» Blog » Ingersoll

Fotogalerie pánských hodinek Ingersoll – Ráj pro milovníky odhalených strojků

Tagy: Fotogalerie | Ingersoll | Pánské | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 7.9.2022 | 6 MIN

Každý, kdo si libuje v pozorování mechanických strojků a hledá cenově dostupné skeletony, se před vitrínou značky Ingersoll rázem octne jako v cukrárně. Právě na poodhalené strojky, výrazné designy a větší velikosti hodinek se Ingersoll zaměřuje. I když, najdou se i výjimky. Nechte se inspirovat, zda nějaké cukrátko nezaujme i vás...

Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost
18.7.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ingersoll – Od hodinek, které proslavily dolar až po současnost

Inspirováno Ápéčky i Nautilem

Mnoho značek se nechalo inspirovat nepřekonatelným designem ikonických Royal Oaků od Audemars Piguet. A stejně tak možná neméně známým a zajímavým modelem Nautilus od Patek Philippe. Typicky zkosené pouzdro, hrany lunety a integrovaný náramek se staly jasně rozpoznatelnými znaky. A Ingersoll si tento design přenesl do své kolekce také po svém.

Modely Catalina odkaz na tyto ikony jasně evokují. A to jak ve variantě s jednoduchým vzorem číselníku, tak ve skeletonové verzi.

Rozhodně zaujme i ocelový náramek, luminiscence a průhledné dýnko, přes které je vidět automatický strojek. I přes sportovní ráz si modely Catalina zachovávají docela slušnou porci elegance.

Broadway je rušné místo, kde je vždy na co koukat. Možná proto jeden z modelů dostal název Broadway. Na číselníku se toho totiž děje skutečně hodně. Můžete sledovat zda je den, či noc a hodinky budou vždy připomínat i duální čas, který si nastavíte dle potřeby.

Skeleton odhaluje soukolí automatického strojku včetně setrvačky, srdce strojku, která je jednou z dominant číselníku. To vše je jakoby usazené na hranatém podkladu pouzdra, ze kterého vychází integrovaný ocelový náramek.

Design vycházející z konceptu snad největšího hodinářského návrháře všech dob Géralda Genty je dnes aktuálnější než kdy dřív. Modely, které se proslavily svým lehce futuristickým vzhledem a inovátorsky zvolenými geometrickými tvary, se staly zkrátka nesmrtelnými. Schválně, jakou inspiraci najdete u kolekce Ingersoll The Motion?

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

V rytmu swingu a jazzu

Ingersoll své kolekce pojmenovává podle měst, ulic, povolání i rytmické hudby. Takové jsou třeba kolekce Swing a Jazz.

Jsou si vlastně velmi podobné. Na číselníku najedete ukazatel dne a noci, duální čas a ve spodní části průhled na setrvačku automatického strojku. Modely Swing jsou ale v pouzdře o průměru 45 mm a se zajímavým uchycením nožek.

11 030 Kč (doručíme do 25.4.)

Číselník má pak jemnou strukturu, která dodává na eleganci. Obě kolekce mají minerální sklíčko a voděodolnost 50 metrů.

Jazz rozehrává design trochu jinak. Pouzdro je menší, 42 mm, o to více pak vynikne tloušťka hodinek 15,5 mm. Ale především, Jazz si libuje ve skeletonovém číselníku se zdobným ohraničením.

Ingersoll pak vychází vstříc, ať už vás to láká ke kovovému náramku či kůži, a stejně tak nabízí varianty v čisté oceli nebo s barevnou PVD úpravou.

Jako skeleton označujeme hodinky s průhledem na celý strojek přes číselník. Setkat se můžeme také s pojmy jako semiskeleton, který poodhaluje ve výřezech jen část strojku, nebo open heart, který odkrývá pulsující setrvačku, srdce mechanických hodinek.

PVD úprava hodinek – nejčastější otázky
23.1.2020 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodinek – nejčastější otázky

Výrazná i jemná elegance

Ingersoll se u svých hodinek snaží rozhodně zaujmout v prvé řadě vzhledem. Výrazné skeletony jsou dominantou značky. Ale to neznamená, že by necílily na eleganci.

Vezměme si modely Charles. Zaujmou milovníky zdobnosti a drobných detailů a současně příznivce velkých hodinek. Průměr 44 mm totiž k větším rozhodně patří a i tloušťkou budou hodinky na zápěstí působit velkolepě. Ostatně za tímto účelem byly podle mne stvořeny.

Nejen přes minerální sklíčko můžete pozorovat strojek. Odhalí se také přes dýnko. Voděodolnost je pak 50 metrů, tedy hodnota dostatečná pro tento typ hodinek. Do bazénu by s nimi šel asi málokdo.

