» Blog

G-Shock Mudmaster – Velký průvodce výběrem

Martin Koňařík | 1.9.2019 | 4 MIN

G-Shock rozdělil svou řadu Master of G, určenou pro profesionály, do tří světů. Země, voda a vzduch. Blátuvzdorné a pro drsné podmínky zrozené Mudmastery, reprezentující zemi, jsou výrazně nejoblíbenější a nejprodávanější. Pokud si vás taky získaly, ale ještě váháte, který model je pro vás ten nejlepší, pak jste na správném místě.

Stručný přehled parametrů

  • GWG-1000 (vlajková loď) - solární a rádiem řízené, triple sensor (kompas, teploměr, barometr/výškoměr), safírové sklo
  • GG-1000 (bez soláru a rádiového řízení) - twin sensor (kompas a teploměr), minerální sklo
  • GWG-100 (bez senzorů) - solární a rádiem řízené, minerální sklo
  • GG-B100 (carbon core guard) - quad sensor (kompas, teploměr, barometr/výškoměr, krokoměr), bluetooth

G-Shock Mudmaster - porovnání parametrů

G-Shock Mudmaster - porovnání parametrů

Přes dvacet let vývoje

Hodinky s označením MUD RESIS, nejsou mezi G-Shocky nic nového. Už v roce 1985 (dva roky po historicky prvních géčkách DW-5000C) Casio přidalo k odolnosti proti nárazu, také odolnost proti blátu a prachu. Šlo o hodinky DW-5500C (přezdívané Mudman), které stály u zrodu modelové řady Master of G - tedy hodinek určených pro profesionály pracující v drsných podmínkách. Filmem Runing Man se na ruce Arnolda Schwarzeneggera proslavily také v Hollywoodu.

DW-5500C, první MUD RESIST G-Shocky, přezdívané Mudman

Následovaly další verze modelu Mudman, až po zatím poslední G-9300. V roce 2015 přišlo Casio s novou generací blátuvzdorných G-Shocků, které nyní nazývá Mudmaster.

Porovnání hlavních funkcí Mudmasterů

G-Shock má aktuálně (léto 2019) v nabídce čtyři verze Mudmasterů. Chronologicky první Mudmaster model (rok 2015), který je zároveň vlajkovou lodí této série je GWG-1000.

GWG-1000 tři senzory, rádiem řízené, solární, safír

GWG-1000 je pro ty, kteří nechtějí dělat kompromisy a jsou ochotni přistoupit na více než dvojnásobnou cenu (kolem 20tis. Kč) oproti třem ostatním modelům. Jsou solárně napájené (není třeba měnit baterii) a rádiem řízené (není třeba nastavovat čas). Když k tomu přidáme trojici senzorů: teploměr, kompas a barometr (který umí také změřit nadmořskou výšku) a vysokou odolnost proti nárazu, vibracím, blátu a prachu, tak máme skvělé survival hodinky, které nezaskočí ani to nejdrsnější prostředí.

Mudmaster - ideální společník pro drsné podmínky

Mudmaster - ideální společník pro drsné podmínky

Je to jediný Mudmaster model, který je vybavený safírovým "nepoškrábatelným" sklem (ostatní modely mají minerální sklo), dále technologii Tough Movement a šroubovací elektronickou korunkou s technologií Smart Access.

V následujích letech Casio představilo cenově dostupnější, leč o pár funkcí a vlastností ochuzenější modely GG-1000 (rok 2016) a GWG-100 (rok 2017).

První zmíněné GG-1000 přišly o solární napájení, funkci rádiového řízení času a také barometr. Jinými slovy, zůstal jim Twin Sensor (teploměr a kompas). Z původních tří modelů je právě GG-1000 mezi zákazníky nejoblíbenější. Prodává se dvakrát častěji, než GWG-1000 a GWG-100 dohromady. S novým karbonovým modelem GG-B100 ho nemůžeme srovnávat, protože době psaní článku je v prodeji teprve měsíc.

GG-1000 bez rádiové řízení a solárního napájení. Zůstal teploměr a kompas.

GG-1000 bez rádiové řízení a solárního napájení. Zůstal teploměr a kompas.

Druhá varianty GWG-100 je zase ochuzena o všechny senzory (teploměr, kompas i barometr), ale zůstalo ji solární napájení a funkce rádiového řízení času.

Jako jedinný z Mudmasterů nemá vteřinovou ručku. Protože ostatní tři modely používají v režimu kompasu vteřinovou ručku k zobrazení severu, snadno si podle absence této ručky pamatuji, že model GWG-100 nemá ani kompas a ani žádný jiný senzor.

GWG-100 solární a rádiem řízené, ale bez senzorů

GWG-100 solární a rádiem řízené, ale bez senzorů

Z hlediska funkcí jde tedy o rozhodování mezi senzory (kompas a teploměr) u modelu GG-1000, nebo solárním napájením a funkcí rádiového řízení času u modelu GWG-100. Popřípadě obojí s bonusem třetího senzoru (barometr), safírové skla a pár dalších drobností u modelu GWG-1000.

SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000
3.2.2022 - Radim Krčmář
SOUBOJ: Casio G-Shock GWG-1000 vs. GWG-2000

Tři původní modely se porovnávají snadno. Mají spoustu společného a liší se hlavně ve funkcích. V roce 2019 nám to ale Casio zkomplikovalo, když představilo G-Shock Mudmaster nové generace - krokoměrem a bluetoothem vybavený a karbonem obrněný GG-B100.

GG-B100 čtyři senzory, bluetooth, ale bez soláru a rádiového řízení

GG-B100 čtyři senzory, bluetooth, ale bez soláru a rádiového řízení

Vysoká odolnost proti nehostinným enviromentálním podmínkám (esence řady mudmaster) zůstala. Ale vše ostatní se změnilo - funkce, konstrukce i materiály. Nové Mudmastery mají dokonce Quad Sensor, čili o jeden senzor víc, než původní GWG-1000 s Triple Sensorem. Nejde však o hloubkoměr, který byl součástí Quad Sensoru u Gulfmasterů, ale o krokoměr.

GG-B100 se čtyřmi senzory

GG-B100 vybavený Quad Sensorer - teploměr, barometr/výškoměr, kompas, krokoměr

Barometr umí změřit atmosférický tlak a na základě tlaku zvládne odhadnout nadmořskou výšku. Jde o dva různé parametry, ale pro jejich měření se používá stejný senzor. Proto se u senzorů uvádí: barometr/výškoměr.

Bluetooth si v modelu GG-B100 mezi Mudmastery také zahrál premiéru. Poslouží vám k propojení hodinek s chytrým telefonem a můžete tak využívat funkce jako například automatická korekce času, automatická korekce výšky, sledování spotřeby kalorií, nalezení telefonu, flight log, mission log, a další. Je docela překvapivé, že s takovým arsenálem funkcí nejsou hodinky solárně napájené. Casio nás ale utěšuje faktem, že při běžném provozu by baterie měla vydržet dva roky.

Mezi další novinky patří již zmíněný karbon. Nebo přesněji uhlíkové vlákno, které je použito pro zpevnění jak lunety, tak celého pouzdra. Výsledkem je, že jsou hodinky odolnější a lehčí - 92 gramů. Více o materiálech a konstrukci modelu GG-B100 se můžete dočíst v jeho recenzi.

Porovnání parametrů G-Shock Mudmaster

Porovnání parametrů G-Shock Mudmaster

Osvětlení a čitelnost

...

Porovnání čitelnosti a osvětlení

Porovnání čitelnosti a osvětlení

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře