Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance

Tagy: Recenze | Frederique Constant | Klasické | Tradiční

Jakub Pitucha | 20.10.2023 | 4 MIN | 1x komentář

Frederique Constant – poměrně mladičká švýcarská značka s holandskými kořeny, věnující se zejména oblekovkám. Dnes se podíváme na jejich klasiku… model, který byl ve své době inovativní novinkou a získal si davy nadšenců. A zejména pak ty, kteří se chtěli nechat unášet rytmem mechanických hodinek při každém letmém pohledu na zápěstí. Jedná se o model z kolekce Frederique Constant Heart Beat. A jak název napovídá – nakoukneme až do samého srdce Frederique Constant.

Svět patří těm, kteří se nebojí měnit pravidla

Něco podobného bychom mohli říct o hodinářích z Frederique Constant, když v roce 1994 na trh poprvé přinesli tehdy neznámý Heart Beat. Hodinky, které se nestyděly obnažit krásu mechaniky. Cílem tohoto kroku bylo, aby každý na první pohled poznal, co se skrývá pod ciferníkem, a tím hodinky rozpoznal od tehdejší záplavy quartz hodinek. Docílili toho přidáním průzoru nad setrvačku, jednoznačně nejkrásnější a nejzajímavější součástku mechanických hodinek, kterou navíc umístili vyzývavě právě na 12. hodinu.

Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit
26.9.2023 - Agáta Vřeská
Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Tehdy si však tuto novinku Frederique Constant překvapivě nepatentoval, i když si myslím, že by ji bez problémů mohl využít jako velkou výhodu a eso v rukávu ve svůj prospěch. Na druhou stranu však můžeme být za tento velkorysý krok… nebo možná opomenutí vděční. Heart beat (často nazýván jako open heart) je totiž velmi oblíbeným rysem zejména elegantních hodinek a najdeme jej v repertoáru snad každé značky.

První pocity

Pokusím se být nezaujatý, ale kvůli mé lásce ke všemu, co oplývá breguet ručkami a římskými číslicemi nemohu jinak – hodinky jsou na první pohled opravdu krásné.

Pod jemně vypouklým safírovým sklem s antireflexní vrstvou se otevírá pohled na jednoduchý a skvěle vyladěný číselník. Po jeho obvodu najdeme umístěny minutové indexy, z dálky připomínající tzv. „railroad tracks“ neboli železniční koleje, jednoduchý vzor pro minutové indexy, oblíbený zejména na přelomu 18. a 19. století.

Pokud půjdeme blíže ke středu hodinek, uvidíme „disk“ se sunburst efektem, na němž jsou natisknuty kontrastující římské čislice. Střed číselníku je zdoben jemným gilošováním, a to přesně technikou s názvem „Clous de Paris“ – čtvercovým vzorem připomínající malé pyramidy. Najdeme zde také nápis „Frederique Constant Geneve“ odkazující na sídlo společnosti. Ručičky, jak jsem již uvedl výše, jsou vyvedeny v breguet stylu. Výjimku tvoří model Frederique Constant FC-310MS5B6, který má leaf ručky a pouze část římských číslic.

Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další
23.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončování hodinek – Gilošování, sunburst, ženevské pruhy a další

Názvy a tvary hodinkových ruček
24.2.2020 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ruček

Jako okno do duše

Těsně pod 12. hodinou vidíme průzor s leštěným rámečkem. Přes něj můžeme pozorovat kmitající setrvačku a s trochou snahy zahlédneme i poskakující kotvu a krokové kolo. Také zde můžeme vidět rubín setrvačky, který kontrastuje s celým číselníkem a mně samotnému trochu připomíná jakési „třetí oko“ (i když nám tu samozřejmě ty zbylá dvě chybí...). Můstek, ve kterém je setrvačka uchycena, je dozdoben perláží.

Sellita – brácha (dvojče) ETY 2824-2

Uvnitř hodinek tepe automatický kalibr švýcarské společnosti Sellita, asi největší konkurent známé ETY. Málokdo však ví, že nebýt ETA… není ani Sellita. Dříve totiž tato společnost fungovala zejména jako jakýsi prostředník, který ETA strojky upravoval a posouval dále koncovým značkám. To se však změnilo, když se z nich staly kalibry výhradně určené pro členy Swatch Groupu. Sellita tak musela najít novou cestu a díky patentům, které již vypršely, se do toho obula ve svém vlastním stylu.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

Ale zpátky k našim hodinkám. V nich totiž najdeme kalibr FC-310 postavený na Sellitě SW200 – lehce poupraveném "klonu“ ETA 2824-2. Jediné rozdíly, kterými se Sellita odlišuje, je jeden rubín navíc na perovníku a jiný profil zoubků kol. Nevnímejme to však nijak špatně, architektura těchto kalibrů je osvědčená desítkami let a není tak třeba vůbec nic měnit. A navíc, kdo jiný by měl právo se „Etě“ natolik přiblížit než manufaktura, která s ní po dlouhou dobu přímo spolupracovala.

Samotný kalibr FC-310 pak oplývá hackingem, ručním i automatickým nátahem a průměrnou rezervou chodu 38 hodin. Přesnost hodinek je garantována na -5 až +24 vteřin za den. Vteřinová ručička běží na plynulé frekvenci 4Hz (těm z vás jako jsem já, kteří nikdy nedávali na fyzice pozor a převod z hertzů na údery za sekundu si musí snad pokaždé googlit, ulehčím práci – mezi vteřinovými indexy se ručička pohne celkem osmkrát). Na setrvačce samozřejmě nechybí šroub pro jemnější regulaci její rychlosti.

Celý strojek je dozdoben, najdeme v něm modřené šrouby a na rotoru v barvě růžového zlata ženevské pruhy.

V jednoduchosti je síla

To celé je vsazeno do pouzdra z leštěné oceli. Průměr pouzdra je 40 mm, a výška hodinek velmi příjemných 10,5 mm. Rozteč nožek činí 20 mm, což je za mě k tomuto modelu ideálně zvolená velikost. U hodinek najdeme černý řemínek z teletiny s aligátořím vzorem a trnovou sponou s logem značky, které najdeme také na signované zacvakávací korunce. Nikoho tak asi nepřekvapí, že jsou hodinky voděodolné pouze do 50 metrů, což ale nelze u hodinek v tomto stylu brát jako nedostatek.

Řemínek u modelu Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic FC-310MC5B6.

Řemínek u modelu Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic FC-310MC5B6.

Slovo závěrem

Pokud hledáte dostupné, ale zároveň kvalitně zpracované hodinky od značky, která nedělá „tuctové“ hodinky, myslím si, že Frederique Constant je ta správná volba. A to platí i o našem dnešním recenzovaném modelu. Alespoň za mě se jedná o opravdu skvělý kousek – najdeme zde totiž kalibr s osvědčenou architekturou a krásným zdobením, vymazlený číselník s prověřenou kombinací římských číslic a breguet ruček a nechybí zde samozřejmě ani safírové sklo s antireflexní vrstvou. Co se týče mě samotného, bude se mi s těmito hodinkami velmi těžce loučit…

Mohlo by vás také zajímat:

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky
6.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepší pánské hodinky vybrané odborníky

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni
30.10.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni

Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 195 dny, reagovat
Tú lekciu kde sa ctený autor naučil prevod z Hz na údery za sekundu by som chcel zažiť

Hodinky zmíněné v článku