» Blog » Casio

G-Shock G-Steel GST-B600 představení – Kompaktnější, menší a nejtenčí

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické

Filip Debrecenyi | 26.1.2024 | 3 MIN | 2x komentář

Šestá generace ocelové řady G-Shock G-Steel je tady. Ačkoliv si mnozí kladli otázku, zda nás další kovová série může něčím překvapit, Casio jim tímto modelem rázně odpovídá. Nejenže design mírně překopali, ale naladili se také na vlnu trendu zmenšování a přinesli tohoto ocelového drobka v zatím nejmenších rozměrech. V tomto článku se dozvíte, co o hodinkách zatím víme.

G-Shock pokračuje ve zmenšování řady G-Steel i s novým modelem GST-B600. Ten by měl podle dosavadních údajů dosahovat velmi střízlivých hodnot 41,4 x 42,3 x 11,4 milimetrů, což je o poznání méně, než předchozí GST-B500.

Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží
13.6.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GST-B500 recenze – Na velikosti záleží

Mnohem zajímavější je fakt, že se svými rozměry se stanou těmi nejtenčími G-Shocky v nabídce. Nejspíše totiž překonají nejprodávanější model posledních let, model GA-2100, který byl doposud právě tím nejtenčím G-Shockem v nabídce s tloušťkou pouzdra 11,8 milimetrů.

G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu
17.9.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100: Pocta panu Ibemu

Dočkáme se provedení ve třech variantách. Dvě varianty na pryžovém řemínku by měly mít váhu 60 gramů a třetí model na kovotahu poté 135 gramů. No a pojďme si na rovinu říct, že 60 gramů je jednoduše komfortní váha pro každodenní hodinky. Jsem tedy velmi zvědavý na celkovou kompaktnost.

Funkčně se nedočkáme žádné novinky, žádného zázraku. Mám z toho pocit, že Casio nechtělo řadu GST posunout, ale jen rozšířit mezi lidi. Jelikož se nový model zmenšil, stejně jako ten předchozí model, nyní tato řada nabízí širokou nabídku velikostí. Vybere si jak pořádný chlap, tak muž s útlejším zápěstím. A já osobně to vlastně oceňuji, protože sám jsem ten typ, který má zápěstí tenčí a ačkoliv se mi modely G-Steel líbí, nikdy mi jejich velikost nesedla.

Tedy abych se krom kecání o velikosti vrátil k tomu, co hodinky umí. Standardně nabídnou vysokou odolnost, 200metrovou voděodolnost, Bluetooth synchronizaci s telefonem, solární dobíjení, stopky, odpočítavací stopky, budík a LEDkové podsvícení (více specifikací nám zatím není známo).

Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít
28.8.2023 - Matěj Urbaczka
Bluetooth synchronizace u klasických hodinek – K čemu slouží a proč byste ho měli mít

LEDka teď bude netradičně umístěná na pozici deváté hodiny, místo na klasické pozici páté hodiny, kde ji vídáme nejčastěji.

Chybět nebude ani dobíjení světlem, u Casia známo pod označením Tough Solar, které drží hodinky při životě a uživateli šetří pravidelné návštěvy hodináře.

Tough Solar – stručně a srozumitelně
10.7.2019 - Martin Koňařík
Tough Solar – stručně a srozumitelně

V designu se ale menších změn dočkáme. Tím, že se hodinky zmenší, přijdou i s jiným rozložením číselníku. Na něm budeme jednoznačně postrádat indikátor stavu baterie, který byl typický pro levou stranu číselníku. Navíc se změní i velikost LCD displeje, který teď bude o polovinu menší. Otázkou zůstává, jaká bude jeho čitelnost v praxi. Původně byl sice větší, ale zároveň byl rozdělen do dvou datových polí nahoře a dole. Tudíž velikost údajů nejspíše zůstane zachována a čitelnost to neovlivní. Sníží se pouze množství viditelných dat na displeji.

G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?
18.12.2023 - Filip Debrecenyi
G-Shock Mudmaster GWG-B1000 recenze – Oni stvořili Godzillu?

Prodej by se měl uskutečnit v únoru 2024 a začít by měl v Japonsku. Zatím není známo, zda tento model přijde také do Evropy. Pokud ano, cenovka by se podle dosavadních informací měla pohybovat někde mezi 7,5–9 tisící a nejdražší variantou by logicky měla být ta s kovotahem.

Já jsem se na ně těšil už v úvodu ledna, kdy jsme s kolegou Šimonem probírali novinky ze světa Casia:

Informací už teď máme krapet více a já na jejich základě přiznávám, že se moc těším, jaké budou naživo. Zmenšení modelu se mi líbí a věřím, že by teď mohl být dostupný více lidem. Zároveň by se opravdu mělo jednat o ty nejtenčí G-Shocky, což přepisuje historii této odolné řady a bude fajn sledovat, kdo ji přepíše příště.

Mohlo by vás také zajímat:

Historie značky Casio – Od kalkulaček přes televize, až k hodinkám
4.1.2024 - Filip Debrecenyi
Historie značky Casio – Od kalkulaček přes televize, až k hodinkám

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou
12.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenze – V novém kabátku s chytrou výbavou

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Liborpřed 89 dny, reagovat
Ze zajímavosti jsem si přečetl článek o nějakém aktuálním modelu značky, kterou jsem opustil v R 2015 po pořízení prvních Wear OS hodinek. Bohužel, z mého pohledu trpí stále stejnými bolestmi: Malinkatý ciferník, IMHO dost výstřední a nevkusnej design (a to i řadě Eddifice, ze které jsem vybíral já) a samozřejmě absence chytrých funkcí. Přitom Casio přišlo první se skvělým konceptem dvou displejů nad sebou a nechává konkurenci, aby z toho těžila. Model od Casia má zcela jistě naprosto marginální prodeje, že je zázrak, že ho ještě stále prodávají. Už proto, že když ho člověk hledá v nabídce potřebuje detektiva. Pak zjistí, že neuvádí základní technické parametry, design je ošklivý, atd. Kdo si to koupí... Casio dělá velmi kvalitně, ale design a schopnost jít s trhem je mizerná.
Hadaspřed 84 dny
Souhlas, je to škoda. Osobně mám tenké zápěstí, takže mám Casio LCW-M170TD-1A. Skvělé hodinky, ale ta parodie na podsvícení je strašná...