» Blog » Casio

G-Squad GBA-800. Recenze tvých budoucích G-Shocků.

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Martin Koňařík | 26.2.2019 | 8 MIN | 37x komentář

Nedá se říct, že by byly GBA-800 v něčem revoluční. Ale pozitivně vás překvapí tolika detaily, že se podle mě stanou novým hitem mezi levnými analogovými G-Shocky.

G-Shock G-Squad GBA-800 s krokoměrem a bluetooth

Narovinu

Pokud jste 5x týdně ve fitku, máte 8% tělesného tuku a koukáte po nějakém fitness měřícím přístroji, pak GBA-800 nebude tou nejlepší volbou. Vydejte se směrem Suunto, nebo Garmin. Vy, kteří máte tak široká ramena, ža rukama pořád narážíte do futer, máte výjimku. G-Shocky se můžou hodit.

Ale pozor

Jestli jste fanouškem G-Shocků, nebo odolných hodinek obecně a chcete trochu zapracovat na svém aktivním životním stylu (což chceme všichni), pak je možné, že právě čtete recenzi svých budoucích hodinek.

Nostradamus nejsem, na druhou stranu jsem osahal, ponosil, vyzkoušel, pomačkal, očuchal (teď už přeháním) snad všechny G-Shocky a GBA-800 v kategorii "digitálně-analogové za pár tisíc", prostě vyčuhují z řady. Ptáte se čím?

Řeknu to jednou větou

"GBA-800 mě zaujaly krásným, neobvykle jednoduchým a zatím nejlépe čitelným číselníkem s vysoce kontrastními, luminiscencí potaženými, mečovitými ručkami, konečně skvěle vyřešeným dvojitým LED osvětlením s extra čelním tlačítkem pro jeho aktivaci, stopkami vhodnými pro intervalový trénink a pamětí na 200 naměřených časů, 3-osým akcelerometrem pro počítání kroků a spotřeby kalorií, bluetoothem pro spojení s chytrým telefonem, funkcemi automatické aktualizace času a nalezení telefonu, uživatelsky příjemnou aplikací, novým, měkčím, pohodlným řemínkem a vychytaným poutkem, které vždy drží tam, kde má."

Získaly si GBA-800 vaší pozornost? Tak čtěte dál

I když mají bluetooth a krokoměr, nejde o klasické chytré hodinky, které jsou závislé na chytrém telefonu a na nabíječce stráví skoro stejně času, jako na vašem zápěstí. Spíš jde o běžné (ale extrémně odolné) hodinky, které mají několik funkcí navíc, jsou na telefonu zcela nezávislé a na běžné baterii (CR2016) vydrží několik let. Konkrétně výrobce uvádí 2 roky, ale z vlastní zkušenosti vím, že G-Shocky vydrží o dost déle, než Casio uvádí.

Osobně mně potěšil příjemnější průměr pouzdra 48,6mm. Casio udělalo v roce 2010 boom s 51mm širokými GA-100 a GA-110 a v roce 2016 vsadilo s modelem GA-700 dokonce na 53mm. Primárně šlo o military modely a průměrný voják má přece jen namakanější paže, než průměrný civilista.

Dalším posunem k civilnějším parametrům je menší šířka řemínku a také jeho menší tvrdost. Stále se vyrábí ze syntetické pryskyřice, ale pocitově se blíží silikonu. Měkčí řemínek je velice příjemný při nošení, ale jeho nevýhodou je větší náchylnost na ušpinění (hlavně u světlých modelů - žluto/zelený GBA-800-9A a bílý GBA-800-7A).

Když už jsem u řemínku, tak za zmínku stojí, že Casio začalo u několika posledních ručičkových modelů používat plastovou sponu. U GBA-800 tomu není jinak.

gba-800-modre-plastova-prezka

Spona je plastová, trn kovový

Na druhou stranu mají chválihodné poutko, které má zevnitř drážku, zabraňující svévolnému posunování. Poutko drží tam, kde jste ho nechali. Nošení také zpříjemňují dva plastové klínky, které jsou v přechodu mezi řemínkem a pouzdrem a hodinky tak lépe sedí na ruce.

gba-800-modre-poutko

poutko skvěle drží tam kde má

Pokud bych měl vypíchnout jedinou vlastnost, nebo funkci, která mě nejvíce ohromila, pak bych bez váhání řekl čitelnost.

