» Blog » Casio

G-Squad GBD-800: Digitální Géčka pro sporťáka

Tagy: Recenze | Casio | Pánské | Klasické

Radim Krčmář | 7.6.2019 | 5 MIN

Také se vám zajídá sterilní, stále se opakující design sport trackerů a jejich závislost na nabíječce? Rádi byste něco odolnějšího a vystupujícího z řady? Pak zpozorněte! Casio totiž minulý rok (2018) představilo řadu G-Squad, tedy rodinu odolných fitness pomocníků. Tu na podzim rozšířila digitální verze GBD-800, které jsem se podíval na zoubek.

Nejlevnější G-Shock s Bluetooth

Kategorie fitness hodinek je velice oblíbená, není proto divu, že i Casio si chce z pomyslného koláče také trochu ukousnout. A jde na to jinak... Konkurence chrlí na trh různé modely, které vám prozradí hladinu stresu, upozorní, že vám někdo olajkoval selfíčko a některé dokonce zaplatí nákup v Tescu. Jistě, jsou to všechno fajn funkce, ovšem společně s nimi narůstá jednak cena a také lačnost po dobíječce. A ruku na srdce. Opravdu se bez těchto vymožeností u hodinek primárně určených na sport neobejdeme?

Výdrž baterie G-Shocků GBD-800 je až 3 roky při využívání všech funkcí! Odpadá tak nutnost neustálého dobíjení.

GBD-800 vám sice nenabídnou pokročilé smart funkce, rozhodně je ale nelze považovat za „hloupé digitálky". Posuďte sami: krokoměr, našlapané stopky s pamětí, programovatelný timer, automatické podsvícení výkonnou diodou, Bluetooth konektivita - to vše v atraktivním a samozřejmě extra odolném balení. Připočteme-li pět budíků, světový čas, voděodolnost 200 metrů, vyjde nám opravdu skvělý poměr cena/výkon.

Casio totiž nabídlo tyto Géčka za velmi zajímavých 2790 korun, což z nich dělá nejlevnější G-Shocky vybavené Bluetooth technologií! Díky ní máme možnost hodinky spojit s chytrým telefonem prostřednictvím aplikace G-Shock Connected. Ta umožní nejen pohodlně nastavit jednotlivé funkce hodinek, ale také se postará o přesný čas. Nemusíme vůbec smutnit nad nepřítomností Multibandu 6, modrý zub jeho nepřítomnost supluje na jedničku.

Jak se s GBD-800 žije a jestli nízká cenovka negativně neovlivnila kvalitu, jsem měl příležitost na týden vyzkoušet a řeknu vám, byla to pro mě skutečná výzva.

Není resin jako resin

Přiznám se bez mučení, že nejsem žádný aktivní sportovec, a kde mi doma leží činky, jsem musel také chvíli zapřemýšlet. Zvědavost jak tyto hodinky fungují v praxi, nakonec vrozenou lenost přemohla a testování tedy mohlo začít...

Nejprve se však ještě zastavím u jejich exteriéru. Pouzdro, které sdílejí se svými sourozenci GBA-800, je i přes rozměry 54,1x48,1mm a tloušťce 15,5mm příjemně lehké (hodinky váží 59g) a díky použitému pásku na zápěstí perfektně sedí. Přestože je vyroben z resinu, je na poměry G-Shocků skutečně nebývale měkký a to i ve srovnání s mnohem dražšími modely. Také vzdálenost jednotlivých dírek se zmenšila, což musím rozhodně pochválit, stejně jako držák pásku s vnitřním výstupkem, zabraňující jeho nechtěnému posunu. Velmi praktická věc. Snad jedinou pihou na kráse je z mého pohledu plastová spona, která působí poněkud lacině. Aspoň, že zobáček zůstal kovový.

Spona je plastová, ale zobáček zůstal kovový

Spona je plastová, trn zůstal kovový

Zajímavým prvkem jsou rovněž klínové inserty, vložené mezi pouzdro a samotný pásek. Jsou totiž nejen funkčním, ale také estetickým prvkem. Barevně se v jednotlivých verzích doplňují s metalickým lemováním displeje a čelním tlačítkem, což vzhled hodinek příjemně oživuje. Loňské barevné kombinace letos doplnily také military varianty pro drsňáky, výběr je tedy opravdu pestrý.

GBD-800 Utility Color Series

GBD-800 Utility Color Series

Poslední věcí, která mě zaujala, je zcela nový font číslic hlavního displeje. Díky vyššímu počtu segmentů se zlepšila čitelnost a hodinkám zároveň dodal trochu toho modernějšího vzhledu.

Skutečně ostrý test

Pojďme však k tomu podstatnému - jak fungují jako tréninkový společník. Začněme krokoměrem. GBD-800 jsou vybaveny tříosým akcelerometrem, díky němuž máme možnost měřit, kolik jsme toho za den nachodili. Předem musím říci, že vzhledem k ceně hodinek jsem byl k jeho funkčnosti mírně skeptický. Zbytečně. G-Shocky jsem totiž podrobil přímému srovnání s mnohonásobně dražším konkurentem a výsledek byl pro mě příjemným překvapením. Po absolvování deseti kilometrové trasy se naměřené údaje prakticky shodovaly. Pro pořádek ještě dodám, že hodinky jsem měl na stejné ruce, aby srovnání bylo opravdu rovnocenné. Nastavit si samozřejmě lze i cíl, tedy počet kroků, které chceme denně nachodit. Na kruhovém subdialu pak můžeme sledovat, kolik procent nám k jeho dosáhnutí ještě zbývá, vedlejší displej pak poskytne přehled o celém týdnu.

Vzhledem k ceně hodinek jsem byl k funkčnosti krokoměru skeptický. Zbytečně.

Naměřené hodnoty, včetně přibližného počtu spálených kalorií si poté můžeme prohlédnout v mobilní aplikaci a dosažené výkony rovněž sdílet na sociálních sítích. Krokoměr samozřejmě občas zaznamená i nějaký jiný pohyb, než je chůze, ale to se dá pochopit, navíc se tak děje opravdu sporadicky. Pro mě jsou jeho schopnosti s ohledem na cenu skutečně příjemným překvapením.

Našlapané stopky se dají využít nejen při sportu

Stopky a odpočet - to je oč tu běží

Zmáčknutím tlačítka mode se dostáváme k další funkci hodinek, tedy stopkám. Rozsah 24 hodin a přesnost 1/100 sekundy najdeme i u jiných G-Shocků. Co dělá stopky osmistovek zajímavé, je schopnost na jedno měření zaznamenat až 200 mezičasů a zároveň si je uložit do paměti pro pozdější vyhodnocení. Pro jejich zaznamenání zde slouží netradičně velké čelní tlačítko, u jiných G-Shocků (včetně sourozence GBA-800) vyhrazené pro osvětlení.

Čelní tlačítko je netradičně použito pro záznam mezičasů stopek, nikoli pro zapnutí světla, jak jsme zvyklí u jiných G-Shocků

Čelní tlačítko je netradičně použito pro záznam mezičasů/reset stopek, nikoli pro zapnutí světla, jak jsme zvyklí u jiných G-Shocků

Další vychytávkou je možnost zadat si u stopek Target Time. Hodinky vás pípnutím upozorní (maximálně desetkrát), jestli se držíte stanoveného času bez toho, abyste se dívali na displej. To je skutečně výborné a ocení to zejména večerní běžci. Stejně jako u krokoměru i zde můžete naměřená data analyzovat v aplikaci, která vyhodnotí také nejrychlejší, nejpomalejší a také průměrný dosažený čas. A i zde je možnost data sdílet či importovat. Stopky lze samozřejmě využít i k jiným sportům. Já osobně bych je určitě využil třeba na okruhu, kam občas s autem zavítám a vás určitě napadne spousta dalších aktivit, kde by se daly využít.

Casio však myslelo i na ty, kteří čas tráví raději v posilovně, než v běžeckém dresu. GéBéDéčka dostaly do výbavy kromě stopek také programovatelný timer, ideální na kruhový trénink. Do paměti hodinek si můžete uložit až 20 různých tréninkových setů, přiřadit jim jméno a také konkrétní den v týdnu. Každý set lze navíc rozdělit na pět intervalů a nastavit si počet opakování (až 20), což se náramně hodí právě u zmíněného kruhového tréninku. Timer disponuje také funkcí auto start, kdy hodinky odpípají pět vteřin před začátkem samotného cvičení. I zde máme díky aplikaci také možnost sdílet uložené tréninkové sety na sociálních médiích. Jen malá poznámka - pokud jste stejně jako já cvičení delší dobu zanedbávali, začněte raději zvolna. Vyhnete se tak velmi bolestivému probuzení :).

Konec testu. Jaký je verdikt?

Jak tedy vidíte, GBD-800 vám nabídnou opravdu hodně a i přes velmi nízkou cenu jsou důstojnou konkurencí na poli sportovních hodinek. Ano, trošku zamrzí absence solárního napájení, jinak osobně nemám co vytknout. Pro mě byl tento „power trainer", jak osmistovky Casio nazývá, skutečně pozitivním překvapením. Hledáte-li proto odolného parťáka nejen do lesa a posilovny, GBD-800 by na vašem seznamu rozhodně neměly chybět!

"Power trainer" je odolný parťák do lesa i fitka

Zaujala vás výbava a styl G-Squad osmistovek? Koukněte na podrobnou recenzi ana-digi sourozence GBA-800.

G-Squad GBA-800 a GBD-800

G-Squad GBD-800 a GBA-800

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku