» Blog » Casio

Casio G-Shock GG-1000. Recenze hodinek s odolností na druhou

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Radim Krčmář | 22.1.2020 | 6 MIN

G-Shocky. Hodinky ze země vycházejícího slunce, které není potřeba blíže představovat. Pokud bychom je měli charakterizovat jediným slovem, bude to bezpochyby odolnost. Kolekce Mudmaster však tuto klíčovou vlastnost posunuje na další úroveň.

Hodinky do apokalypsy

Tak přesně tohle mě napadlo, když na mě GG-1000 poprvé vykoukly z krabičky. Již na obrázcích se tváří jako pořádný kus hodinek a stejně tak i rozměr pouzdra uvedený v katalogu – konkrétně 55.3 x 56.2 x 17.3 milimetrů vzbudí respekt. Na živo působí snad ještě větším dojmem, ovšem v dobrém slova smyslu. A i když nejsem zrovna příznivcem obřích hodinek, musím objektivně říci, že Mudmasterům tato velikost vyloženě sluší a menší pouzdro by se k nim dokonce nehodilo.

Obří velikost se k Mudmasterům vyloženě hodí

Není to však jen velikost, která ve mě vyvolala asociaci se soudným dnem. Ostatně hodinky rozměrů evokujících menší nástěnné hodiny dnes produkuje nejedna „fashion“ značka… Fakt, že GG-1000 byly skutečně navrženy do extrémního prostředí, totiž cítíte i na dotek. Slovy se ten pocit těžko popisuje, ale bytelnost z nich doslova sálá. Robustní bezel chránící pouzdro, stejně jako integrovaný pryskyřicový pásek s protiskluzovou texturou vypadají, že snesou i to nejdrsnější zacházení a to doslova s prstem v nose.

Robustnější je i pásek s protiskluzovou úpravou

Robustnější je i pásek s protiskluzovou úpravou

Není proto divu, že se Mudmastery hojně objevují na zápěstích vojáků, policistů, ale také záchranných složek. Odolnost proti nárazům a vodotěsnost 200 metrů - tedy základní vlastnosti všech G-Shocků, zde navíc doplňuje i zvýšená odolnost proti prachu a blátu. Hřídel každého tlačítka je zde osazena dvojitým těsněním, což v kombinaci s cylindrickou vložkou vlisovanou do pouzdra hodinek spolehlivě brání proniknout nejrůznějším nečistotám do útrob hodinek. Díky důmyslné konstrukci navíc můžete bez obav manipulovat s tlačítky i pod vodou.

Na ruce

Není důležité, jak jsou hodinky velké. Důležité je, jak sedí na ruce… Tak toto pořekadlo zde platí na sto procent! Nikdy bych nevěřil, že takto velké hodinky mohou být pohodlné a padnout na zápěstí.

Mudmastery GG-1000 jsou oblíbené u policejních i vojenských jednotek po celém světě

Mudmastery GG-1000 jsou oblíbené u policejních i vojenských jednotek po celém světě

Důmyslné uchycení pásku do těla hodinek a inserty ve tvaru klínu navazující na ploché dýnko hodinek mají za následek, že Mudmastery ruku doslova obejmou. Díky tomuto řešení a relativně nízké váze (92g) se proto nemají tendenci na zápěstí „kvedlat“ či přetáčet. V reálu se tedy chovají přesně naopak, než byste čekali.

Uchycení pásku, navazující na ploché dýnko hodinek, napomáhá dokonalému

Uchycení pásku, navazující na ploché dýnko hodinek, napomáhá dokonalému "padnutí" na zápěstí

Navíc pocit, že by hodinky mohl přejet třeba buldozer a nic by se nestalo je po nasazení na ruku ještě silnější. S čím si však vzhledem ke svým rozměrům a zejména výšce pouzdra moc netykají jsou rukávy a stejně tak hledání zapadnutého telefonu mezi sedačkou v autě bude předem prohraná bitva. To je bohužel daň, se kterou je nutno u robustních hodinek počítat. Naopak výhodou rozměrného pouzdra je možnost použít větší tlačítka a přesně takové Casio „tisícovkám“ nadělilo. Stejně jako pásek i ony mají protiskluzovou úpravu a lze je tak bez problémů ovládat i v rukavicích nebo takzvaně „na slepo“…

Výhodou velkého pouzdra je možnost použít větší tlačítka

Výhodou velkého pouzdra je možnost použít větší tlačítka

Analogově-digitální řešení hodinek určených do akce mi osobně přijde jako ta nejlepší volba. O zobrazení toho nejdůležitějšího – tedy času se starají ručičky a všechny podružné údaje máme k dispozici na displeji. Ciferník je pak i při velkém množství funkcí stále relativně přehledný a čas odečtete na výbornou. A je tomu tak i zde.

I přes množství funkcí je číselník přehledný a odečet času bezproblémový

Ručičky jsou zde dostatečně velké a samozřejmě nechybí ani luminiscence. Ta upřímně není z nejlepších a poměrně brzo ztrácí dech. Naštěstí je tu i osvětlení pomocí diody s možností automatické aktivace nakloněním ruky. Ciferník bílá LEDka osvětlí dobře. Horší je to však s displeji, na kterých si toho v noci moc nepřečtete a platí to (překvapivě) i u variant s pozitivním displejem. Tady to šlo jistě vyřešit lépe.

LEDkové osvětlení vyvažuje slabší luminiscenci, čitelnost displeje ve tmě ale není ani tak nic moc

LEDkové osvětlení vyvažuje slabší luminiscenci, čitelnost displeje ve tmě ale není ani tak nic moc

Naopak chválím kombinované indexy, které tvoří dominantu ciferníku a zvýrazněné číslice 3, 6, 9 a 12 podstatně zjednodušují orientaci. Veškeré doplňkové funkce pak zobrazují dva rozměrné displeje a o tom, která je právě aktivní vás informuje nezvykle tvarovaný analogový subdial, připomínající bubínek šestiranného revolveru.

Subdial připomínající bubínek revolveru informuje o tom, která funkce je právě aktivní

Subdial připomínající bubínek revolveru informuje o tom, která funkce je právě aktivní

Jeho lem, respektive barevné provedení jsou spolu s páskem jediné podstatné vizuální rozdíly, odlišující jednotlivé varianty GG-1000.

Rozlišucím prvkem

Barevné provedení pásku a subdialu jsou hlavní odlišovací prvky jednotlivých modelů

Sjednocujícím prvkem je naopak lesklá azimutová stupnice kompasu, jejíž povrchová úprava Ion Plating technologií tvoří s jinak matným provedením hodinek pěkný vizuální kontrast.

Barevné provedení pásku a subdialu jsou hlavní odlišovací prvky jednotlivých modelů

Vstupenka do klubu Mudmaster

Mudmaster GG-1000 startují na ceně 7990 korun, což z nich dělá nejdostupnější model celé řady. Sice toho nenabídnou tolik jako jejich větší (ale také podstatně dražší) sourozenec GWG-1000, i tady ale máme k dispozici zajímavý mix funkcí.

Quartzový modul s označením 5476 pohání dvě baterie SR927W a nabídne krom automatického kalendáře i světový čas, klasické stopky s mezičasem, stopky odpočítávací a samozřejmě několik budíků, tedy takový standard všech hodinek značky G-Shock. Casio však GG-1000 vybavilo také dvojitým senzorem, takže tu máme navíc ještě kompas s teploměrem – což se myslím k vojenským hodinkám hodí.

Kompas má vyhrazeno své vlastní tlačítko na pozici třetí hodiny a spustíte jej na dobu 20 vteřin ze kteréhokoliv módu hodinek. Jak funguje kompas asi netřeba rozebírat, proto se zastavím pouze u zajímavé funkce „zafixování“ polohy. K čemu je v praxi dobrá asi nejspíš sami tušíte. Do paměti hodinek lze uložit směr, kterým se chcete vydat a pomocí grafické lišty na displeji nás pak informují o případné odchylce vůči zadaného směru. Toto osobně považuji za velmi praktickou věc a ne všechny Casia vybavené kompasem ji nabízí.

Teploměr ve vojenských hodinkách? Říkáte si k čemu? Teplota vzduchu s každým kilometrem nadmořské výšky klesá o 6.5 °C, teploměr lze tím pádem orientačně využít i jako výškoměr, což může v krizové situaci společně s kompasem a mapou zásadně pomoci… Poněkud zvláštní je fakt, že na hodinkách není o přítomnosti teploměru jediná zmínka. Je tak potřeba poctivě přečíst návod, případně si s hodinkami chvíli „hrát“ abychom zjistili, že se aktivuje v základním módu tlačítkem SEARCH. Pro úplnost dodám, že je schopen zobrazit teplotu v rozmezí -10 až +60 stupňů Celsia s rozlišením 0.1 stupně.

Suma sumárum…

GG-1000 jsou bezpochyby zajímavé hodinky. Zaujmou svým maskulinním vzhledem a zajímavými funkcemi. Neztratíte se s nimi na nebezpečné misi v pralese, ale ani v džungli velkoměsta. Pokud tedy máte rádi osobitý vojenský styl hodinek nebo potřebujete nadprůměrnou odolnost, o které se běžným hodinkám může leda zdát, stojí GG-1000 rozhodně za úvahu…

A na samotný závěr přidám důležité varování. To, že se padělají hodinky (a nejen věhlasných značek) není pro vás jistě žádnou novinkou. Pozornosti čínských plagiátorů neunikly ani tyto„tisícovky“ a nutno dodat, že se jedná snad o nejzdařilejší kopie G-Shocků a bez přímého porovnání s originálem je prakticky nemá šanci poznat ani znalec. Stačí zadat do vyhledávače „FAKE GG-1000“ a uvidíte sami. Bohužel se běžně objevují i na známých prodejních platformách, takže pokud uvažujete o koupi, pamatujte – není všechno zlato, co se třpytí, zde platí dvojnásob!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku