» Blog » Festina

Festina Mademoiselle Swarovski – Módní třpyt vyvážený čistotou

Tagy: Recenze | Festina | Dámské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 23.9.2020 | 7 MIN

Na pomyslné obloze zářivých Festin Mademoiselle Swarovski vysvitlo několik nových hvězdiček. A ačkoli do této řady svým vzhledem i zaměřením zapadají dokonale, přece mezi zástupem podobných, krystaly osázených hodinek, rozhodně nezaniknou. Pokud hledáte decentnější elegantní šperk ve formě hodinek, se kterým můžete s klidem vyrazit z práce rovnou na párty, jsou pro vás právě nové Festiny tou správnou volbou.

Festiny prosvěcují každodenní realitu svým oslnivým hvězdným třpytem

„Naprosto úchvatná kolekce dámských hodinek plná jemných ženských tvarů, smyslných zajímavých detailů, příjemných módních barev a výrazné ženskosti." Takto téměř podmanivě zní charakteristika, kterou dala značka Festina své kolekci Swarovski, patřící do ryze dámské modelové řady Mademoiselle. O tom, že veškeré dámské hodinky značky Festina tento popis do puntíku splňují, není pochyb.

Nejoblíbenější dámské hodinky Festina
17.11.2020 - Eliška Měrková
Nejoblíbenější dámské hodinky Festina

V kolekci Swarovski najdeme převážně zdobené číselníky osázené stovkou krystalů v krásných, populárních odstínech zlaté, stříbrné i výrazně modré. Ostatně přemýšlení o hodinkách jakožto o šperku je pro Festinu příznačné, z toho důvodu se také stala jednou z nejoblíbenějších značek hodinek pro ženy, kterým pojmy jako elegance, styl a móda nejsou lhostejné a které ocení kapku hvězdného třpytu i v každodenní realitě. Festina dává nositelům jejich hodinek pocit noblesnosti a výjimečnosti a na tom, že je právě toto hlavním prodejním argumentem značky, není vůbec nic špatného.

3 290 Kč (doručíme do 17.6.)

Je pravdou, že toto „módní zacílení" bývá vnímáno negativně, zvláště z řad hodinkových fajnšmekrů. Skrývá se za nejnovějšími modely Festina Mademoiselle Swarovski něco víc než jen klasické „festinovské" třpytivé pozlátko? Mohly by toto stigma něčím překonat? Pojďme se na nejnovější kousky podívat zblízka.

Kontrast dekorativnosti a čistoty

Říká se, že každá žena by ve své šperkovnici měla mít alespoň jeden šperk s krystaly Swarovski. Pokud by však sáhla po hodinkách Festina Swarovski, propojila by krásné s užitečným. U nových modelů této kolekce je osazení krystaly provedeno citlivě: jedná se o zdobení ve formě dvou řad po šesti drobných krystalech, jež rámují místa, kde se k pouzdru připojuje ocelový tah. Pod sklíčkem po obvodu číselníku vede třířadý pás drobných ozdobných ocelových prvků, které sice neodráží světlo tak krásně jako zirkony na pouzdru, ale celkový třpytivý vzhled dotvářejí velice umně.

Zdobení u hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Zdobení u hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Zdobnost hodinek částečně vyvažuje střed číselníku, který je jinak ponechán naprosto čistý a chybí u něj indexy i vteřinová ručka, což může poněkud znesnadňovat čitelnost času. Volbu čistého číselníku ale naprosto chápu a musím ji podpořit. Kombinace dekorativnosti a  formální čistoty působí velice elegantně a prvky jako indexy a číslice či výraznější ručky by celkový obraz rozbily. Horší čitelnost je taky pouze dočasná, já sama jsem si už za pár chvil nošení na číselník bezpečně zvykla.

Fotogalerie dámských hodinek s krystaly Swarovski
18.8.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie dámských hodinek s krystaly Swarovski

Na číselníku můžeme vidět také logo Festiny, které neruší, protože jeho geometričnost kontrast zdobné-čisté jen podporuje. „Nenápadně" může působit i samotná velikost hodinek, pouzdro je sice střední velikosti 30,2 mm, ale hodinky i na mém štíhlém zápěstí působily drobně a jemně.

Číselník u hodinkek Festina Mademoiselle Swarovski.

Číselník u hodinkek Festina Mademoiselle Swarovski.

Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie
15.11.2023 - Eliška Měrková
Malé dámské hodinky na drobná zápěstí – Fotogalerie

Na dýnku se nachází rytina loga firmy. Na rozdíl od loga na číselníku je však velice dekorativní a majestátní.

Dýnko hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Dýnko hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Tah zhotovený z nerezové oceli se také pyšní elegantním provedením jemné pleteniny ve stylu oblíbeného milánského náramku. K nevýhodám ocelových náramků obecně patří vyšší hmotnost, která může potenciálně snižovat uživatelský komfort. Z vlastní zkušenosti s novými Festinami ale musím říci, že jejich tíha na zápěstí při nošení diskomfortní určitě nebyla. Nejspíše tak bylo proto, že těžkost oceli vykompenzovalo jak jemné provedení pleteniny náramku, tak jeho malý průměr – jen 11,95 mm. Hodinky se na zápěstí uchycují posuvnou překlápěcí sponou.

Tah a spona hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Tah a spona hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Vybrat si můžete ze šesti barevných variací: pouzdro a náramek je k dispozici ve stříbrném, zlatém, růžově zlatém nebo černém provedení a číselník v barvách klasicky bílé, černé, ale i vínově červené či královsky modré. Těchto barevných odstínů je dosaženo pomocí tzv. PVD metody, nejčastějšího způsobu povrchové úpravy hodinek.

PVD (neboli Physical Vapour Deposition) funguje na principu vysokotlakého nanášení povlakového materálu, jenž je ve vakuu převeden do formy plynných mikročásteček. Barevné mikročástečky se tímto  procesem spojí přímo s výchozím materiálem hodinek, na který jsou nanášeny. Barva tedy není jen fólií nebo snadno oloupatelným nátěrem. Právě díky PVD metodě barevné tóny kompletně kopírují povrch a stávají se samotnou součástí kovu.

Barevné variace nových hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Barevné variace nových hodinek Festina Mademoiselle Swarovski.

Kam se hodí a s čím jdou dohromady?

Jedná se o kvalitní módní quartzové hodinky s minerálním sklíčkem a bez přidaných funkcí. Jak už to u Festiny bývá, jejich cenové rozpětí se pohybuje na dostupných cifrách a je počítáno s tím, že jich můžete mít vícero jak na různé společenské příležitosti, tak na denní nošení. Skoro se nabízí říci, že se hodí zkrátka ke všemu. Na to bych ale dala pozor.

Hodinky samy o sobě působí jako šperk, je tedy třeba zvýšeně dbát na kombinovaní se šperky jinými. Obecně se doporučuje volit minimálně stejnou barvu kovu a s množstvím doplňků to nepřehánět. Chybu rozhodně neuděláte, když hodinky sladíte s jinými šperky s krystaly Swarovski. Opět však platí pravidlo o nepřehánění, jinak by se mohlo stát, že budete vypadat jako třpytivá diskokoule. Vše je ale samozřejmě individuální, protože volba šperků je svobodnou záležitostí a je jen a jen na vás.

Elegantní hodinky budou dokonalým společníkem ke koktejlovým i divadelním šatům. Mohou ale rozzářit i šeď běžného denního či pracovního outfitu. Zde je kombinování ještě volnější, nepatrné nebezpečí může hrozit jen při špatně zvolených barvách oblečení k barvě číselníku. U nových Mademoiselle Swarovski jsou však barevné možnosti jen královsky modrá a vínově červená, které dlouhodobě patří mezi populární módní barvy, a tak je většina žen jistě nebude mít problém sladit se svým oblíbeným kouskem v šatníku.  (A když si nejsme jisté, víme, že s černým, bílým či šedým outfitem k barevnému doplňku nikdy nešlápneme vedle).

U vínově červeného modelu hodinek se nabízí doporučení sladit je s tmavší, vínově rudou rtěnkou, která je zvláště na podzim velice trendy.

Jak o hodinky pečovat a na co si dát pozor

Hodinky jsou označeny voděodolností 50M, což znamená, že by měly zvládnout běžnou vlhkost, stříkance, déšť, mytí rukou a sprchu. Na koupání a plavání je však raději sundejte. Voda (myšleno horká) také nesvědčí lepidlu, které drží krystaly.

Co se týče náramku, ocel je obecně stálý a odolný materiál, avšak vlivem nejen času a nošení, ale také vystavením lidskému potu, parfémům, krémům a chemickým prostředkům může ztratit svůj lesk. Pokud budete chtít náramek vyleštit, doporučuje se jemně přetřít hadříkem s mýdlovou a poté s čistou vodou a důkladně vysušit. Jestli se s hodinkami sprchujete, je jisté, že se nevyhnou kontaktu se šampóny a sprchovými gely. Ani tady se ale nejedná o žádný problém, hodinky stačí pouze pečlivěji opláchnout, aby na nich sprchový gel či šampón neměl možnost uschnout.

Pokud jde o krystaly: při mytí rukou, nanášení parfémů,  tělových mlék, krémů a podobně je doporučeno se krystalům vyhýbat, protože by mohlo dojít ke ztrátě jejich záře a nebo
k odlepení působením chemických látek na pojivost lepidla. Krystal však může vypadnout i sám v důsledku nárazu nebo vlivem času. To se nestává běžně, ale když ano, cenově dostupné krystaly Swarovski je možné dokoupit.

Jednoduchost a podpora udržitelnosti

Přiznávám, pojmy jako „jednoduchost" a „podpora udržitelnosti" jsou v tomto kontextu poněkud přehnané a zní spíše jako vtípek na závěr. Když jsem však nové hodinky Mademoiselle Swarovski vzala do ruky poprvé, na mysl mi okamžitě vytanulo očividné, tedy to, že v porovnání s ostatními kusy z této kolekce jsou i přes svou krásu a eleganci vzhledově překvapivě jednoduché, skoro se mi až dere na jazyk „na Festinu minimalistické", ačkoliv nějaký minimalismus u Festiny musíme brát s rezervou, tyto dva pojmy jsou totiž téměř protikladné. Můj prvotní úsudek zřejmě ovlivnil i fakt, že jsem měla k dispozici stříbrný model, který je dle mého názoru formálně nejčistší.

Pro porovnání, u předchozích modelů kolekce Swarovski je obvykle k vidění číselník zcela pokrytý krásnými zářivými zirkony, kterými jsou doplněny a překryty také indexy. Narozdíl od nich u nových hodinek nalezneme daleko skromnější zdobení a naprosto čistý číselník bez krystalů či dokonce indexů. Podobný „čistší" styl pak můžeme nalézt například i u některých jiných Festina hodinek z řady Mademoiselle (například Hodinky Festina Mademoiselle 20307/1).

Swarovski nedefinuje pouze třpyt a kvalita, ale také trvalá udržitelnost

Je všeobecně známo, že krystaly značky Swarovski se pyšní bezkonkurenčním třpytem. Jsou zhotovovány ze surovin nejlepší možné kvality a samotné jméno společnosti se dokonce stalo synonymem pravého křišťálu. Co ale mnozí nevědí, a co je (tedy alespoň pro mne) důležité, je to, že firma Swarovski disponuje titulem „trvalé udržitelnosti", což značí pozitivní přístup napříč odvětvími, odpovědnou výrobu a údajně nejodpovědněji získávané křišťály na trhu.

Podstatné je, že k udržitelným hodnotám a ke dbalosti zároveň vybízejí a vyzývají všechny, kteří jejich krystaly využívají. O udržitelných projektech a své vizi firma Swarovski více pojednává na svých stránkách.

„We are committed to applying imagination and vigor to growing our business in a way that respects people and the environment" - Výkonná rada firmy Swarovski

Pro mě, jakožto pro potenciálního zákazníka Festiny, je splupráce se značkou vybízející k hodnotám trvalé udržitelnosti minimálně zajímavá a právě ta by se mohla stát malinkou přidanou hodnotou k oné „fashion" nálepce, kterou  na sobě Festina má.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku