» Blog » FitBit

FitBit Versa 2: Recenze očima všestranného sportovce

Tagy: Recenze | FitBit | Chytré

Miroslav Dvořák | 13.7.2020 | 8 MIN | 7x komentář

Ačkoliv hranaté chytré hodinky získávají stále větší popularitu, sám jsem vždy inklinoval spíše k těm kulatým, které jsou podle mého názoru o něco elegantnější a designově se navzájem dost liší, kdežto hranaté hodinky vždy více či méně připomínají populární Apple Watch. A jistá inspirace určitě byla i v případě FitBit Versa 2, které mě svými funkcemi na první pohled velmi zaujaly a které jsem se tedy rozhodl otestovat očima všestranného sportovce. A jaké byly mé dojmy? Co mi vadilo a co mě naopak nadchlo? Nejen o tom bude dnešní recenze.

Design potěší každého minimalistu

Začneme designem. Hodinky disponují průměrem pouzdra 34 mm, což je optimální velikost jak pro zápěstí muže, tak i pro zápěstí ženy. Jak jsem již předeslal výše, ačkoliv je zde určitá podobnost s Apple Watch, na FitBit Versa 2 najdete jen jedno tlačítko, což jen podtrhuje jinak naprosto minimalistický design. Celé hodinky tak vypadají dobře nejen při sportování, ale i při běžném nošení, skvěle se hodí ke každému kusu oblečení a nikdy nepůsobí jako „pěst na oko“. A ačkoliv na někoho může design působit poněkud lacině, pokud si nepotrpíte na milion zbytečných tlačítek, budete nadšeni.

Designem i velikostí sedne na pánskou i dámskou ruku

Designem i velikostí sedne na pánskou i dámskou ruku

Versa 2 jsou navíc enormně lehké, protože váží jen 42 gramů. Na ruce je tím pádem vůbec nepoznáte a nijak vám nebudou bránit ve sportování. Displej je dotykový a řemínek silikonový, což je na většinu sportů sice ideální, ale jak se dozvíte níže, při celodenní procházce se kůže velmi potí a může vás svědit. Každopádně není problém koupit si řemínek textilní, výměna je v případě FitBit 2 skutečně jednoduchá a zvládne ji každý. U některých verzí navíc dostanete jak textilní, tak silikonový řemínek přímo v základním balení.

Některé varianty nabízejí textilní i silikonový řemínek přímo v balení

Některé varianty nabízejí textilní i silikonový řemínek přímo v balení

Základní požadavky plní na jedničku

FitBit Versa 2 toho umí mnohem víc, než bývá u hodinek této cenové kategorie zvykem. Hned na prvním místě musím zmínit možnost placení, kterou jsem využíval denně a přestože u NFC čipů občas nastávají různé komplikace, já nezaznamenal za celou dobu používání ani jediný okamžik, kdy by placení nefungovalo. Na druhou stranu je nutné podotknout, že FitBit Pay nezahrnuje zdaleka všechny české banky, takže pokud máte účet třeba u FIO, máte zatím bohužel smůlu. Před koupí hodinek tedy doporučuji ověřit, zda placení touto aplikací vaše banka vůbec podporuje (přehled bank podporující NFC má pěkně zpracovaný např. portál Měšec).

Druhým obrovským benefitem je vlastní úložiště hudby, takže například při návštěvě posilovny jsem mohl nechat telefon s klidným svědomím doma a ničím se na tréninku nerozptylovat. Hodinky podle dostupných zdrojů nabízí kapacitu až 4 GB a rovnou se přiznám, že této hranici jsem se ani omylem nepříbližil, i když jsem měl nahranou hudbu na několikahodinové túry lesem.

Třetí skvělá funkce je možnost propojení s hlasovým vyhledávačem Alexa, kterou jsem coby zarytý fanoušek Amazonu hojně využíval. Hodinky mají zabudovaný mikrofon, takže pokud máte účet na Amazonu a Alexu ve své domácnosti, můžete prostřednictvím hodinek rozsvítit světla v celém bytě, naplánovat si upozornění na určitý čas a nebo se třeba zeptat na předpověď zítřejšího počasí. Bohužel vám k tomu musí běžet aplikace FitBit na pozadí telefonu, což může poměrně zásadním způsobem vybíjet baterku.

Z dalších benefitů bych mohl jen tak na okraj zmínit schopnost monitoringu až 15 různých sportovních aktivit, přičemž u nich hodinky nejčastěji měří tempo, tepovou frekvenci a množství spálených kalorií.

FitBit Versa 2 monitoruje až 15 sportovních aktivit

FitBit Versa 2 monitoruje až 15 sportovních aktivit

Stejně tak mě velmi zaujalo i buzení pomocí hodinek. Na budíku jsem si nastavil půlhodinový časový úsek, v němž chci vstát a hodinky monitorovaly (možná ne vždy úplně přesně, jak se dozvíte níže) kdy se nacházím ve fázi lehkého spánku a tehdy zavibrovaly. A musím říct, že vibrace jsou opravdu vychytané – rozhodně ne tak agresivní jako u jiných konkurenčních hodinek, ale zároveň ne tak jemné, že by člověka neprobudily. Jestli vás tedy zvuk klasického budíku rozčiluje, probouzení s Versa 2 si opravdu oblíbíte.

V neposlední řadě je pro sportovce preferující cvičení doma bezvadnou vychytávkou i Kouč, který vám dá tipy na jednoduché začátečnické cviky, které vám pomohou k lepší postavě.

Přehledné záznamy aktivit v mobilní appce Fitbit

Přehledné záznamy aktivit v mobilní appce Fitbit

Složitější funkce po hodinkách nežádejte

Abych byl naprosto upřímný, Versa 2 rozhodně nedisponují jen pozitivy. Jak bývá u smartwatchů zvykem, monitoring spánku není vyloženě přesný v porovnání například s výsledky takového Oura ring, který se na monitoring spánku zaměřuje mnohem detailněji a výsledky jsou podstatně relevantnější. Upřímně si ale nemyslím, že tato funkce hraje při nákupu chytrých hodinek pro většinu uživatelů nějakou zásadní roli.

Co už ale považuji za poměrně zásadní problém, je ve srovnání s jinými smartwatchi poměrně nízká výdrž baterie. Doteď jsem byl zvyklý na Xiaomi Amazfit GTR, které na jedno nabití i při pravidelném sportování vydržely zhruba 3 týdny. FitBit Versa 2 jsem nabíjel v průměru každé 3 dny, i když jsem používal de facto stále velmi podobné funkce (always-on-displey, monitoring aktivity, měření spánku,...). Pro uživatele Apple Watch to pravděpodobně nepředstavuje nic neobvyklého, pro mě jakožto sportovce, který má rád s věcmi co nejméně práce, to byla zbytečná starost navíc, která by mi v dlouhodobém horizontu asi úplně nevyhovovala.

Velmi mě zklamala také GPS, která bohužel využívá jen sdílené polohy z telefonu a pokud ho kvůli sportování necháte doma, hodinky jsou poměrně nepřesné. Buď tedy musíte telefon brát s sebou, což při běhání či jízdě na kole může být trochu problematické, nebo se budete muset smířit s ne úplně přesnými výsledky. Jestli ale preferujete třeba cvičení doma a v posilovně, nebo chodíte rádi plavat, měření polohy vás nemusí zajímat a jak se dozvíte níže, na tyto aktivity jsou velmi dobré.

Někoho může také zklamat absence češtiny, ale upřímně si myslím, že tento aspekt by vás od koupi neměl příliš odrazovat. Většina slovíček je naprosto triviálních a navíc jsou vždy obohaceny o grafy nebo nějaké obrázky, ze kterých názvu naprosto porozumíte, takže se opravdu není čeho bát.

Jak se s nimi sportuje?

Osobně zastávám názor, že při běžném nošení toho o chytrých hodinkách příliš nezjistíte, protože budou všechny působit naprosto stejně, a proto je třeba testování při různých sportech. Já tedy FitBit Versa 2 vzal do posilovny, na pořádnou túru, na kolo i do bazénu. A jak obstály?