Ingersoll je původně americká značka založená v roce 1892. Proslavila se především The Dollar Watch, hodinkami, které stály dolar. Dnes najdeme sídlo v Anglii. Patří totiž společnosti Zeon, britské pobočce hongkongské společnosti Gerald Group.

Ale skeletony nejsou pro každého. Jednak u nich vždy pro designéry nastává velká výzva v podobě čitelnosti, protože ručky rády a snadno splývají s odhalenými součástky strojku, a jednak mohou skeletony na někoho působit už přezdobeně.

Ingersoll tato rizika zná a v kolekci najdeme i modely jemnější. A přesto přitahující pozornost všech, koho uchvátil pohyb mechanických strojků uvnitř.

11 560 Kč (doručíme do 25.4.)

Kolekce Chord okamžitě zaujme průhledy na dvě setrvačky. Obě pulsují v uklidňujícím rytmu. Pokud byste ale hledali smysl druhé setrvačky z hodinářského hlediska, žádný nenajdete. Skutečně je tam jen pro radost a z estetického hlediska. Přesnost strojku nijak neovlivňuje.

Zato ovlivňuje symetričnost číselníku. Na protější straně ještě najdete výřez pro měsíční fázi, která se nastavuje nenápadným tlačítkem na levé straně pouzdra. I přes decentnější vzhled bych měla podotknout, že nejde o decentní hodinky co se velikosti týče. Průměr 44 mm a tloušťka 15 mm sedne spíše na větší zápěstí.

Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?
24.3.2021 - Eliška Měrková
Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Jako v nebi budou pak ti, kteří hledají menší, cenově dostupné mechaniky s open heart. Právě takové nabízí New Haven.

Průměr je velmi příjemných 40 mm a vzhled pak velmi elegantní. Směle tento model můžeme zařadit ke společenským hodinkám.

Na číselníku uvidíte nejen vlásek setrvačky, ale na 12 hodině také navíjení pera v perovníku. Více ze strojku poodhalí až dýnko.

Designy navrhovalo dlouho německé designerské studio pod vedením Wernera Kwiatkowskiho, ale od roku 2015 se vedení společnosti rozhodlo převzít nad designy opět kontrolu a vznikají v Anglii.

A ještě jeden zástupce, který balancuje na pomezí sportovní elegance. Shelby. Při vyslovení toho jména se mi vybaví populární seriál, ale tady se asi myslelo spíše na známého automobilového designéra Carolla Shelbyho, který proslul návrhy pro Ford Mustang. I když, kdo ví...

Koncept je rozhodně dynamický, ať už jde o zakřivení pouzdra či designové prvky číselníku. Ani tady nezapomněl Ingersoll na oblíbený open heart a zdobný průhled přes dýnko.

Průměr je 44 mm, voděodolnost 50 metrů a nabízí se i ve variantách na kůži a ve skeletonovém provedení.

Hodinky vůdčích osobností

Určitě jste si i vy někdy vybírali hodinky vyloženě do práce. Ať už měly ustát dress code v kanceláři, nebo být vysoce odolné. Je docela zajímavé sledovat, jak Ingersoll pojmenovává své kolekce. Několik z nich podle profesí, nebo možná podle vůdčích rolí.

Třeba Protagonist s natolik specifickým uchycením řemínku, že evokují kapesní hodinky přinýtované k řemínku. Nebo Director, který velikostí 46 mm nezůstává pozadu. Zdá se, že Ingersoll celkově pro své největší hodinky volí právě jména povolání. Modely Regent mají průměr 47 mm a složitostí číselníku odpovídají náročnosti této funkce.

Hodinky Ingersoll nosila v minulosti celá řada významných osobností. Namátkou třeba Mark Twain, T. A. Edison, Charles Chaplin, Mahatmá Gándhí, James Dean či Marylin Monroe.

A v neposlední řadě je tady Producer. Jeden z mála modelů v hranatém pouzdře. Dřív tolik moderní tvar, který se v poslední době opět vrací do módy.

Model nabízí průhled na strojek s bohatým zdobením z obou stran. Na zápěstí budou vypadat elegantně, ale pozor, ať na vás nejsou příliš velké.

Vybrali jste? Je snadné podlehnout vysokému lesku, zdobnosti a pohledu na pracující strojek, že? Tedy, pokud je to právě to, co u hodinek hledáte. Ingersolly budí pozornost a rozhodně to patří mezi jejich velké přednosti. Tak proč občas nepodlehnout...

Mohlo by vás dále zajímat:

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Troje "povědomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inspiraci?
4.12.2023 - Eliška Měrková
Troje "povědomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inspiraci?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku