» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7X – Po více než 1000 kilometrech

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Matěj Urbaczka | 23.8.2022 | 7 MIN | 21x komentář

Je už tomu opravdu více než pár neděl, co vyšly nejočekávanější hodinky roku 2022. Chytré hodinky, které si získaly velkou oblibu a drží si ji prozatím po celou dobu své působnosti. Garmin Fenix 7 si podmanil trh.

Hodinky jsou to opravdu velkolepé, o tom není řeči. Překvapují vybaveností, přesností a elegancí na slovo vzatou. Hodinky se mnou prošly spoustou tréninků, závodů a dalších dobrodružství a zvládl jsem s nimi naběhat už více než tisíc kilometrů. A tady jsou mé dojmy.

Jen pro ujasnění. Toto není recenze hodinek, pouze dlouhodobé zkušenosti. Pokud byste si chtěli přečíst recenzi, mrkněte tady:

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Každodenní nošení velkých hodinek

Musím říct, že když jsem kdysi používal model Forerunner 945, měl jsem jasno v tom, že velký model už nikdy víc. No... Všichni se někdy pleteme. I přes mé útlé zápěstí jsou Fenix 7X (průměr 51 mm) super i na běžné nošení. Na hodinky jsem pořídil nylonový řemínek, který lépe obepne ruku a sníží váhu. Takže dva v jednom. Pokud jste na čísla, váha se zastavila na 67 gramech.

Pro všechny, kdo si myslí, že jsou hodinky velké a nedají se nosit, mám je jednu zprávu. Není to tak. Na ruce vůbec nevadí a schovaly se i pod rukáv košile u saka, které jsem musel pro jednou v roce oprášit.

Pro formálnější příležitosti lze zvolit kožený řemínek anebo kovový tah

Pro formálnější příležitosti lze zvolit kožený řemínek anebo kovový tah

Papír vs. realita – GPS a tepovka

U obou věcí je opravdu velký rozdíl oproti starším modelům, ale je to takové terno? Ano i ne. GPS je opravdu skvělá a prozatím nemá v přesnosti konkurenta. Omílané nastavení satelitů necháme být, protože jak už určitě víte, existuje několik nastavení – jen GPS, příjem všech satelitů, všechny satelity + více pásem a UltraTrac.

Nejvíce mne ale zaujala nová možnost, která se do hodinek dostala přes poslední update – SatIQ. Satisfakce je to obrovská a těším se na další aktualizace této funkce. Idea automatického přepínání satelitů podle aktuální síly signálu je parádní. Stačí to teď ze strany Garminu dochytat na 100 % a pak už člověk nemusí řešit vůbec nic. Já nechávám prozatím zapnuté nastavení na "všechny satelity".

Sem tam SatIQ prostě ustřelí... Třeba přes nádraží

Sem tam SatIQ prostě ustřelí... Třeba přes nádraží.

Pokud by vás zajímala tato technologie z hlediska baterky, tak je to něco mezi "všechny satelity" a "všechny satelity + více pásem". Takže výdrž je mega dlouhá.:-)

Ze snímače tepové frekvence jsme na začátku byli nadšení, ale bohužel nadšení opadlo celkem rychle. Alespoň u mě. Je nesporný fakt, že technologie jde dopředu každou generací snímačů, ale stále není na úrovni, kdy bych mohl říct: "Zahoďte pásy a měřte se jen ze zápěstí!". Měření z ruky je ne Fenixech 7X parádní, ale pro veškeré rychlé tréninky anebo v létě (když se více potím), volím hruďák.

VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence
25.1.2022 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Hrudní pásy pro měření tepové frekvence

Dotykový displej – je to vlastně výhoda?

Tyjo, pamatuji si přesně na ten den, kdy jsem zjistil, že na Fenixu bude dotykáč. Dělám si srandu, nepamatuju, ale ten pocit zklamání si opravdu pamatuji. Bál jsem se jeho funkčnosti, odezvy a vůbec... Pokládal jsem si otázku, co dotykáč dělá na outdoorovém přístroji.

Neumím si představit, že si teď dotykem přehazuji obrazovky

Po těch pár měsících používání musím říct, že to nebyl vůbec špatný nápad a někdy se i displeje dotknu. Nejvíce na něj ale pokládám dlaň. Super cool věcička jsou dotyková gesta, kdy nejvíce používám přikrytí displeje dlaní. Vrátí vás to na základní obrazovku. Takže vám třeba přijde notifikace, mrknete, hodíte dlaň na displej, bum a jste na základní obrazovce. Potřebujete něco nastavit v menu, máte hotovo, bum, a jste na základní obrazovce.

Dotyk je super i při zadávání pinu karty, kdy ho jednoduše naťukáte a nemusíte používat tlačítka. Samozřejmě musím zmínit i používání mapových podkladů s dotykem. Je to lepší, ale jelikož nejsem tak vášnivý uživatel mapy, tak jen řeknu, že je to paráda. Což je. Mám nastavenou zkratku, takže i když je dotyk v aktivitě "trailový běh" vypnutý, přes zkratku si ho zapnu i v aktivitě na datovém poli mapy.

Nevýhodou dotykáče je, že pokud ho máte všude zapnutý a pozastavíte aktivitu, musíte dávat pozor, ať nezavadíte o oblečení, protože pokud se vám to stane (mně dokonce 2x za sebou), uložíte si trénink.

Pořádný endurance přístroj

Určitě vás zajímá, co ta obrovská baterka. No, co na to říct, já jsem opravdu spokojený. Pokud chcete tabulku s výdržemi, mrkněte na recenzi, protože se přiznám, že z hlavy si to nepamatuji. Ale vím, že výdrž je sakra dlouhá – při normálním nošení nemí problém dát více než 25 dní (i když trénujete) a při aktivitě si teď hodinky berou okolo 1,7 % za hodinu. Jde vidět i posun. V květnu na 55 kilometrovém závodě to bylo okolo 2,36 % za hodinu a jde to níž a níž.:-) Samozřejmě se na tom podepisuje i solar, který v létě funguje opravdu výborně.

Vše testováno při spuštění GPS na všechny satelitní systémy + více pásem.

Musím uznat, že ani v zimě se baterka nevybíjela nadměrně

Musím uznat, že ani v zimě se baterka nevybíjela nadměrně

Solar u hodinek konečně funguje tak, abych mohl říct, že to pomáhá a tedy se i vyplatí. Ačkoliv, verze 7X bez solaru neexistuje, a tak nemáte jinou volbu. Byl bych rád, kdyby se tam později dostala funce z cyklopočítače Edge, kde je napsáno, o kolik se výdrž baterie prodloužila díky solaru.

Z odstavců nad tímto vyplývá, že pokud jste stejně líní jako já a chcete něco, co vám vydrží nabité téměř věčnost, tohle je ten pravý přístroj. Spíše se pak stávají situace, kdy chcete spustit aktivitu (třeba po více než 20 dnech nabíjení) a zjistíte, že hodinky mají už jen pár procent. Ale nezoufejte, pokud zrovna nepůjdete aktivitu delší než 10 hodin, i tak to hodinky přežijou.

Aktualizace – Věčný boj

Na aktualizaci a funkce z hodinek Garmin Forerunner 955 jsme čekali opravdu dlouho. Prvně přišla možnost alfa softwaru pro testování, který jsem musel instalovat sám. No, co si budeme, byl anglicky, měl mouchy a zpomaloval systém. Pak přišla verze 9.24. Opět, byla anglicky, měla mouchy a zpomalovala systém. Až napotřetí přišla opravná aktualizace na češtinu.

Bohužel, čeho si v poslední době všímám je, že hodinky nestíhájí. Pokaždé když ráno vstanu a chci se podívat na spánek, projíždím widgety a hodinky se seknou na pár vteřin, než se rozjedou. Rána mívám podobné, ale reálně se začínám bát, že i Suunto by mohlo být rychlejší.

Běžecké a fitness funkce jsou TOP

Myslím si, že jsem dost náročný uživatel na to, abych mohl říct, že běžecké a fitness funkce má prostě Garmin hodně vysoko. Možná nejvýše. Zmíním ty nejdůležitější z mého pohledu:

  • Celonoční měření VST – Supr čupr vychytávka, která kontroluje naše zdraví, popřípadě připravenost k tréninku
  • Zdravotní snímek – Za dvě minuty klidu víte průměry všech důležitých zdravotních metrik. Snímek si často dělám ráno a večer, abych věděl, jak na tom jsem
  • Nativní podpora Wattů – I když jsem uživatel hrudního pásu od Polaru, Garmin konečně přidal nativní podporu Wattů, pokud máte hruďák od Garminu.
  • Stamina – Ano, je to blbůstka, ale rád se na ní mrknu, kolik energie mi ještě zbývá a musím říct, že to celkem sedí. Plusem je, když zjistíte že máte lepší Staminu, než parťák vedle vás
  • LED svítilna – Vím, že to není funkce, ale už mi párkrát zachránila krk, a tak si taky zaslouží být

Pokud byste se chtěli dozvědět něco o wattech, doporučuji se mrknout na tento článek:

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Co na hodinkách používám nejvíce?

Úplně upřímně? Nejvíce řeším kilometry, tepovku, čas... Prostě ten základ. Přístroj za nás nikdy běhat anebo sportovat nebude, a tak to je jen skvělý pomocník na ruce, bez kterého si nedokážu svůj trénink a život představit. Ale nic bájného to určitě není.

Moc rád se při tréninku podívám na nastoupané metry, a když mám puštěnou nějakou trasu (navigaci), neobejdu se bez funkce ClimbPro, která mi ukazuje, kde se v kopci nacházím a kolik jich mám ještě před sebou.

VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin
3.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠE NA TÉMA: Stav tréninku v hodinkách Garmin

Pro mě, jako pro ultraběžce dává smysl mít tyto hodinky z důvodu dlouhé výdrže baterie i na nejlepší nastavení GPS – čili všechny satelity + více pásem anebo jen všechny satelity. Hodinky budou přesně ukazovat, výškové metry, mou rychlost a snad i GAP, který přibude z Garmin Enduro 2. Pevně tomu věřím.:-)

Z fitness funkcí nejvíce používám celonoční měření VST, které se stalo asi nejoblíbenější funkcí. A jednoduchá rada zní, čím více se za noc blížíte stovce, tím je to s vámi lepší. A pokud jste za stovkou, už poznáváte nirvánu. Já mívám okolo 70 ms, kdy vím, že tato hodnota je pro mě ideální pro start produktivního dne, kdy můžu naplno trénovat.

Zvykl jsem si také kontrolovat hodnoty spánku a tepovou frekvenci. U mě platí jednoduchá poučka, když jde tepovka v noci pod 40, je to dobré. Když jde pod 43, můžu jít trénovat a když jde nad 45, buďto jsem něco málo vypil anebo jsem nemocný.

Dokážou chytré hodinky rozpoznat nakažení koronavirem?
11.8.2020 - Dominik Hok
Dokážou chytré hodinky rozpoznat nakažení koronavirem?

Proč obětovat ty nekřesťanské prachy do tohoto přístroje?

Ano, Sedmičky ve variantě X začínají na nějakých dvaadvaceti tisících... Což je, řekněme si to upřímně, dost. Doma z vás nadšení úplně nebudou, ale věřte mi, že každá kačka za to stojí. Rozhodně s klidným srdcem mohu říct, že Fenix 7X je prozatím nejpřesnější a nejlepší přístroj, co jsem kdy držel v ruce. Ať už, co se tepovky na zápěstí týče, tak GPS měření.

Celkové zhodnocení hodinek :-)

Celkové zhodnocení hodinek :-)

O baterce se snad nemá cenu ani bavit, protože když se řekne Fenix, tak první co mi naskočí, je – Kultovka s velkou výdrží baterie. A u Fenixu 7X poprvé nemusím řešit, jestli mám 20 % a chci se jít na 3 hodiny proběhnout, což je opravdu paráda.

Podtrženo, sečteno, jsem moc rád, že tyto hodinky mohu nosit a využít všech jejich skvělých vlastností. Pokud jste stejní ultrablázni anebo se jen rádi pohybujete dlouho v horách, jsou pro vás tyto hodinky přesně to pravé.

