» Blog » Festina

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Tagy: Představení | Festina | Klasické

Agáta Vřeská | 28.2.2023 | 5 MIN

Festina uvedla na začátku roku 2023 celkem důležitou novinku – Festina Solar Energy. A z názvu je jasné, že jde o modely poháněné světelnou energií. Je to vůbec poprvé, kdy solární strojky u této oblíbené značky vidíme, takže pojďme kouknout na to, jak u Festiny solární pohon dopadl.

Solární napájení u hodinek je technologie už dobře známá, okoukaná, ale to nic nemění na její praktičnosti a oblíbenosti. Spíše naopak. Festina ale zatím v nabídce solární hodinky neměla.

A musím říct, že mě svou kolekcí solárních hodinek docela překvapila. Když nad tím ale tak přemýšlím, musím uznat, že se to dalo čekat. Festina solárními hodinkami totiž prakticky doplnila své portfolio.

Běžně jsme u Festiny zvyklí většinou na klasické bateriové strojky (už kvůli ceně, ale i zaměření značky). Dokonce nabízí i několik hybridních modelů v řadě Chrono Bike, které mají Bluetooth a několik zajímavých „smart“ funkcí. Stále ale běží na vyměnitelnou baterii.

V nabídce má i automatické hodinky, tedy s mechanickým strojkem, a jejich nabídku celkem nedávno značně rozšířila o skeletonové modely.

Festina Automatic Skeleton – Když si módní značka troufá
28.2.2021 - Eliška Měrková
Festina Automatic Skeleton – Když si módní značka troufá

Řada Festina Solar Energy je tak vlastně dalším dílkem skládačky, pokud chce uspokojit co nejširší spektrum zákazníků. A o solární hodinky je rozhodně zájem.

Festina si vlastní strojky nevyrábí, vždy ale volí prověřené značky. Obvykle je to japonská Miyota, u kolekce Swiss Made pak sáhla po švýcarské Rondě.

Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu
20.8.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu

U solární novinky zvolila opět Miyotu. Solární „panel“ pak překvapivě neukryla pod číselník, jak bývá často zvykem, ale zvolila solární kroužek, který je vidět mezi číselníkem a sklíčkem.

Solární kroužek je mezí číselníkem a sklíčkem.

Solární kroužek je mezi číselníkem a sklíčkem.

Festina je ryzí módní značkou, která sice nezapomíná na důležitost „kvalita za rozumnou cenu“, ale ví, že to hlavní je design. Hodinky se musí hlavně líbit. I proto podle mě nechtěla, aby solární panel nějak designově narušil samotný číselník.

Solární kroužek je nicméně něco navíc a hodinky tak získaly zvláštní hloubku. Lépe to popsat asi nejde. Na produktových fotkách to nepoznáte, ale naživo cítíte, že je tam něco jinak. Nevypadá to ale vůbec zle, ani to negativně neovlivňuje estetiku hodinek. A tenhle tenký kroužek mezi číselníkem a sklíčkem je vlastně přesně to, co je odlišuje od zbytku běžných quartzových modelů od Festiny.

Jak to vlastně funguje?

Solární strojky jsou tak trochu technologický zázrak. Dokážou využít jakýkoli zdroj světla a přetvořit ho na energii, kterou pak pohání hodinky.

K tomu potřebují jen krátký pobyt na světle (obvykle se uvádí, že pro udržení chodu stačí solárům cca 2 minuty denně na slunečním světle a pár minut navíc toho umělého třeba v kanceláři).

Jenže to není všechno. Takto bychom museli myslet na to, že hodinky musíte vždy na čas vystavit světlu. Ale ony si umí vytvořenou energii škudlit v akumulátoru, takže i když je někdy budete mít celý den pod rukávem, nebude jim to ani v nejmenším vadit.

Běžně ve tmě při plně dobitém akumulátoru vydrží Festina Solar běžet 6 měsíců. To je u solárních hodinek takový standard. Pro udržení co nejdelší životnosti akumulátoru se vždy doporučuje hodinky nechat vystavené světlu a nedávat je na delší dobu do tmy. A když už musíte, je dobré využít jejich úsporného režimu.

Úsporný režim je užitečný právě tehdy, když víte, že hodinky budou delší dobu (v řádech týdnů, měsíců…) ve tmě, třeba v krabičce, šuplíku apod. Při vytažení korunky se přísun uložené energie zastaví, ale nastřádanou energii si hodinky podrží po dobu až 48 měsíců. Takže když je pak vytáhnete a opět zamáčknete korunku, hodinky se rozeběhnou a nemusíte čekat, než se opět nabijou.

Nedostatek světla je tak celkem vyřešený, a přesto se v praxi setkávám u solárních hodinek (nehledě na značku) právě s jednoduchým problém: majitel solárních hodinek přijde s tím, že mu hodinky nejdou. „Byly vystaveny světlu?“ zeptám se. „No, ne…“ Pak je stačí šoupnout pod lampu a za pár hodin se zázračně rozejdou.

Dobití úplně vybitých solárních hodinek může skutečně trvat i několik hodin. Pokud je ale plánujete běžně nosit, nebo budou odloženy v místě s přísunem světla, měly by šlapat bez přestání. I když – obvykle výrobci uvádí, že je fajn je jednou za čas pořádně dobít na přímém světle, klidně umělém.

Navíc je většina solárních hodinek, a platí to také pro Festina Solar Energy, vybavena funkcí, kdy vás hodinky upozorní na nedostatek světla a (tedy nedostatečné dobití akumulátoru) tím, že sekundová ručka poskakuje po dvou či více vteřinách. Stále si udržují správný čas, ale vy víte, že potřebují trochu víc světelné šťávy.

Proč je solár tak oblíbený?

Solární napájení je u hodinek záležitostí dlouhodobou a prověřenou. První quartzové digitálky poháněné solárním článkem přišly na začátku 70. letech. Analogové na sebe nenechaly dlouho čekat a měl je na svědomí japonský Citizen, který mimochodem vyrábí právě strojky Miyota použité ve Festina Solar Energy. Ostatně, Citizen se na solární hodinky zaměřuje i v současnosti a patří v tom mezi světovou špičku. Jeho strojkům v tomto ohledu lze tedy plně věřit.

Solární pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solární pohon Citizen Eco-Drive

To ale neodpovídá na otázku, proč jsou solární hodinky tak oblíbené. Podle mě v tom hraje roli pohodlí. Protože když máte solární strojek, nemusíte léta letoucí řešit výměnu klasické knoflíkové baterie. Prostě pojedou dokud mají světlo.

A jak dlouho budou bezstarostné? Zatímco běžná baterie v hodinkách vydrží zhruba dva roky, akumulátor má životnost dobrých 10 let. Někdy je to dokonce víc. A pak? Do koše nemusí, stačí koupit nový akumulátor.

Cenově se tak solární hodinky neprodraží ani při koupi (cena je téměř srovnatelná s běžnými bateriovými), ani z hlediska údržby. A nic se nemění ani na přesnosti, která zůstává stejná jako u běžných bateriových hodinek.

A druhý důvod, který nemusí hned každého napadnout, je ekologičnost solárních strojků. Tedy, v porovnání s těmi na baterii, jejichž recyklování jsme ještě tuším zcela nezvládli. Je zvláštní, že u hodinek ale nějaké ekologické myšlení (tedy my, spotřebitelé) moc nemáme. Řešíme to u jídla, aut, ale u doplňků jako jsou hodinky málokdy a málokdo.

Naštěstí to ale dost řeší výrobci, kdy mnozí přechází na udržitelné materiály (ať už recyklované nebo z ekologických zdrojů), nebo právě udržitelnější strojky v podobě soláru. A mnozí řeší i uhlíkovou stopu a další aspekty při výrobě, které by nás, zákazníky stojící u vitríny, asi ani nenapadly.

Dámské Citizeny: kvalita není jen pro chlapy, ani nemusí stát majlant
1.3.2023 - Agáta Vřeská
Dámské Citizeny: kvalita není jen pro chlapy, ani nemusí stát majlant

Design Festina Solar Energy

Nová kolekce Solar Energy nabízí jak pánské, tak dámské modely, a to spíše elegantnějšího než sportovního rázu.

Designově je rozhodně cítit DNA Festiny. Navíc se dá čekat, že Festina bude svou kolekci jistojistě rozšiřovat, a popisovat tak do podrobnosti detaily jednotlivých modelů je asi zbytečné. Já bych věštila, že pokud se Festině solární řada osvědčí, dočkáme se i sportovních modelů a nespočtu designů a barevných provedení.

Z materiálu se drží osvědčené klasiky v podobě oceli 316L a minerálního sklíčka. Festina ale bez ostychu koketuje i s titanem, keramikou a používá i safírová sklíčka, takže není vyloučené, že se v budoucnu objeví i v řadě Solar Energy.

Za mě je ale vzhledem k ceně minerál, ocel a zpracování naprosto v pohodě. Snahu Festiny nabídnout zákazníkům to, co chtějí, rozhodně kvituji a tento koncept podle mě u Festiny bude fungovat víc než dobře.

Mohlo by vás dále zajímat:

Festina Pilot Automatic představení – Pilotky jak od IWC se strojky ETA
5.4.2023 - Agáta Vřeská
Festina Pilot Automatic představení – Pilotky jak od IWC se strojky ETA

6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive
19.1.2022 - Eliška Měrková
6 NEJ: Pánské hodinky Citizen se solárním pohonem Eco Drive

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět
2.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky se solárním napájením – 4 fakta, která byste měli vědět

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

3 690 Kč (doručíme do 18.6.)
4 190 Kč (doručíme do 6.5.)
3 490 Kč (doručíme do 6.5.)
3 690 Kč (doručíme do 6.5.)
Zobrazit další
4 190 Kč (doručíme do 6.5.)
4 190 Kč (doručíme do 6.5.)
3 490 Kč (doručíme do 6.5.)
3 690 Kč (doručíme do 6.5.)
3 490 Kč (doručíme do 6.5.)
3 690 Kč (doručíme do 18.6.)