapácká záležitost, tyhle hodinky, což? ;) ).

Dýnko je samozřejmě šroubovací a krom Neptuna zaujme také vroubkováním po obvodu, připomínající vroubkování lunety.

Dýnko je samozřejmě šroubovací a krom Neptuna zaujme také vroubkováním po obvodu, připomínající vroubkování lunety, a propracovanou, detailní úpravou.

Dýnko je samozřejmě plné, což by dle všeho mělo být u takto voděodolných hodinek samozřejmostí (v tomhle překvapují pouze Seastary 2000, které odkrývají mechanický strojek i přes svou vysokou voděodolnost... Ano, připravte se, s těmito mými oblíbenci se nebudu bránit srovnání v průběhu celého článku). Pod ním tepe spolehlivý švýcarský strojek Sellita SW 200 s rezervou chodu 38 hod. běžící na 4Hz frekvenci a s 26 kamennými uloženími.

Neptunian spadají do řady Skydiver, která se může pochlubit zajímavým příběhem! Sky Diver jsou totiž inspirovány modely ze 70. let, které si nechal jistý švýcarský plukovník vyrobit pro svou jednotku elitních výsadkářů. Měly být vhodné jak pro letce, tak pro potápěče. Celý projekt měl být údajně přísně tajný. Příběh o záhadné objednávce odvyprávěl až bývalý hodinář Edoxu, když se začalo pátrat po původu nalezených hodinek s vygravírovaným textem "1973. Special production in strictly limited edition".

Fotogalerie sportovních hodinek EDOX
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie sportovních hodinek EDOX

Přitahují designem a skvěle se nosí

Hodinky vhodné na saturační potápění a ještě v mechanice nikdy nebudou žádné drobky (možná tak v nějakém sci-fi). A když dáte hodinkám jméno Neptunian, musí tomu odpovídat. Těžké ocelové potápky s tloušťkou 16 mm a průměrem 44 asi nepotěší pány s hubeným zápěstím. Na druhou stranu oproti zmiňovaným populárnějším Tissot Seastar 2000, které všichni svorně zbožňujeme, to tak přehnaná hodnota není. Seastar 2000 (s 600m voděodolností) mají 46 mm, a tak může být jejich velikost a váha přítěží nejen pro "hubeňoury".

Nožky jsou pak mírně zkosené, a tak dokážou hezky přilnout k zápěstí.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Design, ač velice klasický, rozhodně umí potěšit a přitáhnout pozornost. Nenajdeme na něm v současnosti stále populárnější strukturování, ovšem hladký povrch v zářivých (ale ne křiklavých) barvách, po okrajích jemně přecházející do tmavšího tónu, působí bez přehánění nádherně.

Kryje jej mimochodem safírové sklíčko tlusté 3mm (tedy nejsilnější, jaké u Edoxu najdeme).

Pouzdro pak lemuje keramická luneta s bílým značením a luminiscenčním nultým bodem. Tradičně je v černé barvě, ovšem v poslední době se rojí více zajímavých barevných variant (a to jak na oceli, tak na kaučuku: mrkněte na celou dosavadní kolekci).

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

Údaje jsou opravdu skvěle čitelné a to platí také pro samotné hodinky. Klasický obdélníkový tvar indexů si v Edoxu oživili zkosením na 6., 9. a 12. hodině, šipkovou hodinovou ručku ozdobili "katedrálním" vzorem a na vteřinovce potěší lízátkové zakončení. Je znát, že značka Edox si designy kreslí a navrhuje sama a nutno podotknout, že dovedou udělat klasiku zajímavou. Vše od číselníku po náramek působí velmi vyváženě, dokončeně, neodbytě... Zkrátka pěkná práce.

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Ach ta lumi...

Indexy jsou pak údajně opatřeny nátěrem nejvyšší třídy švýcarské Super-Luminovy. A tady přichází první ouvej. Hodinky po nasvícení až oslňují a co se výdrže týče, nejvyšší třída téhle lumi by měla držet fakt dlouho. Výsledky našeho nedávného testu luminiscencí nás však popravdě trošku překvapily. Zatímco Tissot Seastar se stejnou luminiscencí exceloval, Neptuniany... No, možná jsme měli smůlu na nějaký vadný kus a rozhodně tenhle model budeme testovat znovu:

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

Při sledování luminiscence pak vynikne ještě více "díra" po datumovce. Ano, je to praktická komplikace a mnozí na ni nedají dopustit. Já si však neodpustím lehké hnidopišení, když přiznám, že by to okénko, když už tam musí být, mohli posunout o kousíček dozadu, aby jeho okraj lícoval s okraji indexů.

Na poslední detail, který mi trošku vadí, mě upozornila recenze Jovana Krstevski z Wristreview (2020): " Dalším drobným detailem, kterému se podle mého názoru dalo vyhnout, je text týkající se voděodolnosti na chapter ringu. Čisté okruží by podle mého názoru vypadalo lépe a údaj o hloubce by mohl splynout s textem nad číslem 6."

A můj zahraniční kolega pravdu dí, bez lehce rušivých údajů na chapter ringu by celé vyznění hodinek působilo odlehčeněji a krásná barevná plocha číselníku by dostala větší prostor. Což by nebylo na škodu, protože s širokou lunetou i chapter ringem utlačujícím číselník působí hodinky opticky menším dojmem, než by měly.

Šroubovací korunka je chráněna a musím říct, že se s ní manipulovalo pohodlně a nedocházelo k žádnému viklání nebo jiným nešvarům šroubovacích korunek.

Šroubovací korunka je chráněna a musím říct, že se s ní manipulovalo pohodlně a nedocházelo k žádnému viklání nebo jiným nešvarům šroubovacích korunek.

Možná byste pak čekali u takto odolných hodinek oficiální potápěčskou certifikaci ISO 6425. Ta je však nákladnější a u menší samostatné značky jsme se jí tedy nedočkali. A cenovku by to pak mohlo docela navýšit.

Ale to už jsou opravdu drobnosti, které vyjadřují mou mírnou hodinkovou rozmazlenost a jak jsem říkala už vícekrát, hodinky jsou opravdu podařené a na kráse jim to určitě neubírá. A kdo prahne po méně mainstreamové značce a hodinkách s mužným, klasickým, ale zajímavým designem a švýcarským rodokmenem, tady má vyhráno.

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák
16.4.2024 - Jiří Hons
Edox CO-1 Quartz Chronograph recenze – Soutěživý vodák

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

zdenislavpřed 595 dny, reagovat
na čaptr ring mohli dát datumovku, když tam je místo na psaní blbin :)

Hodinky zmíněné v článku