» Blog » Casio

G-Shock Mudmaster GG-B100 prošpikovaný karbonem. Recenze a představení.

Tagy: Představení | Casio | Pánské | Klasické | Vojenské

Martin Koňařík | 21.3.2019 | 4 MIN | 20x komentář

Každý rok fanoušci G-Shocků čekají, co nového nám Casio na hodinářském veletrhu Baselworld představí. Už jsme tak nějak vytušili, že technologii, kterou budeme u novinek vídat častěji, bude bluetooth. Potvrzuje to i nový přírůstek Mudmaster GG-B100. Ještě nás ale překvapil funkcí krokoměru, pryskyřicovým pouzdrem zesíleným karbonem a dvouvrstvým dýnkem.

Casio G-Shock Master of G Mudmaster GG-B100

Nová "CARBON CORE GUARD" konstrukce využívající uhlíkové vlákna

"Třetí materiál byl zrozen z neustálé honby za absolutní odolností." Tak o karbonu (uhlíku) hovoří Casio na svých stránkách. Poukazuje přitom na původní odolnou a lehkou pryskyřici, následovanou odolným a krásným kovem. "Třetí materiál", využívající uhlíkových vláken, spojuje ty nejlepší vlastnosti pryskyřice a oceli. Je lehký a zároveň odolnější než ocel.

Naše videorecenze:

S uhlíkovými vlákny jsme se setkali už dříve, například u modelu Rangeman GPR-B1000 (karbonový řemínek), G-Steel GST-B100X (karbonová luneta), nebo MTG-B1000 (vnitřní konstrukce zpevněná uhlíkovými vlákny).

Nové Mudmaster GG-B100

Nyní G-Shock představuje technologii Carbon Core Guard - nový inovativní design pouzdra, které je zpevněné uhlíkovými vlákny a původní odolnost pryskyřice posouvá zase o krok dál. Díky této technologii mohou být G-Shocky navíc lehčí, menší a tlačítka nemusí být chráněné svým zapuštěním do struktury pouzdra.

Všimněte si také neobvyklého dvou-vrstvého dýnka. Vnitří ocelové slouží k dokonalému utěsnění proti vniknutí vody a vnější pryskyřicové (vyztužené skleněnými vlákny) zvyšuje odolnost proti nárazu.

G-SHOCK carbon core guard

Nová inovativní struktura pouzder u hodinek G-Shock

Kromě Mudmasterů GG-B100 se můžeme s technologii Carbon Core Guard setkat také u dalších třech novinek: GA-2000, Gravitymaster GWR-B1000 a G-Steel GST-B200. A jsem si jistý že v budoucnu se s ní budeme setkávat mnohem častěji.

G-Shock Carbon Core Guard

Jak název článku napovídá, GG-B100 jsou uhlíkovými vlákny prošpikované. Najdeme ho také na lunetě, která se skládá ze tří vrstev. Dvou pryskyřicových a vnitřního uhlíkového plátu, který lunetě přidává na odolnosti. Protože jde struktura skládaného karbonu vidět, předpokládám, že je vnější vrstva pryskyřice průhledná.

GG-B100 dvojité dýnko a karbonová luneta

Nebyly by to Mudmastery, kdyby neměly zvýšenou odolnost proti prachu a blátu (mud resistant), díky které můžou hodinky operovat i v těch nejdrsnějších enviromentálních podmínkách.

Quad sensor jinak, než ho známe

Technologii Quad sensor (čtveřice senzorů) známe z modelu Gulfmaster GWN-Q1000. Ten byl vybaven kompasem, teploměrem a barometrem, který měří atmosferický tlak a umí také odvodit nadmořskou výšku. Trojice senzorů známá pod technologickým názvem Triple Sensor. Čtvrtým senzorem byl hloubkoměr.

U GG-B100 tomu je jinak. Hloubkoměr by u hodinek sloužících k pozemním operacím nedával smysl. Casio jako čtvrtý senzor zvolilo krokoměr. Což ne zcela zapadá do konceptu těchto hodinek určených pro drsnou práci v nehostinných podmínkách. Na druhou stranu si nebudeme namlouvat, že většina zákazníků bude z řad požárníků a záchranářů, stejně tak jako většina majitelů potápěčských hodinek nikdy neviděla neopren a stále si myslí, že potápěči na zádech tahají bomby.

Mudmaster GG-B100 quad sensor

Quad sensor tentokrát s krokoměrem

Typický zákazník bude civilista, který ocení nekompromisní odolnost hodinek a tomu se krokoměr může hodit. Jen pro doplnění, pokud to není úplně jasné, tohle nejsou hodinky konkurující sporttesterům. Ani krokoměr, ani bluetooth z nich nedělá profesionální vybavení sportovce.

První Mudmaster s Bluetooth

Mudmaster GG-B100 mají zabudovanou technologii bluetooth, která jim umožnuje spojení s aplikací G-Shock Connected nainstalovanou na chytrém telefonu (iOS 10, Android 6.0 a novější). Díky tomu můžete využívat funkce jako například automatická korekce času, automatická korekce výšky, sledování spotřeby kalorií, nalezení telefonu, flight log, mission log, a další.

Jde zároveň o první G-Shocky, které mají jak Triple Sensor, tak Bluetooth. O to víc je překvapivé, že s takovým arsenálem technologií nejsou solární. Casio avizuje 2 letou životnost baterie CR2025.

Oproti minulým Mudmasterům GWG-1000 jim ještě chybí Multi Band 6 (rádiová kalibrace času) a safírové sklíčko. Cena by ale měla být poloviční (pod 10tis. Kč). Všechno nasvědčuje tomu, že nejde o nový Hi-End model Mudmasterů, který by měl starší GWG-1000 nahradit, ale o "juniorského" zástupce nové karbonové generace. Vsadím se, že nás ještě čeká karbonová verze Mudmasterů v plné výbavě.

Dlaší funkce jsou v této konfiguraci:

  • Stopky s přesností 1/100 a kapacitou 24h (konečně), režimy: uplynulý čas, mezičas, 1. a 2. místo
  • Odpočítavací stopky s kapacitou 24 hodin
  • 5 denních alarmů
  • Zobrazení času východu a západu slunce
  • Váha přibližně 92g
  • Super LED Illuminator
G-Shock Master of G Mudmaster GG-B100 osvětlení

Casio jako první nabídne variantu GG-B100-1A3 (khaki). Na pulty by měla vplout v srpnu 2019 s cenovkou kolem $350. Ze zkušeností ale vím, že cena a hlavně termín prodeje v ČR se může lišit. Aktuální dostupnost můžete sledovat zde.

UPDATE

Casio G-Schock Mudmaster GG-B100BA-1AER British Army Limited Edition

Mohlo by vás dále zajímat:

SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100
4.5.2023 - Agáta Vřeská
SOUBOJ: G-Shock Rangeman GW-9400 vs. Mudmaster GG-B100

