» Blog » Casio

Casio G-Shock GW-B5600 recenze – Legenda pokračuje

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 3.5.2019 | 5 MIN | 4x komentář

Přes 35 let na trhu, více než 100 miliónů vyrobených kusů. Náročnou vojenskou misi, volný pád z vesmíru nebo víkendové sekání dříví na chatě - to vše G-Shocky zvládnou!  A navíc stylově. Řada ORIGIN, do které nové modely GW-B5600 patří, nám dodnes připomíná legendu, která celý příběh odstartovala. Legendu, která je zhmotněním motta pana Ibeho „Never give up!"

Nestárnoucí klasika

Nevím, jestli za to může jejich nezaměnitelný tvar nebo snad příběh, který stojí za jejich zrozením. Faktem je, že ikonická řada ORIGIN je populární již neuvěřitelných 35 let a vypadá to, že nás jen tak neopustí. Jsou to právě tyto nestárnoucí digitálky, kterým dnes vděčíme za Rangemany, Mudmastery či MR-G. Nebýt jejich úspěchu, nic z toho by nebylo. U Casia to dobře vědí a jsou na tuto řadu patřičně hrdí. I legenda však musí držet krok s dobou. Pojďme se tedy seznámit s modely GW-B5600, které pod starým známým kabátkem ukrývají to nejlepší, co můžete v řadě ORIGIN za své peníze dostat. Nejdříve se však podíváme krátce i na ten kabátek. Pár novinek najdeme přece jen i tam.

G-Shock GW-B5600-2ER

G-Shock GW-B5600-2ER

Je libo řemínek nebo tah?

Jak jste si jistě všimli, jednotlivé modely odlišuje kromě provedení displeje také vnější barevné lemování a celkové rozvržením nápisů, což je neobvyklé. Ke třem barevným variantám z minulého podzimu přibyla nyní i čtvrtá novinka s označením HR, tedy Heritage. Její černo-červená barevná kombinace jasně odkazuje na první G-Shocky DW 5000C a osobně se mi líbí z celé řady nejvíce.

Další věcí, kterou se modely liší, je pásek. Zatímco varianta s modrým lemováním (GW-B5600-2) má obvyklý řemínek z resinu, zbylé tři mají tah. S podobným jsme se již v minulosti mohli setkat. Tato nová varianta však již nemá prostřední kovový článek, ale je celý z resinového kompozitu. Tah je proto lehčí a zároveň i velmi pohodlný. Ať už díky zmíněné váze a svému zužujícímu se tvaru, ale také překlápěcí sponě opatřené čtyřstupňovou mikroregulací. Svou ideální délku si proto nastaví každý.

6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání
6.12.2023 - Filip Debrecenyi
6 NEJ: Nejlepší G-Shocky, jaké jsou k mání

Pouzdro o rozměrech 48.9×42.8×13.4mm je léty prověřená klasika. Proč taky měnit něco, když to bezvadně funguje již 35 let. Je to tedy nadále resin, minerální sklo, ale hlavně samotná konstrukce hodinek, která zaručuje G-Shockům legendární odolnost vůči každodenním nástrahám života. Aby řada GW-B5600 obstála i v tom dnešním, moderním, dostala zcela nový modul č. 3461. A ten je vážně skvělý!

GW-B5600HR-1ER Heritage Series

GW-B5600HR-1ER Heritage Series

Modul na jedničku!

Vedle obvyklých stopek, timeru, a pěti budíků nabízí modely GW-B5600 totiž spoustu dalšího. Začněme solárním napájením. To je nově řešeno pomocí fólie, namísto původního skleněného panelu. Okolí displeje, tak již nemá typický fialový odstín jako v minulosti. Hodinky se také samy postarají, aby šly vždy přesně. Díky Multibandu 6 a Bluetooth aplikaci máme hned dvě možnosti synchronizace. Pomocí aplikace je to navíc otázkou vteřin.

Nově se u řady 5600 objevuje také světový čas. V hodinkách si můžeme přednastavit až pět různých míst. Společným stisknutím tlačítek A+B je možné světový čas prohodit s časem domácím, což se třeba na dovolené určitě hodí. Když jsme u toho cestování, zmíním také možnost zvolit si název dne v jednom z šesti jazyků. Kromě angličtiny Vám ho tyto G-shocky mohou zobrazit také španělsky, francouzsky, německy, italsky a dokonce rusky.

Konečně si také můžeme nastavit i evropský formát data. Nevím jak Vy, ale osobně jsem si na „americký" způsob zobrazení nikdy nezvykl, proto jsem za tuto možnost nesmírně vděčný. Čte-li tuto recenzi někdo ze zastoupení Casia, prosím, aby vyřídil člověku, který se o to zasloužil, mé velké díky!

Další praktická věc, je zobrazení aktuální času v režimu stopek, případně timeru. Vyhovuje mi, když při zapnutých stopkách/timeru vidím zároveň kolik je hodin a nemusím tak zbytečně přepínat na základní zobrazení a zase zpátky. Možná se divíte, proč to vyzdvihuji, ale pokud potřebujete stopovat opravdu dlouhý časový úsek, věřte, že to neustálé přepínání dokáže člověka za chvíli pěkně otrávit. Bohužel některé modely řady ORIGIN tuto jednoduchou věc prostě neumí.

U hodinek a zejména digitálních je důležité také kvalitní osvětlení. I zde došlo na modernizaci. Původní luminiscenční fólii, používanou v řadách 5600 doposud, nyní nahradila výkonná dioda. Ta funguje na jedničku. Navíc si můžeme vybrat, jestli má svítit dvě nebo čtyři vteřiny. Při nedostatku okolního světla (což hodinky zjistí pomocí panelu solární nabíjení), lze podsvit aktivovat také natočením hodinek směrem k obličeji, což v reálu funguje celkem spolehlivě. Zajímavým detailem je, že se dioda při aktivaci osvětlení rozsvěcuje a také zhasíná pozvolna. Na živo to vypadá skutečně hezky.

Modrý zub v akci

V minulém odstavci jsem zmínil Bluetooth aplikaci. Pojďme se jí nyní na chvíli věnovat. Spárování hodinek s telefonem je otázkou chvilky a zvládne ho opravdu každý. Hodinkám se poté automaticky seřídí čas a nastaví aktuální časová zóna podle Vaší mobilní sítě. To se opět hodí, když někam cestujete. Poletíte-li dejme tomu do Japonska, stačí po příletu podržet tři vteřiny tlačítko „MODE" a máte na displeji okamžitě přesný lokální čas.

Pokud byste se během letu nudili, můžete si v aplikaci také projít interaktivní návod hodinek, pohodlně nastavit veškeré funkce, zkontrolovat stav baterie nebo třeba zaznamenat aktuální polohu a čas, společně s krátkou poznámkou. Hledáte-li často svůj mobil, pak určitě oceníte funkci Phone Finder. GW-B5600 Vám jej pomohou najít i v případě, že máte na telefonu aktivovaný tichý mód. Po důkladném testu můžu říci, že to zvládnou mnohem lépe, než manželčiny Garminy.

Zbývá nám poslední funkce a tou je Reminder. Do paměti hodinek si díky ní můžete uložit pět různých upomínek a nastavit si co, kdy a jak často chcete připomenout. Blikající kontrolka na displeji a miniaturní červená dioda Vás pak v daný den upozorní, že se něco děje. Osobně bych uvítal propojení Reminderu s kalendářem v telefonu a také více, než jen pět upomínek. Tak snad příště. Pokud však z nějakého důvodu nechcete aplikaci používat, nic se neděje. Hodinky nejsou na telefonu nijak závislé.

Jsem velmi rád, že Casio myslelo i na cenově dostupnou řadu a modelům GW-B5600 dopřála to nejlepší. Troufnu si říct, že při ceně, která startuje na 3970 Kč, jsou to jedny z nejlepších univerzálních digitálek vůbec! Díky této cenovce jde zároveň o nejlevnější G-Shocky s Multibandem, Bluetooth a solárním nabíjením v aktuální nabídce. Teď už mi jen zbývá doma vysvětlit, proč už zase potřebuju další G-Shocky...

6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)
27.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské rádiem řízené hodinky (do 10 tisíc)

Přehled hlavních funkcí:

  • Materiál (pouzdro, pásek, tah) - Resin
  • Odolnost proti nárazu
  • Minerální sklo
  • Voděodolnost 200 metrů
  • Automatická synchronizace času přes Bluetooth/rádiový signál (Multiband 6)
  • Solární napájení
  • LED Super Illuminator bílé barvy
  • Mobile link pro připojení k aplikaci G-Shock connected
  • 5 x Světový čas
  • Budík - 4 jednorázové + 1 Snooze
  • Stopky: 24 hodinové s mezičasem, rozlišení 1/100 vteřiny
  • Odpočet: 24 hodin bez opakování
  • Nastavitelný formát data + 6 jazyků dne v týdnu
  • Automatický kalendář do roku 2099
  • Rozměry a váha (s páskem/na tahu): 48.9×42.8×13.4mm, 53/85 gramů

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Bartošpřed 1818 dny, reagovat
Děkuji za další výborný článek.
Honzapřed 1578 dny, reagovat
Výborná recenze a shrnutí jedné z nejlepších řad Gshocků. Děkuji
Ondřejpřed 1457 dny, reagovat
A co takhle casio gw-5000-1jf - celoplastový japonec s jinak řešeným přístupem k baterii-šroubovací uzávěr-limitka. Tohle do nabídky nedáte? Já bych si je i koupil!
Martin Koňaříkpřed 1457 dny
S nabídkou jsme odkázání na oficiálního českého distributora pro ČR. Tento model v nabídce bohužel nemá - Japonci si ho nechávají jen pro svůj lokální trh.

Hodinky zmíněné v článku