« Zpět na váš výběr (2 produkty) | » Blog » Technologie a pojmy

Fitness věk – Jak jej chytré hodinky stanovují?

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 14.6.2023 | 1 MIN | 4x komentář

Kolik vám je podle kalendáře a kolik je vašemu tělu se může podstatně lišit. Proto někteří výrobci chytrých hodinek nabízí tzv. fitness věk. Jak se tato hodnota počítá a jak fitness věk snížit?

Metabolický věk je už spoustu let známou a docela oblíbenou metrikou, která někomu udělá radost anebo právě naopak. Každopádně, někoho může zjištění o špatném metabolickém věku namotivovat k lepším výkonům. Chytré hodinky nenabízí přímo výpočet metabolického věku, jelikož pro vyhodnocení nemají dostatek dat. Mají ale vlastní hodnotu, která se většinou nazývá fitness věk nebo třeba věk podle kondice.

Základní vyhodnocení fitness věku je většinou postavené na kondičním skóre VO2 Max. Podrobnější analýza obsahuje i vaši tréninkovou historii (jak intenzivní tréninky máte za sebou) a klidovou tepovou frekvenci.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci
23.11.2020 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Snímač tepové frekvence a jak vám může pomoci

Asi nejpodloženější odhad mají výrobci, kteří k výpočtu používají i BMI. Garmin k tomu dokonce má vlastní váhu, která toto umí vypočíst. Celkově je ale BMI dost zkreslující, protože vysoké BMI nutně neznamená špatnou životosprávu. Může se třeba jednat o hodně osvaleného jedince, který sice má vysokou váhu, ale díky velkému množství svaloviny.

A jak fitness věk snížit? Cvičit a upravit životosprávu. Pravidelné cvičení, omezení kouření a alkoholu, snížení stresu... Všechno to jsou faktory přispívající ke snížení klidové tepové frekvence a tedy i snížení věku podle kondice.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

MartinVpřed 322 dny, reagovat
Dík za článek. Amazfit v Zepp používá výraz "kondiční věk". Ten počítá mj. z PAI (personal activity index). PAI se počítá, překvapivě, z vaši aktivity a porovnává ji v týdenních intervalech, takže na začátku aktivního období máte PAI rychle poměrně vysoké, ale časem, když se nebudete zlepšovat a zvyšovat zátěž (EPOC), vám PAI bude klesat. V popisku je napsáno, že PAI byste měli držet na 100 pro dobrý stav kardiovaskulární soustavy. Důležité ve zkratce PAI je slovo personal. Je to jen vaše číslo, které je s ostatními neporovnatelné, protože odráží vaši aktivitu a váš pokrok v čase. Takže to číslo má skutečný význam až při pravidelné zátěži a v delším časovém horizontu. Možná to zní trochu nelogicky, ale když se s tím člověk naučí pracovat a hlavně pochopí, co to znamená, je to podle mne docela dobrý ukazatel.
Dominik Hokpřed 322 dny
Martine, díky moc za doplnění! :) U PAI mi vadí asi jediné, a to je, že nebere v potaz VO2 Max. Protože odpočet PAI se může dost lišit podle kondice a pro její vyjádření je asi nejlepší hodnota VO2 Max.
Marekpřed 243 dny, reagovat
Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc, která mě trochu překvapila. Mám hodinky Garmin Vivoactive 3 a v podstatě i díky nim jsem začal pravidelně běhat. Jelikož jsem úplný začátečník, nastavil jsem si trenéra garmin s poměrně skromným cílem zaběhnout 5 km do 30 minut. Dal jsem se tedy do toho a po počátečních obtížích jsem začal pozorovat drobné pokroky. Bude mi 32 let a VO2 max jsem měl 42 (fitness věk 35). Dnes jsem běžel svůj doposud nejdelší běh (9,34 km, 160 metrů převýšení a rekord v podobě nejrychlejšího km) a byť to bylo místy náročné, cítil jsem se dobře. Po doběhnutí jsem plný očekávání šel zkontrolovat VO2 max s tím, že teď už se to přece musí pohnout. Jenže k mému údivu byla hodnota stále 42, ovšem fitness věk se zhoršil na 37. Dělám něco špatně? Může to být například tím, že jsem měl poměrně vysoký průměrný tep 161?
Matěj Urbaczkapřed 240 dny
Zdravím, Marku, tak trošku jste si odpověděl sám a já nemám dostatek informací, pro přesnou odpověď zase Vám.:-) Hodnota VO2 Max se samozřejmě mění v závislosti na tepové frekvenci (která byla ve vaše případě poměrně vysoká), a samozřejmě i času na oněch 9 km (který jste nenapsal), takže z toho nemůžu usoudit, jestli hodinky udělaly chybu anebo je vše v pořádku. Pokud se sportem začínáte, také bych doporučil navštívit lékaře a udělat si zátěžový test, kde Vám VO2 Max stanoví přesně a není to odhad, jako z hodinek.:-)