» Blog » Garmin

Garmin Enduro očima ultraběžce

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 7.6.2021 | 5 MIN | 9x komentář

Z modelu Garmin Enduro jsem byl od začátku jako na trní a nervózně čekal, než se mi dostanou do ruky. Hodinky došly přesně minutu před mým odjezdem z práce, a tak jsem si je vzal s sebou. Čekal jsem, že to bude pecka po všech stránkách, ale že až taková, to jsem vážně netušil.

Hned ze začátku článku vám povím, ať nečekáte žádnou recenzi, kde se dozvíte, kolik mají hodinky v průměru nebo jaké je rozlišení displeje. Tohle již sepsal Dominik ve své recenzi. Tento článek bude o tom, jak hodinky obstávají při každodenní zátěži a pořádném tréninkovém procesu.

Garmin Enduro recenze – Hodinky s výdrží jako kráva
12.3.2021 - Dominik Hok
Garmin Enduro recenze – Hodinky s výdrží jako kráva

Největší lákadlo je nylonový řemínek a dlouhá výdrž baterie

Nylonový řemínek je prostě paráda na plné čáře a nelze říct křivého slova, protože ruka pod ním pracuje a dýchá mnohem lépe než pod silikonem. Dokonce i ekzémy, které jsem měl na ruce, úplně vymizely. Abych to ještě upřesnil, tak tyto ekzémy se tvoří díky krystalkům soli z našeho potu zachycených na silikonu. Tyto krystalky pak „rozedírají" pokožku.

Garmin na toto radí strčit řemínek co týden do vody s citronem a pak je po problému. A má pravdu, jenže člověk to musí opravdu každý týden udělat. A když je líný si někdy nabít hodinky, tak proč by dělal tento proces s řemínkem. Já to řešil vícero řemínky, ale teď už nechci nic jiného než ten nylonový. Protože když se k vyřešení příjemnosti nošení přidá i váhový rozdíl (silikonový řemínek – 28 g, nylonový – 5 g), jednoduše není o čem diskutovat.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Sedí vážně hezky, že?

Sedí hezky, že?

Baterka je asi ještě větší lákadlo než řemínek. Máme tady chytré hodinky, které vydrží nabité až 65 dní v režimu smartwatche, když je venku dobrá světelnost a perlička je, že při dobré světelnosti vydrží až 1 rok v úsporném režimu. Toto se Garminu vážně povedlo a papírově jsou Endura bezkonkurenčně nejlepší. No, nejen papírově.

Jakožto běžce na dlouhé tratě mě výdrž baterie zaujala asi nejvíce a tak jsem se ji snažil maximálně otestovat. Realita je taková, že když jsem hodinky dostal na testování, zbývalo asi 30 dní než bude třeba hodinky nabít. Celkem pohoda na to, že Dominik měl ty hodinky více než týden a nenabíjel.

Nuže, Endura se mnou prošly 16 dní, kdy jeden týden byl zátěžový a dal jsem 122 kilometrů (přes deset hodin tréninku) a další týden byl výklusový, kdy jsem naběhal 91 km (přes 8 hodin tréninku). Poslední dva dny testování jsem stihnul nějakých 23 kiláků za dvě hodiny, a když jsem doběhl ráno z poslední fáze s Endury, vážně jsem čuměl. Endura zobrazily, že ještě 16 dní nemusím hledat napájecí kabel a o nic se starat!

Takže Garmin s výdrží baterie vážně nekecal a výdrž je rozhodně enormní. Pokud jste tedy sporťák jako já, který naběhá stovky kilometrů týdně, ale zároveň lenivec, kterému je škoda ujít pár kroků pro nabíječku, jsou Endura přesně pro vás.

Důkaz namísto jen mých slov

Důkaz namísto jen mých slov.

Co přináší nového a o co budete ochuzeni

Když jsem přišel mezi běžce na trénink, první co jsem slyšel, bylo: „Fuu, ty hodinky jako nemají mapy a hudbu? To si vůbec někdo může koupit? To bych nechtěl!" Ruku na srdce, já jsem mapy použil asi 3x v životě. Jednou v Ostravě, když jsem jen tak zkoušel navigaci a jednou na závodě, kde jsem věděl, že každý rok špatně odbočím v jedné zatáčce a to potřetí už si ani nepamatuju, takže to můžeme vypustit.

Mapy použijete vážně jen v případě navigace, když se ztratíte a potřebujete jít například podle vrstevnice na cestu. Nebo když chcete využít heat maps, které vás navigují po běžeckých stezkách v pro vás neznámém městě. Ale jinak? Absolutně dostačující je navigace po křivce.

Hudbu si umím představit už více využitelnou. Běžíte nějaký krátký trénink, nebo závod a pustíte hudbu přes Bluetooth sluchátka, ale... Vše má své ALE. Povětšinou máte stejně mobil, který je třeba mít u sebe téměř vždy z důvodu nějakých nečekaných problémů, i z něho si tu hudbu můžete bezdrátově pustit.

Takže podtrženo sečteno, mapy jen v okrajových případech a dokud hodinky nebudou mít eSIM, tak mobil stejně potřebujete mít stále u sebe a hudba hraje i v něm.:-)

Důležité je nevynechat ionty v regeneraci

Důležité je nevynechat ionty v regeneraci

Nejdůležitější je, že Garmin neochudil tyto hodinky o NFC čip. Takže pokud se někde zastavíte na dlouhém běhu na chatě, kde berou karty, jste v suchu. Pojďme si to shrnout. Nepodíváme se na hezkou a barevnou mapu kde jsme, nepustíme si naše oblíbené songy přímo z hodinek a pokud doběhneme na chatu, hodinkami jsme schopni zaplatit. Tyto funkce jsou zastaralejší, teď pojďme na novoty.

