» Blog » Festina

Festina Titanium Sport Chronograph – Osobitá mužnost, kterou budete nosit s lehkostí

Tagy: Recenze | Festina | Pánské | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 6.10.2020 | 6 MIN | 1x komentář

Mužnost, emoce, historie a charisma. Pokud hledáte klasické pánské sportovní hodinky, které se pojí se všemi vyjmenovanými vlastnostmi, mužný šperk, poskytující nositeli vkusný a nadčasový vzhled, zpozorněte. Nové modely Festina Titanium Sport Chronograph tyto požadavky splňují na jedničku.

Už od roku 1902 byly pánské hodinky značky Festina obecně považovány za synonymum sportovní elegance a spolehlivosti. S více než stoletou tradicí a řemeslným umem sobě vlastním Festina opět přináší sportovní modely plné stylu i funkčnosti. Festina je hrdá na to, že každá jejich nová kolekce přináší emoce, jako jsou láska, svoboda, vášeň a pocit atraktivity. Nové modely z kolekce Titanium Sport nejsou žádnou výjimkou. Podle mého názoru jsou to charismatické pánské hodinky, které vás doprovodí na neformální party i ke sportovním výkonům.

Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?
24.5.2019 - Agáta Vřeská
Jaká je dnešní Festina? Dynamická značka, nebo jen fashion pozlátko?

Titanium Sport Chronograph jsou hlavně sportovní hodinky

Byť je v dnešní době Festina považována hlavně za fashion značku hodinek, proslavila se především svým spojením se sportem a cyklistikou. Festina byla totiž dlouhodobým sponzorem a oficiálním časoměřičem slavné Tour de France. S Tour de France byla spojena kolekce Chrono Bike. V současnosti slavný závod sponzoruje švýcarská hodinářská firma Tissot, ale kolekce Chrono Bike zůstala věrná modelům s cyklistickým motivem. Sportovní prvky nese mnoho dalších pánských kolekcí značky Festina, Titanium Sport nevyjímaje.

Festina Chrono Bike 2020: Legendární kolekce inspirovaná cyklistikou
20.4.2020 - Agáta Vřeská
Festina Chrono Bike 2020: Legendární kolekce inspirovaná cyklistikou

Hodinky mají sportovní prvky.

Hodinky mají sportovní prvky.

Hodinky disponují kromě ukazatele času a data vyloženě sportovní pevnou tachymetrickou lunetou. Číselníku dominují subčíselníky stopek (neboli chronografu), které jsou řízeny dvěma tlačítky umístěnými na pozici druhé a čtvrté hodiny.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Vteřinová ručka hlavního času neběží ve středu číselníku spolu s hodinovou a minutovou ručkou, ale v prostředním subčíselníku dole. Což může popravdě působit poněkud zmatečně a nepřehledně, protože ve změti ostatních červených ruček se ona hlavní vteřinová trochu ztrácí. Kdyby byla barevně odlišena, jak to můžeme vidět u exkluzivnějších hodinkových značek, byla by pro mě orientace daleko snažší.

Foto: Hodinky-365.cz

Červené vyznačení ruček a hodinových intervalů na chapter ringu.

Všechny ručky subčíselníků (a ručka vteřinová) jsou zvýrazněny červenou barvou. Červené vyznačení se pak opakuje na chapter ringu v hodinových intervalech.

Foto: Hodinky-365.cz

Za znak sportovních hodinek je považována také luminiscence. U Titanium Sport modelů se jedná o nenápadnou fotoluminiscenci, která je umístěna na čísle 12, indexech a na hlavních ručkách.

Titanium Sport s perforovanými koženými řemínky, které nositeli během sportovní aktivity poskytují „větrání“, tvoří polovinu kolekce.

Jaké modely jsou k dostání?

Festina navrhla modely kolekce Titanium Sport Chronograph ve čtyřech barevných úpravách a zároveň nabízí možnost výběru mezi koženým perforovaným řemínkem a titanovým náramkem.

V kolekci nalezneme číselníky v barvách stříbrné, tmavě šedé, černé a námořnické modři. Masivní titanový náramek je u všech barevných provedení stříbrný a zapíná se překlápěcí sponou s pojistkou.

Titanový náramek s překlápěcí sponou.

Titanový náramek s překlápěcí sponou.

Perforovaný kožený řemínek je k dostání v černé, hnědé a modré barvě a zapíná se klasickou přezkou.

Hodinky jsou pouze pánské a tedy relativně masivní. A ačkoli jsem se kvůli objektivnosti recenze pokoušela hodinky nosit alespoň doma, na mé útlé ručce působily přinejmenším komicky. Pouzdro totiž dosahuje šířky 44,8 mm.

Foto: Hodinky-365.cz

Titanium Sport Chronograph jsou výlučně pánské a masivní.

I přes sportovní červené detaily hodinky působí velmi vkusně. Elegantně působí také velké zdobné logo Festiny na dýnku.

Foto: Hodinky-365.cz

Logo Festiny na dýnku hodinek Titanium Sport Chronograph.

Drobná vada na kráse?

Vzhled je rozhodně velice subjektivní kategorií a ačkoli nové Festiny Titanium Sport Chronograph plně zapadají do konceptu osvědčené pánské klasiky a není jim v podstatě co vytknout, musím si malinko „rýpnout“ do grafického zpracování číselníku. Můj cvičený zrak studovaného typografa se mhouří nad bijícím se množstvím typů písma všech velikostí, které dle mého názoru poněkud rozbíjí celkový vzhled už tak designově náročnějšího číselníku. Logo Festiny navíc září na bílém podkladu a působí téměř jako nalepené, což je škoda.

Na druhou stranu musím ocenit hezké detaily ohledně barevného sladění – lunetu, která zbarvením koresponduje s černými subčíselníky a s černým ohraničením tlačítek a korunky. U modrého modelu zase stříbrné subčíselníky, které ladí s titanovým tahem a s pouzdrem.

Foto: Hodinky-365.cz

Logo Festiny na číselníku hodinek Titanium Sport Chronograph.

Osobitá mužnost v odlehčeném kabátu

Značka Festina dává těmto novým modelům přídomek „unikátní“, což ve mně vyvolalo přímočarou otázku: Čím? Co je dělá výjimečnými? Při pohledu na pánské sportovní hodinky značky Festina se automaticky na jazyk derou slova jako mužnost, odolnost a snad dokonce i robustnost. U kolekce Titanium Sport se však do takovéto řady vlastností vměstnalo poněkud nečekané slovíčko – lehkost.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph jsou navzdory své velikosti vskutku lehké.

Jak vyplývá ze samotného názvu kolekce, není žádným tajemstvím, že zdrojem oné nižší hmotnosti hodinek je titan, materiál, ze kterého je zhotoveno pouzdro a tah. Titan je nadčasový a velice odolný hi-tech materiál, který je v porovnání s běžně užívanou ocelí 316L více než o polovinu lehčí, což dává nositeli hodinek znatelně větší pohodlí.

Kromě toho je titan také antialergenní (tedy vhodný pro osoby se zvýšenou citlivostí na ostatní kovy) a zcela odolný vůči korozi, chemickým látkám i vůči mořské vodě. V hodinkách vyrobených z titanu se snoubí masivní pevnost a elegantní odlehčenost, což je, uznejme, vskutku unikátní kontrast.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph jsou díky titanu velice lehké i odolné.

Když je řeč o odolnosti...

Dalším prvkem, který vás na těchto hodinkách nezradí, je safírové sklíčko. O safírovém sklíčku je známo, že ho jen tak nepoškrábete. Na uznávané Mohsově stupnici tvrdosti má číslo 9 a o stupínek výše už je pouze diamant. Zjednodušeně to znamená, že právě jedině diamantem (nebo jiným safírem) můžete udělat do safírového sklíčka rýhu. Tak vás, potenciální budoucí uživatélé, musím varovat: pozor na diamantový prsten vaší drahé polovičky či diamantové kotouče v dílně. Mimo tato výjimečná rýhotvorná úskalí se však o safírové sklíčko nemusíte bát.

Když už je řeč o odolnosti, musí být zmíněna i voděodolnost, která je v tomto případě celých 10 ATM. S hodinkami si tedy můžete jít klidně i zaplavat. A jak už bylo zmíněno výše, díky unikátnímu titanovému pouzdru a tahu se nemusíte obávat, že slaná mořská voda hodinky jakkoli znehodnotí.

Titanium Sport Chronograph mají safírové sklíčko a jsou voděodolné do 10 ATM (10 BAR).

Titanium Sport Chronograph mají safírové sklíčko a jsou voděodolné do 10 ATM (10 BAR).

 

Komu a kam se (ne)hodí?

Hodinky z řady Titanium Sport se pyšní jednodušším číselníkem a přízviskem "elegantně-sportovní". Oproti nim (díky chronografu a tachymetrické lunetě) disponují Titanium Sport Chronograph vizuálně složitějším designem a pokud bych je měla položit vedle sebe na pomyslné misky vah, převážila by u modelů s chronografem spíše stránka sportovní a pořadí slovíček by se vyměnilo: Titanium Sport Chronograph jsou sportovně-elegantní hodinky.

Pro porovnání: Titanium Sport Chronograph vedle Titanium Sport.

Pro porovnání: Titanium Sport Chronograph vedle Titanium Sport.

Protože se jedná o hodinky sportovní, obecně bych je nedoporučovala nosit na galavečery a jiné společenské či formální akce. Dokážu si je ale představit jak na zápěstí akčního sportovce, tak na rukou byznysmena či i v uvozovkách „obyčejného“ muže na téměř jakoukoli příležitost, vyjma uvedených formálních akcí. Do práce, na neformální party a bez obav i na rande s vaší dívkou či manželkou. Nové Titanium Sport Chronograph hodinky vám navíc dodají onu (s nadsázkou) „testosteronovou vizáž“ a look pořádného chlapa.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph působí velice mužně.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Festina nehledí jen na vzhled, ale i na kvalitu

Hodinky jsou velmi odolné a lehké, což je předurčuje k tomu být pohodlným společníkem při běžném i náročném denním provozu. Strojek je navíc quartzový, tedy velice přesný a poháněný baterií. Pro údržbu nemusíte dělat nic, než zhruba jednou ročně přijít baterii vyměnit. Hodinky mají také poměrně vysoký stupeň voděodolnosti, určitě tedy nebude na škodu nechat je projít tlakovou zkouškou. Festina hodinky jsou moderní a cenově dostupné a uspokojí především ty, kteří hledí nejen na vzhled, ale i na kvalitu.

Na závěr se tedy určitě hodí zmínit poslední plus, a to zásadu, které se Festina drží:

„Cena nezáleží na vzhledu, nýbrž výhradně na kvalitě.“

Podtrženo, sečteno: Pokud hledáte unikátní, odolné, spolehlivé a zároveň pohodlné hodinky, které umocní vaše charisma a nezruinují peněženku, myslím, že nové Festiny z kolekce Titanium Sport pro vás mohou být ty pravé.

Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších
26.1.2022 - Eliška Měrková
Pánské hodinky Festina – Fotogalerie těch nejoblíbenějších

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Petrpřed 666 dny, reagovat
Velmi srozumitelně napsáno.

Hodinky zmíněné v článku