» Blog » Festina

Festina Automatic Skeleton – Když si módní značka troufá

Tagy: Představení | Festina | Dámské | Pánské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 28.2.2021 | 7 MIN | 1x komentář

Krásné šperkové dámské hodinky či moderní, sportovně-elegantní pánské chronografy – to je první, co většině lidí bleskne hlavou, když se řekne "Festina". A že takové hodinky dělat umí, se módní značce musí nechat. Jak to ale může dopadnout, když se pustí do vyššího stylu mechanických hodinek s průhledem na soukolí strojku? Zvládla Festina novou kolekci Skeleton s důstojností?

Foto: Hodinky-365.cz

Pro zarputilé chronomaniaky je tento Festinovský počin poněkud kontroverzní. Ti mají nejspíš jasné stanovisko: "Zalez Festino zpět ke svým klasickým quartzkám a pořádné mechaniky nech těm 'lepším' a prestižnějším značkám." Necudné obnažení strojku, který podle nich "nestojí za koukání", je pravděpodobně v jejich očích čin skoro nemravný. Vždyť skeletonové hodinky mají být takový "statement piece", opravdu výstavní kousek, který demonstruje naprostou podstatu hodinářského umu.

Foto: Hodinky-365.cz

Tady bych se ale Festiny trochu zastala, ona na takové hodinky totiž "právo" má. Mnozí často pozapomínají na její dlouholetou tradici, začínajcí právě u hodinek mechanických. Jasně, současná Festina (která od roku 1984 jede pod novým dravým vedením na vlně módního quartzu) a Festina z roku 1902, to je úplně jiná pohádka. Ale alespoň tak úplně nevaří z vody a argument, že se novými skeletony vrací zpět ke svým kořenům, je zcela pochopitelný. I když byl veden vidinou zisku... Ale co není.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Festina a automaty

Mechanické hodinky s automatickým nátahem má Festina ve svém repertoáru už nějaký ten pátek, i když jsou oproti bateriovým hodinkám v podstatné menšině. Z posledních kolekcí z řady Automatic byly pánům věnovány buď ryze klasické společenské hodinky nebo potápky. Dámám se zase dostalo elegantních hodinek se zirkony zdobeným Open Heart. A co se týče hodinek skeletonových – s odhaleným strojkem, ty Festina nabízela naposledy v roce 2014 (model F6755) a jednalo se o nepříliš oblíbeny hranatý kousek. V roce 2020 se do tohoto konceptu pustili s větší vervou a dopadlo to... no, vcelku slušně.

Foto: Hodinky-365.cz

Ale co si budem namlouvat, žádné Jazzmastery od Hamiltonu to nejsou... Takže pokud patříte mezi obdivovatele důmyslně "vysekaných" číselníků s průhledem na krásně zdobené strojky a jste ochotni si za to připlatit, tyhle Festinky pro vás nejspíš nebudou.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
7.9.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Na druhou stranu – ta cenovka je taky trochu jinde... Festina je mimo jiné také známá tím, že vyrábí cenově dostupné hodinky mnohými charakterizované "na běžné otloukání". A myslím, že právě to vystihuje podstatu nových Festina Skeleton – jsou to svým stylem exkluzivně působící společenské hodinky, které se však nebudete zdráhat nosit klidně každý den.

Nová kolekce Automatic Skeleton

Kolekce Skeleton zahrnuje tři typy hodinek, dva jsou určeny pánům a třetí dámám:

Pánský semiskeletonový model 20536 na robustnějším kovotahu se nabízí v několika barevných provedeních, z čehož máme k dispozici tři. Nejluxusnějším dojmem působí díky tmavě modrému a decentně zdobenému "pozůstatku" číselníku model 20536/3.

Foto: Hodinky-365.cz
6 990 Kč Prodej ukončen

Následuje model 20536/2 s číselníkem bílým v koblinaci se zlatými ručkami a indexy, které rozehřívají jinak chladnou kombinaci bílé a stříbrné.

Foto: Hodinky-365.cz
6 990 Kč Prodej ukončen

Model 20536/4 je vyveden v klasické kombinaci černé a stříbrné, jež za každé situace působí seriózním dojmem.

Foto: Hodinky-365.cz
6 990 Kč Prodej ukončen

Druhý pánský model je charakteristický hravě průsvitnou konstrukcí a určitou neotřelostí, co se týče designérských rozhodnutí. Je reprezentovaný celostříbrnými Skeletony 20534/1 se zářivě modrými prvky a 20535/1 s celočernou PVD úpravou.

Foto: Hodinky-365.cz
5 990 Kč (doručíme do 12.6.)

Poslední dámské Skeletony v sobě kombinují estetické prvky obou zmíněných pánských modelů, které jsou vtěsnány do drobnějšího 36mm těla. Jedná se o celostříbrné 20538/1 s ručkami, indexy a korunkou v barvě růžového zlata a 20539/1, které jsou v růžově-zlaté PVD úpravě vyvedeny celé.

Foto: Hodinky-365.cz
5 990 Kč Prodej ukončen

Co mají noví "kostlivci" společného?

Co se týká oné nejpodstatnější části těchto hodinek – strojku, ten je u celé řady Automatic (a ostatně u všech Festina hodinek, až na Swiss kolekci, kde jsou použity švýcarské Ronda) od japonské společnosti Miyota, která je největším výrobcem strojků na světě.

A kalibr? Popravdě, tohle zjistit byl trochu boj (což u stránek s fashion hodinkami není nic zvláštního). Proč nejsou podrobné údaje o strojku na stránkách? Copak se Festina za svůj strojek stydí? (Což by byl trochu paradox, vzhledem k tomu, že jej odhaluje ve skeletonových hodinkách). Nakonec jsem se však pravdy dopátrala: U všech modelů je použit kalibr 82S0 se standardními polokmity 21 600 za hodinu a rezervou chodu 42 hodin s přesností 20 až +40 s/den.

Foto: Hodinky-365.cz

Festina nešetřila na materiálech a všechny modely z kolekce Skeleton opatřila safírovým sklíčkem, které se vám podaří poškrábat jen velmi těžko – leda diamantem nebo jiným safírem, a vydrží tedy bez škrábanců pěkně dlouho. To pokládám za velké plus a upřímně nevím, jestli bych jim minerální vůbec odpustila, vzhledem k tomu, že právě ten neposkvrněný průhled na tepající strojek je na těchto hodinkách to nejdůležitější.

Vznešená hodinářská estetika nebo odfláknutá chrastítka?

Pojďme se na všechny modely mrknout okem rýpavého estéta. Na první příčku mé malé soukromé soutěže o nejlepší kousek z kolekce Skeleton dosáhly pánské 20536, které zabodovaly decentním vlnkovaným zdobením na reziduu číselníku, který se na slunci krásně leskne, což zvláště u modrého modelu trochu připomíná odraz světla na mořské hladině.

Foto: Hodinky-365.cz

Dále je pěkné barevné odlišení setrvačky na sedmé hodině a zdobení krokového kola, jehož hbitý kmit můj pohled přitahoval nejvíce. A nakonec na nich oceňuji robustnější, luxusněji působící ocelovou konstrukcí, která zahrnuje jak leštěné pouzdro, tak náramek ve stylu oyster s plochými třídílnými články (které by mohly být sice vyvedeny s větší precizností, ale tady už bych byla za tu cenovku trochu zlá). Hodinky taky dostaly příjemnou velikost 43 mm.

Co můj dojem ale kazí, je černé logo Festiny "hyzdící" safírové sklíčko. Chápu, že bez loga to nejspíš nemůže být, ale co se týče například nápisu "Automatic", jenž je vrytý do plíšku na spodním vnitřním okraji číselníku, tam to udělali pěkně. Vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo logo vyvedeno podobně, jen umístěno zrcadlově do vrchní poloviny číselníku. A za další... Minutová stupnice vedoucí po vnějším okraji je sice praktická, ale shazuje eleganci zdobeného číselníku.

Foto: Hodinky-365.cz

Na pomyslném druhém místě v soutěži krásy se umístily dámské skeletonky, které upoutají něžným křehkým vzhledem, který kontrastuje s techničností odhaleného strojku. Jemný milánský náramek, na kterém jsou hodinky posazeny, je vždy velmi slušivou záležitostí a s průměrem 36 mm padnou většině ženských zápěstí. Dámské Skeletony ocení nositelky, které chtějí hodinky originální a zajímavé.

Foto: Hodinky-365.cz

Musím jim ale vytknout (krom toho černého loga, ale tom už bylo řečeno dost) bílý vykrojený číselník, který na mě působí trochu lacině. Možná, kdyby na něm aspoň nebyla ta černě vyznačená minutová stupnice...

Foto: Hodinky-365.cz

A poslední 20534 a 20535 jsou tak trochu oříšek. Buď vás nadchnou, nebo odpudí. Upřímně, když jsem je vytáhla před zraky kolegů z prodejny, setkala jsem se s oběma postoji. Že jsou ale nejzajímavějším kouskem kolekce, se jim upřít nedá.

Foto: Hodinky-365.cz

Sama v nich vidím patrnou inspiraci slavnými "průhlednými" hodinkami Oris Artelier Transluced Skeleton. Což byl pro Festinu, řekněme si na rovinu, ne úplně zdařilý pokus. Zvláště stříbrnomodré 20534 jsou pěkná divočina, která na druhou stranu dává hodinkám opravdu moderní ráz.

Milánský náramek v kombinaci s "děravou" konstrukcí hodinek podle mě působí dobře (bytelnější článkový náramek by hodinky vizuálně přetížil). Číslice a indexy jsou kapitolou samy o sobě. Totiž – římské číslice jsou znakem společenských hodinek a mají za úkol povznášet charakter číselníku, což se k vysokému stylu mechanických skeletonových hodinek opravdu hodí. Ale pak je designéři z Festiny nafoukli do nespolečensky velkých rozměrů a dali jim tu křiklavě modrou barvu...

Foto: Hodinky-365.cz

Jak říkám, buď dekadenci 20534 žerete, nebo nad ní kroutíte hlavou. Musím ale uznat, že se čislice svým kresebným stylem k děravým liniím hodinek hodí a ta modrá přidává hodnotu dobré čitelnosti.

Něco pozitivního

Tak, když jsem pustila trochu jedu, shrnu ty vlastnosti, které u kolekce Festina Skeleton shledávám jako plus. První bych vypíchla safírové sklíčko, které Festina dává jen svým "lepším" hodinkám. Následuje cenovka, která je (míněno u všech tří modelů) na mechanické hodinky s nejlepším možným sklíčkem skvělá. A nakonec pro tuto kolekci to nejcharakterističtější: neotřelost, modernost a odvaha se do něčeho takového pustit.

Foto: Hodinky-365.cz

Jsou také velmi vřele přijímané laickou veřejností a dle slov Festiny prý na zahraničním trhu mizí vážně dost rychle. Sama jsem zvědavá, jaké ohlasy dostanou noví módní kostlivci na našem českém písečku.

Konečný verdikt

Nové Festina Automatic Skeleton nejsou ani vznešenou hodinářskou záležitostí, ale zato to nejsou ani žádná odfláknutá chrastítka. U těchto hodinek to Festina střihla zlatou střední cestou, kdy za opravdu příznivou cenu dostanete, řekla bych, nadstandard. Co se týče úvodní otázky, zda Festina své Skeletony zvládla vyvést důstojnou cestou? Tak tohle bude hodně individuální posuzování. Ale za sebe bych řekla, že to Festina vybalancovala solidně.

Festina Retro recenze – Stylová připomínka padesátých let
23.12.2021 - Eliška Měrková
Festina Retro recenze – Stylová připomínka padesátých let

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bulbasaurpřed 1139 dny, reagovat
Za mě fakt povedená a hlavně dostupná záležitost. :-) Nepochybuji, že si najdou své kupce.

Hodinky zmíněné v článku

5 990 Kč (doručíme do 12.6.)