» Blog » Garmin

Fitness náramek Garmin Vívofit 4 recenze (srovnání s Vívofit 3)

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radek Vyhlídal | 11.2.2019 | 3 MIN

Když vychází nový model sporttesteru nebo fitness náramku, většinou je lepší než ten předcházející. Proč tomu tak není v případě Vívofit 4 a jak si stojí v porovnání s konkurencí? Dozvíte se v tomto článku.

Vívofit 4 banner

Modelová řada Garmin Vívofit, do které spadá také Vívofit 4 i jeho předchůdce Vívofit 3, patří do kategorie fitness náramků. Ty slouží především jako motivátor ke zdravějšímu životnímu stylu. Přes den měří Vaše našlapané kroky, spálené kalorie, ušlou vzdálenost apod. Při delší neaktivitě Vás také vyzvou k pohybu. V noci zase monitorují Váš spánek. Pokud ještě náramek zvládne notifikace, je vyhráno. Jak je na tom tedy Vívofit 4? Čtěte dále.

Vívofit 4 ušlé kroky změří, stejně tak i spánek, ale..

Mezi přednosti fitness náramku Vívofit 4 patří bezesporu výdrž baterie 1 rok. Náramek je totiž na klasickou baterii a není jej proto nutné nabíjet. Baterie vydrží přibližně 1 rok a poté Vám ji rádi v každém pořádném hodinářství vymění. Co už je ale horší, je absence podpory ANT+. Pokud Vám tato zkratka nic neříká, tak vězte, že jde o bezdrátovou technologii, která přenáší informace mezi externími zařízeními a náramkem. Jinými slovy - k náramku nepřipojíte hrudní pás, který měří Vaši tepovou frekvenci. A protože Vívofit 4 nemá ani snímač tepové frekvence na zápěstí, svou tepovou frekvenci prostě nezjistíte. Je to až k neuvěření, protože starší model, tedy Vívofit 3, tuto technologii podporují. Jsou navíc o 500 Kč levnější, takže hned v úvodu musím říct, že za mne je Vívofit 3 určitě lepší volba než novější Vívofit 4.

Vívofit 4 vs Vívofit 3

Vívofit 4 nepropojíe s hrudním pásem vs Vívofit 3, který propojit lze

Možná Vás ani fakt, že náramek nezměří tepovou frekvenci, nijak netrápí. Jenže na základě tepové frekvence náramek vyhodnocuje spoustu údajů jako spálené kalorie, kvalitu spánku apod. Pokud však přístroj nemá tepovku k dispozici, odhaduje výkony pouze na základě akcelerometru a je tím pádem méně přesnější. Největší rozdíl je to u sportů jako cyklistika, fitness apod, které nejsou "krokové". Tam prostě přístroj, řekl bych kulantně, funguje suboptimálně.

hrudní pás Garmin

Hrudní pás s náramkem Vívofit 4 nelze propojit

Vívofit 4 vs Vívofit 3

Vzhledově rozdílů moc nenajdeme. Přistroje jsou takřka stejně velké, široké i s téměř stejnou obrazovkou. Vívofit 4 mají kovové tlačítko oproti dříve plastovému a zapínání je na klasickou trnovou sponu oproti dřívějšímu mechanismu se zámkem proti odepnutí. I přesto, že oba přístroje nabízí bluetooth, tak pouze pro připojení k aplikaci Garmin Connect, která vyhodnocuje Vaše výsledky. Smart notifikace ani u jednoho přístroje také nehledejte, funkce "najít telefon" je k dispozici u Vívofit 4. Největší rozdíl je tak již zmíněná absence technologie ANT+ u Vívofit 4 a vyšší cena nového modelu o 500 Kč.

Verdikt

Pokud hledáte jednoduchý náramek, se základními funkcemi a víceméně jej používáte jen k měření ušlých kroků za den, budete s Vívofit 4 spokojeni. Pokud jej však používáte i ke sportu, který rádi vyhodnocujete, určitě doporučuji Vívofit 3 v kombinaci s hrudním pásem. Značku Garmin mám rád, nosím spoustu modelů, ale Vívofit 4 prostě nemohu doporučit, podle mne je to oproti Vívofit 3 krok zpět. Lepší volbou je např. řada Vívosport, která je sice o 1200 Kč dražší, nabízí však navíc barevný dotykový displej, snímač tepu na zápěstí, příjem signálu GPS, smart notifikace a další.

Vívosport

O 1200 Kč dražší, ale mnohem vybavenější náramek Vívosport

klasická baterie s výdrží 1 rok

nemožnost změřit tepovou frekvenci
smart notifikace

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku