» Blog » Festina

Festina SmarTime recenze: Jak to dopadne, když se fashion značka vydá chytrou cestou

Tagy: Recenze | Festina | Dámské | Chytré | Fashion

Agáta Vřeská | 28.8.2020 | 13 MIN

Už i Festina podlehla nátlaku dnešní doby a přišla v roce 2020 s vlastními chytrými hodinkami Festina SmarTime. Je to trochu hokus pokus, protože se ve Festina Group rozhodli pro vlastní operační systém, a to je vždy trochu nejisté. Známá hodinářská značka ale vsadila na silného koně: design a analogové ručky, které na jedno nabití ukazují čas až 100 dní. Jak tento experiment dopadl se dozvíte v recenzi.

Design

O vzhled jde u Festiny Smartime až v první řadě. A protože jde o hybridní hodinky, museli si designéři ve Festině dát pořádně záležet.

Festiny totiž platí za módní značku, která se zaměřuje nejen na moderní vzhled, ale především na takové hodinky, které zákazníci skutečně chtějí, které se líbí, které se prodávají. O tom, že když vymyslíte dobře fungující koncept, můžete z něho těžit dalších deset let, svědčí i nejprodávanější dámské Festiny Only For Lady. Jisté tedy je, že Festina na „fashion“ poli pravidelně válcuje i mnohem známější značky módního světa.

Se smartwatch ale doposud neměla zkušenosti. Dopředu muselo být Festině jasné, že mezery ve výbavě musí dohnat právě vzhledem. V tomto případě rozhodně chválím předem jasně stanovenou  strategii. Festina Smartime jsou stále fashion hodinky, ale s několika základními chytrými funkcemi.

Tělo hodinek je celoocelové. Žádný plast, jak jsme zvyklí u většiny sporttesterů. Protože číselník nahradil displej, bylo třeba dekorace vtěsnat z vnější strany. Vybírat tak můžete z modelů, které mají na lunetě zirkonky, nebo jsou třeba v zlatorůžové PVD úpravě.

Festina SmarTime model 50002 v růžovém zlatě se zirkony

Festina SmarTime model 50002 v růžovém zlatě se zirkony

Z těla vychází nožky, vůbec ne tak, jak jsme u běžných dámských Festin zvyklí. Trochu mi to připomíná historické náramkové hodinky, ještě v době, kdy šlo o minoritní záležitost. Tehdy bylo běžné vzít kapesní hodinky, přinýtovat k nim nožky a nasadit na řemínek. V moderním pojetí je to ale velmi stylové. Vypadá to skvěle a Festinám se nedá upřít originální vzhled, který se odlišuje od konkurence.

Festina SmarTime model 5000 se zirkony

Festina SmarTime model 50000 se zirkony

Hlavním benefitem je přítomnost fyzických ruček. To je u chytrých hodinek spíše výjimečné. Ze známějších sportovních značek jmenujme např. Garmin Vívomove, který zvolil klasický číselník, ale se skrytým OLED displejem. Festina šla krapet jinou cestou. Plně dotykový barevný AMOLED displej se ukrývá pod skutečnými ručkami. Ty si jedou svým životem bez ohledu na to, zda používáte další funkce.

O praktičnosti ruček se asi nemusím dlouze rozepisovat. Eliminují totiž jednu z hlavních nevýhod AMOLED displejů, tedy to, že zhasínají. Abyste u nich zjistili čas, je třeba aktivovat celý displej, nebo mít alespoň zapnutý režim always-on (čas je na displeji trvale). Jenže to zase užírá baterii. U Festiny Smartime víte díky ručkám čas vždy. Navíc mají luminiscenci, takže i večer při usínání stále rozpoznáte čas, aniž byste museli „probouzet“ celé hodinky.

Festině se podařilo vyřešit i další problém, kdy ručky při čtení informací z displeje překáží. Jsou nastaveny tak, aby se „uklidily“ podle toho, v jakém jste módu. Vždy tak, aby zakrývaly co nejméně podstatnou část.

Displej

Festina Smartime má dotykový, barevný AMOLED displej. Ten zaujme svými barvami a kontrastem. Působí moderně a pro nás, kteří jsme zvyklí na mobily, se jedná o pocitové a někdy i funkční přenesení mobilu na zápěstí. Ve srovnání s LCD transflektivními displeji, které známe z většiny sporttesterů, působí zkrátka pěkněji.

