» Blog » Zprávy

ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám

Tagy: Zprávy | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 22.7.2020 | 2 MIN

Swatch Group se dočkal. Omezení, která platila pro jeho dceřinou společnost ETA byla zrušena. ETA tak může poskytovat své mechanické strojky třetím stranám libovolně, dle vlastního uvážení. Ukončil se tím spor, který začal před deseti lety.

Celý problém se točil okolo svobody prodeje mechanických strojků ETA. Ta spadá pod konglomerát Swatch Group a jeho zakladatel, Nikolas Hayek Sr., požádal před více jak 10 lety antimonopolní úřad o možnost rozhodovat dle vlastního uvážení, zda třetím stranám bude, nebo nebude ETA dodávat mechanické pohyby a v jakém množství.

To by znamenalo, že největší výrobce mechanických strojků ve Švýcarsku by měl možnost zcela odstřihnout dodávky společnostem, které nespadají pod Swatch Group. Komise pro hospodářskou soutěž (COMCO) proto vydala v roce 2013 dohodu se Swatch Group, která udávala povinnost ETA dodávat v definovaném množství strojky třetím stranám s postupným snižováním až do konce roku 2019.

Cílem opatření bylo pobídnout trh výrobců s mechanickými strojky k produkci švýcarských strojků, tedy k vytvoření zdravé hospodářské soutěže na švýcarském trhu. A samozřejmě hodinářské společnosti, které až do té doby byly na dodávkách ETA strojků závislé, získaly čas, aby si našly nového dodavatele.

Jenže na konci roku 2018 se Komisi zdálo, že se situace na trhu nevyvíjí podle očekávání. Proto se rozhodla celou situaci znovu přezkoumat. Na konci roku 2019 dokonce znemožnila společnosti ETA dodávat mechanické pohyby třetím stranám, s výjimkou malých a středních společností. To se Swatch Groupu samozřejmě nelíbilo.

Definitivního rozseknutí sporu se měl Swatch Group dočkat v létě 2020. A skutečně, 15. 7. 2020 vydal COMCO tiskovou zprávu, která ukončuje povinnosti a omezení ETA, potažmo Swatch Groupu vůči třetím stranám.

Podle Komise reagovali konkurenti ETA na pobídku z roku 2013 dostatečně. Zvláště největší konkurent ETA, společnost Sellita Watch Co. má v nabídce srovnatelné alternativy k nejprodávanějším mechanickým pohybům ETA, a to co do ceny, množství i kvality.

Vliv měla i současná situace, kdy došlo ke snížení poptávky po švýcarských mechanických hodinkách. Na vině je nejen rostoucí trend smarwatchů, ale i epidemie Covid-19, která značně omezila dodávky především do Číny.

Současně ale podle COMCO zůstává ETA dominantním hráčem na trhu s mechanickými pohyby. Toto rozhodnutí je důležité, znamená totiž, že bude stále pod dohledem antimonopolního úřadu a nemůže nové situace zneužít.

Kauza, která trvala dekádu je tedy u konce. ETA má volné ruce a je otázkou, zda ji v budoucnu potkáme i jinde, než u Swatch značek. Podrobnější tiskovou zprávu si můžete přečíst na stránkách COMCO.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře