» Blog » Casio

G-Shock Gravitymaster GR-B100 recenze

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické | Letecké

Martin Koňařík | 9.12.2018 | 6 MIN | 15x komentář

Upřímně. Tuto recenzi jsem nějakou dobu odkládal. Popisovat další Gravitymastery, které budou nejspíš jen osekanou verzí našlapanějšího modelu GPW-2000 se mi moc nechtělo. V tom jsem se ale pěkně sekl. GR-B100 jsou skvělé.

g-shock-gravitymaster-gr-b100-recenze

U pilotních hodinek je čitelnost na prvním místě

GR-B100 je nejnovějším přírůstkem do řady G-Shock "Master of G" Gravitymaster, která je navržená pro piloty s důrazem na čitelnost hodinek. Právě čitelnost je důvodem, proč tato řada neobsahuje žádné digitální hodinky, ale pouze analogové, nebo v tomto případě kombinované. Čas z analogového číselníku se dá přečíst rychleji.

Tuto podmínku splňují nové GR-B100 na jedničku. Obě ručky jsou opravdu macaté, s vysokým kontrastem vzhledem k číselníku a pokryté neobrite luminiscenční vrstvou. Zároveň vás nematou žádné rušivé vizuální prvky, které je možné zaměnit s ručkami hodinek, jako tomu je například u populárních GA-110GB.

G-Shock Gravitymaster GR-B100-1A4ER

G-Shock Gravitymaster GR-B100-1A4ER (exkluzivně pouze u hodinky 365)

Když už jsme u ruček, tak ty jsou mechanicky propojené a pohání je jeden motorek. V praxi to znamená, že při změně času například z 12h na 6h musí minutová ručka "oběhnout číselník" 6x dokola, tak jak to je běžné u mechanických analogových hodinek. Je to rozdíl oproti vyšším modelům (GPW-1000, GPW-2000), které mají nezávislý motorek pro každou ručku a při nastavování času (nebo třeba změně časové zóny) je umí přemístit na požadované místo během okamžiku.

Vylepšený LCD displey. Konečně.

Tento nový Gravitymaster je první z řady G-Shock vybavený novým 7x33 pixelů velkým LCD panel, kterým se od ostatních Gravitymasterů podstatně odlišuje jednoduše proto, že je čitelný i za špatných světelných podmínek. Casio uvádí, že vzhled LCD displeje byl inspirován oknem kokpitu letadla. Posoudit musí piloti, já znám pouze okno svého auta.

G-Shock GR-B100 s vylepšeným LCD displejem

G-Shock GR-B100 s vylepšeným LCD displejem

Vyšší rozlišení displeje oceníte například při výběru města, reprezentující časovou zónu, protože místo tří-písmenných zkratek uvidíte celé názvy měst. Takže sbohem Pago Pago, město se zkratkou PPG, vypadající jako PRG, které si občas mylně nastavujeme jako naše domovské město a pak se divíme, když na schůzku příjdeme o 12 hodin později.

Sofistikované alarmy - tohle se vám bude líbit

Mít na svých géčkách více alarmů není nic nového. Obvykle fungují tak, že ke každému můžete zadat čas, ve který se hodinky pípáním připomenou. GR-B100 mají 5 alarmů a každý z nich můžete nastavit v jednom z režimů DAILY (denně), 1TIME (jedenkrát), nebo SCHEDULE (den i čas).  V režimu SCHEDULE jde možné vybrat konkrétní datum a čas, ale také nastavit opakování každý den, měsíc, nebo rok. Vše jde zadat přímo v hodinkách, ale také přes mobil, ve kterém si můžete zvolit i vlastní názvy alarmů.

Casio G-Shock Gravitymaster GR-B100-1A4ER (exkluzivně pouze od hodinky 365)

G-Shock Gravitymaster GR-B100-1A4ER (exkluzivně pouze od hodinky 365)

Novou a velice zajímavou funkcí je zobrazování času zbývajícího do nejbližšího alarmu. Proto Casio hovoří o COUNTDOWN ALARM a tvrdí, že by technologie měla být užitečná pro letecké profesionály, kteří potřebují mít přehled o různých letových časech a o času zbývajícím do dalšího letu.