Má ale i nevýhody. Jednak se negativně odráží na výdrži baterie, která je s technologií AMOLED i násobně kratší než s LCD, a jednak se to může odrazit na čitelnosti na přímém slunci. V případě Festiny se tyto obavy bohužel potvrzují. Abyste za bezmračných dnů přečetli vše bez problému, musíte nastavit intenzitu jasu naplno. V místnosti ale stačí poloviční jas a protože se na slunci automaticky nepřenastaví, je nutné na to myslet. Opět se tady projeví výhoda fyzických ruček, protože čas uvidíte vždy.

Moderní AMOLED displej má krásně systé barvy

Moderní AMOLED displej má krásně systé barvy, vzhled domovské stránky si přizpůsobíte podle sebe

Výdrž baterie

Přítomnost fyzických ruček dělá z Festin zajímavou alternativu. Bez používání chytrých funkcí dokážou ručky ukazovat čas až 100 dní. Tak dlouho jsem je netestovala, ale nevidím důvod, proč by to neměly zvládnout.

Čas díky ručkám přečtete vždy, i když hladíte lišku Bystroušku

Čas díky ručkám přečtete vždy, i když hladíte lišku Bystroušku

Ale i pokud využíváte Festiny aktivněji, je výdrž velmi dobrá. Při běžném používání, celodenním nošení a třech větších sportovních aktivitách, vydržely hodinky 4 dny. Což je v segmentu smartwatchů s AMOLED displejem lehce nadprůměr. Je to ale dáno i tím, že hodinky těch chytrých funkcí zas tak moc nemají. S ohledem na to, jak často zapínáte aktivity, jak často máte nastavené snímání tepu apod. se hodnoty můžou pochopitelně lišit.

A pochválit můžu i nabíjení. Hodinky se přikládají na nabíjecí stanici. Velmi pohodlné řešení, elegantní, nezaznamenala jsem s ním žádný problém a hodinky jsou dobité za hodinu (i když podle výrobce 120 min).

Festiny v nabíjecí stanici

Festiny v elegantně vyřešené nabíjecí stanici

Ovládání, menu a aplikace

Ovládání je bez problémů. Posouváním po displeji se dostanete na další obrazovku. Využít můžete ve většině případů také korunku. Tou se hodinky zapínají, zmáčknutím se posouváte na další mód a jejím otáčením „rolujete“ v daném módu.

S ovládáním tedy problém nemám, ale s intuitivností a tím, jak celé menu výrobci vymysleli, je to horší. První problém nastal pocitově v tom, že abyste se dostali na hlavní displej (domovskou stránku), musíte prostě projet celé menu. Buď dopředu, nebo zpět. Pokud jste se naposled dívali na položku měření srdečního tepu, zůstane tam, dokud se nepřesunete jinam. Jste-li jako já zvyklí, že po „probuzení“ hodinek uvidíte hlavní displej, nebo se na něj alespoň dá dostat třeba zmáčknutím tlačítka, máte smůlu.

Při nízkém množství módů (obrazovek), jakým Festina disponuje, se to ale dá pochopit a není to vyloženě chyba. Zvykala jsem si ale dlouho. Hlavní stránka je důležitá nejen z estetického důvodu (můžete si nastavit vlastní vzhled), ale také proto, že z ní se pohybem dolů dostanete na notifikace, pohybem nahoru na nastavení hodinek (funkce jasu, najdi můj telefon, zapnutí vibrací, Bluetooth). Rozhodně bych tedy ocenila, kdyby např. delším podržením korunky bylo možné na hlavní stránku přejít.

Ovládání bych ještě vytkla, že hodinky se dají „probudit“ pouze zmáčknutím korunky, nebo náklonem ruky (jak už to tak u této funkce někdy bývá, občas funguje spolehlivě, občas si můžete vykroutit ruku a stejně se neprobudí). Poklepáním na displej se nestane nic. A opačně, nemáte možnost displej vypnout, např. korunkou, nebo zakrytím displeje. Prostě musíte počkat, až zhasne. Co ale nastavit můžete, je doba, kdy je zapnutý. Od 5 sekund až do jedné minuty.

Jak jsem naznačila, vnitřní obsah hodinek nabízí jen několik funkcí. Vedle zmíněné hlavní, konfigurovatelné stránky najdete také monitoring denních aktivit, funkci dýchání, monitoring srdečního tepu, sportovní módy, spánek, ovládání hudby a počasí. A protože Festina používá vlastní operační systém, žádné aplikace jiných stran tam nenahrajete.

Funkce Festina SmarTime: Domovská stránka, monitoring denních aktivit a spánku, funkce dýchání, monitoring srdečního tepu, tři sportovní módy, ovládání hudby a počasí.

Pro nastavování a přehledy využívají Festiny Smartime stejnojmennou aplikaci. Aplikace Smartime je graficky zpracována slušně. Snadnější orientaci napomáhá, že ani ona toho z funkcí mnoho nenabízí. Najdete tam čtyři základní oblasti. Activity, kde jsou záznamy z vašich aktivit a přehledy jednotlivých monitoringů. Žádná podrobná data ale nečekejte. Leaders, kde se můžete porovnávat s dalšími uživateli, např. pokud sledujete spálené kalorie nebo ušlé kroky. Watchface, kde můžete stáhnout číselník do hodinek podle vašich představ. Klidně i osobní fotku. A Settings, kde nastavíte i některé další funkce hodinek: budík, denní cíle, jaké notifikace chcete dostávat, jaké aktivity chcete sledovat v hodinkách apod.

Aplikace Festina SmarTime

Aplikace Festina SmarTime

Appka nenabízí složitější vychytávky, ale to nejdůležitější tam najdete. Aplikace, stejně jako celé hodinky, je v angličtině. Jde ale o základní slovíčka podpořené navíc výstižnými ikonkami, s pochopením tedy nebude mít problém ani začátečník. Na závěr kapitoly musím uvést ještě jednu nepříjemnost. Jakmile jsem se vzdálila od telefonu mimo dosah Bluetooth, hodinky mě na to upozornily. To je v pořádku, dokud na to ovšem neupozorňovaly stále znovu a znovu. Bez telefonu to s nimi zkrátka moc nejde.

V appce si nastavíte třeba ciferník hodinek, budík, notifikace a další funkce

V appce si nastavíte třeba ciferník hodinek, budík, notifikace a další funkce

Sportovní funkce

V kategorii poměr funkce/cena si Festiny SmarTime na stupeň vítězů nestoupnou. Ani se k němu popravdě nepřiblíží. Co se množství funkcí, ať už chytrých nebo sportovních týče, tak i chytrý náramek od MiBandu převálcuje Festiny na plné čáře. Říkám to nerada, ale je to tak.

A protože těch funkcí není moc, pojďme je postupně projít a říct si, co a jak kvalitně umí.

Monitoring denních aktivit

Mnozí z nás se stali závislými na tom, splnit si „denní cíle“. Aktivní pohyb aspoň hodinku denně, ujít 10 000 kroků, spálit dost kalorií, abychom si večer mohli objednat pizzu. Možná to máte podobně, nebo chcete mít jen zdravý přehled.

Festiny Smartime tyto cíle umí nastavit (v aplikaci), a zaznamenávat. Vidíte tak, kolik kroků jste ušli, kolik minut jste strávili aktivním pohybem, kolik cca díky tomu padlo kalorií a kolik procent z denního cíle jste splnili. Žádný převratný zázrak, ale coby základ to stačí.

Monitoring srdečního tepu

Festiny dokážou hlídat srdeční frekvenci. Ještě aby ne, zvládají to i náramky za pár stovek. Navíc je to dnes standardní výbava smart hodinek. Důležité ale je, jak kvalitní senzor hodinky mají a tedy jak kvalitní data umí poskytnout. U Festiny Smartime můžete monitoring nastavit po 5, 10, 15,… až 60 minutách.

Přesnost měření je překvapivě velmi dobrá. Srovnáváno s údaji kvalitního pulzního oxymetru, se Festina rozcházela pravidelně nejvíce o tři tepy za minutu, což je na optický senzor skvělé. Má ale dva háčky. První, že než vám hodí relevantní číslo, chvíli to trvá. Pokud si je nasadíte ráno s tím, že chcete vědět aktuální tep, nezlekněte se, že než se řádně zkalibruje, ukáže vám tepovku klidně o třetinu vyšší. Během chvilky se ale dostane na správné údaje.

Druhý háček spočívá při sportovních aktivitách. Tam se Festina rozcházela nejen s kvalitním sporttesterem, ale i mými běžnými zkušenostmi. A to ne o pár tepů, ale desítky. Běžně se vám tak může stát, že zatímco se štracháte do kopce a snažíte se držet tepovku okolo 120, Festina se rozhodně předhodit vám třeba140.

Spíše než senzor, bude na vině zřejmě konstrukce. Hodinky jsou ocelové, včetně dýnka. Na ruce nedrží tak, jako např. plastové sporttestery a během pohybu se zkrátka na ruce více hýbou.

