Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 8.8.2023 | 3 MIN | 1x komentář

Funkce EKG je napříč chytrými hodinkami čím dál populárnější a spousta lidí dost možná ani neví, jak měření funguje a proč vlastně EKG měřit.

Co vlastně EKG měří?

EKG (elektrokardiogram) měří elektrickou aktivitu srdce. Každý stah srdce je totiž doprovázen elektrickým výbojem a podle toho se dá přesně rozpoznat, jak naše srdce bije. EKG tedy měří intenzitu této elektrické aktivity a časové rozdíly mezi změnami elektrického potenciálu.

Elektrická aktivita je v lékařství zaznamenání pomocí 12 elektrod, které se umístí na povrch našeho těla, a graf elektrické aktivity se vykresluje buďto na papír nebo monitor.

Elektrická aktivita vzniká tak, že buňky v srdečním svalu dostanou podnět ke smrštění a vedou vzruchy do srdečního svalu k ostatním buňkám. Podrážděním těchto buněk se v nich změní napětí a právě tato změna je zaznamenatelná.

K čemu je dobré měření EKG?

Každá z dvanácti elektrod informuje o jednotlivé části srdce. Při vyšetření se nejdříve sleduje pravidelnost srdečního rytmu a jeho frekvence. Poté se sledují jednotlivé křivky (výška, tvar, jejich umístění). Dle toho se dají odhadnout poruchy v převodu vzruchu – tedy špatná výživa částí srdce (ischémie) či poškození samotného srdečního svalu (infarkt myokardu).

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Měření stresu a variability srdečního tepu chytrými hodinkami

Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami
12.7.2023 - Dominik Hok
Celodenní měření srdeční tepové frekvence chytrými hodinkami

Jak funguje měření EKG v chytrých hodinkách?

Princip měření chytrými hodinkami je o něco jednodušší než u lékařského EKG. K měření je potřeba mít upnuté hodinky s kovovým dýnkem (kvůli vodivosti) a druhou ruku přiložit na kovovou lunetu / tlačítko / korunku (toto se liší napříč výrobci). Dýnko na vaší kůži elektrický obvod začíná, přiložená ruka jej uzavírá. V tomto uzavřeném elektrickém obvodu se poté projevuje právě elektrická aktivita srdce.

K vylepšení vodivosti někteří výrobci vyžadují, aby si uživatel před měřením namokřil prst. Stejně se to dělá i u lékaře, kdy se pod diody aplikuje speciální gel. Obdobně se to doporučuje i při měření srdeční frekvence hrudním pásem, kdy by se elektrody měly potřít gelem, vodou nebo třeba (pro fajnšmejkry) slinami.

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Jak přesné je měření EKG chytrými hodinkami?

Ve vědě obecně platí pravidlo, že čím více vzorků máte, tím přesnější jsou výsledky. Argument proti chytrým hodinkám je docela zjevný – měření chytrými hodinkami probíhá pomocí 1 elektrody (dýnko hodinek), zatímco lékařské EKG pomocí 12 elektrod. Zatímco pomocí 12 elektrod jsme schopni usoudit stav všech částí srdce, chytré hodinky toto nedokážou. Dokážou rozeznat pouze problémy s naším srdečním rytmem, které mohou evokovat problémy se srdcem či dokonce srdeční záchvat.

Jak tedy přistupovat k měření EKG chytrými hodinkami? Mohou i nemusí odhalit, že ve vašem srdci je nějaký problém, ale nikdy to není 100 %. Můžete to tedy použít jako podnět k návštěvě lékaře, ale řídit se tím jako by výsledky byly dogma, může být někdy i škodící. Ale ano, jedná se o užitečné zařízení, které může zachránit život.

Měření krevního tlaku chytrými hodinkami
21.8.2023 - Dominik Hok
Měření krevního tlaku chytrými hodinkami

Které značky podporují měření EKG?

Měření EKG nabízí spousta značek, ale osobně bych v tomto prozatím věřil jen značkám Apple a Samsung. Tento způsob měření implementovali do svých hodinek před pár lety (tudíž s tím mají už nějaké zkušenosti) a vyrábí dostatečně kvalitní hodinky. Zároveň chovám důvěru ke Garminu, který měření EKG sice ještě nenabízí v České republice, ale věřím tomu, že se brzy dočkáme. Také bych se nebál značky Huawei, která má sice EKG docela čerstvě, ale odjakživa má kvalitní senzory.

Osobně bych nevěřil levným chytrým hodinkám, protože nabízí senzory na různých úrovních a je tedy opravdu těžké najít spolehlivý model. Neříkám, že tyto značky musí nutně měřit špatně, ale určitě je vyšší pravděpodobnost, že to tak bude.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jindřich Vojtěchpřed 190 dny, reagovat
Koupil jsem hodinky Watsch (cca 800 CZK), které dokázaly měřit EKG, tlak krve, teplotu, kyslík a tep i když byly na stole vzdáleny cca 4 m. Zázrak!