Co si o Fenix 7X myslíte vy s odstupem času?

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

SOUBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7
24.1.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval
18.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenze – Takový displej by ani Lada nenamaloval

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Štefan Nugettapřed 612 dny, reagovat
Článek parádní! Zajímalo by mě, jestli dotyk funguje i při zadávání názvu multisport a jestli jde multisport zadat i v Garmin Connect...? Ovšem konec mě rozsekal... Na 3 hodiny proběhnout... :-)))
Matěj Urbaczkapřed 606 dny
Zdravím Štefane, dotek tam funguje i při zadávání a lze zadat i v Connectu.:-)
Tomášpřed 612 dny, reagovat
Ahoj, zaujala mě gesta. Garmin Fenix 7 solar mám asi měsíc a objevil jsem je až s tímhle článkem. Google mi taky není schopný říct více. Je někde nastavení těchto gest, případně jejich seznam? Díky
Dominik Hokpřed 611 dny
Zdravím, Tomáši. Gesto je tam víceméně jen jedno, kteér zmiňoval kolega v článku. Garmin spíše využívá zkratky, které najdete v Systém → Zkratky.
Lukaspřed 611 dny, reagovat
Ahoj, Fenix 7X jsou zatim nejlepsi hodinky od Garminu, ktere jsem mel. Splnuji vse co jsem chtel v hodinkach mit + svitilna jako bonus. Jedine s cim mam porad problemy je kompas. Sekne se a ukazuje jen jednim smerem. Musim hodinky restartovat, aby zacal fungovat. Pak uz to jede zase par dnu. Pry by to mela vyresit aktualizace, ale zatim nic. Cetl jsem na forech, ze to dela vice lidem. Deje se to i vam? Diky
Matěj Urbaczkapřed 606 dny
Zdravím Lukáši, ohledně kompasu si nejsem jistý. Tak moc ho v terénu nevyužívám, ale jelikož je to softwarová záležitost, zkusil bych počkat na tu aktualizaci.:-)
Denispřed 611 dny, reagovat
Ahoj, chtěl bych se zeptat na aktualizace... zatím mám verzi 8.37 v programu beta nejsem... jinou aktualizaci mi to nenabízí... chápu to správně, že mate Fenix 7x aktualizované tou betou a proto máte celonoční měření VST a další novinky? Díky.
Matěj Urbaczkapřed 606 dny
Zdravím Denisi, ano, mám zaregistrované zařízeni pro beta testování. Testování je bezpečné a hodinky dostávají funkce o hodně dříve.:-)
Denispřed 603 dny
Ahoj, tak dnes se mi objevila ofiko aktualizace 9.33
Jardapřed 604 dny, reagovat
Zdravím! Mohu poprosit o tip na nylonový řemínek? Také bych jeden chtěl k mým FR955
Matěj Urbaczkapřed 604 dny
Zdravím Jardo, můžete mrknou na tento odkaz: www.hodinky-365.cz/reminek-pro-garmin-nylonovy-cerny-suchy-zip-x1229409 V šířce 22 Vám bude sedět na FR955.:-)
Jardapřed 604 dny, reagovat
Děkuji za tip Matěji!!!
Lubošpřed 603 dny, reagovat
Ahoj, jak prosím kontrolujete, že vám tepovka spadla v noci pod nějakou hodnotu? V Connectu vidím pod Health stats - Heart rate celodenní graf, z něj to ale takhle podrobně vidět není a pod grafem je pak hodnota Resting, která je ale podle mě průměrná klidová za celý den, nejen v noci. Stejná hodnota se zobrazuje na hodinkách ve widgetu Heart rate pod aktuální hodnotou tepu a nad čtyřhodinovým grafem tepu, je označena jako RHR. Hodinky i Connect mám v angličtině. Mám FR 955, ale předpokládám, že se tohle vůči betě ve Fenixech lisit nebude. Díky!
Dominik Hokpřed 603 dny
Zdravím, Luboši. Já osobně to dělám tak, že se hned po probuzení podívám na graf tepovky. Tam si najdu nejnižší hodnotu, která je jednoduchá najít, protože tam jsou jen dvě čísla – nejnižší a nejvyšší tepy.
Lubošpřed 603 dny
Nojo, na hodinkách je na grafu hodnota minima a maxima, díky. Jinak článek s postřehy z praxe je super!
Tonypřed 602 dny, reagovat
Nevím, jestli se to v nějakých videích nebo recenzích objevilo (zjistil jsem to jinde :-) ). Ale výbornou věcí je také přímý vstup do detailních informací (trénink, počasí, baterie, kalendář atd.) delším přidržení prstu na komplikacích ciferníků. A není pak nutné pouštět to přes widgety. Funguje to ale pouze u nativních ciferníků od Garminu. Bohužel ne u dalších stažených z ConnectIQ (jak Garminu tak třetích stran.) Jinak jsou to fakt skvělé hodinky a po Galaxy Watch 4 se mi fakt nestýská :-)
Honzapřed 597 dny, reagovat
Ahoj, chtěl jsem si kupovat F7, ale teď když do F6 přibyl noční HRV status, tak jsem na vážkách - stačí elevate 3 pro přesné měření těchto statistik mimo aktivity? Pro sport mám hruďák, tam je to jedno. Má smysl přecházet? Díky moc za odpověď. H.
Matěj Urbaczkapřed 596 dny
Zdravím Honzo, ano, mimo měření sportu je Elevate dostačující a pokud Vám nejde o dotykový displej a o něco přesnější GPS, asi není třeba upgradu na vyšší verzi.:-)
Petr Jelinekpřed 596 dny, reagovat
Ahoj, ja souhlasim, ze hodinky jsou technologicky velmi zajimave, vse klape rychle, vydrz baterky supr, ale absolutne nepresne mereni GPS. Leta jsem mel Suunta - posledni modely Spartan a donedavna Suunto 9., sice to nemelo svitilnu, solar a dalsi vychytavky, ale merilo to (minimalne kilometry) velice presne. Ted mam mesic Fenix 7X Pro Saphire a byl jsem zdesen, kdyz mi to u plavani v mori ukazovalo o 1/3 az polovinu kratsi vzdalenost nez Polary a Suunta kolegu, ktere se shodovaly. Trasa se normalne vyexportovala do Stravy a kdyz jsem si ji premeril na mape, take se shodovala s tim co namerily jine hodinky, ale Garmin stale tvrdi, ze to je vyrazne mene… :-/ . Jsem z toho dost zklamany, nepomohlo ani sekundove vzorkovani a nastaveni na vsechny satelity. I u behu to pocita min - tohle jsem cekal, ze budou umet teda lip ????. Mate s tim nekdo zkusenosti / co s tim? Jinak jsou moc hezky, ale tohle je pro me zaklad… ????…
Matěj Urbaczkapřed 595 dny
Zdravím Petře, ještě jednou bych překontrolovat satelity, aktuálnost sw a nastavil v systém - nahrávání dat - každou sekundu. Ve vodě celkově hodinky neukazují správně (díky tomu, že se GPS neumí přes vodu dostat), ale při běhu se mi nestalo, že by hodinky měřily špatně.:-)
Petr Jelinekpřed 595 dny
Matěji díky za info, to beru, že skrz vodu se GPS signál ztrácí, ale asi jde o to jak to který vorobce vychytá v rámci algorytmů SW. Četl jsem na nějakých forech, že s tím bojuje více lidí a ti, pro které je plavání, triatlon apod. podstatný, tak jsou z toho zoufalí. Jde o to, aby Garmin nastavil korekci v uzlových bodech, kdy se hodinky dostanou na signál a změřil a korigoval vzdálenost od předchozího "jistého bodu". Mě přijde absurdní, že hodinky vykreslí ve finále správnou trasu do mapy, ale tvrdí, že je o polovinu kratší než se v mapě zobrazuje... Polar i Suunto v tomto fungují znatelně lépe. Ten běh budu tedy ještě testovat, je pravda, že u toho jsem neměl zapnuté sekundový vzorkovací interval. Díky za příspěvek, Petr

Hodinky zmíněné v článku