Tak se trochu zdá, že i když má Festina sportovní módy, nějakse  nepočítalo s tím, že si tyto ocelové šperky na výšlap nebo na kolo doopravdy vezmete. Naopak jako plus musím uvést, že v aplikaci si zobrazíte i HRV, tedy variabilitu srdečního tepu. I tady bych ale údaje brala spíše s rezervou.

Sportovní módy

Sportovní módy má Festina tři: běh, chůzi a jízdu na kole. Žádné další se přidat nedají. U všech zaznamenají hodinky čas aktivity, vzdálenost, a kromě jízdy na kole i počet kroků. Pochopitelně zobrazuje i srdeční tep a odhaduje spálené kalorie.

Při zapnuté aktivitě si hodinky řeknou o zapnutí aplikace. Samy totiž nemají zabudovanou GPS, data si proto „tahají“ z telefonu. Výhodou je, že výdrž baterie hodinek je i díky tomu velmi slušná. Nevýhodou, že bez telefonu se neobejdete, navíc zapnutá appka snižuje baterii telefonu.

Výsledné „vyhodnocení“ sportovní aktivity je pak velmi tristní. Jak už bylo zmíněno, jde pouze o údaje celkové vzdálenosti, tepu, rychlosti, počtu kroků a kalorií. V aplikaci se pak můžete podívat na zaznamenanou trasu v Google maps. Pro nenáročného uživatele to nejspíš stačí, ale když si vezmu, že polovinu údajů berou hodinky vlastně z telefonu a tepovku bych nejspíš měla přesněji kdybych ji odhadovala, není zas tak moc o co stát. Navíc, o tepovce se dozvíte jen to, jaká byla v průměru, jaká byla minimální a maximální. Detailní záznam v čase chybí.

Festiny zvládly výstup na Smrk :)

Festiny zvládly výstup na Smrk :)

Chytré funkce

Dobře. Na sport se Festiny moc nezaměřují. Jde o chytré hodinky s elegantním vzezřením, hodící se spíše do kanceláře nebo večírek. O to víc by měly zvládat chytré funkce. Oficiální stránky slibují vše důležité, ale už neříkají, jak propracované ty chytré funkce jsou…

Festina SmarTime model 50001 ve zlatorůžové úpravě

Festina SmarTime model 50001 ve zlatorůžové úpravě

Smart notifikace

Asi bych čekala, že u městských smart hodinek si Festina s notifikacemi pohraje. Pravda, SMS si celkem v pohodě přečtete. Ale od jednoho čísla je uložena pouze poslední zpráva. Ani vaše odchozí zprávy v historii nenajdete. Příchozí hovor můžete přijmout (telefonovat se z nich nedá), odmítnout, nebo odmítnout a poslat přednastavenou SMS. Rychlé odpovědi jsou samozřejmě v angličtině a ani v aplikaci s nimi nepohnete.

Zbytek notifikací je horší. Tak např. e-mail. Spolehlivě vám hodinky ukážou, že vám přišel e-mail. Ale přečtete si maximálně předmět zprávy. Když to srovnám s novými Samsung Galaxy Watch3, kde na e-mail i odpovím, a navíc jsou v podobné cenové kategorii…

Zprávy z Messengeru si zobrazíte, opět ale jen příchozí, historie vašich odpovědí chybí. Navíc, jakmile máte na telefonu aktivní okénko konverzace, neustále vám to hodinky připomínají. Běžně tak získáte pocit, že vám někdo píše, ale ve skutečnosti jen dostanete zprávu „Okénko konverzace je aktivní. Zahájit konverzaci.“ Konverzaci přes hodinky ale nezahájíte. No neštvalo by vás to?

Na nějaké smajlíky nebo fotky, videa apod. jako u Samsungů, rovnou zapomeňte. Coby alarm na novou zprávu je to fajn, ale když už jsou ve smart hodinkách notifikace, asi bych ocenila jejich pokročilejší funkce. Z dalších notifikací vás hodinky informují o novém videu z odebíraných YouTube kanálů, nebo novém příspěvku na Instagramu.

Počasí

Tuto funkci mám ráda. Řekne vám, jak je venku i jak bude následující dny. Sice zobrazí jen teplotu a nějakou tu mráčkovou ikonku, pro rozhodnutí, jestli si ráno přibalit deštník to ale bohatě stačí.

