» Blog » Festina

Festina Pilot Automatic – Pilotky jak od IWC se strojky ETA

Tagy: Představení | Festina | Pánské | Klasické | Fashion | Tradiční

Agáta Vřeská | 5.4.2023 | 4 MIN | 8x komentář

Když jsem se o nich dozvěděla poprvé, koukala jsem s otevřenou pusou. Cože?! Festina bude mít mechaniky s ETA strojky? A dokonce i chrona s Valjoux? Jak? Proč? Prostě… Cože? Pokud vás to překvapilo jako mne, tady jsou podrobnosti o kolekci Festina Swiss Made Pilot Automatic.

Abych vysvětlila svůj údiv. Festina je sice značka s tradicí, dokonce zajímavou tradicí, a v posledních letech se pouští do čím dál odvážnějších kousků. Mechaniky má v nabídce už déle, ale zařadila i hybridní hodinky, swiss made kolekce a dokonce nedávno i solární hodinky.

Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví
28.2.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy představení – Když víte jak na to, ani tma vás nezastaví

Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu
20.8.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekce Festiny: švýcarská elegance za neuvěřitelnou cenu

Jenže. Taky se posledních pár dekád profiluje jako vyloženě módní značka. Cenově dostupná, zaměřená na základní quartzovky pro každého nebo levné automaty.

Naše video:

Nápad přijít s kolekcí Swiss Made, která bude obsahovat mechanické strojky, je tak vyloženě odvážný. Navíc by většina čekala Sellitu, ale Festině se podařilo ulovit strojky ETA.

Vznikla tak kolekce, která možná budí rozpaky, ale nelze nezmínit, že tak trochu sází na jistotu.
Oba použité strojky, tedy ETA 2824-2 a verze s chronografem Valjoux 7750, jsou v podstatě legendy. A už jen pro ně, hlavně u chronografu, se vyplatí kolekci blíže prozkoumat.

31 790 Kč (doručíme do 14.6.)

Druhým tahačem je design. A ruku na srdce, z dálky a bez brýlí bych nepoznala, že nejde o modely od jisté dosti známé hodinářské elity na tři písmena.

Ovšem i tady Festina šla po osvědčené klasice. Pilotní styl obou modelů je prostě nadčasový. Jistě, v detailech se liší od zmíněné předlohy, ale ještě aby ne. I tak se myslím podařilo zachovat velmi silný sportovní náboj.

Festina Chronograph s Valjoux 7750

Z designového hlediska jde rozhodně o pilotky se vším všudy. Výrazné číslice, ručky a větší průměr pouzdra necelých 44 mm.

Festina je uvedla hned v 6 barevných variantách, z nichž největší klasika je zřejmě světlý číselník s hnědým prošitým řemínkem. Ale zabodují i další, třeba výrazná zelená.

31 790 Kč (doručíme do 14.6.)

Osobně se mi líbí červené detaily, které jsou u vteřinovky, subčíselníku a ukazatele day-date. U něj je pro mě trochu zbytečná výseč pro dva dny v měsíci, klasika jednoho data by stačil. Ale chápu, že něčím se odlišit museli.

Naživo jsem je ještě neměla v ruce, ale co se zpracování týče, čekám, že půjde o hezky dokončenou prácičku – pěkně broušené ocelové plochy zjemněné leštěnou lunetou a linkami u nožek. To vše nasazené na poctivém koženém řemínku.

Voděodolnost je nastavena na 100 metrů, což je pro sportovní hodinky řekla bych základní hodnota a u nižší bych váhala, kam vlastně tyhle hodinky chce Festina směřovat. Takto je to jasnější.

A teď cena. Festina si za své automatické chronografy s Valjoux 7750 říká necelých 30 tisíc. Na Festinu pálka, že? Ale když se kouknete na konkurenční nabídku s tímto strojkem, obvykle začíná cenovka na 50 tis. V tomto ohledu bude Festina silný hráč.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

Pokud jste tedy hledali automatický chronograf s Valjoux 7750 či strojky na něm postavených, zřejmě půjde o jednu z nejdostupnějších cest na trhu. A ten design taky není k zahození…

Kalibr Valjoux 7750 patří mezi legendární strojky s komplikací stopek. Používá tzv. třírovinový vačkový systém, který je na výrobu jednodušší než chronografy s řadičem (sloupkovým kolem). I proto se stal základem pro mnoho dalších strojků. Varianta použití ve Festině má rezervu chodu 48 hodin, 25 kamenných uložení, hacking a Incabloc Shock Protection System, který chrání strojek proti vlivu nárazů.

Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů
7.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů

Festina Pilot s ETA 2824-2

Tříručková varianta je designově samozřejmě jednodušší. Perfektně čitelný a přehledný číselník je „zpestřen“ opět červenými akcenty a také datumovkou na klasické pozici tří hodin.

18 290 Kč (doručíme do 2.5.)

Klidně si mohli odpustit i nápisy o safírovém sklíčku, počtu kamenných uložení a WR. Prosté Automatic by stačilo.

Takhle ale víte, že hodinky jsou opět testované do 100 metrů, mají safírové sklíčko a že stroj ETA 2824-2 má 25 syntetických rubínů.

Švýcarský strojek ETA 2824-2 a jeho sourozenci 28xx
23.12.2018 - Martin Koňařík
Švýcarský strojek ETA 2824-2 a jeho sourozenci 28xx

Na volbě strojku je velmi zajímavé, jak se Festině podařilo získat zrovna ETA. Před časem ETA přestala třetím stranám dodávat a najdeme je tak jen u značek koncernu Swatch Group. Proto jsem taky psala, že bych čekala v podstatě švýcarského klona Sellitu SW-200.

ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám
22.7.2020 - Agáta Vřeská
ETA je volná a Swatch vyhrál. Už žádné omezení vůči třetím stranám

Ale body pro Festinu, protože tento automatický strojek s tradicí doslova mnoha desetiletí, je spolehlivou volbou.

Historický předchůdce ETA 2824-2 vznikl už v 50. letech. Ve své současné podobě jej známe z let 80. Nabízí rezervu chodu 38h, hacking, oboustranný nátah a datum. Jeho výhodou je dobrá servisovatelnost a spolehlivost. A stal se základem mnoha dalších strojků, včetně Powermatic 80.

Úroveň strojku použitém ve Festina Pilot je pak Standard. Takže maximální odchylka by měla jít do +- 30 sekund za den.

Stále v rozpacích?

Jestliže jsem článek začínala v rozpacích, které provázely zjištění, že se Festina pustila do automatů za desítky tisíc, tak jej končím docela v jiném rozpoložení.

Možná se nebudou prodávat po krabicích jako jiné, dostupnější Festiny, ale jak už jsem zmínila několikrát – něco na nich je. Použité strojky, design, to vůbec není špatné. Otázka je, zda se po nich otočí nadšenci do mechanických hodinek, když mají na číselníku Festina. Ale možná se jen Festina vrací ke kořenům. Jak zněl ten slogan? Festina lente. Spěchej pomalu. A Festina na to očividně jde krůček po krůčku.

Spěchej dál, Festino.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 385 dny, reagovat
Ale prosím Vás, to na prvý pohľad nezmyselne veľké políčko data je predsa ďalšia funkcia hodinek: oproti bežnej konfekcii tieto majú aj zobrazenie včerajšieho dňa! :D
Romanpřed 383 dny, reagovat
Rozumím tomu překvapení, taky mne nadchly a minimálně jsem byl přesvědčen, že se na ně musím přijít k vám podívat tzv. "na živo". Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že březnová novinka je už (nebo zatím) nedostupná. Podoba s IWC Pilot je úžasná, a ty se mi vždycky líbily. Budu si je muset pohlídat.
Agáta Vřeskápřed 382 dny
Je to tak, objednané zásoby se zdá se byly rychle pryč. My čekáme na pár objednaných kousků a jinak se zdá, že tyto modely budou spíše "na objednávku" :)
kolemjdoucípřed 380 dny
Kristovanohotojevůl???? V tomto případě je to stejné jako si koupit fejk. Dislike!
Marekpřed 381 dny, reagovat
Na 44 mm vychádza lug-to-lug rozmer asi jemne nadštandartne, lebo na tom nafotenom modelovi s normálnou chlapskou rukou vyzerajú obludne veľké. Romane, táto životná tragédia čo vás postretla je možno príležitosť spoločensky sa neznemožniť lebo dosť nezrelo človek pôsobí s časomierou ako po praprastrýci Rudém Baronovi :)
IWC MANpřed 336 dny, reagovat
Tak toto je riadna kopírka IWC, to by si niekto vo Festine zaslúžil pästou !!!
Richardpřed 275 dny, reagovat
Tohle snad nemůžete myslet vůbec vážně?
Richardpřed 275 dny, reagovat
Krásné hodinky, skvělá cena. Gratulace

Hodinky zmíněné v článku

Novinka Únor
18 290 Kč (doručíme do 2.5.)
Novinka Únor
18 290 Kč (doručíme do 2.5.)
Novinka Únor
18 290 Kč (doručíme do 2.5.)
Novinka Únor
18 290 Kč (doručíme do 2.5.)
18 290 Kč (doručíme do 2.5.)
31 790 Kč (doručíme do 14.6.)
31 790 Kč (doručíme do 14.6.)
16 990 Kč nedostupné
29 990 Kč nedostupné
18 290 Kč nedostupné
16 990 Kč nedostupné
31 790 Kč nedostupné
Zobrazit další
31 790 Kč nedostupné
29 990 Kč nedostupné