Jelikož jsou to hodinky pro dlouhotraťaře, tak první novou funkcí je počitadlo občerstvovacích stanic. Což znamená, že doběhnete na občerstvovačku, pípnete si tlačítko „lap" (lze nastavit, jestli chcete jen občerstvovačku, nebo občerstvovačku + kolo, nebo jen kolo), a hodinky vám počítají, jak dlouho jste se na občerstvovačce zdrželi. Při výběhu zpět na trať, kliknete „lap" a jste zpátky v závodě a zase monitorujete běh a ne čas na občerstvovačce. Ve vyhodnocení pak vidíte, jak dlouho jste strávili na občerstvovačkách, což je docela důležitý parametr pro zlepšení.

Další novinkou je přidání Climb Pro Descents a Climb Pro Alerts. Už víme, že hodinky umí zaznamenat kopec, pokud máme nahranou trasu a pak vyhodnotit veškeré parametry, jak jsme byli ve stoupání úspěšní, ale s funkcí Descents umí vyhodnotit i seběh a počítat seběhnuté kopečky. A s funkcí Alerts, pokud máte nahranou trasu, můžete si navolit upozornění, který vás upozorní, že se blíží stoupání, či klesání. Pro použití těchto funkcí je třeba mít nahranou trasu v hodinkách.

Hodinky s velkým H a velkým K

Jelikož jsou to hodinky odkojené na modelu Fenix, který má letitou známku kvality a je to legenda mezi smartwatchi, můžeme je nazývat hodinky s velkým H. A jelikož mají výdrž baterie jako kráva, tak to jsou jednoznačně hodinky s velkým K. Mnoho lidí jim vytýká, že nemají mapy a hudbu. Jakožto dlouholetý ultraběžec můžu říct, že hudební přehrávač a topo mapy jsou něco, co prostě vůbec nepoužívám a to, že mají výdrž jako kráva je pro mne mnohonásobně důležitější.

Nabíjet hodinky jednou za měsíc, anebo i více, je prostě lahoda a člověk si na to zvykne hodně rychle. Prostě nemusí řešit, kolik procent baterky mu vlastně zbývá, když jde na trénink. Takže i kdybych jel do hor na pár týdnů a jako obvykle zapomněl nabíječku, tak je to v suchu, protože Endura to prostě vydrží. Oceňuji také novou funkci pro občerstvovací stanice, kdy budu mít přesný přehled, jak dlouho na nich trávím a kolik času vlastně ztrácím možná úplně zbytečně.

Suma summarum, ačkoliv hodinky stojí vlastně více než klasické Fenixy, tak stále jsou atraktivní pro spoustu lidí, kteří chtějí nekompromisní stroj s výdrží baterie z jiného světa a elegancí Fenixu s nylonovým řemínkem. Ano, největším lákadlem je výdrž baterie, která je odděluje od svého největšího soka, Fenixu, a za to si stojí připlatit. Ultraběžci a rozhodně i další po tomto modelu sáhnou, protože je opět něčím jiný a výjimečný.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiřípřed 1037 dny, reagovat
Dobrý den, vyplatí se jít do Garmin Enduro nebo jestli běžnému uživateli stačí Fenix 6? Popř. je moudřejší si počkat na potenciální Fenix 7? Zajímá mě Váš názor na toto mé rozhodování. Děkuji, Jiří.
Matěj Urbaczkapřed 1036 dny
Zdravím, pokud se obejdete bez map a uložiště pro hudbu, tak rozhodně doporučuju Endura, kvůli velké výdrži baterie a nylonovému řemínku. Ohledně otázky na Fenix 7 bohužel nevíme ani my, kdy budou dostupné a jestli to bude tento rok.:-)
Ivetapřed 1031 dny, reagovat
Dobrý den, jak je to prosím s parováním s telefonem? zvádne to i ženská uplný začátečník , abych využilo mobil se všemi aplikacemi naplno. Díky Ivka
Dominik Hokpřed 1030 dny
Zdravím, ano, nastavení je velice intuitivní, nebudete mít žádný problém. :)
Ondrapřed 970 dny, reagovat
Ahoj, rád bych se zeptal, jestli je titan lunety barvený (eloxovaný nebo nějaká jiná úprava povrchu) nebo přírodní. Podle obrázků to vypadá, že je barvený což je vždycky problém, protože jsou na tom vidět pak sebemenší škrábance. (mám aktuálně FR645 a přírodní hliník lunety si nemohu vynachválit. A naopak, kamarád má Safírové Fenixy a po pár dnech už měl na té černé (čti barvené) lunetě pár "zářezů".)
Matěj Urbaczkapřed 969 dny
Zdravím Ondro, na lunetě je stejná PVD barva, jak na Fenix 6. Bohužel, pokued se jedná o drsnější zacházení, tak bude vždy na lunetě pár škrábanců vidět.:-)
Mírapřed 957 dny, reagovat
Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat na jak úzké zápěstí je hodinky ještě možné pevně a komfortně upnout? Děkuji
Eliška Měrkovápřed 955 dny
Dobrý den, Míro. Minimální obvod řemínku je 15 cm.
Patrikpřed 716 dny, reagovat
Sákryš - UŽ ABYCH JE MĚL - JDU OBJEDNÁVAT !!!