Monitoring spánku

Další z oblíbených funkcí. Musím ale přiznat, že osobně jsem jí nikdy moc pozornosti nevěnovala. S hodinkami spím velmi nerada, navíc údaje o tom, kolik času jsem strávila v hlubokém spánku neodráží množství energie během dne, únavu ani můj výkon. Kromě toho ani dražší sporttestery přesně neodhadnou, kdy doopravdy usnu. Zvykla jsem si proto raději díky radám našich sportovců-redaktorů věnovat pozornost spíše tomu, jakou mám po ránu tepovou frekvenci.

Pokud ale patříte mezi fandy této funkce, hodinky vyhodnotí, jak dlouho jste celkově spali, jak dlouho jste byli v hlubokém a jak dlouho v lehkém spánku. V aplikaci pak najdete přehled jednotlivých dnů, takže si pomocí hodinek můžete vést spánkový deník.

Ovládání hudby

Hodinky nemají úložiště pro hudbu, ale ovládat s nimi hudbu puštěnou v mobilu jde bez problému. Můžete tak poslouchat na telefonu třeba Spotify a hodinkami posouvat písničky, zeslabit hudbu nebo přehrávání pozastavit.

Nádech a výdech

Asi za to může hektická doba, že výrobci do hodinek cpou funkci Dýchání. Zatím co řada praktičtějších funkcí podle mne chybí, relaxační dýchání tady najdete. Hodinky vás vyzvou, ať si najdete klidné místo a pak pomocí kruhové animace a vibrací pravidelně ukazují, jak dýchat. Pravda, pokud vás někdo rozčílí, je to modernější způsob hození do klidu.

Konkurence

Možná celá recenze vyzněla, že na hodinkách je všechno špatně. Festiny SmarTime jsou velmi specifické a nebylo by úplně fér je hodit do stejného pytle s ostatními smartwatch.

Pokud mám být ale opravdu objektivní, a hodnotím-li vybavenost vs. cena, tak v současné nabídce najdete řadu zajímavějších alternativ. Rozhodně bych se podívala na konkurenci v podobě fashion značek, které pro své chytré hodinky využívají OS od Google.

Mezi nimi řadím např. Michael Kors Smartwatch nebo Fossil Smartwatch. Obě značky šly mimo jiné cestou elegantních hodinek, jako alternativy k plastovým sporttesterům. A díky Wear OS od Googlu mají velmi intuitivní ovládání, propracovanější menu, spolupracují s třetími stranami, takže nějaké Spotify a další aplikace nejsou problém. Nevýhodou je samozřejmě výdrž baterie, kdy se dostanete maximálně na dva dny. A při zapnuté aktivitě se mi s nimi stávalo, že delší výšlap zkrátka nevydržely. Od toho jsou tady ale skutečné sporttestery…

Mezi alternativy můžeme zařadit např. Fossil Smartwatch

Mezi alternativy můžeme zařadit např. Fossil Smartwatch

Při zmínce sporttesterů se nabízí i alternativa v podobě Garmin Venu. Ze sportovních funkcí nebude problém si vybrat, současně nabídnou i moderní AMOLED displej a smart funkce (více o nich v recenzi na Garmin Venu).

Pokud není cílem mít to nejelegantnější na trhu a současně hledáte spíše hodinky pro celodenní nošení, které splní vyšší nároky na funkce, aktuální modely od Samsungu jsou skvělou alternativou. Množstvím funkcí se s nimi Festina absolutně nedá srovnat, přitom třeba cena za nové Samsung Galaxy Watch3 je celkem podobná (přesvědčit se můžete v recenzi na Samsung Galaxy Watch3).

Závěrečný verdikt a pro koho jsou Festiny SmarTime?

Festiny mají ale oproti konkurenci několik výhod. Design je velmi povedený, netradiční a na ruce působí úžasně elegantně. Fyzické ručky pak alespoň částečně maskují obyčejnost zhasnutého displeje. Jsem-li ve skrytu duše stále zarytým propagátorem klasických analogů, které zvládají ukazovat „pouze“ čas, zato s grácií a v nekonečném množství stylů, pak Festiny SmarTime jsou alespoň jakousi náplastí na trend kulatých mobilů na ruce.

Právě pro tyto vlastnosti bych Festiny s klidem doporučila. Na operačním systému ještě musí Festina zapracovat, ale pokud vám stačí základní chytré funkce, ovšem zabalené do co možná nejvyšší míry elegance, Festina by mohla být dobrou cestou.

Foto: Hodinky-365.cz

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku