» Blog » Festina

Festina Full Black – čím jsou unikátní limitky Chrono Bike?

Tagy: Recenze | Festina | Pánské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 29.4.2020 | 5 MIN

Už druhým rokem nám Festina v řadě Chrono Bike servíruje limitku, kterou nazývá Full Black. Oproti zbytku kolekce má vždy něco navíc, především láká na černou PVD úpravu a safír. I tak je cena bez mála 12 tisíc korun dost vysoká. Pojďme se podívat, jestli za to Festina Chrono Bike Full Black stojí a čím vlastně dokáže ohromit.

Na začátku zmiňme zajímavost, že Full Black limitky Chrono Bike jsou určené pro Česko, Slovensko a Polsko a jsou limitované 500 kusy. Pro celosvětový trh má Festina jinou limitku, funkčně, vzhledově i materiálově totožnou, ale namísto celočerné úpravy je v tzv. Gun Metal, tedy šedé barvě. Loni byla limitka v omezeném počtu 4000 kusů, letos je to už 5000 kusů. Na loňskou F20453/1 (2019) se můžete podívat zde, letošní F20527/1 (2020) tady.

My se podíváme zblízka na ty „naše“, celočerné. Konkrétně Festina Chrono Bike Full Black 2020 a Festina Chrono Bike Full Black 2019.

Festina Chrono Bike Full Black limited edition 2020

Jak už jsem zmínila, tuto limitku označenou jako F20528/1 Festina nenabídla pro celosvětový trh, ale jen pro některé státy Střední Evropy. V tomto ohledu máme zřejmě štěstí, protože černá verze s červenými akcenty je velmi lákavá a dostat se mimo naše končiny, byla by v tomto počtu dávno pryč.

Černá úprava vyzařuje značnou suverénnost, a tím i určitý sexappeal. Červené akcenty číselníku jsou tady zvoleny skutečně velmi dobře, dostatečně, ale nepřebíjí celkový dojem ležérní elegance. Ocelově stříbrné ručky a indexy celkový dojem dotáhnou do zdárného konce. Na ruce vypadají mimořádně, s ocelovým tahem se ale více než ke sportu budou hodit k formálnějšímu oblečení.

Prohlédněte si modely Festina Chrono Bike 2020 ve fotogalerii nebo si přečtěte představení celé kolekce

Oblekovky to ale rozhodně nejsou, sportovní charakter je cítit nejen z přítomnosti chronografu, ale i robustnosti pouzdra, širokých ruček a indexů s luminiscencí. Festina nikde neuvádí, jakou fotoluminiscenci používá, svítivost je ale značně průměrná. Že hodinky patří do řady Chrono Bike prozrazuje i označení na číselníku a sportovní kvality jako je zvýšená voděodolnost na 100 metrů. Zbytek už je spíše „na okrasu“, včetně minutové stupnice na pevné lunetě.

Nezbývá než uznat, že tady si značně platíte za design a pocitový luxus black limitky. Rozhodně nejsou dokonalé a nejen po hodinářské stránce by zasloužily doladit. Především u centrální vteřinové ručky pro chronograf je cítit jistá „vůle“ a sladit centrální vteřinovku s vteřinovkou pro hlavní čas je zkrátka nemožné. Jsou to detaily, které sice nepřekáží, ale k dokonalosti chybí.

Limitky Full Black nejsou hodninářským skvostem. Ale po designové stránce mají úžasný náboj.

Stejně jako zahlazení oceli mezi články, jehož absence ještě víc bije do očí pod nánosem černé vrstvy. Tento neduh můžeme sice v této cenové kategorii najít i u jiných značek, třeba Seiko Monster v black verzi, ovšem ani u těch (navíc automatů) to není tak okaté. Na ruce to nicméně není znát, podobně jako plechová překlápěcí spona.

Festině Chrono Bike Full Black 2020 nechybí ani tradiční dárkový box s náhradním kaučukovým řemínkem a náčiním pro domácí výměnu. Komplet působí velmi dobře a coby dárek bez debat potěší. Podobnou sadu nabízí i speciální edice Chrono Bike.

Při celkovém zhodnocení je třeba vyzdvihnout moderní design a povedenou PVD úpravu, stejně jako použití safírového sklíčka. V této cenové kategorii, navíc mezi hodinkami s quartzovým strojkem, je ale dost silná konkurence, a to včetně švýcarských zástupců jako je Wenger, Swiss Military Hanowa nebo Tissot.

Jak je ale vidět, i Festina má i přes drobné nedostatky co nabídnout a limitka si najde příznivce především mezi fanoušky této španělské značky se silným historickým odkazem na Tour de France.

Festina Chrono Bike Full Black limited edition 2019

Fullblacková edice speciálních limitek Chrono Bike začíná v roce 2019, modelem s označením F20470/1. Navíc hned v 500 kusy limitované verzi určené pro Česko, Slovensko a Polsko. Modely s celočernou úpravou jsme mohli vidět v kolekci už dřív, dokonce jako jednu z prvních limitek v roce 2011. Ale jen pro náš trh jde o netypickou novinku.

Designem vychází Full Black 2019 opět ze základního vzhledu celé kolekce pro daný rok. Název Full Black je tady opravdu příznačný, IP úprava zahrnuje jak ocelové pouzdro, tak náramek. A že kombinace černé s ocelově stříbrnou a detaily v červené funguje model jedině potvrzuje.

Moderní design, atraktivní full black úprava s červenými detaily, celoocelové provedení se safírovým sklem a k tomu dárkový box v limitované edici. To je kombinace, kterou si Festina získává pozornost.

Proces IPB (ioning plating black), tedy iontového pokovení karbidem titanu probíhá v řízené atmosféře. Částečky titanu jsou do oceli „vstřelovány“ obrovskou rychlostí, díky tomu dochází ke spojení nanášeného materiálu s podkladovým a nehrozí tak, že by se barva odlupovala. Povrchová úprava má navíc výborné fyzikální vlastnosti, je tvrdá, odolná a mimo to i esteticky velmi zdařilá. Pokud vás zajímají detaily a případné nevýhody, mrkněte na článek o PVD.

Inspiraci ze světa cyklistiky tady najdeme v jasném zastoupení. Ostré úhly, tvar lunety i vzhled korunky a tlačítek jsou nepřehlédnutelné. Sportovní charakter je opět namixován s jistou elegancí. Multifunkčnost hodinek ostatně Festina zdůrazňovala i svým kampaňovým sloganem „Not only for sport“.

Festina začala s řadou Chrono Bike Tour de France v roce 2003, první limitka přišla v roce 2010, speciální edice až od roku 2016 a speciálně určené Full Black limitky pro náš trh jsou k dispozici od roku 2019.

Pokud jde o funkce, tak ty se už léta v řadě Chrono Bike nemění a v tomto ohledu ani limitky nenabídnou nic navíc. Japonská quartzová Miyota disponuje funkcí stopek s přesností 1 sekundy a maximálně 60 minutovým sčítačem. Praktický je i 24 hodinový subciferník a ukazatel data.

Festina Chrono Bike Full Black 2019 se může pochlubit safírovým sklíčkem a dřevěným dárkovým boxem s náhradním pryžovým řemínkem. Stejně jako u modelu pro rok 2020, i tady jde jasně vidět snahu Festiny cílit spíše na business muže, kteří si potrpí na něco prémiovějšího a z dané kolekce chtějí to nejlepší.

Povedený design, atraktivní černá PVD úprava, dárkový box s náhradním řemínkem, celkové slušné zpracování kompletně v oceli, navíc se safírovým sklem a známé jméno Festiny, jsou hodnoty, kterými bude značka s tímto modelem útočit. Coby dárek (a limitky v boxu k tomu vyloženě vybízí) pro moderního muže je Festina Full Black rozhodně příjemnou alternativou.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku