Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky

Tagy: Průvodce výběrem | Frederique Constant | Klasické

Eduard Tomas | 7.11.2023 | 7 MIN | 2x komentář

Znáte ten pocit, když si ráno zapomenete nasadit hodinky a celý den se pak cítíte, jako byste byli nazí? Trávíte hodiny brouzdáním, ať už ulicemi či na internetu, hledajíce „ty pravé“? Nejste sami. Nicméně, přestože mnozí hodinky jíme, pijeme i dýcháme, není vždy v našich možnostech ani zájmu za ně utrácet statisícové i vyšší částky. Proto vám dnes nabízím krátký pohled na kolekci Slimline značky Frederique Constant, neboli „Patek Philippe Calatrava pro běžné smrtelníky“.

Frederique kdo?

Frederique Constant přeci! To je jméno, které nosí tento nováček na scéně švýcarské hodinařiny. S rokem založení na konci 80. let sice pamatuje doby socialismu u nás a je už jednou nohou v krizi středního věku, ale mezi výrobci hodinek jde o úplného mladíka. Většina konkurentů ze země helvetského kříže či sousedního Německa se pyšní daty založení ze století 19., někteří dokonce 18. Bylo by však velikou chybou zanevřít kvůli tomu na značku, jež se stala jednou z největších v oboru vůbec.

Když nizozemský pár Peter Stas a Aletta Stas-Bax zakládal Frederique Constant, málokdo by asi čekal, že již zkraje nového tisíciletí bude jejich společnost pořizovat rivala Alpinu, jejíž kořeny sahají až k roku 1883, a s koncem jeho první dekády bude patřit mezi špičku švýcarské produkce, co se týče podílu na trhu. Inu stalo se. A dnes výrobce (od roku 2016 patřící skupině Citizen) vyrábí vše od minimalistických společenských hodinek po tourbillony, věčné kalendáře nebo i chytré hodinky.

Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit
26.9.2023 - Agáta Vřeská
Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Od stěžejky ke stěžejce

Pro nás však bude nejzajímavější možná poněkud přízemní řada Slimline. Zprvu je záhodno říct, že přestože jsou tu vzájemné rysy, hovoříme o celé kolekci a tedy mnoha různých hodinkách pro dámy i pány. Obecně však můžeme Slimline od Frederique Constant představit jako sérii velmi tenkých modelů s nadčasovým designem a elegancí. Některé časomíry mají spíše historizující charakter à la zmíněná Calatrava a jiné ikony minulého století, další zase žijí naplno v duchu moderního minimalismu. Všechny ale mají smysl pro detail a výborné zpracování ciferníku.

Dominantním materiálem pouzder je v rámci Slimline nerezová ocel slitiny 316L. Chybí-li vám ale trocha barvy, švýcarská značka nezklamala a dává možnost i PVD úpravy, a sice zlaté a růžovozlaté. Povedené je provedení korunky v cibulovém tvaru – element tak akorát historizující, ale stále elegantní.

U některých dámských modelů je navíc korunka zakončena drahokamem v brusu typu Cabochon, jako činí například slavný Cartier. Velikostně se kolekce nachází mezi 30 mm až 42 mm. Přičemž prosté pánské Slimline v automatu měří 40 mm a 37–38 mm v quartzu. Sám bych byl nejraději, kdyby se velikost quartzových přenesla i na automaty, protože 40 mm a víc je na společenské hodinky již hraniční.

Mě na první pohled na jakékoliv časomíry Frederique Constant trkne ciferník... Ostatně možná při pohledu na kterékoliv hodinky obecně. Naštěstí tady výrobce nepochybil. Ať už máte rádi obyčejný stříbrný ciferník s lehkou Sunburst úpravou a strohé indexy, tištěné římské číslice na Guilloché podkladu s ručičkami ve stylu Breguet (název podle oné proslulé značky), nebo vám zajiskří v očích díky průhledu na strojek skrz ciferník – máte z čeho volit.

Fintivější pohlaví má k dispozici tmavě i světle perleťový ciferník a diamantové indexy.

Z pohledu připevnění k ruce nás nic nepřekvapí. Existují dvě možnosti: ocelový náramek a kožený řemínek. Kůže je kravská s potiskem emulujícím aligátora. Nabízena je ve vícero barvách, například hnědé, černé a modré. Řemínky jsou zakončeny trnovým uzávěrem.

U náramku je situace složitější, protože má dvě varianty. Dle mého názoru je povedenější ten druhu Oyster, který hezky střídá leštěné a kartáčované plochy. Druhý náramek se pyšní zpracováním Beads-of-rice (tedy česky doslova „zrnka rýže“), povrchovou úpravou je jednodušší, nicméně z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to ten nejpohodlnější typ náramku vůbec. Úplně přilne na ruku. Hrozí u něj však tahání za chlupy, proto vždy doporučuji hodinky zkoušet před koupí na vlastním zápěstí.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

A co uvnitř?

Jak už to bývá, ani na tuto otázku nebude jednoznačná odpověď. Pohybujeme se všude od quatrzu až po mistrné in-house strojky. Takovou střední cestou jsou automatické kalibry FC-306 a FC-312, které jsou založeny na strojcích od velkovýrobce Sellita (oba SW-300). Mluvíme o dnes standardní výbavě – frekvence 4 Hz, rezerva chodu 42 h, 25 rubínů – to nejsou nikterak úchvatné figury.

Nepochybně neurazí, jste-li však při koupi hodinek motivováni pohonem, raději bych se poohlédnul v příhraničním Glashütte u Nomosu a jiných, kde za podobnou částku dostanete mnohem „vyšší“ hodinařinu, navíc častokrát z vlastní dílny.

Kde už poměr ceny ku výkonu z technického pohledu vypadá lépe, jsou komplikované hodinky Slimline. Za neuvěřitelných 230 000 Kč se prodává model Slimline Perpetual Calendar, tedy věčný kalendář, se strojkem reference FC-775. Necelých čtvrt milionu není málo peněz! Jenže za tuto komplikaci si jiní účtují běžně i miliony (ano, plurál).

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

S příplatkem dosáhneme i na slibovaný tourbillon a kalibr FC-980. Avšak i když zůstaneme více při zemi, není nač zoufat. Okolo částky 80 000 Kč objevíme velmi zdařilou měsíční fázi v podobě stroje FC-705, jenž je zrovna tak vlastní produkce.

Nejvíce lidí, byť to jako „chronomaniaci“ často zapomínáme, sáhne po bateriovém pohonu. A ono se není čemu divit. Quartz je totiž sice bezduchý, ale praktický. Jeho údržba spočívá ve výměně baterie zhruba co 2 roky, je nesrovnatelně přesnější než mechanika, dovoluje pouzdro udělat příjemně tenké bez zvýšení nákladů… Frederique Constant do hodinek Slimline Gents Small Seconds dává svou upravenou verzi základu od švýcarské Rondy a jejího cal. 1019, FC-245. Hlavní informací je tu ale cenovka, která se pohybuje okolo 20 tisíc.

Potenciální konkurence

Normálně považuji tuto část recenzí, kdy mám vybrat pár zajímavých alternativ, za tu nejjednodušší ke zpracování. Přiznám se však, že tentokrát tomu tak nebylo. Frederique Constant překvapivě okupuje dost specifický tržní segment, a to hlavně z pohledu ceny. Avšak i tak věřím, že se mi podařilo najít několik přinejmenším dobrých konkurentů.

Volba konzervativce: modely Mido Baroncelli

Kde jinde najít dobrého protihráče než taky ve Švýcarsku? Mido oproti svému sokovi nabídne zaběhlejší jméno a příznivější cenu. Kupříkladu klasický model z řady Mido Baroncelli v automatu na ocelovém náramku vás přijde na částku okolo 30 tisíc.

Některé modely od Mida potěší navíc strojkem Mido Caliber 80 s certifikací COSC, křemíkovým vláskem a rezervou chodu 80 h. Zamrzí naopak ale relativně nevýrazný design a dle mého horší kvalita zpracování hlavně v oblasti detailů na pouzdře a indexech.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Německá přesnost: řada Meister od Junghans

Když Junghans, tak Max Bill! Sám jedny vlastním. Výrobce z Černého lesa však dokáže nabídnout víc něž jen tuto ikonu designu 20. století. Kolekce Meister přináší čistší a modernější pojetí Bauhauské školy.

Spolu se samotnou Slimline od Frederique Constant se jedná také o nejformálnější hodinky ze jmenovaných. Bohužel na společenské hodinky už některé modely přesahují ideální rozměry, speciálně když uvážíme nepřítomnost lunety a tím pádem gigantický ciferník. Z pohledu rozměrů je zvláštní i rozpětí nožek 21 mm, tuze nepraktická hodnota. Vaše budou za cenu něco přes 30 tisíc.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Divoká karta: starožitné hodinky Omega, IWC, Zenith a další

Nestává se často, že bych doporučil pořídit místo nových hodinek časomíry starší, než je velká část z nás, a to přestože jsem velkým milovníkem vintage. Avšak dnešek bude výjimkou. Tíhnete-li ke klasickému a střídmému designu, tradiční hodinařině a osvědčeným výrobcům, možná je svět starožitných kousků právě pro vás. Mějme ale na paměti, že nikde jinde v hodinkách není tak snadné se spálit jako tady. Cenovky jsou vskutku lákavé, je ovšem potřeba velmi dobře vědět, co děláme. Proto je tato alternativa až jako poslední – je jen pro ostřílené a zkušené sběratele!

Finální ohodnocení: které si vyberete?

Pevně doufám a věřím, že jsem potenciální zájemce o řadu Slimline alternativami příliš neodradil. Byla by to totiž nesmírná škoda. Málokdo dnes má tak ucelenou a zároveň rozmanitou řadu, jakou je Slimline. I proto nemohu k závěru jasně vymezit cílovou skupinu. Věřím ale, že při darování tu nelze šlápnout vedle. A totéž platí, děláte-li radost sami sobě.

Přesto se může zdát, že je kolekce Slimline poměrně neosobitá, zvláště ve srovnání s některou konkurencí. O to více ale považuji tyto modely za nadčasové, a to u společenských hodinek oceníte možná především. Je-li tak váš rozpočet 15 000 Kč nebo klidně 500 000 Kč, dejte Slimline šanci. Myslím, že pro ty, kteří značku odsuzují za krátkou historii, půjde o probuzení. Dějiny nejsou vše, k tomu Frederique Constant se nemá zatím za co stydět. A já se těším, čím nás potěší příště, ať už v rámci této řady nebo s něčím zcela novým.

Mohlo by vás zajímat:

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance
20.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Janpřed 84 dny, reagovat
jedna poznámka pro autora... Kůže na kožený řemínek může být z krávy, ale správnější je řemínek z hovězí kůže nebo z teletiny. Pokud si nejste samozřejmě jistý tím, že dotyčný řemínek je skutečně z kravské kůže což může samozřejmě být, ale ustálený pravopis používá výraz hovězí, nikoli kravská kůže. je to drobnost u jinak celkem zdařilého článku
Eduard Tomaspřed 60 dny, reagovat
Jane, děkuji Vám za komentář. V zásadě máte pravdu - výraz "hovězí kůže" je běžnější. Přiznám se, že jsem užil označení "kravská" asi především kvůli analogickému označení v angličtině. To i protože jsem čerpal dominantně z cizích zdrojů při psaní článku, tak jsem byl nastaven na vnímání v té rovině. Nicméně zase na mou obranu... Není žádný ustálený úzus, že psát je možné jen "hovězí" či "telecí". Ba dokonce zejména třeba u kožených produktů z ovcí sledujeme opačný fenomén, kdy "ovčí" je běžnější variantou oproti "skopová", byť opět vídáme oboje. Abych tak celou myšlenku shrnul: Bylo bývalo by lepší užít "hovězí", avšak nepovažoval bych "kravská" za chybu, ať už pravopisnou nebo stylistického rázu. Jsem moc rád, že se Vám článek jinak líbil a přeji hezký den.

Hodinky zmíněné v článku

Zobrazit další