Odpočet k následujícímu alarmu se zobrazuje v základním módu času. Stiskem jediného tlačítka si můžete vybrat, zda na digitálním displeji chcete vidět tento údaj, nebo aktuální čas, či datum a den v týdnu.

Na pozici 6. hodiny je číselník zobrazující aktuálně používaný mód. WT (světový čas), ST (stopky), TR (odpočítavací stopky), ALARM (budík), nebo základní mód místního času, při kterém ručka zobrazuje stav nabití baterie od E (empty) po F (full). Běžné. Zábavné vylepšení se ale nachází na pravé částí tohoto číselníku, který zobrazuje odpočet posledních 30-ti minut k nejbližšímu budíku.

G-Shock GR-B100 ukazatel stavu nabití baterie

(vlevo) stav nabití baterie, (vpravo) odpočet posledních 30-ti minut k alarmu

Tough Solar - na výměnu baterie zapomeňte

Hodinky jsou solárně napájené (Casio tuto technologii nazývá Tough Solar). Technologie je přitom tak pokročilá, že se hodinky dobíjí i obyčejným osvětlením v domácnosti, nebo kanceláři. Plně nabitý akumulátor by měl při normálním provozu (pravděpodobně bez používání bluetooth) vydržet přibližně 6 měsíců. Pokud jsou hodinky například v šuplíku a jsou v usporném režimu (nepoužívájí se), tak dokonce 3x více, tedy 18 měsíců.

V základním módu zobrazení času můžete z číselníku na 6. pozici zjistit úroveň nabití baterie. Slouží k tomu stupnice od E (Empty, prázdná) do F (Full, plně nabitá).

Další funkce

  • Světové časy jsou u řady Gravitymaster samozřejmostí. Na hodinkách můžete vybrat z 39 světových měst, které reprezentují časové zóny, nebo zvolit piloty nejčastěji používaný UTC čas. Pokud budete vybírat město v mobilu, tak jich máte na výběr téměř 300 a nechybí ani Praha.
  • Stopky s přesností 1/1000 po dobu 60 minut. Pak s přesností 1 sekundy.
  • Odpočítavací stopky můžete také nastavit buď v hodinkách nebo na mobilu. Maximální stopovaný čas je 24 hodin.
  • Plně automatický kalendář do roku 2099.
  • Funkce nalezení telefonu - samozřejmě pokud je připojen pomocí bluetooth
  • Funkce uklizení ruček pryč z digitálního displeje

Porovnání GR-B100 a GPW-2000

Jak už bylo řečeno, GR-B100 patřící do řady G-Shock Gravitymaster. Jde o mladšího a cenově dostupnějšího bráchu (skoro za třetinovou cenu) k modelu GPW-2000. Samozřejmě s obětí některých funkcí a vlastností.

GPW-2000 byly představeny v roce 2017 a šlo o první hodinky na světě, které uměly využít 3 způsoby korekce času - Multi Band, GPS a Bluetooth (více o závodu za GPS technologií). GR-B100 si ponechaly pouze Bluetooth. GPS jsou příliš nákladné pro hodinky v této cenové relaci. A Multi Band? Něco mi říká, že se v budoucnu s touto technologií budeme setkávat spíše méně, než více. Nejen, že je korekčním signálem pokrytá jen severní polokoule (více o rádiové korekci času), ale nyní je navíc nejistá budoucnost vysílací stanice WWVB v americkém Koloradu poblíž Ford Colins (škrty v rozpočtu pro rok 2019 na tuto stanici čekají na schválení).

G-Shock GR-B100 vs GPW-2000

Osvětlení u G-Shock GR-B100 a GPW-2000

Sklíčko u GR-B100 je minerální a řemínek pryskyřicový, zatímco GPW-2000 mají sklo safírové a řemínek vyzkužený uhlíkovými vlákny. Ten je u obou modelů uchycen k pouzdru bytelnými šrouby a to pod úhlem, který přispívá k ergonomii a hodinky skvěle sedí na ruce i když mají velký průměr (GR-B100 54mm, GPW-2000 57mm). Tvar pouzdra také umožňuje snadnou manipulaci s tlačítky. Těch má model GR-B100 hned šest (čelní speciálně na světlo a na 9. pozici pro spojení s telefonem). Gravitymastery GPW-2000 mají 4 tlačítka a šroubovací korunku s funkcí Smart Access.

Pro úplnost se hodí připomenout, že nové GR-B100 mají navíc digitální a skvěle čitelný displej, pokročilé možností alarmů a vylepšené funkce monitorování letů (flight log).

Oranžový model GR-B100-1A4ER v ČR dostání exkluzivně jen u nás

Tři modely byly představeny na výstavě hodinek Baselworld v roce 2018 oranžové GR-B100-1A4, modré GR-B100-1A2 a zelené GR-B100-1A3. První jmenovaný model máme v Česku v nabídce exkluzivně pouze my.

3x Gshock GR-B100

G-Shock Gravitymaster GR-B100-1A4, GR-B100-1A2 a GR-B100-1A3

Později stejného roku Casio představilo ještě nové barevné provedení ve velice oblíbené sérií GB (Gold Black) G-Shock Gravitymaster GR-B100GB-1AER.

G-Shock Gravitymaster GR-B100GB-1AER

oblíbená Gold Black varianta GR-B100GB-1AER

Závěrem

Jak už jsem psal v úvodu recenze, hodinky mě mile překvapily. Nejsou pouze ořezanou verzí vlajkové lodi Gravitymasterů GPW-2000, ale posunuly pár technologií zase o krůček dále. Za cenu pod 10.000 Kč máte solárně napájené pilotní hodinky, propojitelné pomocí bluetooth s chytrým telefonem (iOS i Android) s pokročilými funkcemi odpočítavacích alarmů a velice dobře čitelný digitální display. Hromadu odolnosti, kterou poskytují všechny G-Shocky asi není třeba rozebírat. Jde o moderní a cenově méně náročnou alternativu k modelu GPW-2000.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jan Konečnýpřed 1809 dny, reagovat
Dobrý den, zakoupil jsem si tyto hodinky a jsem s nimi velmi spokojen, ale mám k vám jeden dotaz a sice voděodolnost je udávána 200 m což je plně dostačující, mně ale zajímá co je vám známo o odolnosti hodinek vůči slané vodě, zejména mám na mysli vliv soli na použité materiály jak hodinek tak pásku a zda také zůstanou na hodinkách i pásku čitelné nápisy, zda je sůl "nerozežere". Samozřejmě že po použití jakýchkoliv hodinek ve slané vodě je omyji ve sladké vodě. Kovovým hodinkám slaná voda nevadí, ale této pryskyřici? Děkuji za odpověď!
Martin Koňaříkpřed 1809 dny
Dobrý den, Casio používá polyuretanovou pryskyřici, která v laboratorních podmínkách vydrží věčně. V reálném prostředí ale má pár achillových pat. UV záření a také prostředí, které nemá neutrání PH. Mořská voda je mírně zásaditá (PH8) a tak může polymer teoreticky "rozbíjet". V praxi to by to trvalo nejspíš mnooohem déle, než bývá dovolená u moře. Neznámou ale zůstává konkrétní typ pryskyřice u konkrétních hodinek. Některé G-Shocky jsou známe tím, že jejich pouzdro po mnoha letech dost zkorodovalo. Jsou to ale spíš výjimky a starší modely. Pokud hodinky omyjete ve sladké vodě, tak bych to ve vašem případě více neřešil. Hodinky by měly hlavně dělat radost. A pokud byste je opravdu chtěl opatrovat pro další generace, tak bych doporučil uschovat je ve vakuu, stínu a suchu ;-)
Pavel Beránekpřed 1549 dny, reagovat
Dobrý den pane Koňaříku. Prosím, poraďte, jak zruším, zastavím, Vámi výše zmíněný countdown alarm? Ať dělám, co dělám, stále odpočítává čas do půlnoci, i když nemám žádný alarm nastaven. Nenašel jsem postup ani v návodu. Moc Vám děkuji!
Martin Koňaříkpřed 1546 dny
Dobrý den. Hodinky mají 5 alarmů a jeden bude pravděpodobně zapnutý. I když jste čas budíku nenastavoval, tak tam bude přednastaveno 0:00, proto půlnoc. V režimu budíků můžete postupným mačkáním tlačítka START listovat mezi všemi budíky (AL1, AL2, ...). U jednoho, nebo i více z nich bude určitě nápis ON (tzn. budík je zapnutý). U takového budíku stiskněte pravé horní tlačítko RESET a budík se vypne.
Pavel Beránekpřed 1546 dny, reagovat
Děkuji Vám za radu, bohužel nepomohla. Postupoval jsem přesně podle návodu, všech pět alarmů je vypnuto, tedy off. V recenzi na YouTube jsem si všiml, že stejný odpočet do půlnoci běžel i na ukázkových hodinkách. Není možné, že by to prostě byla jen vlastnost?
Martin Koňaříkpřed 1543 dny
Normálně bych zašel na prodejnu a pořádně to otestoval. GR-B100 jsou ale bohužel vyprodané. Koukal jsem ale na nějaké videa a potvrzuji, že odpočet se zobrazuje i když jsou všechny budíky vypnuté. Stejně tak se na spodním číselníku zobrazuje poslední 30 minut odpočtu i když není budík aktivní. Zatím se mi nepodařilo přijít na argumenty, které by takovou "funkčnost" ospravedlňovaly. Stejně tak mě překvapilo nastavování roku budíku v rozsahu 1900-2099 u hodinek, které byly představené v roce 2018. Proklikávat celé 20-té století je dost zbytečné.
Tomášpřed 1545 dny, reagovat
Dobrý den, mám úplně stejný problém. Dále po měsíci fungování mi hodinky přestaly svítit. Nechal jsem na ně v dopoledních hodinách svítit 2 hodiny umělé světlo a následně je nechal celý den na stole, aby na ně svítilo sluníčko. Stejně mi v noci spadly do úsporného režimu.
Michalpřed 1161 dny, reagovat
A jde aspon měnit cas přes ten bluetooth? To jsem se totiž nikde nezvěděl.
Dominik Hokpřed 1158 dny
Zdravím, Bluetooth slouží k synchronizaci času. Máte tedy vždy přesný čas. Co přesně myslíte "měněním času"?
Michalpřed 1157 dny, reagovat
Aha super. Změna času která se týká jara a podzimu. A tím pádem teď vím že se řídí podle mobilu. Takže vždy aktuální čas. Protože jsem pořád uvažoval pořídit si hodinky rádiem řízené. Tak se tady tento problém vyřešil. Jen Budu doufat že vodou spolupracovat se starším androidem.
Dominik Hokpřed 1157 dny
Zdravím, Michale. Aplikace od Casia jsou obvykle kompatibilní s Androidem 6.0 a vyšším (ten vyšel v roce 2015). Zároveň byste měl mít aspoň Bluetooth ve verzi 4.0. Ano, Bluetooth je vlastně náhradou rádiem řízených hodinek. Máte tedy vždy přesný čas, jelikož si berou data o čase z vašeho telefonu, tedy z internetu.
Michalpřed 1156 dny, reagovat
Super. Děkuji. Akorát jsem přišel na to že si je u vás už nelze objednat. Jen jinde. Tady ty vypadají hodně dobře. Ale objednat si je někde jinde se mi moc nechce. No holt budu muset vybrat nějaké jiné. Ale aspoň už vím co a jak.
Dominik Hokpřed 1156 dny
Zdravím, Michale. Pokud ještě někde jsou, tak je to doprodej. Prodej tohoto modelu byl bohužel ukončen, takže proto ho nemáme. :(
Štěpánkapřed 1004 dny, reagovat
Dobrý den. Najdu prosím někde "manuál" k těmto hodinkám v češtině? Děkuji.
Dominik Hokpřed 1004 dny
Zdravím, Štěpánko. Bohužel, návod v češtině jsem nikde nenašel, ale posílám podrobné video, které je sice v angličtině, ale protože to ukazuje na kameru, je to pochopitelné. :)