» Blog » Casio

Titanové G-Shocky GMW-B5000: Nemusíte být šejk, ale fajnšmejkr rozhodně

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 20.3.2020 | 5 MIN | 1x komentář

První G-Shocky se staly natolik legendárními, že je Casio vydalo i v několika skutečně luxusních limitovaných edicích. Jedna například stojí jako nový Mercedes, tu dostupnější by někteří vyměnili za dovolenou all exlusive. Full metalová verze GMW-B5000 Titanium není pro každého, ale rozhodně stojí za pozornost každého fanouška a sběratele.


Jen málo hodinek lze nazvat skutečnou legendou. A ještě méně, zúžíme-li tento okruh na hodinky digitální. Ale co vlastně z hodinek takovou legendu dělá? Nadčasový design, který ani po tak dlouhé době nezestárnul? Příběh stojící za jejich vznikem? Miliony prodaných kusů? Zápis v Guinnesově knize rekordů nebo snad zařazení do sbírky japonského národního dědictví? Ať už je ten důvod jakýkoliv, G-Shocky označené číslovkou 5000 si status legendy rozhodně zaslouží.

Exkluzivita v podání Casio

Byl to totiž model DW-5000C, který roku 1983 celou historii značky G-Shock započal. Byť se nikdy nejednalo o prodejně nejúspěšnější model, zastávají „Pětitisícovky" v hierarchii G-Shocků zcela výjimečné místo. Poctivá kovová konstrukce pouzdra, ikonický design, ale hlavně jejich historie z nich dělá skutečného premianta.

Není proto divu, že právě tento model již několikrát posloužil jako základ limitovaných modelů a výročních edicí. Dvě skutečně exkluzivní limitky těchto ikonických digitálek si pro fanoušky a především sběratele G-Shocků Casio přichystalo také v minulém roce (2019). První z nich, nazvaná „Dream Project", určitě potěšila zejména arabské šejky. Jako materiál bylo totiž použito 18 karátové zlato, což z nich dělá mezi digitálními hodinkami opravdovou raritu. Jak říká klasik, pár čísel mnohé napoví: 35 kusů pro celý svět, váha 300 gramů, cena 75.000 amerických dolarů. Pokud nad jejich koupí právě uvažujete, pak vás možná potěší fakt, že Casio vám k nim přidá i ručně vyrobenou konvičku na čaj. Milé, co říkáte... :)?

Limitka v 18 karátovém zlatě Casio G-Shock G-D5000-9

Evoluce s číslem 5000

Druhá limitovaná edice, v tomto případě rovnou dvojice modelů, překvapivě dorazila v omezeném množství i do Čech, byla by proto škoda jim nevěnovat pár řádků. Ano, řeč bude o již zmíněných dvojčatech GMW-5000TB a GMW-5000TMC.

Přestože nestojí jako nový Mercedes, ani ony nejsou zrovna z levného kraje. Nebudeme tedy chodit kolem slona v místnosti a rovnou zkraje napíšu jejich cenu, která je nemalých 42.990,- za černou verzi a 44.990 korun za verzi s kamufláží. To je opravdu velká částka a dokazuje, že za exkluzivitu se holt platí i u Casia. Přesto se na G-Shock fóru našli i tací, kteří si koupili dokonce obě varianty. Co dělá tedy z této evoluce ocelových GMW-B5000 takovou raritu?

Titan kam se podíváš

Přesto, že na první pohled (a zejména v černé verzi) mohou působit jako další obyčejné plastové digitálky, opak je pravdou. Tato dvojčata jsou totiž vyrobena kompletně z titanu, tedy nejen pouzdro, ale také bezel a náramek včetně jeho spony opatřené mikroregulací.

Z titanu je nejen pouzdro modelu DW-B5000TCM, ale i náramek včetně spony

Ve srovnání s ocelovou verzí to má za následek radikální snížení váhy hodinek na 110 gramů, což je o celých 57 gramů méně, a to už na zápěstí rozhodně ucítíte. Použití titanu namísto oceli má samozřejmě i další výhody. Titan na ruce tolik nestudí, je antialergický, a navíc je odolnější vůči korozi.

Zpracování titanového náramku GMW-B5000TB

Najdou se však i zápory. Oproti oceli je titan měkčí a velice snadno se poškrábe, což mohu z vlastní zkušenosti bohužel potvrdit. Další problémem je, že se tento materiál mnohem hůře obrábí. To je také jeden z důvodů podstatného cenového rozdílu oproti ocelovým variantám, jak uvedl pan Nishimura z vývojového oddělení Casia. Dle jeho vyjádření bylo nutno pro titanovou verzi vytvořit kompletně nové formy a také novou montážní linku. Samozřejmě v Japonsku.

Made in Japan: pro titanové GMW-B5000 vznikla v Japonsku speciální výrobní linka

Na těchto hodinkách byste nápis „made in China" hledali marně. Bohužel se nám však ani přes velkou snahu nepodařilo zjistit, jaký typ titanu Casio vlastně použilo. Marketingové materiály o tom mlčí a ani pátrání na vlastní pěst nepřineslo výsledky. Zatímco evropské zastoupení tvrdí, že se jedná o čistý Titan Grade 2, ze zámořské centrály došla odpověď, že se jedná o jeho tvrzenou verzi Grade 5. A teď si vyberte...

Poprvé se safírem

Co však víme bezpečně je, že obě verze dostaly kompletně tvrzenou povrchovou úpravu DLC (Diamont Like Carbon), která dokáže tyto titanové krásky spolehlivě uchránit před škrábanci. To stejné se dá říci i o safírovém skle s vnitřní antireflexní vrstvou, se kterým se u Pětitisícovek setkáváme vůbec poprvé v historii, což jejich výjimečnost a exkluzivitu jenom podtrhuje. Na druhou stranu, u digitálních hodinek v této cenové relaci bych nic jiného ani nečekal.

Digitální displej GMW-B5000 Full Metal Titanium chrání safírové sklíčko

Hranatý evergreen

Rozebírat detailněji vzhled těchto dnes již kultovních digitálek by bylo myslím zbytečné. Pro svůj charakteristický hranatý tvar jsou notoricky známé a věřím, že se s nimi v minulosti už setkal každý fanda (nejen digitálních) hodinek. Obě titanové limitky vychází z ocelové verze GMW-B5000. Sdílí s nimi nejen rozměry pouzdra (49.3 x 43.2 x 13.0 mm), ale také větší tlačítka, vyvedená tentokrát ve zlatém odstínu a nesmí chybět ani odkaz na vůbec první G-Shocky v podobě „cihlového" motivu, který kryje solární panel hodinek.

"Cihlový" motiv solárního panelu odkazuje na původní model G-Shocků

Mezi oběma modely samozřejmě najdeme i několik rozdílů. Zatímco model GMW-B5000TB svým černým provedením a pozitivním displejem zaujme spíše tradicionalisty, GMW-B5000TCM brnká spíše na moderní strunu. Kamufláž je opět „in" a k tmavému displeji se dle mého vysloveně hodí. Nejedná se však o potisk, jak by se na první pohled mohlo zdát. Maskovací vzor je totiž do DLC vrstvy vypálen laserem. Vzor je vytvořen pomocí třech velikostně gradujících bodů a můžu vám říci, že na živo to vypadá opravdu parádně.

Maskovací vzor GMW-B5000TCM je vypálen laserem

Uvnitř vše při starém

Pokud byste čekali i nějaké nové funkce, musím vás zklamat. Tady se tentokráte žádná revoluce nekoná. Modul označený 3459 najdeme i v ocelové verzi a totožné funkce (vyjma STN displeje) nabídne i další příbuzný GW-B5600, kterému jsme se podrobně věnovali zde. Na druhou stranu z uživatelského hlediska mu není moc co vytknout. Máme tu jak solární napájení, rádiovými vlnami řízený čas i možnost propojit hodinky s aplikací v chytrém telefonu. Určitě potěší také automatický kalendář s evropským formátem data, stejně jako třeba čas zobrazený i v módu stopek či timeru...

Na závěr jedna malá poznámka. Pokud vás tato sběratelská lahůdka okouzlila natolik, že nad jejím pořízením vážně uvažujete, neměli byste moc otálet. Oba modely se totiž vyráběly pouze měsíc a například v Japonsku jsou již oficiálně nedostupné. Takže kdo zaváhá...

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jan Mrázpřed 1426 dny, reagovat
Odolný kus hodinek pro jakékoliv použití, snad kromě plesu v opeře či jiné high society příležitosti. Denní synchronizace, absolutní přesnost, výborná voděodolnost, poctivé zpracování - to jsou hlavní atributy těchto hodinek. Jen škoda jejich omezené dostupnosti, ale to je osud limitek ????