» Blog » Casio

G-Shock GMA-S130: Plnotučná Géčka pro moderní ženy

Tagy: Recenze | Casio | Dámské | Klasické

Radim Krčmář | 24.6.2019 | 5 MIN | 2x komentář

Že patří jen do lesa, tělocvičny, případně do bitevních zákopů? Ale jděte! G-Shocky už dávno nejsou jen pracanti do těch nejhorších podmínek, jaké si dovedete představit. A že se hodí pouze pro nasvalená mužská předloktí? To už také není pravda! Modely GMA-S130 jsou toho důkazem.

Víc než jen odolné hodinky

G-Shocky jsou bezpochyby fenoménem hodinářského světa. Hodinky, které se zrodily díky životní filosofii pana Ibeho - Nikdy se nevzdávat. Když tehdy před třiceti šesti lety házel z okna jejich první prototypy, určitě netušil, že se z těchto hodinek stane kult. A to doslova. Zamilovali si je miliony fanoušků po celém světě a respekt k nim chovají dokonce i zarytí milovníci mechanických hodinek, kteří by si jinak o quartzky neopřeli ani kolo. Už dávno to však nejsou jen takzvané „beater watch", neboli otloukánky, případně hvězdy posilovny. Pro spoustu lidí dnes představují také jeden ze symbolů „street fashion" kultury. Nezaměnitelný vzhled, obrovské množství barevných kombinací a spolupráce s populárními módními značkami jako New Era, Asics, Air Jordan nebo třeba BAPE, jsou bezpochyby důvody, proč jsou dnes vnímány také jako stylový doplněk outfitu. A to nejen mužského.

G-Shock S-Series jsou modely určené především ženám. Mají moderní, často pastelové barvy a menší rozměry, než ostatní G-Shocky. Vedle GMA-S130 do S-Series patří také GMA-S120.

G-Shocky ze série S-Series, jsou určeny především moderním slečnám či ženám. Svými rozměry zapadají přesně mezi modely Baby-G a klasická „Géčka" a cílí tak zejména na ženy preferující unisex velikost a vlastnosti plnotučných G-Shocků. Zatím poslední přírůstek v této sérii, tedy GMA-S130 si dnes trochu přiblížíme.

Přepracovaný Bestseller

Že jste GMA-S130 ještě nikdy neviděli, ale přesto se vám zdají povědomé? Máte pravdu! Design pouzdra je totiž inspirován modelem G-Shock GA-110, tedy nejprodávanějšími G-Shocky všech dob (dle žebříčku Casia z roku 2019). Populární tvary, které má na svědomí hlavní designér Ryusuke Moriai, však bylo samozřejmě nutno zmenšit tak, aby vyhovovaly užšímu zápěstí dívek a žen. Pouzdro má nyní rozměry 49×45.9×15.5mm, takže žádní drobečci to rozhodně nejsou. Díky své nízké váze pouhých 53 gramů jsou však přesto pohodlné, což po chvíli nošení potvrdila i má lepší polovička.

GMA-S130 je v mnoha barevných kombinacích

GMA-S130 je v mnoha barevných verzích

Tvarem pouzdra však veškerá podobnost s GA-110 končí, protože ciferník je úplně jiná písnička. Na poměry G-Shocků je docela jednoduchý, ale rozhodně nenudí. Malý displej, umístěný v dolní části není na živo nijak výrazný a na první pohled ciferník zaujme především svým plastickým tvarem, vytvářejícím společně s indexy zajímavý 3D efekt. Ciferník, barevně ladící s resinovým pouzdrem i řemínkem, to příjemně oživilo.

Ciferník GMA-S130 je jednoduchý, ale rozhodně nenudí

Ciferník GMA-S130 je jednoduchý, ale rozhodně nenudí

Jediným skutečně výrazným prvkem (zvláště u tmavších variant) tak zůstávají vlastně ručičky. A to je jenom dobře. Hodinky jsou díky tomu perfektně čitelné, což nebývá u G-Shocků zrovna pravidlem. Zajímavostí ručiček je schopnost „uklidit se" ze zorného pole displeje v případě, že jej zrovna překrývají a vy na něj tím pádem nevidíte. Hezký detail je pak jejich metalické lemování, které na živo vytváří s jinak matným lookem hodinek zajímavý kontrast. Hodinové a minutové ručičce také nechybí luminiscence Neobrite, a pokud by nestačila ani ta, stačí zmáčknout pravé horní tlačítko a dvě výkonné diody ciferník, společně s displejem, doslova rozzáří. Osvětlení Super Illuminator je u tohoto modelu tak výkonné, že při výpadku proudu si můžete hodinkami klidně posvítit místo svíčky! Teď samozřejmě žertuji, ale minimálně tu svíčku pomocí hodinek najdete bezpečně.

Osvětlení Super Illuminator je u tohoto modelu tak výkonné, že při výpadku proudu si můžete hodinkami klidně posvítit místo svíčky!

Zbývá zmínit poslední důležitý vizuální detail, a tím je multifunkční sekundová ručička. Jak jste si nejspíš všimli, může se u jednotlivých modelů barevně lišit. Má totiž na práci víc, než jen zobrazování sekund, a je proto důležité, aby i ona byla perfektně čitelná.

GMA-S130 však samozřejmě nejsou jen stylovým doplňkem, ale také sportovní hodinky určené pro váš každodenní boj. Co tedy dále kromě atraktivního vzhledu dnešním moderním ženám nabízí?

GMA-S130 nejsou jen módní doplněk...

GMA-S130 nejsou jen módní doplněk...

Buďte FIT!

Rozebírat jejich schopnost odolat všemožným nárazům a karambolům by bylo určitě nošením dříví do lesa. Pojďme se proto raději podívat na jednotlivé funkce, které tato vlajková loď S-Series nabízí. Výbavou určitě potěší zejména dámy, vyznávající aktivní životní styl. Kromě obvyklých pěti budíků, světového času a odpočtu, totiž nabídnou i stopky s pamětí na třicet kol a také populární krokoměr. Step Tracker se u G-Shocků objevuje stále častěji, tady však poslouží i jako jednoduchý osobní trenér.

U krokoměru si můžete nastavit cíle na 1.00050.000 kroků, historie zobrazí denní záznamy za uplynulých 8 dní, týdenní data za poslední 4 týdny. Navíc je k dispozici i grafové zobrazení.

Hodinky během dne průběžně kontrolují, jestli za vámi stanoveným cílem, tedy počtem kroků, příliš nezaostáváte, a pokud ano, upozorní vás na to zapípáním a grafickou ikonou. Stejně tak hlídají, jestli třeba dlouho nesedíte. Pokud ano, hodinky vás na to opět upozorní. Na malém, ale překvapivě čitelném displeji pak můžete sledovat výsledky svého snažení. Počet kroků může být kromě čísla znázorněn i pomocí grafu, na kterém je hezky vidět vaše aktivita za posledních pět hodin. Kolik procent vám ještě do splnění denního limitu chybí, pak prozradí zmíněná sekundová ručička. Krokoměr je vybaven také pamětí, a není proto problém se zpětně podívat, jak jste si poslední měsíc vedly a denní cíl si podle toho upravit. Pamětí disponují také stopky. Jestli tedy rády běháte, i u nich máte možnost porovnat si historii vašich výkonů, což je určitě fajn.

GMA-S130 mají krokoměr, navíc s pamětí

GMA-S130 mají krokoměr, navíc s pamětí

Vody se nebojí!

GMA-S130 však nabízí i vyloženě praktické funkce, jak se na G-Shocky samozřejmě sluší a patří. S Géčky vám tak například odpadne starost při střídání letního a zimního času. Hodinky si jej automaticky nastaví podle kalendáře. Ten je naprogramován až do roku 2099, a nemusíte tím pádem také řešit, jestli máte na displeji správné datum.

Blíží se léto a s ním i dovolené u vody. Ani té se Stotřicítky rozhodně nezaleknou. S vodotěsností 200 metrů se s nimi můžete bez obav pustit i do těch nejdivočejších vodních radovánek. Klidně se s vámi vsadím, že je přežijí bez ztráty kytičky.

Voda? Žádný problém. Voděodolnost 200M je u G-Shock standard

Voda? Žádný problém. Voděodolnost 200M je u G-Shock standard

Volba moderní ženy

Co dodat na závěr? Casio tento model prezentuje jako univerzální hodinky pro moderní ženu. A já, ač tedy ženou nejsem, s tímto tvrzením souhlasím. Je totiž úplně jedno, jestli zrovna budete ve fitku, na večerní dámské jízdě nebo s přáteli či rodinou u moře. S modely GMA-S130 na zápěstí prostě zazáříte všude!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Radek Hradečnýpřed 1658 dny, reagovat
Co bude s naprogramovaným střídáním letního času, pokud se toto zruší. Jak se plánuje asi za několik let?
Martin Koňaříkpřed 1657 dny
Funkce DST (letní čas) se jednoduše vypne.

Hodinky zmíněné v článku