» Blog » Festina

Festina Boyfriend Minimal – V jednoduchosti je síla

Tagy: Recenze | Festina | Dámské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 17.5.2021 | 5 MIN | 2x komentář

Festina je skutečný velikán módní hodinařiny, který má vkus svých zákaznic v malíčku. Většinou však láká na krásné šperkové modely zdobené třpytem zirkonů či krystalů Swarovski. Tak jak to, že jsou jejich nejoblíbenějším kouskem právě ty nejjednodušší a nejminimalističtější hodinky Festina Boyfriend Minimal? Tři ručky a nic víc... Co je na hodinkách, na kterých doslova nic není?

Pátrání po zdroji úspěchu – Minimalismus ve velkém

Opatrně v rukou otáčím recenzované Festiny... Nejoblíbenější dámské hodinky. A přitom jsou tak úžasně prosté, říkám si, když sleduji, jak se na čisté ploše číselníku odráží světlo, jak se leskne úzká ocelová luneta, jak tři štíhlé nenápadné ručky s neslyšným tikotem plní svou jedinou povinnost – ukazovat čas. Přemítám, co by se o něčem tak čistém, tak jednoduchém dalo vůbec říci a na jazyku mi vyvstává jediné – tak tohle je minimalismus.

Minimalismus se jako styl začal formovat ve výtvarném umění 50. let a postupně vnikal do všech ostatních forem umění (hudba, literatura, film, architektura...) i do oblasti módy a designu nebo dokonce filozofie a životního stylu. Jeho devízou je použití minimálních prostředků k dosažení maximálního účinku a především prosazování myšlenky, že méně je vždy více. Toto hnutí se nejvýrazněji rozmohlo ve 21. století následkem úzkostných pocitů pramenících z konzumerismu moderního světa.

V hodinářském světě se minimalismus odráží v jednoduchosti formy, barev i struktur se záměrem dosáhnout dokonalé estetické čistoty s maximálním vizuálním efektem. A tohoto konceptu se chytla i Festina, která mezi své jinak výrazně zdobené a šperkové dámské hodinky zařadila i tento jednoduchý kousek.

"V jednoduchosti je síla, proto mají hodinky velmi příjemný design." – JanaV, majitelka hodinek Festina Boyfriend

Ale jelikož jsou Festina Boyfriend velké hodinky s nadstandardním průměrem 38 mm (což je hodnota, která byla dříve považována za pánskou), popularita Festina Boyfriend může pramenit ještě z jiného zdroje – současného trendu velkých hodinek, který hodinářský svět provází už od přelomu tisíciletí.

Odpovědi na otázku, proč jsou velké, či tzv. oversize hodinky u dnešních žen tolik populární, nejsou úplně jednoznačné. Obecně se však předpokládá, že s tím, jak se ženy postavily na úroveň mužů, si osvojily také původně pánské velikosti hodinek. Ostatně přesně z této myšlenky vychází celá kolekce Boyfriend (znamenající "přítel" či "partner"), která je postavená na vcelku prostém postřehu, že spousta žen by stylově raději upřednostnila hodinky svých partnerů a nebo jednoduše hodinky v pánském stylu – velké, nepřezdobené a jednoduché.

A nakonec u velkých hodinek ještě nemůžeme opomenout jejich šikovnou schopnost opticky zeštíhlit zápěstí. V kontrastu s velkými hodinkami totiž ženské zápěstí působí drobnějším a jemnějším dojmem... A která žena by to neocenila?

Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie
8.3.2023 - Eliška Měrková
Velké a elegantní dámské hodinky – Fotogalerie

Festina Boyfriend – Všestranně univerzální

Modely Festina Boyfriend v sobě snoubí moderní hodnoty, jako je minimalismus a nadstandardní velikost, přesto se dají označit za nadčasové a naprosto univerzální. Elegance čistého broušeného číselníku a jednoduchých štíhlých linií pouzdra a lunety působí zkrátka v každé době a za téměř jakékoli situace adekvátně. Štíhlé ručky, tzv. Dauphine (protáhlé ručky s trojúhelníkovým základem, jež jsou užívány převážně u společenských hodinek) navíc dodávají nesmrtelný nádech klasičnosti.

2 390 Kč (doručíme do 6.5.)

Tato univerzálnost z nich tedy dělá ideální hodinky na každý den. Hodit se budou do kanceláře, do společnosti, na večírek nebo schůzku. Nebude problém je sladit prakticky k jakémukoliv oděvu, k džínům, šatům nebo decentnímu saku... Festina Boyfrend zkrátka podtrhnou vzhled každého oděvu, který ten den zvolíte.

"Hodinky jsou dokonalým doplňkem k jakékoliv příležitosti, jsou elegantní, jednoduché, a proto krásné..." - Jesterka, majitelka hodinek Festina Boyfriend

Proto je příhodné, že je Festina vyrábí v mnoha barevných variantách, v různých barvách oceli (stříbrné, zlaté a růžově zlaté) a volit je možno také z verzí na tzv. milánském náramku (decentní náramek z jemné ocelové spleteniny) či na hladkém koženém řemínku v různých barvách. Vybere si tak opravdu každý.

Nejoblíbenějším se však stal nejjednodušší stříbrný model na ocelovém náramku se světlým číselníkem a stříbrnými ručkami.

Ten se nabízí v různých barevných obměnách číselníku: pastelově růžové, blankytně modré či antracitové.

Odolají nástrahám běžného dne

Ideální hodinky na každý den by měly nejen tvořit dokonalou souhru se zvoleným outfitem, ale také něco vydržet. A ačkoli je Festina módní značkou, svůj úspěch nezaložila jen na líbivých designech, ale také na tom, že na materiálech nešetří.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Festina Boyfriend jsou hodinky vyrobené z kvalitní chirurgické oceli, která disponuje nejen krásným lesklým povrchem, ale také odolností a trvanlivostí. Hodinky jsou také voděodolné do 30 M, což je hodnota dostačující na běžné každodenní situace (snesou déšť i stříkance při mytí rukou).

Sklíčko je minerální. To znamená, že se na něm časem mohou objevit jemné vlásečnice, ale zato oproti sklíčku safírovému, které je prakticky nepoškrábatelné, je minerál odolnější vůči nárazu a rozbití.

Uvnitř se nachází praktický quartzový (bateriový) strojek, který je oproti mechanickému přesnější, odolnější a pohodlnější na údržbu – hodinky s quartzovým strojkem vyžadují jen občasnou výměnu baterie (co pár let).

O hodinkách Festina Boyfriend se dá říci, že jsou dobře čitelné. Pro některé barevné varianty to však platí více, pro některé méně. Nejlépe čitelné jsou samozřejmě ty, kde pozadí číselníku kontrastuje s barvou ruček a indexů. Přehlednosti číselníku také napomáhá jeho jednoduchost (nenachází se na něm zkrátka žádný rušivý element, který by dobrou čitelnost narušoval) a taky samotná velikost hodinek.

2 990 Kč (doručíme do 18.6.)

Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky v barvě růžového zlata – Fotogalerie

Něco na nich bude

Festina Boyfriend jsou nádherně "nijaké" hodinky. Opravdu, nic zvláštního na nich není... A to je právě ono. Jsou to zkrátka prosté, čisté, elegantní a náramně variabilní hodinky, které s vámi budou čelit všem nástrahám běžného dne. A možná právě proto těmto hodinkám tolik žen nemůže odolat. V jednoduchosti je prostě síla.

"Tyto hodinky mne naprosto okouzlily! Jsou jednoduché a přitom výjimečné. Ciferník 'háže' na každém světle jiný odlesk. Nemohla jsem si vybrat lépe, jsem naprosto spokojená! :)" – Lucie N., majitelka hodinek Festina Boyfriend

Nejoblíbenější dámské hodinky Festina
17.11.2020 - Eliška Měrková
Nejoblíbenější dámské hodinky Festina

Podívejte se na naši videorecenzi hodinek Festina Boyfriend:

Alternativy – Velkým hodinkám jednoduchost sluší

Festina není jedinou značkou, která sází na kouzlo velkých a jednoduchých hodinek.

Učebnicovou ukázkou minimalismu v severském strohém stylu je například produkce značky Bering, která je pro své čisté designy typická.

Jako příklad uvedu rudý model Bering Classic s unisex velikostí 39 mm.

Z poněkud "profláklejších" módních značek se na minimalistické hodinky zaměřuje například Calvin Klein s kolekcí Minimal. Mezi větší unisex kousky se zařadily hodinky Calvin Klein Minimal s průměrem 40 mm.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jana Obornápřed 1074 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi můžete doporučit nějaké minimalistické hodinky i pro muže?
Eliška Měrkovápřed 1073 dny
Dobrý den, Jano, minimalistické pánské hodinky od značky Festina najdete například v kolekci Swiss Made . Pokud by Vás zajímala jiná značka, doporučila bych vám pánské hodinky severské značky Bering, která je pro své minimalistické designy typická.

Hodinky zmíněné v článku

2 390 Kč (doručíme do 6.5.)
2 990 Kč (doručíme do 18.6.)
2 390 Kč (doručíme do 18.6.)
2 390 Kč nedostupné
Zobrazit další
2 690 Kč nedostupné