» Blog » Garmin

SOUBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Venu 3

Tagy: Souboj | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 13.2.2024 | 7 MIN | 12x komentář

Garmin Forerunner 265 a Garmin Venu 3 jsou považovány za nejlepší hodinky od Garminu v poměru cena / výkon – a to jak zákazníky po celém světě, tak i námi. Tyto hodinky mají navíc i podobné funkce, které se liší jen v pár bodech. Které hodinky vybrat?

Oba modely mají co nabídnout – jedny jsou lákavější vzhledem, druhé sportovní propracovaností. Přesto mají spoustu společných rysů:

  • Dvě velikosti pouzdra
  • AMOLED displej
  • Slušná výdrž baterie
  • Běžecká dynamika a watty
  • Platba kartou, hudební úložiště
  • Fitnes funkce

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

A největší rozdíly:

  • Navigace
  • Sporty a sportovní metriky
  • Telefonování a hlasový asistent

Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší
30.8.2023 - Dominik Hok
Garmin Venu 3 recenze – Tak trochu stejný, tak trochu lepší

Když se potká elegán se sporťákem

U designu je to vždy velká otázka materiálu. Plast je obecně pokládán za sportovnější, ocel se zase více hodí do města. A nejinak je to i u těchto modelů. Venu 3 má kovové doplňky – ocelovou lunetu, tlačítka, sponu na řemínku. Forerunner je kromě tlačítek a spony tvořen celý z plastu. Podepisuje se to samozřejmě na vzhledu, kdy v této kategorii jasně vládne Venu 3.

Ačkoliv, plastové Forerunnery mají taky něco do sebe. A už rozhodně neplatí, že by plast byl úplně nevzhledný. I Forerunner je už určen na celodenní nošení a za dobu své existence se hodně změnil.

Model z roku 2004 vs. model z roku 2023

Model z roku 2005 vs. model z roku 2023

Nicméně, jak Venu 3, tak i Forerunner 265 mají dvě velikosti pouzdra – u Forerunneru je to 46 mm ve větší variantě a 42 mm v menší. Venu 3 má pak 45 mm a 41 mm. Upřímně, ten milimetr mi nepřijde jako šílený rozdíl, a to jak v šířce, tak ve výšce (13mm vs. 12 mm u Venu), takže pod rukáv se vlezou obě pouzdra hravě.

A rozdíl o jednotky se pak opakuje i ve váze. Ale tady jdeme "do křížku". U menších variant je to rozdíl o jeden gram pro Forerunner 265s, který má 39 g (vs. 40 g u Venu) a u většího pouzdra je zase Forerunner o jeden gram těžší se svými 47 g.

Všechno tady sice napsáno bylo, ale pro přehlednost zde ještě nechám tabulku:

Garmin Venu 3S
Garmin Venu 3
Garmin Forerunner 265s
Garmin Forerunner 265
Průměr pouzdra 41 mm 45 mm 42 mm 46 mm
Výška pouzdra 12 mm 12 mm 13 mm 13 mm
Šířka řemínku 18 mm 22 mm 18 mm 22 mm
Hmotnost
40 g 46 g 39 g 47 g
Velikost displeje 1,2" 1,4" 1,1" 1,3"
Rozlišení displeje 390 x 390 px 454 x 454 px 360 x 360 px 416 x 416

Znova, za mě vzhled vyhrává Venu 3, ale samozřejmě, že vzhled je subjektivní věc a můžete to vidět přesně naopak.

AMOLED pro oba

Oba modely mají AMOLED displej. U Venu se nejedná o žádné překvapení. Tento typ displeje je zde totiž od začátku. V řadě Forerunner ho ale vidíme poprvé, a to právě na modelech Forerunner 965 a 265. Loni to bylo celkem velké překvapení. Ale začínáme si zvykat, že tento typ displeje už bude asi neodmyslitelně patřit i ke sporttesterům, kde donedávna vládl transflektivní displej.

AMOLED na Forerunner 265

AMOLED na Forerunner 265.

Pokud mrknete na tabulku výše, vidíte i reálné technické parametry displeje, jako je velikost a rozlišení. Na oba displeje je radost pohledět a těch pár pixelů navíc mi nepřijdou jako relevantní rozhodovací faktor.

AMOLED na Venu 3

AMOLED na Venu 3.

Oba displeje by si pak zasloužily nějakou ochrannou fólii, pokud chcete s hodinkami zacházet trošku drsněji. Existuje také silikonový kryt, který na hodinky jednoduše nacvaknete stejně jako na váš telefon.

Senzory jsou skoro stejné, ale fungují jinak

Mezi senzory obou modelů patří akcelerometr, barometr, gyroskop, kompas, pulzní oxymetr, snímač tepovky, teploměr, výškoměr s GPSka. U GPSky je rozdíl v tom, že Multi-GNSS dokáže jet u Forerunnerů 265 na dvě pásma a u Venu 3 dvě pásma chybí. Ale že bych v tom viděl propastný rozdíl, to se úplně říct nedá. Stejně tak u snímače tepové frekvence vidíme dvě generace, kdy FR 265 má ještě Elevate 4 a Venu 3 už má pátou generaci.

U Venu 3 to tedy znamená, že by mohly i u nás v republice dostat EKG snímaní, které v hodinkách pro naše končiny prozatím není spuštěno.

Funkčnost jednotlivých senzorů je ale trošku jiná. Konkrétně například barometr slouží u Venu 3 více na počítání pater a zaznamenávání nadmořské výšky při turistice, ale úplně zde chybí graf tlaku a taky bouřková výstraha. Také máte smůlu s kalibrací.

No a testy, které se týkají především GPSky, jsou následující. Venu 3 prostě dokazuje svou městskost a v trailu trošku nestíhal. A ačkoliv kilometry vycházely plusmínus stejně, trasa se trošku rozcházela.

Červená - Forerunner 265, fialová - Venu 3

Červená  Forerunner 265, fialová  Venu 3.

Jistě byste mohli namítnout, že tam je ještě jedna lajna, a to modrá. Ono to někdy nemusí dopadnout ideálně, když hodinky lze ovládat pouze dotykově a svlékáte si horní vrstvu. Aneb jak může rukáv ukončit aktivitu a mírně rozladit uživatele.

Co se tepové frekvence týče, senzory měřily velice podobně. Jde vidět, že Venu 3 někdy trošku ustřelovaly nahoru, ale není to nic hrozného a v průměru se hodinky lišily asi o půl bpm. A pokud nechcete tyto věci úplně řešit, pořiďte si k hodinkám hrudní pás, který napárujete na oba modely.

Hnědá - Forerunner 265, modrá - Venu 3

Modrá  Forerunner 265, hnědá  Venu 3

Výdrž baterie je překvapivá

Co mě hodně překvapilo, je politika Garminu u těchto dvou modelů z pohledu výdrže baterie. Městský model zde poráží ten sportovní a je to celkem k vzteku. Mrkněte sami.

Venu 3s
Venu 3
Forerunner 265s
Forerunner 265
V režimu smartwatche
11 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
15 dní (5 dní)
13 dní (5 dní)
Úsporný režim
20 dní
26 dní

Příjem signálu GPS
21 hod.
26 hod.
24 hod
20 hod.
Příjem všech satelitů
15 hod.
20 hod.

Příjem všech satelitů (multi-frequency)
-
-
15 hod.
14 hod.
Příjem GPS + hudba
10 hod.
13 hod.
7,5 hod.
7 hod.

Tabulku jsem vyplňoval podle ofiko stránky Garminu, na níž ta výdrž vždy sedí celkem přesně. Ale asi se divíte, co vidíte. Malá vsuvka – hodnota v závorce znamená výdrž při režimu alwys-on. Nicméně nedostatečnost informací u Forerunnerů je celkem tristní, stejně jako paradox, že menší hodinky mají větší výdrž baterie. Ale tohle jsme už rozebírali v recenzi.

Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo
2.3.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenze – Když je skvělé málo

Celkově je výdrž baterie dobrá a papírově vyhrává Venu 3.

Sportovní aktivity – největší game changer?

Co se týče sportovních aktivit, hodinky mají samozřejmě rozdílnou výbavu. U Venu 3 chybí některé outdoorové aktivity, jako třeba trailový běh, skialpinismus či více aktivit týkajících se cyklistiky. Co ale na Venu 3 rozhodně potěší, je aktivita plavání v otevřené vodě, která byla dosud věnována jen sportovním modelům.

Stejně tak všechny překvapilo přidání běžecké dynamiky a wattů ze zápěstí do modelu Venu 3. Ty už fungují úplně stejně, jako například u Forerunnerů anebo třeba Fenixů. Hodinky vám tedy dokážou změřit kadenci, vertikální oscilaci, vertikální poměr, dobu kontaktu se zemí a délku kroku. A samozřejmě taky watty, které se můžou hodit více, než například tepovka.

Aby je v Garminu přece jen trošku rozlišili, Forerunnerům zůstal stav tréninku a taky připravenost k tréninku, které u Venu 3 nenajdete, stejně jako doporučený denní trénink.

VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)
29.7.2022 - Dominik Hok
VŠE NA TÉMA: Běžecký trénink podle wattů (wattmetrů)

Dalším větším rozdílem je pak také rozvržení datových polí. Ačkoliv mají hodinky Venu 3 větší displej, mají omezený počet datových polí pouze na 4, kdežto Forerunner to dotáhne až na 6.

Posledním rozdílem, který vidím jako klíčový, jsou navigační schopnosti hodinek. Forerunner má navigaci po křivce, která se považuje za zlatý střed a vlastně člověk nic víc nepotřebuje. Nahrajete gpx soubor z nějakého mapového serveru a prostě vyrazíte po trase. Ideál.

Venu 3 oproti tomu má pouze šipkovou navigaci na uložené místo v hodinkách. Vždycky rád říkám, že tato navigace je dobrá maximálně na to najít auto na velkém parkovišti u nákupního střediska a jinak se na nic moc jiného nehodí.

Za sportovní aktivity dostává bod určitě Forerunner.

Dorovná Forerunner Venu, které jsou našlapané fitness funkcemi?

S releasem Garmin Venu 3 byly spojené určité nové funkce, které Garmin vypustil do světa. Jedna z nich byla spánkový asistent, který vám poradí s vaším spánkem na základě skóre spánku, variability srdečního tepu, tepové frekvence atp. Venu 3 k tomu ještě přidává monitoring zdřímnutí, režim invalidního vozíku a třeba teplotu pokožky.

To vše zatím Forerunner 265 nemá a dost se spekuluje, jestli se to do tohoto modelu dostane. Garmin si tím trošku jistí, že lidé stále budou muset přemýšlet, který model zvolit. Jestli ten se sportovními funkcemi anebo ten s více fitness funkcemi. Asi nechám komentář k tomuto kroku na vás.:-)

Základní funkce, jako kroky, spánek, tepovka, vst, patra a tak podobně jsou samozřejmě v obou hodinkách.

Za mě bod za tuto kategorii připadá jednoznačně Venu 3 a doufám, že se Garmin vzpamatuje a hodí tyto funkce i do Forerunnerů.:-)

Chytré funkce opět pro Venu 3

Bylo by divné, kdyby chytré funkce vyhrál někdo jiný než model Venu 3. Vždyť to je nejnašlapanější model od Garminu, co se chytrých funkcí týče. Najdeme zde hudební úložiště, platbu kartou, notifikace a odpovědi na ně (Android only), zobrazení obrázků (jen v MMS zprávách), možnost telefonování v dosahu telefonu či hlasového asistenta. Na klasické smartwatche jako Apple či Samsung je to stále základ, ale u Garminu je to výkvět posledních let.

A Forerunner ztrácí v telefonování, hlasovém asistentu a obrázcích. Pro někoho důležité funkce, bez kterých si svůj smartwatch neumí představit, a pro někoho zbytečnost, kterou nikdo nikdy nemůže použít. Nicméně mi přijde důležitější funkce Garmin Pay, hudební přehrávač a třeba notifikace, které jsou v obou modelech.

Tak které teda?

Stále jste se ještě nerozhodli, které hodinky si pořídit? Jdete po vzhledu a fitness funkcích pro zlepšení spánku a fungování celého těla a chodíte i cvičit či sportovat? Sáhněte po Venu 3. Pokud jste sportovec, který chce posunout své časy na lepší úroveň a chce mít svůj trénink pod kontrolou? Sáhněte po Forerunner 265.

Co se týče výdrže baterie a dalších parametrů, hodinky jsou na tom velice podobně, takže tam není moc co řešit. :-)

Které hodinky se líbí více vám?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Pytlákpřed 76 dny, reagovat
Me se ted nejvic libi model hodinek Lily 2.
Tomaspřed 74 dny
Tam je na hovno ze jsou damsky. Pro muzsky asi takhle jemne neudelaji
Pytlákpřed 74 dny
:-)
Michalpřed 75 dny, reagovat
By mě zajímala jak měří tu výdrž. Zřejmě v režimu smartwatche u Venu3 mají většinu funkci vypnutých jelikož já osobně se zapnutým AOD dostanu tak na 3,5 dne. 5 dní je scifi. ???? A co jsem testoval bez AOD tak 13 dní je už totální nesmysl.
Nvpp Radimpřed 75 dny, reagovat
Které se líbí mně? Podrž mi pivo... tak 265 v těle venu3 ale s MIP displejem bez solaru a lampickou z f7pro a elevate5 ( respektive než to daj dokupy tak rovnou nejaky elevate 6 ;-) ) a jmenovat by se mohly FR 775 ????
Petrpřed 74 dny, reagovat
Nezlobte se na mě, ale poměr cena / výkon má u Garminu úplně jiné vítěze než tyto modely. Jednoznačně FR255 a FR 955.
Vykukpřed 74 dny
Za me nejlepsi model je Swim2
Tomaspřed 73 dny
Nezlobte se na me, ale v momente kdy koupit 965 za 13tis je to nejlepsi pomer.
Vykukpřed 69 dny, reagovat
Boze, dusevne nemocne individuum Pytlak tady zase neco napsal pod mym nickem. To uz neni normalni.
Pytlákpřed 69 dny
Lháři.....
luispřed 56 dny, reagovat
Zdravím, zajímalo by mě ja je to s těma obrázkama, píšete jen MMS, ale Venu 3 sem měl a chodili mi i fotky z chatů. Bohužel se zobrazoval jen whatsapp, messengeru se nějak nechtělo. Hodinky sem vrátil, je možné, že už to poladili, mám teď Venu SQ2. Myslíte si, že se tato funkce dostane i do jiných modelů s amoled?
Matěj Urbaczkapřed 55 dny
Zdravím, upřímně netuším, jestli už nějaký progres za tu dobu udělali a zobrazuje se více sítí.:-) Co se týče dalších hodinek, tak ano, ale prozatím to dostaly jen vyšší třídy hodinek jako Fenix / Epix, a pak nové modely, které vyšly až po Venu 3. Obávám se, že do Venu SQ 2 se obrázky nedostanou.

Hodinky zmíněné v článku