» Blog » Garmin

Forerunner 245 recenze. Momentálně nejlepší běžecké Garmin hodinky?

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Radek Vyhlídal | 6.5.2019 | 3 MIN | 11x komentář

Garmin přichází na trh hned s několika novými modely běžeckých hodinek z řady Forerunner (45, 245 a 945). V této recenzi se blíže podíváme na jedny z nich - hodinky Forerunner 245, které jsou momentálně pro běžce to nejlepší, co Garmin do 10.000 Kč nabízí.

Garmin Forerunner 245 banner

Mezi spoustou modelů, které Garmin nabízí, je velmi obtížné se vyznat. Proto, než se pustíme do recenze hodinek Garmin Forerunner 245, pojďme si nejprve probrat základy. Modelová řada Forerunner, je určena primárně pro běhání. To hned z několika důvodů. Jsou velice lehké, což je základní požadavek pro běžecké hodinky, mají odhad hodnoty VO2 Max a většina modelů (včetně Forerunner 245) také detailní rozbor běžeckého stylu Running Dynamics (je však zapotřebí dokoupit příslušenství). Neznamená to tedy, že si je nemůžete vzít například na kolo, ale nejvíc z hodinek dostanete při běhání. Jednotlivými modely Forerunner a rozdílům mezi nimi jsme se věnovali v tomto článku v našem magazínu.

Novinky Forerunner (45, 245 a 945) nepřichází s ničím převratným, s něčím vyloženě novým. Spíše než to, rozšiřují stávajíci modely. Konkrétně Forerunner 245 vychází z modelu Forerunner 235 oproti kterému je o něco menší (42,3 mm, průměr displeje 30,4 mm) a také o pár gramů lehčí (38,5 g). Obrazovku lze rozdělit na čtyři datová pole oproti třem polím u nižších variant jako forerunner 30 a 35. Baterie u Forerunner 245 vydrží ve smartwatch módu 7 dní (což je oproti Forerunner 235 o dva dny méně), v GPS módu vydrží až 24 hodin, s funkcí ultratrack (určování pozice jen jedenkrát za minutu) je výdrž ještě větší. Vybrat pak můžete z navigačních systémů GPS, GLONASS nebo Galileo. Parádní je variabilita řemínku, která odpovídá obvodu zápěstí 127 - 204 mm.

Hodinky Garmin Forerunner 245 se ovládají tlačítky, což je vhodnější na ovládání při sportovní aktivitě oproti dotykovému ovládání, které je sice více intuitivní, ale hodí se spíše pro smartwatch mód. Hodinky mají všechny funkce, které byste od moderního sporttesteru čekali jako je bluetooth propojení s mobilem a notifikace, měřič tepu na zápěstí, spálené kalorie, ušlé kroky atd. Všechny parametry zde vypisovat nechci, k tomu slouží výpis parametrů, který najdete u každého produktu na našich stránkách. Zmíním zde však několik funkcí, které tak samozřejmé nejsou.

Tou, podle mne nejlepší, je vlastní úložiště pro hudbu. Modely, které obsahují v názvu slovo "music", mají vlastní úložiště pro hudbu (a také podporu wi-fi). Pomocí bluetooth sluchátek lze hudbu přehrávat rovnou z hodinek a mobil tak můžete nechat doma. Tuto možnost doposud nabízela pouze nejvyšší modelová řada Garmin Fenix 5 Plus a dále ve verzi music modely Forerunner 645 a Vívoactive 3. Oproti nim však Forerunner 245 postrádá funkci Garmin Pay, tedy možnost hodinkami platit.

Další funkce, které hodinky nabízí, jsou například PulseOx (měření okysličení krve, které se využívá zejména při výstupu do vyšších nadmořských výšek, pro lepši vyhodnocení spánku nebo k lepšímu vyhodnocení efektivity cvičení), celodenní sledování stresu, vylepšený race predictor (hodinky umí na základě naměřených údajů o vaší fyzické kondici odhadnout čas, za který doběhnete určitou vzdálenost), body battery (hodinky na základě naměřených hodnot vyhodnotí Vaši aktuální formu), Incident detection, kdy hodinky zašlou předdefinovanou sms zprávu v případě, že jste se např. nabourali na kole nebo jinak zkolabovali. Dá se také stiskem tlačítka odeslat manuálně, což je vhodné například pro ženy, které se cítí být ohroženy. Informovaná osoba pak může sledovat Vaši aktuální polohu díky funkci live track. Hodinky také nabízí mód pro plavání, bohužel však nepodporují plavání v otevřené vodě, ale pouze v bazénu. S hodinkami můžete také využít novou službu Garmin Coach, která Vás umí připravit např. na maraton.

Abych tady ale hodinky pouze nevychvaloval, zmíním zde některé nedostatky. Zaprvé je to absence barometru, takže hodinky neposkytují údaje o nastoupaných patrech, protože barometr k tomuto potřebují. Ze stejného důvodu chybí také sportovní mód lyžování. Dalším sportovním módem, který chybí je multisport, takž triatlonoví nadšenci mají smůlu.

Shrnutí

Forerunner 245 mají vše, co byste od hodinek k běhání očekávali. Kromě všech funkcí typických pro sporttester nabízí navíc pulsní oxymetr, který momentálně najdete jen v některých málo hodinkách. Ve spojení s vlastním úložištěm pro hudbu pak najdou srovnání pouze s nejvyšším modelem Garminu Fenix 5X Plus. Když k tomu přičtete ještě všechny funkce zmíněné v článku.. Za cenu 8.990 Kč (verze music) si troufám říci, že jsou to nejlepší Garmin hodinky určené běžcům. Alternativou v podobné cenové hladině mohou být Forerunner 645 nebo Vívoactive 3 (recenze na Vívoactive 3).

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

RoKepřed 1778 dny, reagovat
Forerunner 245 nemá dotykové ovládání. A tohle je taky špatně, i 235 mají možnost rozdělení na 4 "Obrazovku lze nyní rozdělit na čtyři datová pole oproti dřívějším třem". Nebo se pletu?
Radek Vyhlídalpřed 1778 dny
máš pravdu, děkuji za upozornění. Dotykové ovládání nemají. Ta datová pole jsem měl na mysli u starších variant jako 30 a 35, ale asi jsem to nenapsal úplně jednoznačně, tak jsem to předělal.. U forerunner 235 nastavit 4 datová pole lze.
Michael Novakpřed 1767 dny, reagovat
Nejak bych skoro rekl, ze pisatel nemel hodinky v ruce. Nicmene k faktum - ona se dodava i verze FR245 s prumerem 30,4mm? To jsou hodne male hodinky ... ;-)
Radek Vyhlídalpřed 1767 dny
V době vydání článku hodinky ještě nebyly v prodeji, byly pouze Garminem oznámeny. Průměr 30,4 má displej, je to opraveno ;-)
Michael Novakpřed 1767 dny, reagovat
Pokud nebyly v prodeji, coz chapu - proc se pak jmenuje tento popis "recenze"? https://cs.wikipedia.org/wiki/Recenze
MaPapřed 1712 dny, reagovat
Tohle je nesmysl, cituji: "v GPS módu však díky funkci ultratrack (určování pozice jen jedenkrát za minutu) vydrží až 24 hodin". Těch 24 hodin vydrží hodinky při záznamu každou sekundu.
Radek Vyhlídalpřed 1712 dny
Je to tak, opraveno ;-)
Martin Havlíkpřed 1635 dny
a kolik vydrží při turistice = záznam každou minutu... ?
Radek Vyhlídalpřed 1523 dny
v UltraTrac garmin uvádí 24+ hodin. Třeba v odkazu níže garmin udává až 30 hodin při zapnutém optickém snímači tepové frekvence. https://support.garmin.com/en-IN/?faq=zhsQvgj50D2k6Bmr43NKx8
Jakubpřed 147 dny, reagovat
Dobrý den, lze nainstalovat do hodinek forerunner 245 lyžování? Popřípadě jak dobře to bude fungovat? Bude to rozlišovat samotnou jízdu a poté jízdu vlekem nahoru? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 147 dny
Zdravím, Jakube. Samy hodinky to neumí, ale existuje aplikace Skiing App professional, která to skvěle supluje a umí vše podstatné.

Hodinky zmíněné v článku