» Blog » Garmin

Garmin Forerunner 945 – Po 4000 kilometrech

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 17.9.2021 | 7 MIN | 13x komentář

Abych byl úplně přesný, tak do dnešního dne jsem s modelem Garmin Forerunner 945 strávil 370 dní a 4263 kilometrů v běhu a nějaké ty kilometry i na kole. Nějaké mušky jsem za ten rok našel. Ale jinak? Hodně dobrý počin od Garminu.

Dobrý je za tři, já vím. Hodinky si zaslouží přinejmenším dvojku a v poměru cena/výkon bych zvažoval i lepší známku. Proč? Hned na začátek vám vypíchnu pár věcí, které jsou pro mě absolutní pecka a které mě trošku zklamaly:

Výdrž baterie
Přesnost GPS
Placení
Mapy
Hudba
Hmotnost

Pohyb v mapě
Vzhled

Rámeček okolo displeje

Ještě ze startu poznamenám, že tenhle článek je hodně subjektivní, protože 4000 km jsou 4000 km. Takže pokud se mnou v některých věcech nesouhlasíte, je to jen dobře. 10 lidí, 10 názorů.:-)

Garmin Forerunner 945 recenze
27.6.2019 - Radek Vyhlídal
Garmin Forerunner 945 recenze

Videorecenze:

Fenix 3 – Polar Vantage M – Forerunner 245 – Forerunner 945

Moje cesta hodinkovým světem za poslední tři roky vážně stála za to. Než se pořádně dostanu k 945tkám, v rychlosti proletím svou "smártwočovskou" historii. Fenix 3, to byly prostě hodinky s koulemi, co si budeme. Ale byly už staré a potřeboval jsem nový kyslík do krve. S Vantage M jsem byl spokojen, co se týče sportovních funkcí, ale další věci byly nelogické až to bolelo a tak jsem s nimi strávil jen asi 3 týdny, odzávodil na UTMB a poslal je do světa.

Pak jsem jako studý chudent zakoupil Garmin Forerunner 245 a dalo by se říct, že začalo období "spokojím se s málem". Rozhodně to nejsou špatné hodinky, to vůbec! Ale chtěl jsem něco mohutnějšího a prostě... Lepšího. Když přišla možnost dlouhodobě testovat 945tky, neváhal jsem ani chvíli a šel jsem tomu naproti s tím, že budu mít na ruce asi nejlepší hodinky, co jsem kdy měl.

[182700]

Marťánci útočí

Ano, Forerunner 945 umí vše co řada Fenix a ještě je lehčí. To je pecka, ne? S čím už asi při koupi počítáte, je to, že lehkost musí být někde vidět. Vzhledem je Forerunner prostě sporttester, který šetří každé deko váhy pro vaše zrychlení, a tak často dosahuje vzhledu hodinek z Marťánků. Plastové pouzdro, žádná luneta, prostě maximálně aerodynamické šupy pro výkon.

Ale abych byl upřímný, nosil jsem je úplně všude, nehledě na to, jestli to byly státnice, tréninky nebo společenské akce. U nejvyššího modelu je to se vzhledem o trošku lepší, a tak se s tím dá chodit téměř kamkoliv. Neříkám, že to je správné, ale dá se to.

Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami
25.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 recenze - jednička mezi outdoorovými hodinkami

Po roce používání (většinou trailový běh) je na tomto plasťáčku samozřejmě vidět pár šrámů. Pokud vám to nevadí, tak pohoda a pokud chcete hodinky chránit, doporučil bych pořídit silikonový obal na pouzdro. Velice dobře chrání jak pouzdro, tak displej. Je trošku škoda, že u displeje nepřišla žádná změna oproti Forerunnerům 935 a displej má stále stejný prstenec okolo, který by se dal hezky využít k rozšíření displeje.

Proč jsou nejlepší z řady Forerunner?

"Hodinky bych doporučil kvůli tomu, že mají mapy, hudbu a další chytré funkce, které se rozhodně hodí a ostatní modely z řady Forerunner jsou o některé funkce ochuzeny." Asi nejčastější věta, se kterou se setkávám na prodejně, internetu nebo mezi známými. Ano, je to pravda, hodinky mají mapy, hudbu, placení kartou a spoustu dalších vychytávek. Pojďme se na ty nejdůležitější mrknout mým okem.

Pro mne mají například mapy minimální využití, protože navigace po slepé mapě je absolutně dostačující, což dokazuje model Garmin Enduro. Žádné zbytečné barvičky, jen vykreslená trasa na slepé mapě. Z toho, co jsem napsal i já cítím, že to je hodně jednostranné, a tak vám napíšu o co přijdete pokud v hodinkách mapy nebudou.

Skvělou funkcí je rozhodně okružní trasa, kde si zadáte vzdálenost a Garmin vám na základě oblíbenosti tras ostatními uživateli nabídne několik možností tréninku. Topografické mapy mají výhodu také v tom, že podle vrstevnic se můžete navigovat, když se ztratíte v kopci (několikrát jsem použil). A samozřejmě rozšířené navigační možnosti přímo v hodinkách, které po slepé mapě nemáte, protože tam nic nevidíte.

Co s hudbou? Znám spoustu lidí, kteří hudbu využívají celkem pravidelně, protože se chodí proběhnout jen "okolo baráku", mobil nechávají doma a hudba najednou přijde vhod. I co se úložného prostoru týče, je to výhoda. Hodinky máte jednoduše na ruce a nemusíte řešit, kam s mobilem. Já teď běhám spíše bez hudby, ale jednou jsem 945tky použil jako MP3jku na závod. Sundal jsem z nich řemínek a strčil jen tak do kapsy.

Nejlepší "vymožeností" je poté platba kartou. Je skvělé někde přiběhnout, nic nevytahovat a jen přiložit zápěstí. Řekl bych, že tato funkce je super potřebná a proto jsem moc rád za NFC placení. Několikrát jsem doběhl na Lysou celkem unaven a koupil jsem si nahoře Kofolu, abych mohl letět na další kopec. Kéž by byly terminály na kopcích více rozšířenější...

Summa summarum, co se týče chytrých funkcí, hodinky mají téměř každou dostupnou funkci, která existuje. Mapy, hudba i karta se v hodinkách hodí. A pokud například mapy nemáte, protože jste dali přednost modelu Forerunner 745 nebo Enduro, doporučuji najít spoluběžce s Fenixy nebo Tactixy a problém je rázem vyřešen.

Hodinky vydrží 14 dní v režimu smartwatche

Ne, vlastně nevydrží, ale ano, vydrží. Je potřeba si ujasnit, co je režim smartwatch a proč jsem nikdy nedosáhl této výdrže. Režim smartwatch skýtá pouze celodenní sledování tepové frekvence, monitoring stresu, Body Battery, spánek, příjem notifikací atd. Tento režim nezahrnuje aktivní GPS a tak veškerý monitoring pomocí GPS vezme pár dní baterky.

U mě se ta realita v největší zátěži pohybovala okolo 5 dnů, pokud jsem naběhal přes pracovní dny okolo 70 kilometrů, a pak jsem nabíjel kvůli delším tréninkům v horách, které už by asi nedaly. Samozřejmě jsem ale hodinky také používal jako smartwatch a peněženku.

6 hodin v pohybu vzalo sotva pár procent baterky.:-)

6 hodin v pohybu vzalo sotva pár procent baterky.:-)

Tudíž výdrž je opravdu skvělá, ač se to nemusí podle čísel zdát. Poslední věcí je výdrž na GPS. Zde je také malinký háček. Garmin udává 36 hodin výdrže, ale pouze na GPS. Přičemž sám už odpočátku má nastavené možnosti pro různé sporty v kombinacích se satelitními systémy GLONASS a Galileo. Při použití kombinace tato výdrž samozřejmě klesá, a tak normální uživatel může být překvapen, že výdrž 36 hodin nedosahuje.

