» Blog » Casio

Casio G-Shock GM-S5600 recenze – Odvaha vzdorovat

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické

Agáta Vřeská | 5.2.2021 | 7 MIN | 1x komentář

Stylem spíše městské a módní, ale odolností stále G-Shocky. Navíc překvapivě elegantní, vkusné a drobnější. Casio G-Shock GM-S5600 jsou první G-Shocky s ocelovým rámečkem určené přímo pro ženy.

Casio pomalu ale jistě přináší do své nezničitelné řady G-Shock dámské varianty. Už ne trochu menší, jakože unisex, ale opravdu konstruovány pro ženy. Doslova zářným příkladem je G-Shock GM-S5600, které jsou menší verzí pánských G-Shock GM-5600 s kovovým krytem plastového těla. Jaké jsou, jak se nosí, v čem mě osobně štvou, v čem jsou jedinečné a z jakého historického základu přichází se dozvíte v dnešní recenzi.

Příběh v pozadí, který neomrzí (aspoň mě teda ne)

Příběh počátku nezničitelných hodinek jste už pravděpodobně slyšeli. Objevuje se často a s oblibou a Casio si jej staví na odiv jako triumf japonské vůle a píle.

Je to příběh o tom, jak otci zakladateli upadnou nechtíc památeční hodinky po otci a jsou nezvratně zničené. Začíná náročný vývoj hodinek, které byste mohli vyhodit i z druhého patra na chodník a ony by bez újmy přežily. Okolo dvou set prototypů prošlo Kikuo Ibemu rukama, než byl světu v roce 1983 představen první model: DW-5000C.

Casio G-Shock: Kult, který vznikl před 35 lety
24.4.2018 - Vojtěch Pospíšil
Casio G-Shock: Kult, který vznikl před 35 lety

Zmiňuji to proto, že tady se zrodila nejen nepřekonatelná odolnost, ale taky design, který dnes považujeme za ikonický a stále – či znovu – moderní: design hranatého pouzdra s digitálním displejem a několika základními funkcemi. Z něj vychází i jeden z nejprodávanějších G-Shocků, série DW-5600 Speed Shock, legenda, kterou Casio stále udržuje na živu od roku 1987.

A tato informace nás zase zavede do nedávné přítomnosti, konkrétně do roku 2019, kdy Casio uvedlo na trh pánské GM-5600. Šlo vlastně pořád o stejný model, jen mu Casio dalo rámeček z nerezové oceli. Designéři se tam moc nenadřeli, vše, co zákazníci chtěli, už bylo vymyšlené, jen tomu dodali trochu luxusnější formu. (Ale ne zas tak moc, jako u celoocelových GMW-B5000, které se oproti základní řadě staly cenově méně dostupné.)

Casio splnilo fanouškům sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"
10.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Casio splnilo fanouškům sen: G-Shock GMW-B5000 "Full Metal"

Celý tento úvod je vlastně popis cestičky, která končí u našich GM-S5600. Je to stále série 5600, jen v menším provedení. A nejen menším, vyloženě ženském. Od velikosti až po barvy. U jiných značek je to možná běžné, ale u G-Shocků zas tak moc ne. A tak se ještě v rychlosti mrkněme na to, jak Casio ve své superodolné kolekci vlastně doposud nakládalo s dámskými modely.

G-Shocková emancipace. Viď, baby

Jmenujte barvu a v řadě G-Shock se pro vás něco najde. Dnes je totiž G-Shock nejen vojensky přísný, ale i hravý, plný motivů, vzorů a barevných provedení. A v nich si najdou to své i mnohé ženy. Ale to nám samozřejmě nestačí. A nestačilo to už v 90. letech.

Casio zjistilo, že má díru na svém vlastním trhu – mnoho žen začalo nosit pánské G-Shocky. Byly hitem, odolné, zajímavé, nové. No, ale ne vždy modely sedly na menší zápěstí, nebo ještě hůř – do stylu. A tak Casio v roce 1994 přišlo s Baby-G. První model DW-520 měl na sobě dokonce název G-SHOCK, až později se přešlo na Baby. G jako G-shocková odolnost a Baby jako výraz pro drahouška…

Po dlouhou dobu to ale bylo vnímáno spíše jako teenagerovská kolekce, a tak se Casio snažilo vymanit z povědomí „tough and cute“ a přejít spíše na „tough and cool“. Dokonce kvůli tomu změnilo logo z Baby-G na BABY-G.

Pánské G-Shock GA-110 a dámské Baby-G BA-110. Skoro k nerozeznání, že?

Pánské G-Shock GA-110 a dámské Baby-G BA-110. Skoro k nerozeznání, že?

Nevím, jak moc to pomohlo, ale dnes v kolekci najdete opravdové zmenšeniny pánských
G-Shocků – často jak vzhledem, tak funkcemi. Najdete bejbydží řízené rádiem, s quad senzorem, s Bluetooth, s prvky oceli… Casio dokonce dělá i „párové hodinky“ a kampaně (třeba na sérii Earth) věnované představě, že ženy chtějí to, co chlapi. Jen v menším.

Fotogalerie párových hodinek – Pro ty, kteří patří k sobě
28.1.2021 - Eliška Měrková
Fotogalerie párových hodinek – Pro ty, kteří patří k sobě

Jenže to stále nestačí, že ne. Nechceme jen nějaké baby verze. Chceme G-Shock. A tak se Casio pustilo do „S-kových“ a menších sérií. Třeba GMA-S130, GMA-S140 nebo GMA-B800. Teď už se fakt blížíme k dnešnímu recenzentu. Eskové verze byly sice menší a v pěkných barvách, ale pořád jen kus syntetiky. A chlapi dostali i ocelové modely – dyť to je přesně to, co z G-Shocků udělá módní záležitost na vyšší úrovni hodné i blogerek a městských divoženek. A tak se taky stalo. Na podzim 2020 se na pultech objevily dámské GM-S5600, zatím pomyslný vrchol emancipační vlny.

V čem jsou GM-S5600 nové

Nového oproti GM-5600 nemají GM-S5600 vlastně skoro nic. Když tedy opomineme subtilnější rozměry 38,4 x 10,9 mm (vs. 43,2 x 12,9 mm) a několik elegantních barev. Kdyby recenzi psal chlap, asi by se rozepsal o jiném modulu, ale upřímně je to marginální změna. Přesnost strojku je pořád stanovena na ± 15 sekund měsíčně a funkčně se také nic nemění.

Esková verze se nabízí ve čtyřech provedeních. První z nich, G-Shock GM-S5600-1ER, kterou jsem měla v rámci recenze k dispozici také já, má klasické černé pouzdro, stříbrný rámeček a černý uretanový řemínek. Stylově je asi nejsportovnější z kolekce, hodící se takřka ke všemu, a i mému vkusu nejblíže. Podobně jako GM-S5600PG-1ER s lunetou v barvě růžového zlata má tmavý displej, který bohužel v trochu horších světelných podmínkách není moc čitelný.

Modely s pozitivním typem displeje (světlý podklad, tmavé číslice) jsou se zlatým rámečkem a bílým uretanovým řemínkem GM-S5600G-7 a s rámečkem z růžového zlata a řemínkem barvy šampaňského s označením GM-S5600PG-4. Poslední zmíněný se k nám ale zatím nedostal. Světlé varianty jsou ještě jemnější a působí tak sofistikovaně, jak to jen u G-Shocků jde.

Pozitivní displej má jasnou výhodu: je lépe čitelný.

Pozitivní displej má jasnou výhodu: je lépe čitelný.

Funkce a ovládání

Jak už zaznělo, funkčně nepřináší nic nového, ale na druhou stranu nejsou ani o nic důležitého ochuzené. Na displeji v časovém módu rozhodně oceňuji, že zobrazuje veškeré informace: čas, den, datum i to, zda mám nastavený nějaký alarm nebo signalizaci celé hodiny.

Alarm je jen jeden, zato multifunkční. Snažila jsem se vymyslet, k čemu bych mohla využít budík v měsíčním nebo ročním intervalu… nějaké výročí? Složenky? No, nevím, kdo k tomu využije alarm na hodinkách, ale kdyby náhodou…

Samozřejmostí jsou také stopky a odpočet. Tady musím pochválit, že na displeji obou módů najdete i aktuální čas. Podsvícení displeje má i funkci tzv. Afterglow, takže zůstane svítit ještě chvilku po zmáčknutí tlačítka a zvláště u tmavých variant displeje je podsvícení velmi efektivní a praktické.

Elektroluminiscence podsvítí celý displej, noční čitelnost je tedy bez problému.

Elektroluminiscence podsvítí celý displej, noční čitelnost je tedy bez problému.

Co se ovládání týče, je intuitivní a pokud už nějaké G-Shocky máte, nic vás nepřekvapí. Levým spodním přepínáte mezi módy a údaji, které chcete nastavit, levým horním potvrzujete a pravým horním měníte požadované údaje. Pravým spodním rozsvítíte displej a v módu času přepnete režim 12/24. Tlačítka jsou zapuštěná v ocelovém krytu, a tak se ne vždy ovládají úplně snadno. Je to ale spíše o zvyku.

Tlačítka jsou z části zapuštěná v ocelovém rámečku. Ovládání je o zvyku a trochu trpělivosti.

Tlačítka jsou z části zapuštěná v ocelovém rámečku. Ovládání je o zvyku a troše trpělivosti.

