» Blog » Casio

G-Shock GA-B001 recenze – Futuristická mid-size stylovka

Tagy: Recenze | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 2.12.2022 | 6 MIN | 2x komentář

Příští rok (2023) bude pro nás, G-Shock fandy, bezpochyby speciální. “Géčka“ totiž oslaví už čtyřicáté (!) narozeniny a to znamená, že se můžeme těšit jednak na výroční limitované edice, ale určitě se objeví také zbrusu nový model. Zkrátka však nepřijdeme ani v závěru letošního roku a to díky novince G-Shock GA-B001, chlubící se nejen atraktivním a futuristickým vzhledem, ale také novou unikátní konstrukcí. Pojďme se tedy na ni podívat.

Když se v létě na G-Shock fórech objevily první informace o příchodu novinky, vzbudily poměrně velkou vlnu spekulací, co že to Casio vlastně chystá. Označení nového modelu totiž až nápadně připomínalo poněkud “svérázné“ G-Shocky G-001 z roku 1996, známé též pod přezdívkou “Jason“, kterou si vysloužily kvůli podobnosti s maskou hlavní postavy hororové série Pátek třináctého – Jasonem Voorheesem.

Reinkarnace původních Jasonů se sice nakonec nekonala, přesto nové GA-B001 ve stávající kolekci rozhodně v davu nezapadnou.

Edit: Na začátku prosince 2022 přece jen Casio oznámilo "Jason" G-B001. Dočkáme se jich až v roce 2023 a mělo by jít o limitované edice. Na fanouškovské stránce G-Shock se dozvíte podrobnosti.

Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka
13.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason představení – Hravost jako z Kinderka

Přestože tedy GA-B001 nejsou až tak radikální jak se očekávalo, dokázaly i tak docela překvapit. Pásek a kryt pouzdra (bezel) jsou u tohoto modelu propojeny do jednoho celku, přičemž bezel chránící minerální sklíčko je pak rozpůlený na dvě části a k tělu hodinek přichycen z boční i čelní strany šrouby. Toto radikální a nutno říci neotřelé řešení s sebou přináší klady, ale také zápory.

Pozitivní na něm je, že se eliminovala mezera mezi pouzdrem a napojením pásku hodinek, což přispělo komfortu na zápěstí. Pokud si však hodinky rádi “tuníte“, pak asi touto konstrukcí nadšeni dvakrát nebudete. Výměna samotného pásku je vzhledem k nové konstrukci nemožná, což možnosti úpravy hodinek k obrazu svému zásadně omezuje.

Co se použitých materiálů týká, tam se žádná revoluce nekonala a i zde je pásek společně z bezelem ze syntetické pryskyřice, v případě pouzdra je navíc vyztužena karbonem – odtud také pochází jeho označení Carbon Core Guard. Odolnost proti nárazům, stejně jako voděodolnost 200 metrů je tedy zaručena i tentokrát.

Naše videorecenze:

Vzhled ciferníku působí futuristickým dojmem a neokoukaně, přestože jeho rozložení, stejně jako zkosený displej už známe z předchozích modelů. Prim zde hrají pro G-Shocky netradičně kulaté trojrozměrné indexy, inspirované podle Casia chodbami na vesmírné lodi a otočná “mřížka“ sloužící jako ukazatel aktivované funkce hodinek.

Geometrické okraje displeje pak mají údajně evokovat bezpečnostní zámek a celkový vzhled ciferníku pak představuje “bránu do virtuální reality“. No upřímně by mě zajímalo, co v Casiu zrovna kouřili, když vymýšleli takto svérázná přirovnání… Za sebe můžu říct, že i přestože už nejsem nejmladší, i tak se mi ciferník nových GA-B001 na živo líbil hodně a vnímám ho jako příjemné oživení stávající kolekce G-Shocků.

Casio G-Shock - průvodce výběrem
15.11.2019 - Radim Krčmář
Casio G-Shock - průvodce výběrem

Je jasné, že Casio tímto modelem zkouší zaujmout především mladší lidi, kterým primárně nepůjde o odolnost, ale o styl. Jak už jsem v několika recenzích zmiňoval, Casiu se podařil v podstatě majstrštyk, protože dokázalo z hodinek původně určených pro ty nejdrsnější profese udělat také stylový doplněk.

G-Shocky totiž obstojí stejně dobře na ruce Snipera v džungli, jako na ruce Rapera v nočním klubu. My dnes před sebou máme spíše ten druhý případ a tomu odpovídají i barevná provedení. Nechybí samozřejmě ani klasika – tedy celočerné provedení (GA-B001-1A), ovšem další tři verze jsou hodně funky. Máme tady zcela nový odstín zářivé červené (GA-B001-4A), ale také dva částečně průhledné modely – modrý (GA-B001G-2A) a červeno-černou verzi (GA-B001G-1A), kterým styl rozhodně nechybí.

Pokud vám však ani jedna z variant do oka nepadla, nevadí. Další barevné variace jak bývá u G-Shocků už zvykem na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Komfort na jedničku

Jak už jsem naznačil, GA-B001 tedy udělají parádu spíš na teenagerovi než na osvalené ruce armádního instruktora, čemuž odpovídá i jejich velikost 42.5 x 46 x 13.8 milimetrů a váha pouhých 51 gramů. Nadšeni tak budou hlavně majitelé útlejšího zápěstí, ke kterým (ač jsem starší ročník) patřím i já.

