» Blog » Casio

GBD-H1000: První G-Shocky s monitoringem srdečního tepu. Že by konkurence Garminů?

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Agáta Vřeská | 9.3.2020 | 6 MIN | 8x komentář

Casio přidalo do své bluetooth rodinky G-Squadů model GBD-H1000. Vedle snímače tepu a zabudované GPS nabízí hodně zajímavý mix funkcí. A na první pohled je jasné, že cílí na sportovce a bude rozhodně srovnáván se sporttestery typu Garmin či Suunto. Přitom ale nechybí nic z G-Shockového standardu, což jej zásadně odliší od konkurence.

5 senzorů, poprvé se snímačem tepu

GBD-H1000 jsou vůbec první G-Shocky, které nabízí monitoring srdečního tepu. Funkci, která je pro sporttestery zásadní a od které se odvíjí řada dalších, včetně VO2Max. Rozhodně ale slibují i známý koktejl G-Shocků – odolnost vůči nárazům (Shock resist), 200 metrová voděodolnost, kombinace pryskyřice a kovu, pohodlný uretanový řemínek a robustní rozměry 63,0 × 55,0 × 20,4 mm (podle oficiálních stránek výrobce je váha 101 g).

Tou hlavní novinkou je ale zmíněné rozšíření quad senzoru o snímač srdeční frekvence. GBD-H1000 tak nabízí tedy celkem 5 senzorů:

  • Tlakový senzor (barometr a výškoměr) – zjišťuje tlak a nadmořskou výšku
  • Teploměr – určuje teplotu okolního vzduchu
  • Kompas
  • Akcelometr – 3-osý akcelometr detekuje počet kroků a ujetou vzdálenost, současně měří vzdálenost tam, kde není k dispozici GPS
  • Senzor srdečního tepu – optický senzor na zadní straně hodinek, který dokáže měřit srdeční frekvenci detekováním průtoku krve pod kůží. Zobrazuje aktuální srdeční frekvenci a zónu srdeční frekvence, která ukazuje intenzitu cvičení v pěti fázích a je užitečná pro řízení tempa během aktivit a vytrvalostního tréninku

Zabudovaná GPS

Zabudovaná GPS získává informace o aktuální poloze, a to hned ze tří satelitů – GPS, GLONASS a Michibiki (QZSS). Vedle polohy tak máme z hodinek data o rychlosti či vzdálenost. Záznam trasy se zobrazí pouze v aplikaci v telefonu. Četnost příjmu signálu se dá navolit ve dvou frekvencích: normal (příjem dat každou sekundu) a long (příjem co minutu).

Současně GéBéDéčka nabízí GPS synchronizaci času včetně data či časového pásma, a to automaticky vždy jednou denně. Pokud budou hodinky spárované s telefonem, bude tato funkce vypnutá a čas i datum se synchronizuje pomocí Bluetooth. Jestliže hodinky nezískají informace o čase ani z GPS ani ze smartphonu, jejich přesnost bude jako u klasických quartzových hodinek (tedy nějakých +-15s za měsíc).

Černobílý LCD displej s vysokým kontrastem

LCD displej je sice černobílý, ale má vysoké rozlišením a zdá se, že i perfektní čitelnost a přehlednost, což u sporttesterů uživatel rozhodně ocení. Tzv. memory-in-pixel (MIP) displej má nízkou spotřebu baterie a vysoký kontrast. Navíc se z informací od Casia zdá, že položky lze individuálně přizpůsobit.

Podsvětlení je formou LEDky, což se dalo očekávat. Super Illuminator se automaticky rozsvítí ve tmě při náklonu ruky (full auto light), a funkce afterglow (kdy podsvětlení svítí určitou dobu i po puštění tlačítka pro světlo) se dá nastavit od 1,5 do 3 sekund.

MIP LCD displej s automatickým podsvětlením

Ke smartwatchům patří SMART notifikace

Hodinky upozorní svého majitele pomocí vibrací nejen na nastavené časy, ale i na SMART notifikace. Vychytávka, bez které už si smartwatche umí dnes jen málokdo představit. A je dobře, že si je toho Casio vědomo.

Problém by neměl představovat e-mail, upozornění na telefonát či zprávy ze sociálních sítí. A to včetně možnosti přečtení. Notifikace se nezobrazí v módu tréninku, na první pohled nevýhoda, bavíme-li se ale o sporttesteru tělem i duší, dává to smysl.

GBD-H1000 upozorní vibrací na e-maily, hovory i zprávy se sociálních sití

GBD-H1000 upozorní vibrací na e-maily, hovory i zprávy se sociálních sití

Hlavní cílovka: Sportovci

Casio GBD-H1000 jsou jasnou reakcí na rostoucí trh se sporttestery. A cílí na sportovce, kteří chtějí jasná data, podrobné analýzy a současně milují robustní vzhled a odolnost G-Shocků.

Firstbeat – profík v analýze výkonu

Dobré analýzy sportovních výkonu jsou klíčem k úspěchu sportovců a potažmo i sporttesterů. Casio se rozhodlo využít analýzy fitness dat od společnosti Firstbeat. Uživatel tak dostává věděcky přizpůsobené informace, které může využít k dosažení svých cílů, posoudit účinnost cvičení a lépe porozumět co u něj funguje a kdy příliš tlačí na pilu a cvičení se tak stává kontraproduktivní.

BGD-H1000 jsou první, a troufnu si říct ne poslední, hodinky od Casia, které technologii Firstbeat využívají.

Hodnoty Vo2Max

Jedna z nejoblíbenějších funkcí dnešních sporttesterů, VO2 Max ukazuje, jak jste na tom s fyzičkou. Pro výpočet maximální spotřeby kyslíku na kilogram tělesné hmotnosti za minutu používají srdeční frekvenci a data z běhu či jiných sportů.

Kondice v širším měřítku

G-Shock GBD-H1000 zobrazí hodnoty aerobního cvičení (tzv. aerobní tréninkový efekt předpovídá, jak vaše cvičení pravděpodobně ovlivní rozvoj výdrže (hodnoty VO2 Max)), i anaerobního (anaerobní tréninkový efekt naopak odhaduje vaši schopnost krátkodobých výkonů, např. kolik času po sprintu potřebujete na vydechnutí a znovu sprintování).

A to není všechno. Budete mít přehled nejen o vytrvalosti a kondici, ale dozvíte se, kdy vaše kondice začne klesat a je třeba znovu začít na sobě makat. Dále mají funkci předpověď výsledků (Race Time Predictions), kdy hodnoty VO2 a historii tréninků využije k určení, jak dlouho bude nejspíš trvat, než zvládnete 5 km, 10 km, půlmaratón a maratón. Sledovat můžete počet spálených kalorií i čas, který po tréninku potřebujete ke zotavení.

Speciální appka

Pro GBD-H1000 bude připravena speciální aplikace, kde se zobrazí historie aktivit, podrobné analýzy získaných dat a automaticky vytvoří plán tréninků na základě stanovených cílů. Vedle Casio Connected bude možné využívat oblíbených sportovních aplikací jako je STRAVA, Google fit a další.

Jak dlouho vydrží?

Jak už to u smart sportovních hodinek bývá, zásadní je, zda je využíváme ve smart režimu (Time mode), nebo naplno jako sporttester (Training mode). Tady jsou čísla, které udává Casio:

Time mode: pokud nebudete využívat tréningové režimy včetně GPS, udává Casio výdrž lithio-iontové baterie až 12 měsíců – a to bez využití solárního napájení a při zachování krokoměru a notifikací. Když k tomu přidáte ještě měřič srdečního tepu, měly by to GBD-H1000 ustát necelé 3 dny.

Training mode: Při tréningových režimech s nepřerušeným příjmem dat z GPS by měly zvládnou nějakých 14 hodin. Pokud bude GPS příjem přerušovaný, dostaneme se na 18 hodin. Obě čísla jsou samozřejmě s neustále zapnutým snímačem srdečního tepu, a jak každý majitel nějakých těch smart technologií už tuší, bude záležet i na dalších proměnných, i tak to ale nejsou vůbec špatné hodnoty.

Jedno z příjemných překvapení: Solární nabíjení

GBD-H1000 se mohou dobíjet dvěma způsoby. USBéčkem, jak jsme u smartwatchů zvyklí – kdy nabíjení trvá cca 2,5 hodiny a jak bylo zmíněno, poté je možné využívat veškeré tréningové funkce včetně GPS po dobu cca 14 hodin.

Druhý způsob je solární dobíjení, které zatím není ani zdaleka tak rozšířené a má mnoho omezení. To platí i pro GéBéDéčka, kdy solární pohon stačí pouze pro časový mód – světlo tedy vystačí hodinkám pro zobrazení času, ale také krokoměru a smart notifikací.

Hodinky se dobíjí pomocí USB, pro time mode stačí i solární dobíjení

Všechny běžné funkce G-Shocků

Vedle sportovních režimů a smart notifikací nejsou GBD-H1000 ochuzeny o žádné z běžných funkcí. Nabídnou až 4 alarmy včetně možnosti odložení, automatický kalendář, stopky, odpočítávající stopky, režim 12/24, mód letadla, možnost vypnutí/zapnutí tónu tlačítek, indikátor stavu baterie atd. Atd.

GBD-H1000 bude nabízen ve 4 barevných verzích

GBD-H1000 bude nabízen ve 4 barevných verzích

Model je naplánovaný na konec dubna 2020, do Evropy se nicméně možná dostane později. Oficiální cenu zatím Casio také nezveřejnilo, některé zdroje ale uvádí částku okolo 450 USD. Na recenzi tohoto zajímavého modelu s nabitými funkcemi, Solarem, GPS a HR si už brousí zuby náš Casio-odborník Radim. Pro více informací o GBD-H1000 zatím určitě koukněte na oficiální prezentaci Casia.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiřípřed 1176 dny, reagovat
Dobrý den......Byla by možná nějaká podrobnější video recenze, nebo spíše manuálek?
Agáta Vřeskápřed 1176 dny
To je dobrý nápad, Jirko. Kolega teď hodinky v našem magazínu recenzoval, tak doporučuji přečíst jeho postřehy. A s tím videem... Rozhodně mu to navrhnu, on má na to talent, tak uvidíme, zda mu to časově vyjde :)
Evzen Vybiralpřed 1171 dny, reagovat
Hodinky mam od září. Vse v Anglictine i aplikace. Tak že kdo neumi vyborne anglicky tak hodinky jsou mu na nic. Pro me velke zklamani. Na ruce vypadaji krasne, to ano. Teplota okoli neni presna. Nechapu, jak nekdo muze srovnavat s Garminami nebo Suunto. Za me, ja uz bych si je nekoupil.
Casiopřed 907 dny
Tak pokud máte hodinky na ruce, těžko může být teplota přesná, jako u všech hodinek. Dále i ten kdo neumí anglicky, tak těch pár základních věcí v nastavení zvládne úplně v pohodě, takže váš popis úplný nesmysl.
Johnny Grepppřed 1103 dny, reagovat
Řeším co místo Fenix 6... Tenhle model mě hodně zajímá, ale nelíbí se mi výdrž baterie 14h na GPS, to je bída, tohle mají +- VivoActive 3. Na tak obrovské hodinky takto malá baterie? Coros do 5x lehčích hodinek vměstnal baterku s 2x delší výdrží na GPS.
Dominik Hokpřed 1102 dny
Zdravím, a proč utíkat od Fenix 6? :) Pak se vybízí jen Enduro nebo Tactix. Upřímně, pokud přejdete z Garminu na chytré hodinky do Casia, budete si těžko zvykat. Neříkám, že GBD-H1000 jsou špatné, ale spíše jsou mnohem jednodušší – pro ne tak náročné uživatele, kteří chtějí spíše odolné a trochu chytré hodinky. Nabízí se pak ještě Suunto 9, pokud nepotřebujete chytré funkce a mapy. :)
Johnny Grepppřed 1102 dny
Z jediného hlavního důvodu a tím je výdrž baterie :-) Fenixy jsou skvělé hodinky, Enduro jsou téměř vysněný model, bohužel jej "zabili" gorilla sklem, které je hned doškrábané. Takto drahé hodinky bez safíru jsou fail. Z pravověrných sport-testerů mám v hledáčku Coros, ti jsou s výdrží baterie zatím nejdále. Jenže Apex je 3 roky starý model a tak nezbývá než čekat s čím příjdou, doufejme že letos. Ještě co mi trochu vadí na Casiu je že nemají safírové sklo, ale minerální by mělo jít případně levně a jednoduše rozleštit.
Dominik Hokpřed 1101 dny
Zdravím, jen tak mimochodem - Gorilla Glass je také minerální sklíčko, akorát je chemicky upravené. Sklíčko se sice dá poškrábat, ale já osobně bych sáhl po nalepovacím sklíčku a zůstal u Garminu nebo přešel na Coros. Protože jestli jste doteď měl Garmin, na Casio si horkotěžko budete zvykat. Sporttester, který má slušnou výdrž baterie a má safír je pak Suunto 9.

Hodinky zmíněné v článku