Dvě věci, které mě dokonale vytáčí

Hodinky jsou perfektně přizpůsobené dámskému zápěstí, a to i těm drobnějším. Okamžitě po nasazení mě překvapila jejich lehkost (okolo 50 gramů). Sice víte, že jsou tělem stále z lehkého resinu, ale ten ocelový look prostě klame.

Casio rámeček včetně lunety vyvedlo ve vysokém lesku. Bez log i nápisů. Díky tomu působí opravdu elegantně a vkusně. Jenže to přináší dva neduhy, ze kterých jsem prostě rostla. Tím prvním je lesklá luneta. Je skvělé, že je vystouplá nad minerální sklíčko a schytá tak za něj případné nárazy. Jenže se to na ní dost podepisuje. Všimněte si, že pánská verze má lunetu broušenou. Má to určitě vypadat drsněji, ale plní to i praktický účel: vlásečnice nejsou tak moc vidět.

Pánské GM-5600 mají lunetu v matné úpravě. Díky tomu vlásečnice nepůjdou tak moc vidět. Ale dámské...

Pánské GM-5600 mají lunetu v matné úpravě. Díky tomu vlásečnice nepůjdou tak moc vidět. Ale dámské...

Oproti tomu já měla dojem, že se na hodinkách objevují škrábanečky i když jen leží na stole… No, to už je asi paranoia, ale pravdou je, že lesklá stříbrná luneta se velmi rychle stane důkazným materiálem vaší nešikovnosti.

Jistou protekci nabízí IP úprava, která je tvrdá. Ale i ta má své nevýhody a vlásečnice se dřív nebo později objeví.

Jistou protekci nabízí IP úprava, vrstva, která která je poměrně tvrdá. Ale i ta má své nevýhody a vlásečnice se dřív nebo později objeví.

Modely s barevnou IP úpravou na tom budou o něco lépe, ale i u nich hrozí neodvratná dehonestace původní novoty.

Naše videorecenze:

No a má druhá výtka je k lapači otisků. Neustále jsem bojovala s tím, že pouzdro i displej byl plný ťapanců a otisků. A co našinec v takové chvíli udělá? Nasadí zbraně v podobě trička a ve snaze o dokonalé vyčištění jen statickou elektřinou přiláká okolní prach. Lesk a bída g-shockového lesku. Zřejmě se musíte smířit, že jde o daň, kterou musíte zaplatit.

Konkurence

Konkurovat si asi může jen Casio samotné. Nikdo jiný vám nenabídne verzi kultovního, takřka nezničitelného modelu v ocelovém kabátku a navíc v dámské úpravě. Z hranatých digitálek můžete samozřejmě sáhnout po klasice G-Shock DW-5600, které se dnes vyrábí v celé řadě barevných provedení.

Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech
17.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, které si zahrály ve filmech a seriálech

Pokud vám jde o retro vzhled spíše než o odolnost, je tady samozřejmě řada Collection skrývající své poklady. Vyzdvihla bych dva. Prvním jsou Casia A168, které působí urozeněji, než ve skutečnosti jsou, ale účel plní na výbornou.

Casio A168 recenze – moderní retro spojující generace
20.1.2021 - Dominik Hok
Casio A168 recenze – moderní retro spojující generace

Ale pokud jste nejspíš přišli pro něco opravdu elegantního, prémiovějšího, tak máte jasnou volbu: Casio Vintage A1000. Tenké, ženské, ocelové a pořád v retro stylu a se všemi praktickými funkcemi. Tedy, až na tu nezničitelnost.

Casio Vintage A1000: Prémiová dámská retra
5.2.2020 - Agáta Vřeská
Casio Vintage A1000: Prémiová dámská retra

Závěr a všeříkající plusy a mínusy

Je mi jasné, že Casio myslelo spíše na snadné zisky než na něžné pohlaví toužící po mužské odolnosti na svém zápěstí. Ale když to funguje, proč ne. Ještě se tak zbavit toho zrcadlového lesku lunety a bude dokonalosti učiněno za dost.

Vypadají prostě skvěle
Ocelový rámeček bez nápisů dodává na eleganci
Barevné kombinace, které se dokážou sladit skoro se vším
Padnou na ruku jako ulité
Zachována g-shocková odolnost
Řemínek má systém rychlostěžejek pro snadnou výměnu
Klasický hranatý design kultovních G-Shocků

Vyšší cena než jsme u podřady Original zvyklí
Lesklá luneta je magnet na vlásečnice a šmouhy

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Peťulkapřed 1165 dny, reagovat
Já po nich koukala už v prosinci. Škoda té ceny, nějak za gshocky neumím utrácet :-D PS: máte krásné fotečky :)

Hodinky zmíněné v článku