Frederique Constant Vintage Rally Healey recenze – Pocta motoristické vášni

Tagy: Recenze | Frederique Constant | Klasické | Tradiční

Jiří Hons | 30.10.2023 | 6 MIN

Pojďme se na chvíli vrátit do zlatých časů rallye a ikonických závoďáků beze špetky elektroniky, blyštících se chromovanými doplňky. Do časů, kdy traťové rekordy odměřovaly mechanické hodinky s funkcí chronografu. Právě tam nás vezme kolekce Frederique Constant Vintage Rally. Zavřete oči, zasněte se… Už cítíte vůni benzínu a slyšíte tikání časomíry?

Inovace i úcta k tradici ruku v ruce

Společnost Frederique Constant se na poli velkých hráčů hodinkového světa nepohybuje příliš dlouho, přesto ale dokázala hned zkraje zaujmout a vyšvihnout se mezi ty nejlepší. Stejně jako závodní auto s dobře vyladěným motorem, řízené sakra dobrým jezdcem. Stačí připomenout první mechanické hodinky s průhledem na setrvačku (model Heart Beat z roku 1994), nebo světové prvenství na poli takzvaných „horological smartwatch“, kombinujících klasické hodinky s funkcemi dnes tolik oblíbených chytrých hodinek.

Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit
26.9.2023 - Agáta Vřeská
Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Frederique Constant není ale jen inovátor – současně ctí i tradice a ukazuje, že prostě umí. Na kontě tak má i „královské“ komplikace, jako jsou tourbillon nebo věčný kalendář, to vše ve spojení s vlastními, tedy in-house kalibry.

Pocta zlatému věku rallye

I automobilové závody mají svou tradici. A přesné hodinky a rychlá auta k sobě prostě patří. Kdo má rád mechaniku perfektně fungujícího motoru, ocení i kvalitní hodinky hladce odměřující čas a naopak. Navíc závody bez přesné časomíry? Nemožné.

Není proto překvapivé, že společnost Frederique Constant vstoupila také do světa rallye. Je známa svou participací (často jako oficiální časoměřič) na takových akcích, jako jsou Peking to Paris Motor Challenge nebo Carrera Panamericana. Roku 2007 pak navazuje spolupráci se světoznámou automobilovou značkou Austin-Healey. A tady se dostáváme k příběhu, který se už týká i nás.

Kolekce Vintage Rally – víc než jen nostalgie

Austin-Healey. Kdo miluje retro kabriolety, moc dobře ví, o čem je řeč. Ikonická značka vozů, sen snad každého fanouška starých dobrých závodnických časů, a to bez ohledu na konkrétní model. A kolekce Vintage Rally je věnována snad nejkrásnějšímu vozu této značky, typu 100S NOJ393.

Legendární Austin Healey. Zdroj.

Legendární Austin Healey NOJ 393 (Zdroj).

V kolekci najdeme modely buď bez funkce chronografu (ať už s centrální nebo mimostředovou vteřinovkou), nebo právě s touto komplikací. Právě mezi „chrony“ bezesporu zaujme dnes představovaný model FC-397HDGR5B6. Jde o limitovanou sérii, vyrobenou v počtu 700 kusů.

Bonus pro automobilisty

Ano, začneme bonusem – a ono to ani jinak nepůjde. Totiž, hned jak spatříte luxusní box, který hodinky ukrývá, zaujme vás jeho velikost. Proč? Napadne vás, tak si ze zvědavosti pospíšíte s otevíráním… Abyste se zaradovali hned na první pohled. Protože vy jste si nekoupili jen hodinky. Vy jste k nim dostali i auto!

Tedy autíčko, samozřejmě. Model. A nejde o nic jiného, než o ikonický Austin-Healey 100S NOJ393 v tmavě zelené barvě, s číslem 26 na kapotě. Krásný dárek. Obzvlášť když si uvědomíte, že originál se roku 2011 vydražil za více než milión dolarů. Tohle je přeci jen cenově dostupnější. A nepotřebujete ani stavět další garáž.

Příjemná velikost i čitelnost

Ač se jedná svým určením o vyloženě pánskou záležitost, zvolený průměr pouzdra (42 mm) bezesporu padne skoro každému. A jak soudím dle svého (na chlapa trestuhodně útlého) zápěstí, tyto hodinky klidně mohou zdobit i něžnou ručku některé vyznavačky sportovní jízdy.

Na druhou stranu i na mužské ruce díky svému retro sportovnímu vzhledu nepochybně vyniknou. Jistě, dnes jsou v módě větší hodinky. Vždycky to tak ale nebylo a před lety by tato velikost atakovala horní hranici toho, co bývalo dostupné. Prostě rozumný kompromis pro všechny, ať už chcete udělat radost sami sobě nebo někomu jinému.

Ciferník, krytý safírovým sklíčkem s antireflexem, je u tohoto modelu vyveden v tmavě zelené barvě – ano, jak jinak – je to ta samá barva, kterou byl lakován starý dobrý Austin-Healy 100S NOJ393. A koresponduje samozřejmě i s barvou autíčka, které dostáváte spolu s hodinkami.

Pocta ikonickému závoďáku je pak přiznána i nápisem Healey nad pozicí čísla šest, doplněným textem 70th Anniversary, který odkazuje na sedmdesáté výročí jeho účasti na slavných závodech 24 hodin Le Mans roku 1953.

Čas odečítáme díky stříbrně lemovaným podlouhlým indexům, kromě pozice dvanáct, kterou zdobí stejně orámovaná arabská číslice. Indexy pak chybí u trojky a devítky, kde jejich místo zaujímají dva subciferníky, a to s ukazatelem vteřin vlevo a minutovým ciferníčkem chronografu (s rozsahem měření až 30 minut) napravo.

Ručky určené pro běžný odečet času jsou vyvedeny ve stříbrné, s osvědčeným nátěrem SuperLuminovy... tedy kromě drobné vteřinovky, ta ji postrádá. To je možná trochu škoda, ale na druhou stranu – kdo potřebuje uprostřed noci vědět čas přesně na vteřinu? SuperLuminova je použita i pro výplň indexů, včetně dvanáctky na vrchu ciferníku.

Ručky chronografu máme pro přehlednost odlišeny červenou barvou – a to jak velkou centrální vteřinovku, tak i ručku minutového subciferníku. Pokud potřebujete odměřit dobu, za jakou jste prosvištěli důležitý úsek trati, tak krásně kontrastují s bíle vyvedenými markery a číslicemi. Ty lemují ve dvou rastrech celý ciferník (jeden je vteřinový a druhý má dílky po pětinách sekundy). Tedy, teď je řeč samozřejmě o centrální vteřinovce. Minutový subciferník chronografu disponuje dílky jen po minutách.

Pro úplnost zmiňme i jméno výrobce, to najdeme hned pod dvanáctkou, nezbytné SWISS MADE se pak nachází pod indexem čísla šest.

Celkově nutno říci, že zvolené barevné kontrasty podkladu, číslic, indexů a ruček se povedly. Odečet jak běžného času, tak i odměřování přesných časových údajů tu rozhodně nebude problém, a to ani při zhoršených světelných podmínkách. Prostě závodní chronograf, jak má být.

Pouzdro, kalibr a řemínek

Blyštivá, leštěná ocel, to je bezesporu ten správný materiál pro kombinaci s tmavě zeleným podkladem ciferníku. Jednak s ním dobře ladí, a navíc – evokuje kontrast mezi lakovanými částmi karoserie a chromovanými doplňky závodních vozů, které bývaly k vidění na dávných rallye. Takže tady šlo jistě o jasnou volbu. Pouzdro je tedy zhotoveno právě z tohoto materiálu.

Korunka, zdobená „erbem“ společnosti Frederique Constant, je zde klasicky umístěná u trojky, a i tlačítka chronografu najdeme na tradičních místech – u pozice čísla dvě spustíme a zastavíme odečet, tlačítko na čtyřce stopky resetuje. Nutno zmínit příjemnou „tuhost“ při stisku, který provází jemné cvaknutí – stopky určitě nespustíte náhodou a máte jistotu, kdy jste je spustili a zastavili.

Pro úplnou dokonalost jsou pak obě tlačítka zdrsněna drobnými pyramidkami, díky kterým nehrozí, že by vám po nich sklouzlo bříško prstu a zkazilo měření v tom nejdůležitějším okamžiku.

No a jsme u dýnka. Díky vygravírovaným informacím na něm se dozvíme, že máme co do činění s WR 50 m, nechybí obligátní údaje jako referenční číslo, název výrobce a podobně – včetně veledůležité číslovky udávající pořadí našeho kousku v celé sedmisetkusové sérii.

Průhled skrz safírové sklíčko na dýnku nám odhaluje zlacený rotor, typický pro in-house kalibry Frederique Constant – a samozřejmě strojek samotný. Zde možná trochu zarazí, že není nijak zdobený. Bylo by přeci fajn pokochat se pohledem na nějakou tu perláž…

Faktem ale je, že pak by se cena hodinek pohybovala asi někde jinde – a právě na cenově dostupném luxusu si Frederique Constant zakládá. Však i sám zlacený rotor dodává strojku docela šmrnc – nechtějme tedy úplně všechno.

Uvnitř nám tepe automatický kalibr Frederique Constant FC-397, strojek (28.800 BPH) postavený na základě kalibrů Sellita SW500 (vychází z ETA/Valjoux 7750). Takže rezerva chodu nějakých 48 hodin, 25 kamenů… V tomto ohledu opravdu není co vytknout.

K uctění tradice pro řemínek samozřejmě připadá v úvahu jedině kůže. Tmavá kůže. S šířkou 21 mm a jemným světlým prošitím a klasickou trnovou sponou (ocelovou a opatřenou logem výrobce). Řemínek dokonale doplňuje tradiční retro vzhled celých hodinek.

Přesné, a i přes noc čitelné

Co se týče přesnosti, tak zde netřeba nějak sáhodlouze testovat. V podstatě jsem si nějaké odchylky vůbec nevšiml – reálně se pohybovala v řádu několika málo sekund za den (zhruba 2–3), a to ještě do plusu, tedy tím správným směrem. Rezerva nátahu pak u mnou testovaného kusu vycházela zhruba o půl hodiny více než udávaných 48 hodin.

No a co v noci? I tady zavládla spokojenost. Lumi je sice spíše decentní, ale i tak se i k ránu dozvíte, kolik že vlastně je.

Užijte si svou vášeň!

Mottem Frederique Constant je Live your Passion – tedy česky Užij si svou vášeň. Hezké. A inspirující. Život bychom si měli přeci užít, a ne ho jen přežít, ne? Je jedno, jestli jsou vaší vášní hodinky, nebo závodní auta. Anebo třeba obojí. Nebo něco úplně jiného. Tahle limitka vám každopádně pomůže si ji pořádně užít.

Mohlo by vás dále zajímat:

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance
20.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.