Osobně se mi povedlo dosáhnout při testech na výdrž okolo 30 hodin, při kombinaci GLONASS + GPS, což rozhodně není zlé a stačí to téměř na každý závod, který si vymyslíte. A musím vyzdvihnout kapacitu baterie, která neklesla ani o píď, z čehož jsem měl velkou radost.

Malá rada na závěr k baterce. Kamarád si pořídil tento model a říkal mi, že hodinky jsou skvělé, ale dostává se na výdrž tak maximálně 3 až 4 dny. Zjistili jsme, že má od výroby zapnuté celodenní měření pulzním oxymetrem. Je to asi největší žrout baterky, tak na to dávejte bacha.

Dva roky a stále aktuální

Tyto hodinky jsou na trhu necelé dva roky a při vydání byly považovány za to nejlepší, co Garmin v tu dobu měl (Fenix 6 vyšly až po Forerunner 945). Hodinky ze začátku samozřejmě neměly všechny vychytávky jako později vydané Fenixy, ale postupně, pomalu, tyto nové fičury také dostaly. Sice na 945 již poslední dobou aktualizace vychází s větším zpožděním, ale stále vychází, takže se můžeme těšit třeba widgetu spánku v hodinkách, dennímu doporučení tréninku, vylepšené době regenerace a také vylepšenému měření Body Battery.

Garmin Fenix 6 vs. Forerunner 945 – Souboj titánů
4.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 vs. Forerunner 945 – Souboj titánů

Vyplatí se koupit i dva roky starý model nebo počkat na 955?

Ano, vyplatí se koupit i dva roky starý model. A také se vyplatí počkat si na Forerunner 955, pokud na to máte nervy. Je to totiž jak čekat na vlak Českých drah. Abych se vrátil k té první myšlence, tyto hodinky prostě budou špica i za pár let. Všechny podstatné funkce, které běžec použije tam jsou, a tak není problém sáhnout po tomto modelu i teď nebo například za rok.

Budou Forerunner 955 první hodinky od Garminu ze kterých si zavoláte? Co dalšího přinese?
6.11.2020 - Dominik Hok
Budou Forerunner 955 první hodinky od Garminu ze kterých si zavoláte? Co dalšího přinese?

Nad novou generací nejlepších Forerunnerů visí stále hodně otazníků. Bude letos? Bude umět volat? Bude mít vylepšené vnitřnosti natolik, aby to bylo zajímavé? Dočkali jsme se verze Forerunner 945 LTE, kterou bohužel v České republice nepořídíte, protože u nás tato varianta není podporována. Věříme, že model FR 955 bude další pecka, na kterou si stojí za to počkat a bude tak dělat skvělé jméno nejdéle trvající řadě u Garminu.

Důstojné rozloučení s hodinkami

Důstojné rozloučení s hodinkami v dresu hodinek.:-)

Osobní zpověď běžce

Každý, kdo dá tyto hodinky na ruku, tak ví, že má na ruce něco speciálního. Stejný pocit jsem měl poprvé i já. No, a pak už jsem je jednoduše nedal z ruky. Dalo by se říct, že pro běžce jsou hodinky jedna z největších zbraní (hned po nohách). Mít skvělé a přesné záznamy o svých tréninkových jednotkách je prostě základ, abychom se mohli stále posouvat dál.

Mrzí mne jedné a to, že jsem s nimi nemohl více závodit. Bohužel nás zasáhla pandemie a veškeré závody byly zrušeny anebo přesunuty. Povedlo se mi s nimi stát na bedně Hostýnské Osmy v roce 2020 a pak se mnou zažily jen další ročník stejného závodu, kde bohužel vše nedopadlo úplně jak mělo. Tréninkový parťák to byl ale sakra dobrý a ten rok s nimi byl nezapomenutelný. Při pohledu na tréninkový kalendář mám vážně radost.

Počet kilometrů není špatný, ale dalo by se to zlepšit

Počet kilometrů není špatný, ale dalo by se to zlepšit

Závěrem je napíšu, že to jsou skvělé hodinky. Vážně jsou. Někdy jsem jim vážně dával pořádný záhul (jak v článku, tak v tréninku), ale pokaždé obstály na výbornou a pro lidi, co zvažují koupi, mám jen jeden vzkaz. Chybu rozhodně neuděláte a budete mít na ruce hodinky, které nebudete chtít sundat.

Mohlo by vás zajímat:

Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?
8.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenze – Já jsem Fenix 7 a kdo je víc?

Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším
1.6.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 955 recenze – Spokojí se jen s tím nejlepším

Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenze – Co vidíš?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Alnypřed 627 dny, reagovat
Ahoj, ako je to s meraním vonkajšej teploty? Myslím, že FR 945 majú riadny teplomer. Nastavil som si, aby som videl teplotu na hlavnej obrazovke vedľa času a všimol som si, že niekedy číslica teploty mizne. Akoby to ukazovalo teplotu, len keď sú spárované s mobilom. Je to tak? Čo ma zneistilo, či to číslo ukazuje naozaj priamu teplotu meranú hodinkami alebo ju sťahuje z intrnetu pomocou nejakej apky predpovede počasia...
Dominik Hokpřed 626 dny
Zdravím, Alny. Na číselníku se zobrazuje teplota podle počasí na internetu, které získáváte skrze aplikaci Garmin Connect. Nezobrazuje se tam teplota naměřená hodinkami.
Alnypřed 626 dny
Vďaka za odpoveď. Ale FR945 majú svoj teplomer, či? Kde môžem vidieť teplotu meranú ním? Rád by som ju mal na hlavnom display vedľa času.
Dominik Hokpřed 626 dny
Zdravím ještě jednou, ano, mají. Buďto se dá nastavit v doplňcích "Teplota". Když budete v hodinkách sjíždět dolů, tak kliknete na "Upravit" a tam byste mohl přidat widget "Teplota". Pokud tam tento widget není, tak teploměr funguje pouze v rámci sportovní aktivity.
Davidpřed 575 dny, reagovat
Ahoj. Maji FR945 moznost zobrazit pri aktivite aktualni sklon stoupani v %? Pokud pominu funkci ClimbPro, tak jsem to nikde nenasel :-( Diky za info
Matěj Urbaczkapřed 574 dny
Zdravím, hodinky tuto možnost nemají, pokud nemáte zapnutou trasu, potažmo ClimbPro.:-(
Františekpřed 503 dny, reagovat
Ahoj, dá se u tohoto modelu nastavit aktivita na vnitřní sport (futsal, badminton, florbal)? V nabídce hodinek jsem našel sporty co ani neznám (Piklebal, Padel), ovšem nepodařilo se mi nastavit vnitřní aktivitu. Děkuji za případnou radu.
Matěj Urbaczkapřed 501 dny
Zdravím, Františku, tyto sporty je si potřeba vytvořit přes aktivitu "jiné" anebo stáhnout přes aplikaci Connect IQ.
Vladimírpřed 236 dny, reagovat
Ahoj Dominik a Matej, presiel som z TomTom na FR945. Samozrejme...je to neporovnatelny posun, pretoze je to uz dost rokov a TT to uz dalej nerozvijali a odisli zo segmentu smart sport watch. Ale...na TT v ich aplikacii TT sports bola moznost okrem celkoveho sledovania aktivity aj sledovanie "splits". Mapu aktivity aj celu dlzku "rozbilo" na 1km useky (vid obrazek). Neverim ze to Garmin nedokaze tiez, len som asi nenasiel to spravne nastavenie...Pomozete PROSIM...?
Matěj Urbaczkapřed 235 dny
Zdravím, Vladimíre, tyhle splity se dají zobrazit buď v mapě anebo jako "tabulka" ve vyhodnocení.
Vladimírpřed 235 dny, reagovat
DAKUJEM Matej, len este PROSIM napis, kde/ako si to mozem nastavit alebo zobrazit Lebo zatial mi to ukazuje bez splitov...
Matěj Urbaczkapřed 234 dny
Zdravím, v nastavení aktivity je autolap. Ten je třeba mít nastavený po jednom km, a pak to bude fungovat.
Vladimírpřed 234 dny, reagovat
Dakujem...

Hodinky zmíněné v článku

9 690 Kč nedostupné