FitBit Versa 2 nabídne monitoring 15 sportovních aktivit

Fitbit Versa 2 v posilovně

Jelikož silovým sportům se věnuji již několikátým rokem, stihl jsem si do fitka vzít již celou řadu hodinek. A moje dobrá rada zní: Pokud je posilování vaším primárním koníčkem, kvůli němuž si chcete koupit hodinky, vždycky zvolte ty se čtvercovým pouzdrem. Kulaté totiž mohou při různých cvicích vyžadujících manipulaci se zápěstím lehce zavazet a omezovat pohyb. To je první věc, která se mi na FitBit Versa 2 líbila.

Tou druhou věcí je velká odolnost díky sklíčku Gorilla Glass, protože jsem se samozřejmě párkrát nevyhnul tomu, abych hodinkami zavadil o nějaké závaží nebo jiné vybavení. Hodinky na sobě ale nezanechaly ani stopu nějakého otisku, což je naprosto ideální a oceníte to při všech druzích sportu. A co je nejlepší – telefon jsem klidně mohl nechat doma a stejně poslouchat svoji oblíbenou hudbu, takže v tomto případě úložiště hodinek opravdu oceníte.

FitBit Versa 2 na túře

Hodinový trénink v posilovně je jedna věc, ale mít hodinky na ruce téměř celý den strávený na nohou, je úplně o něčem jiném. V případě, že rádi chodíte na nějaké delší procházky, oceníte především to, že hodinky jsou velmi lehké a na ruce je absolutně necítíte. Co už ale poznáte, je silikonový řemínek, pod kterým se velmi nepříjemně potí ruce, takže kůže vás po čase může lehce svědit a nošení hodinek pak není úplně příjemné. Jestli tedy hledáte hodinky přímo na dlouhé letní výšlapy, doporučoval bych také vyměnit řemínek za textilní, který se i po celém dni nosí o něco pohodlněji.

Za důležitý považuji i dodatek, že s sebou musíte mít telefon, protože pokud ho necháte doma, naměřená vzdálenost se od té skutečné může dost lišit. Hodinky měří všechny standardní funkce jako tep, počet kroků, čas, vzdálenost v kilometrech i množství spálených kalorií.

FitBit Versa 2 na kole a při běhání

Na kole i při běhání fungovaly hodinky spolehlivě, opět na ruce nic necítíte a nijak vám nepřekáží. Zatímco na túře vám ale nejspíš nevadí mít telefon v batohu, při běhání to je trochu otrava, protože minimálně já jsem zvyklý vybíhat opravdu nalehko bez jakéhokoliv dalšího vybavení. Stejně tak i při jízdě na kole většinou neberu telefon s sebou, ale v případě FitBit Versa 2 jsem bohužel musel, pokud jsem tedy chtěl mít informace o poloze.

FitBit Versa 2 a plavání

Pokud zvolíte program plavání, FitBit Versa 2 automaticky zakáže dotykový displej. Zobrazuje se vám tedy jen aktuální čas a délka vašeho tréninku, k případnému ovládání musíte použít boční tlačítko, kterým dáte hodinkám signál k pauze. Za drobnou nevýhodu zde považuji absenci tepové frekvence, kterou se při plavání prostě a jednoduše nedozvíte. Versa 2 tedy v tomto ohledu nejsou profi sporttester pro vrcholové sportovce, ale spíše skvělý a minimalistický doplněk pro aktivní amatéry.

Vybírat můžete z několika variant

Vybírat můžete z několika variant

V poměru ceny a kvality vychází pořád velmi dobře

Po přečtení tří předchozích odstavců ve vás možná mohl předvládnout dojem, že Versa 2 vůbec nedoporučuji. Tak to ale vůbec není a právě naopak musím přiznat, že na hodinky této cenové kategorie jsou víc než dobré. Pokud vyloženě nevyžadujete integrovanou GPS, protože stejně nosíte telefon vždy s sebou, a nabíjení co pár dnů je taky přijatelný ústupek, není hodinkám co vytknout. Spolehlivě s nimi zaplatíte, aplikace Kouč dodá i začátečníkům spoustu inspirace na různá domácí cvičení a můžete si do nich bez problémů nahrát tolik hudby, kolik budete potřebovat.

Jako konkurenci bych zmínil například Samsung Galaxy Watch Active nebo Apple Watch Series 3 pro uživatele iOS, které už mají zabudovanou GPS. Na druhou stranu, se Samsungy zatím v Česku nezaplatíte, a Apple Watch je zase cíleně pro jablíčkáře. FitBit Versa 2 tedy vychází jako skutečně zlatá střední cesta.

Design obrazovky si můžete přizpůsobit podle svého. Třeba mít na domovské stránce kytičku v barvě řemínku

Design obrazovky si můžete přizpůsobit podle svého. Třeba mít na domovské stránce kytičku v barvě řemínku

Závěr: Rozhodně ne geniální přístroj, ale pro rekreační sportovce určitě dobrá volba

Primárním kritériem rozhodujícím o vhodnosti těchto hodinek by pro vás měla být sportovní aktivita. Chodíte nejčastěji plavat a cvičit? Pak není co řešit. Telefon můžete nechat doma a hodinky poskytnou maximum funkcí včetně hudby. Jestli ale plánujete chodit do přírody na procházky, cyklovýlety či něco jiného, neustálé nošení telefonu pro vás může být velkým mínusem.

FitBit Versa 2 má své mouchy, ale rozhodně patří podle mě k tomu nejlepšímu, co je v cenové kategorii kolem 5000 Kč na trhu k dostání. Přehledné a snadné ovládání, pro začínajícího sportovce naprosto dostačující monitoring až 15 aktivit a v neposlední řadě možnost placení, kterou stále ještě mnoho konkurenčních hodinek nenabízí, dělají z těchto hodinek v poměru ceny a kvality velmi dobrou investici.

Hledáte další inspiraci pro začínající sportovce? Třeba vás zaujmou některé hodinky z našeho výběru.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milan Bartošpřed 1381 dny, reagovat
Výborný a vyčerpávající článek.
Martin Sýkorapřed 1371 dny, reagovat
amatérská recenze... z textu je jasně vidět, že se redaktor absolutně neorientuje v tomto segmentu
Agáta Vřeskápřed 1367 dny
Dobrý den, Martine, děkujeme za upřímný názor. :) Recenze externích recenzentů, kteří si hodinky vyzkoušeli, otestovali a napsali na hodinky subjektivní názor jsou pro nás velmi cenné, protože se na hodinky dívají vlastním pohledem běžného uživatele. Ale i my se snažíme vyvíjet a věřím, že brzo oceníte recenze na sporttestery, které budou připravovat naši interní redaktoři. :)
Lenka Staňovápřed 802 dny, reagovat
Dobrý den. Mám měsíc Versa 2 Vždy po 5 dnech přestanou fungovat s aplikací v mobilu. Nejdou synchronizovat Červený vykřičník. Musím vypnout a znovu nainstalovat. Čím to je? Děkuji Lenka.
Dominik Hokpřed 801 dny
Zdravím, osobně bych hodinky dal do továrního nastavení a zkusil spárovat znova. Pravděpodobně vznikla nějaká chyba při párování.
Miroslavpřed 195 dny, reagovat
Dobrý den Mám hodinky FIT BIT VERSA 2.Po zakoupení jsem je spároval s telefonem iPhone X,přidal jsem do peněženky platební kartu raiffeisen bank a vše fungovalo.Minulý týden jsem chtěl zaplatit a pokladní mi řekla platba zamítnuta.Doma jen resetoval hodinky do továrního nastavení a spároval je s telefonem,ale jelikož tam zmizela zelená peněženka a objevila se peněženka google,karta tam nejde přidat a pořád to píše -Došlo k nečekané chybě.Zkuste to znovu později.Zkouším to už třetí den a píše to pořá stejně. Prosí zkuste mi nějak poradit. Děkuji Blažej
Matěj Urbaczkapřed 195 dny
Zdravím, Miroslave, řekl bych, že problém bude v tom, že Fit Bit přešel pod Google a bohužel iPhone už google nějakou dobu vůbec nepodporuje, a tak to už bohužel asi nikdy nepůjde.