Čitelnost - na ni skoro všichni při nákupu zapomínají

Při výběru hodinek na ně obvykle koukáme dlouhé minuty za skvělého osvětlení. Porovnáváme všechny detaily, ale na jeden podstatný často zapomínáme. Až je budeme mít na zápěstí, tak chceme, aby šel čas přečíst za zlomek vteřiny. A to je možné jen u dobře čitelných hodinek.

Možná budete namítat, že 3 vteřiny jsou v pohodě. Ale věřte mi, že po stém pohledu na vaše zápěstí vás to začne vytáčet. Představte si, že se vám v prohlížeči načítá každý obrázek 3 vteřiny. Dvacetiletí teď asi nechápou, ale mí vrstevníci moc dobře ví, o čem mluvím.

Zkrátka. Dobrá čitelnost je u hodinek základ. Podívejte se na čitelnost velice oblíbených GA-100 (vlevo). U tohoto konkrétního barevného provedení stěží najdete hodinovou ručku. A digitální displej? Hodně štěstí.

Porovnání čitelnosti a osvětlení u GA-100 a GBA-800

Osvětlení modelu GBA-800 je proti starším modelů perfektní

Počínaje modelem GA-100 z roku 2010 Casio sedm let produkovalo digitálně-analogové G-Shocky, které měly mizerné osvětlení. Od 2017 si můžeme posvítit i na digitál (GMA-S130, GAW-100, GA-800) a u GBA-800 tomu není jinak. Stačilo přidat šikovně umístěnou druhou LED diodu. K tomu ještě dobrá luminiscence a musím konstatovat, že GBA-800 z hlediska čitelnosti excelují na jedničku a to ve všech světelných podmínkách.

Krokoměr není jen pro sportovce

GBA-800 jsou vybavené akcelerometrem, pro monitorování počtu vašich kroků. Krokoměr není funkce určená jen sportovcům, ale všem uživatelům lidského těla. Jestli mezi ně patříte, tak máte žíly a ty se můžou ucpat. Pohyb je zábavnější, když máte nějaký výkonnostní cíl a můžete si sledovat, jak jste od něj daleko. Vaše vnoučata mi můžou poděkovat později.

Počet kroků, které chcete denně zmáknou, si snadno nastavíte buď přímo v hodinkách nebo v aplikaci G-SHOCK CONNECTED.

Testoval jsem, jak přesné je měření kroků. Při chůzi fungovalo perfektně. Na několika stovkách krocích se s mým počítáním rozcházely jen o jednotky kroků a to ještě nemůžu zaručit, že jsem chybu neudělal já. Když ale nechodíte, tak hodinky bohužel neumí rozpoznat některé vaše jiné pohyby a občas ho započtou jako kroky. Když jsem měl hodinky na ruce přes noc, tak mě ráno překvapily, že mám asi sto kroků (k tomu prosím žádné vtipné komentáře).

Nejdříve mi ta nepřesnost vadila. Pak jsem si ale uvědomil, že mi o přesný počet kroků nejde. Věděl jsem, že při "neaktivním" dnu stráveném v kanceláři se vždy pohybuji kolem 4-5tis. kroků. Tak jsem si nastavil cíl 8000 kroků a vždy jsem to večer musel dohánět nějakou procházkou. Když cíl nesplníte do půlnoci, tak hodinky aktivují funkci elektrických šoků... ok, už zase přeháním.

Casio G-Squad G-Shock GBA800

základní barevné varianty

V základním módu hodinek můžete pomocí tlačítka vybírat ze 4 informací, které chcete na digitálním displeji zobrazit. 1) čas, 2) dnešní počet kroků, 3) pouze sekundy, 4) datum. V režimu kroků pak můžete na displeji vidět graficky znázorněnou aktivitu za několik posledních hodin a horní kruhový displej graficky zobrazuje, jak daleko jste k vašemu dennímu cíli.

V aplikaci G-Shock Connected můžete sledovat historii vaší aktivity pomocí přehledného kalendáře. Po zobrazení detailu konkrétního dne pak vidíte graf aktivity po jednotlivých hodinách a taky kalorie, které jste daný den spálili. Zobrazení můžete přepnout také do týdenního, nebo měsíčního přehledu, který navíc ukáže celkový počet kroků, denní průměr, denní maximum a počet dnů, které se vám podařilo splnit váš cíl. Já tyhle podrobnosti nevyužívám, ale věřím, že se někomu budou hodit.

GBA-800-gshock-connected

hlavní obrazovka / přehled kroků v kalendáři / týdenní přehled

Odpočítavací stopky navržené pro intervalový trénink

Intervalové cvičení je dnes docela populární a GBA-800 vám s ním pomůžou. Můžete si nastavit 1 až 5 různě dlouhých odpočtů (maximálně však 60 minut každý) a pro celou sérii můžete navíc nastavit 1 až 20 opakování. Vše je možné opravdu snadno nastavit přímo v hodinkách, nebo ještě snadněji v mobilní aplikaci. V té můžete dokonce každému odpočtu přiřadit jeden z typů aktivity: Work A, Work B, Rush, nebo Rest. Před každým typem aktivity hodinky upozorňují jiným zvukovým signálem, takže máte přehled, který cvik má následovat. Například pro tabatu (jeden z vysoce intenzivních intervalových tréninků) si nastavíte 20 sekund Rush (cvičení na maximum), 10 sekund Rest (odpočinek) a celkem 8 opakování.

GBA-800-gshock-connected-timer

hlavní obrazovka odpočtu / konkrétní timer / seznam všech timerů

Další drobností, která potěší, je možnost odloženého startu odpočtu (Casio tuto funkci nazývá Auto Start). Po stisknutí tlačítka máte 5 sekund na přípravu do výchozí tréninkové pozice a teprve po těchto pěti sekundách hodinky zvukově oznámí start a zahájí odpočet. Je to užitečné, pokud si při vašem cvičení sami stopujete čas.

Stopky se signalizací cílových časů

Ani stopky se nevyhly upgradu. Možnost používání více různých režimů (uplynulý čas, mezičasy, časy kol) není u G-Shocků ničím zvláštním. Ale možnost signalizace cílových časů je hodně neobvyklá. U stopek můžete definovat 10 časů (opět jak v hodinkách, tak v aplikaci). Když pak stopky spustíte, tak vás při dosažení každého z vámi definovaných časů zvukově upozorní.

V praxi to můžete použít při běhání. Při prvním běhu si stopněte mezičasy v několika konkrétních místech vaší tratě (zastávka, strom, atd..). Stopnuté časy si nemusíte pamatovat, ani zapisovat. Hodinky mají paměť na 200 posledních naměřených časů. Doma se pak na mezičasy podívejte (opět jde v hodinkách i mobilu) a můžete je zadat jako časy pro zvukovou signalizaci. Když pak poběžíte znova, tak hodinky začnou "pípat" přesně v čase, kdy jste při posledním běhu míjeli vaše checkpointy. Budete tak mít přehled o tom, jestli jste se zlepšili, nebo se naopak loudáte.

gba-800-zlute

Další užitečné drobnosti

Užitečnou funkcí, která je charakteristická pro novější ana-digi G-Shocky, je uklizení ruček (Casio ji nazývá Hand Shift). Pokaždé, když je čas kolem půl, tak minutová ručka překrývá digitální displej a ten je pak velice špatně čitelný. GBA-800 obě ručky automaticky uklidí na místo, kde vám nebudou vadit pokaždé, když vstoupíte do nějakého nastevení (čas, stopky, timer, dual time, budíky, atd..). Po nastavení se ručky vrátí zpět na pozici aktuálního času. Funkci můžete také vyvolat ručně současným stisknutím tlačítek a .

gba-800-Asicstiger-hanhs-shift

když ručky překrývají displej, dají se snadno přesunout

Pokud hodinky spárujete s telefonem a na telefonu máte aktivní bluetooth, pak můžete využít funkci nalezení mobilu. Na hodinkách podržíte po dobu asi 5 sekund tlačítko a telefon o sobě dá vědět. Melodii i hlasitost můžete nastavit v aplikaci G-Shock Connected. Telefon přitom samozřejmě musí být v dosahu bluetooth signálu, který vysílají hodinky. Obvykle to je pár metrů. Podle mé zkušenosti stačí funkci aktivovat a pak chodit po bytě z místnosti do místnosti a až se telefonu přilbížíte, tak se ozve.

Poslední užitečnou funkcí je synchronizace času z vašeho telefonu. Chytré telefony dnes nemají žádný problém stále zobrazovat přesný čas a také ho velice rychle aktualizovat, pokud vycestujete do jiné časové zóny. GBA-800 se denně 4x pokusí spojit s vaším telefonem a aktualizovat si přesný čas a datum (včetně nastavení letního času). Funkci synchronizace času můžete také snadno spustit ze základního módu hodinek jediným stisknutím tlačítka a přesný čas máte do 5-ti vteřin.

Verdikt

naprosto skvělá čitelnost (luminiscence, automatické osvětlení, čelní tlačítko pro světlo)
krokoměr
bluetooth pro snadnější ovládání, funkce korekce času, hledání telefonu
odpočítávací stopky pro intervalový trénink
stopky se signalizací cílových časů a pamětí na 200 kol
funkce uklizení ruček
tenčí a měkčí řemínek s vylepšeným poutkem
plastová spona
měkčí řemínek (jen světlé varianty) se rychleji špiní

Z práce jsem si domů odnesl 10 hodinek na testování. Vrátil jsem devět. Natolik mě GBA-800 oslovily. A moje dosavadní "beater watch" G-Shock GA-100 po 3 letech věrné společnosti mého zápěstí, při každém pobytu na zahradě nebo v garáži, pláčou. R.I.P.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Fandapřed 1888 dny, reagovat
Skvely clanek, hodne uzitecnych informaci. Maji jeste nejake jine gshocky krokomer?
Martin Koňaříkpřed 1888 dny
Děkuji. Krokoměr mají ještě GBD-800 (digitální alternativa k těmto GBA-800) a unisexové GMA-S130
Vilempřed 1872 dny, reagovat
Mají monitor srdecniho tepu?
Martin Koňaříkpřed 1870 dny
Nemají. GBA-800 nepatří do kategorie sport trackerů a nejsou alternativou například za suunto a garmin. Jsou to "pouze" staré dobré g-shocky s funkcí krokoměru a dalšími, které jsem zmínil v článku.
Jakubpřed 1830 dny, reagovat
Tyto hodinky už mám delší dobu (od doby kdy vyšly)... jsou super, RIP mým 5let starým G-Shockům (neumřely, jen jsou zpátky ve své krabičce :D ) ... bohužel u těchto mi nejde funkce najít mobil... mám iOS, už zde je aplikace nedoladěná... zkoušel jsem to tak, jak jste psal... BT mam zapnutý furt na mobilu, spáruji přes app a zmáčknu dlouze D (na hodinkách) a jen mě to na hodinkách vypne BT... když to zmáčknu krátce tak mě to jen odpojí, ale nevypne se BT na hodinkách... mohl bych dostat ještě podrobnějí návod pro “technicky méně zdatného” prosím? :D předem děkuji :D
Martin Koňaříkpřed 1827 dny
1) hodinky musí být spárované přes aplikaci G-Shock Connected. 2) BT na mobilu musí být zapnutý. 3) na hodinkách musíte být v základním módu místního času. 4) Na mobilu musí aktuálně běžet aplikace G-Shock Connected. Stačí na pozadí. 5) Stisknete pravé spodní tlačítko D a držíte tak dlouho, dokud se na hodinkách nezobrazí FIND, pak pustíte. 6) mobil musí být blízko hodinek (max. pár metrů). Nenapadá mě žádná další podmínka, která by bránila správné funkčnosti. Píšu vám ještě na email mé tel. číslo, kdyby to stále nešlo, tak se ozvěte.
Jakubpřed 1798 dny, reagovat
Dobrý den, jakou verzi bluetooth hodinky podporují?
Martin Koňaříkpřed 1798 dny
Požadavky na systém: Bluetooth 4.0 nebo novější, Android 6.0 nebo novější, iOS 10 nebo novější
Mirekpřed 1774 dny, reagovat
Dobrý den, mám otázku jestli se můžou mačkat tlačítka pod vodou?
Martin Koňaříkpřed 1770 dny
Obecně se to nedoporučuje u žádných hodinek, které nejsou vyrobené vyloženě pro potápění. V českém návodu u těchto hodinek jsou za větou "pod vodou nepoužívejte tlačítka" dokonce tři vykřičníky :-) Z praxe mám zkušenost, že to G-Shocky vydrží. Kdyby to ale nevydržely a servis zjistil, že šla voda přes tlačítka, tak by reklamaci neuznal jako záruční.
Radimpřed 1737 dny, reagovat
Dobrý den, při nastavování hodinek se mi povedlo nějakým způsobem posunou ručičky o cca dvacet minut vpřed, už se ale nedaří je dostat zpět. Ani po připojení k telefonu. Mohu Vás požádat o radu. Pravděpodobně jsem něco prenastavil v telefonu, když jsem se seznamovat s aplikací.
Martin Koňaříkpřed 1727 dny, reagovat
Dobrý den, u digitálně analogových hodinek je potřeba zkalibrovat ručky s digitálním časem. V základním módu času podržte cca 5 sekund levé horní tlačítko (pusťte, až hodinky pípnou 2x). Na digitálním displeji bude blikat: "12:00" a svítit nápis "HS", což znamená Hand Set (nastavení ruček). Pravými tlačítky pak posouváte ručkami dopředu resp. dozadu. Nastavte je tak, aby ukazovaly na čas 12:00. Tím je zkalibrujete. Kalibraci ukončíte stisknutím levého horního tlačítka. PS: Omlouvám se, že mi odpověď tak trvala. Moje chyba.
Dagmarpřed 1699 dny, reagovat
Dobrý den, pochopila jsem správně, že baterie v hodinách vydrží 2 roky i když mají bluetooth a krokoměr? Chci je hlavně kvůli krokoměru a u současných mě nebaví neustále nabíjet a jiné funkce až tak úplně nevyužiju.
Martin Koňaříkpřed 1699 dny
Ano, baterie dle výrobce vydrží 2 roky za normálního používání hodinek včetně funkcí. U značky Casio mám navíc zkušenost, že baterie vydrží spíše delší dobu, než jakou prezentují. Ještě doplním, že na hodinky zakoupené u nás máte doživotní výměnu baterie zdarma.
Radek Hradečnýpřed 1661 dny, reagovat
Dobrý den, na jednom webu jsem našel informaci, že model GBA-800-1AER má indikátor nabití baterie. Mají pravdu?
Martin Koňaříkpřed 1660 dny
Nemají. Indikátor nabidí baterie je funkce typická pro solární modely.
Andreapřed 1651 dny, reagovat
Dobrý den přeji. Chtela bych se zeptat. U tohoto modelu jsem nikde nenašela (nezjistila) do které kategorie patří co se týče vodotěsnosti. Děkuji za odpověď.
Martin Koňaříkpřed 1651 dny
Dobrý den, úplně všechny g-shocky mají voděodolnost 200M. To znamená, že s nimi můžete klidně plavat (nebo se i potápět). Voda se do nich nedostane.
Andreapřed 1651 dny
Super děkuji.
Davidpřed 1636 dny, reagovat
Dobrý deň prajem, neskúšali ste s nimi plávať, ako sa chová počítadlo krokov v bazéne? :) Ďakujem za super recenziu.
Martin Koňaříkpřed 1635 dny
Dobrý den, krokoměr jsem v bazénu nezkoušel :-) Ale jsem si jistý, že nebude zobrazovat nic, co by se dalo spolehlivě použít k odhadu počtu temp, nebo vzdálenosti.
Františekpřed 1520 dny, reagovat
Dobrý den ,velmi se mi hodinky líbí ve žluté barvě. Máte nějaké vyzkoušené přípravky na čištění řemínku? Děkuji
Martin Koňaříkpřed 1519 dny
Dobrý den, vystačíte si s teplou vodou, kartáčkem na zuby a mýdlem. Žádnou další chemii nedoporučuji.
Františekpřed 1519 dny, reagovat
Super,díky za užitečnou informaci.
Janpřed 1510 dny, reagovat
Dobry den. Chci se zeptat, zda je nutne mit zapnutou aplikaci (na pozadi), aby se hodinky 4x denne synchronizovaly? A musi byt zapnuta, pokud chci ukazat trasu na mape (v aplikaci)? Nebo staci mit jen zapnutou GPS na telefonu/ Diky moc.
Martin Koňaříkpřed 1503 dny
Dobrý den, 1) ano, aplikace musí být aspoň na pozadí aktivní, aby se čas synchronizoval + na mobilu musí být aktivní bluetooth + hodinky musí být v době synchronizace (6:30, 12:30, 18:30, 0:30) v dosahu bluetooth (max. pár metrů) chytrého telefonu. 2) Pokud vím, tak aplikace G-Shock Connect nezobrazuje trasy. To umí spoustu jiných aplikací chytrého telefonu a hodinky k tomu ani nepotřebujete.
Martin Koňaříkpřed 1503 dny
Tak už jsem dohledal informace, že je možné si nechat zobrazit trasu. Vzhledem k tomu, že hodinky GPS nemají, je třeba pro tuto možnost mít u sebe mobil, který má aktivní aplikaci G-Shock Connect, která má povolený přístup k polohovým údajům.
Martinpřed 1464 dny, reagovat
Dobrý den, funkce automatického "uklizení" ručiček se někde nastavuje? Na mých hodinkách se totiž dají uklidit pouze manuálně.Děkuji za odpověď
Martin Koňaříkpřed 1464 dny
Funkce je pořád zapnutá a nikde se nenastavuje. Ručky se ovšem "uklízejí" je při některých funkcích. Například při nastavování času, atd..
Jan Skalickýpřed 1313 dny, reagovat
Dobrý den, existuje verze s krokoměrem a zároveň solárním napájením?
Agáta Vřeskápřed 1309 dny
Napadají mě pouze G-Shocky GBD-H1000.
Milanpřed 1310 dny, reagovat
Dá sa to niečím očistiť? Ide o bežné ošúchanie od rukava
Agáta Vřeskápřed 1309 dny
Zkuste technický líh, ale skvrny z oblečení jdou většinou bohužel velmi špatně dolů.
Pavolpřed 1177 dny, reagovat
Dobrý deň, super recenzia (už skoro 2 roky dozadu:-). Hodinky sú super, myslím, že stále dizajnovo aktuálne. Všetko čo popisujete v recenzii aj v komentároch sedí a funguje. Chcem sa, ale spýtať prečo po spárovaní hodiniek aplikácia ukazuje iný počet krokov ako je na hodinkách. Ďakujem za odpoveď.
Dominik Hokpřed 1174 dny
Dobrý den, Pavle. Dočetl jsem se, že už je to dlouhodobý problém v aplikaci Casio. Synchronizace nefunguje úplně správně a počet kroků se pak přiřadí k jinému dni. Jedině teď můžete počkat na aktualizaci aplikace. :( Přeposílám, kde jsem informaci našel.
Jiřípřed 158 dny, reagovat
Dobrý den, našel jsem na internetu v jedné recenzi, že minutová ručička při poklepání na sklíčko osciluje cca půl minuty, je prosím něco takového možné ? Děkuji za odpověď
Filip Debrecenyipřed 157 dny
Dobrý den, Jiří. Koukal jsem na to podrobněji, dokonce i do všech možných dostupných návodů, ale nikde jsem tuto funkci a možnost poklepání nenašel. :)

Hodinky zmíněné v článku