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1856 dny, reagovat
Jaké jsou rozměry?
Martin Koňaříkpřed 1856 dny
Casio uvádí: 55.4×34.9×19.3 mm. Což je samozřejmě nesmysl, ptž jistě nemají průměr 34.9mm. Zajímavá je tloušťka (spíš ve špatném slova smyslu), která je jen o 1mm menší než u obřího Rangemanu GPR-B1000.
Pepe82před 1856 dny, reagovat
Quad sensor a bez soláru? G-Shocky bez soláru bych nekoupil
Romanpřed 1856 dny, reagovat
Něco odebrat musí, aby pak mohli vyrobit nové Mudmastery se vším za 25t :-)
Petrpřed 1710 dny
Tak na to netrpělivě čekám a moc se těším. Moje srdeční záležitost jsou totiž právě GWG-1000,ale jaksi už tam přece jen začíná chybět to propojení se smartphonem. Tak snad to stihnou, než budu mít narozeniny :-)
nonamepřed 1856 dny, reagovat
výměna multibandu za bluetooth dává smysl, když je signál dostupný jen na části planety a navíc hrozí zrušení americké vysílací stanice
Romanpřed 1856 dny, reagovat
K čemu ti bude synchronizace přes bluetooth, když ti dojde baterie v mobilu. Multi band je na telefonu nezávislý, což je mnohem lepší.
Danpřed 1672 dny, reagovat
A k čemu ti je časová synchronizace častější než 1x denně a kdybychom to měli přehánět a byl bys někde v džungli 1 měsíc, na co ti je naprosto přesný čas někde mimo civilizaci. Za sebe musím říct, že komfortní nastavení a kalibrace přes mobil mi vyhovuje, jediné mínus je absence solárního napájení
Petrpřed 1509 dny, reagovat
Zajímalo by mě, jak je to s tou odolností. Pracuji jako kuchař a hodinky bych chtěl mít na ruce i v kuchyni. Jak je s mastnotou a pachy? Dále mě zajímá, jestli jde na hodinkách změnit datum na evropský formát.
Martin Koňaříkpřed 1509 dny
O hodinky se můžete starat stejně jako o své ruce. Teplá voda (nikoliv horká) a mýdlo pomůžou uržet hodinky v čistém stavu (bez mastnosty i pachu). Žádnou další chemii nedoporučuji. Datum bohužel u tohoto modelu nejde přepnout do evropského formátu. Tzn nejdříve jde vidět měsíc, pak den.
Petr Moravecpřed 1509 dny
Děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo jak je to v případě koupání nebo třeba šnorchlování v moři tj. ve slané vodě
Martin Koňaříkpřed 1508 dny
Co se týče voděodolnosti, tak můžete být úplně v klidu. Hodinky zvládnou všechny vodní sporty. Jestli se ptáte na vliv slané vody na materiál, tak obecně platí, že při dlouhodobém vystavování mořské vodě pryskyřice (bez dalšího ošetření) degraduje. Řešení je jednoduché: hodinky vystavené mořské vodě opláchněte pitnou vodou. Jinými slovy: těch pár hodin, nebo desítek hodin v moři jim nijak nevadí.
Petrpřed 1479 dny, reagovat
Zdravím vás. Sice nemám tento model, dostal jsem k narozeninám GWG-1000, ale předpokládám, že funkce budou stejné. Zajímá mě, jak je to s přesností výškoměru a barometru. Již několikrát jsem přenastavoval podle jiného přístroje,ale i tak jsou tam neustále rozdíly hlavně u výškoměru. (Omlouvám se, že píši dotazy na tyto stránky,ale nikde jinde jsem nenašel nějaký dobrý článek, nebo diskuzi na toto téma.) Přeji hezký den, Moravec Petr
Martin Koňaříkpřed 1474 dny
Výškoměr ani barometr na hodinkách nejsou alternativou pro přesné měřící přístroje. Tzn jejich přesnost je do jisté míry omezená použitou technologií. Výškoměr pracuje na základě dat z barometru a vychází z toho, že s rostoucí nadmořskou výškou klesá atmosferický tlak. Jinými slovy z tlaku vypočítá výšku. Tlak se ovšem může i ve stejné výšce měnit. Dokonce i v průběhu jednoho dne, když se například náhle změní počasí, tak dochází k náhle změně tlaku. Proto je nutné vždy před každým výstupem znova provést kalibraci.
Instruktorpřed 1427 dny, reagovat
Moc pěkné, ale... Také jsem plánoval MUDmastery se solárním napájením, ale když jsem se dočetl, že je jeho životnost 7-10 let tak se mi do něj už moc nechce. Kolik by stála výměna napájení po jeho dosloužení?! Pokud pytel tak by se životnost hodinek rovnala životnosti napájení. A to se mi nelíbí. Nejsem magor co každé dva tři roky mění hodinky. Ještě teď mám jedny skoro čtvrt století staré Casio twincept, které slouží. Jen tu a tam nový řemínek a baterie na vždy min. dva tři roky. Jinak Mudmaster s Bluetooth mi přijde jako mariňák s pleťovým krémem :-) Na to je tu třeba řada Edifice nebo spíše energeticky nenažraný, denně dobíjený smart watch. Bleee! Závěr: Vytrhl bych jim ten Modrý zub. A mohly mě osobně vyhovovat více než nějaké "ozubené, sluníčkové". Jsou to přeci MUDMASTER!
Martin Koňaříkpřed 1425 dny
Tyto mudmastery GG-B100 nejsou solární. U solárních hodinek vyjde výměna článku většinou do 1000 Kč. Záleží na konkrétních hodinkách a na počtu článků.
Pavelpřed 1347 dny, reagovat
Dobrý den Mají hodinky funkci, návrat k registrovanému bodu. Děkuji
Agáta Vřeskápřed 1346 dny
Dobrý den, Pavle. V aplikaci G-Shock Connected je možné uložit jednu polohu. Hodinky jsou pak schopny po spojení s telefonem si polohu zjistit a poté ukázat zhruba směr, kterým se vydat k danému bodu. Na displeji ukáže také vzdálenost. Hodinky se připojují k telefonu a každých 10 vteřin ověřují údaje. Pomocí symbolu upozorní, pokud se od bodu začnete naopak vzdalovat.

Podrobnosti najdete také v návodu nebo videu.

Smailpřed 1330 dny, reagovat
Dobrý den je někde k dispozici cz manuál děkuji
Agáta Vřeskápřed 1330 dny
Dobrý den, český manuál poskytuje každý ofic. prodejce přímo s nákupem. :) Distributor neumožňuje volné šíření. Pokud jste hodinky kupoval u nás, napište nám na info@hodinky-365.cz, kde chybějící manuál vyřešíme :)

Hodinky zmíněné v článku