Po týdnu nošení můžu říct, že jsou to jedny z nejkomfortnějších G-Shocků, jaké jsem kdy na ruce měl a to i navzdory pásku hodinek, který je hlavně u transparentních verzí relativně tuhý. Hlavním důvodem, proč jsou tak pohodlné je rozměr lug-to-lug, dá-li se to tak vzhledem k jejich konstrukci vlastně vyjádřit.

Výška pouzdra je totiž oproti opticky menším GA-2100 dokonce o 6.1 milimetrů nižší a novinka díky tomu sedne i na hubenější ruku jako zadní partie na hrnec. Další pozitivum je zkosení bezelu, což je u Géček rovněž nový prvek. V kombinaci s hloubkou pouzdra, která činí v nejvyšším bodě jen necelých 14 milimetrů, jim nedělá problém ani užší rukáv mikiny, či bundy. Prostě značka ideál.

Pochvalu musím tentokráte vyseknout i výborně tvarovaným tlačítkům, díky nimž je hodinky doslova radost ovládat. Optickou vychytávkou je pak subdial ve formě rotující mřížky. To se Casiu opravdu povedlo…

Kritiku tak zaslouží snad jen plastová spona pásku. Ta působí tak nějak lacině a moc mi ani neladí s odolnou filozofií značky G-Shock. Rovněž inverzní displej hodinek nepatří zrovna k těm nejčitelnějším, ale u modelu, který je spíše stylovkou než praktickými hodinkami, se to dá omluvit, stejně jako mizerná luminiscence ručiček.

A jak je na tom futuristická novinka s funkcemi? Stručně by se dalo napsat, že nepřekvapí, ale ani neurazí. I když… Vezměme to však popořádku. Modul s označením 5690 nabídne takovou tu klasiku známou z většiny nových modelů Casio. Máme tady stopky i odpočet na 24 hodin, můžeme si nastavit až pět budíků, nechybí ani světový čas a samozřejmě ani automatický kalendář v evropském formátu, přičemž název dne si můžete zvolit z několika světových jazyků.

Potěší i možnost “uklizení ručiček“ aby nezavazely například u spuštěných stopek a solidní osvětlení pomocí LED diody s nastavitelnou délkou osvitu… Písmeno B v názvu napovídá, že i tento model dostal Bluetooth konektivitu a lze jej tak propojit s chytrým telefonem. Ovšem tady si neodpustím na adresu Casia kritiku.

Hodinky si po připojení k telefonu pomocí aplikace Casio Watches sice umí synchronizovat přesný čas i datum a lze si taky jednoduše nastavit výše zmíněné funkce a případně najít ztracený telefon – je-li samozřejmě v dosahu hodinek, ale to je více méně vše. A mně to tentokráte přijde vzhledem k tomu, že by měli oslovit hlavně mladší ročníky tak trochu málo.

Hodinkám podle mého vyloženě chybí minimálně notifikace, což by cílovku, neustále sjíždějící všemožné sociální sítě určitě potěšilo. Přitom třeba takové GBA-900, případně GBD-200 jsou důkazem, že by to určitě šlo. Stejně tak by jim slušela třeba možnost ovládat hudbu z telefonu – to nebyl pro G-Shocky problém už v roce 2016. Prostě tady to Casio trochu prokaučovalo, což je dle mého názoru škoda.

Casio G-Shock GBD-200 recenze – Na hraně chytrosti
1.10.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-200 recenze – Na hraně chytrosti

Výhradu pak mám i k napájení těchto hodinek. GA-B001 potřebují hned dvě baterie typu SR726W. Na ně jsou schopny fungovat až 3 roky, což není úplně špatné, ovšem solární napájení by u “Bluetooth“ modelu dávalo asi větší smysl. Na druhou stranu je tu aspoň prostor pro případný upgrade…

Konečný verdikt

GA-B001 u mě zabodovaly jednak pohodlím na ruce, ale také svým vzhledem. Díky velkým tlačítkům se navíc příjemně ovládají. Doporučil bych je především na užší ruku i všem, kteří preferují spíše “Mid-size“ G-Shocky. Hodinkám by určitě slušely notifikace, případně solární napájení, jinak ale mají vše, co lze od G-Shocků v nižší cenové hladině očekávat. Jako rozměrově podobnou alternativu se solárním napájením lze doporučit model GA-B2100 a pro ty, kteří se neobejdou bez notifikací pak o trošku větší GBA-900.

Mohlo by vás dále zajímat:

Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen
13.7.2022 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-B2100 recenze – Hlas rozumu byl vyslyšen

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec
8.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak se zařadily mezi čtyři nejúspěšnější G-Shocky vůbec

Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce
15.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenze – Zajímavá alternativa nejen pro sportovce

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady
24.2.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenze – Král je tady

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 509 dny, reagovat
Povedené hodinky.
Kamil Trávníčekpřed 506 dny, reagovat
Tak vypadají docela hezky, hlavně ta červená verze, ovšem nikdy nekoupím a to mě docela mrzí. Vlastně každé G-Shocky s negativním displejem u mě prostě nemají šanci. U některých modelů mě to mrzí hodně, ale bohužel. U hodinek je u mě prvořadý požadavek dokonalá čitelnost. Proto jsem měl ga800, proto teď mám GAS100 a proto další které koupím budou jen s normálním displejem.

Hodinky zmíněné v článku