» Blog » Garmin

Nový update přidává do Fenixu 7 a Epix 2 měření wattů ze zápěstí

Tagy: Zprávy | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 5.10.2022 | 2 MIN | 6x komentář

Garmin vydává novou aktualizaci pro beta testery. Největší novinkou je funkce GAP, měření wattů ze zápěstí a ranní report. Nezbývá říct jiného než říct "Díky, Garmine!" Hromada sportovců totiž tyto funkce viděla u modelů Forerunner 255 / 955 či Enduro 2 a napjatě čekali, jestli se to dostane i do jejich chytrých hodinek Garmin. A je to tady.

Nejžhavější novinky nové aktualizace:

  • auto-rest funkce pro monitoring Ultra Run
  • přepočet tempa na rovinu (GAP)
  • ranní report
  • funkce Next-fork
  • měření wattů ze zápěstí

Tato beta-aktualizace se týká modelů Fenix 7, Epix 2, Enduro 2 a Quatix 7. Podle všeho by se brzy měla týkat i Forerunneru 255 a Forerunneru 955.

Nových funkcí je opravdu velká spousta, ale tyto patří mezi ty nejhlavnější a tak si jen v krátkosti můžeme říct, jak fungují.

Auto-rest během monitoringu Ultra Run

Tato funkce automaticky monitoruje čas během vašeho ultra běhu, který jste strávili v klidu nebo-li odpočinkem. V prvni generaci Enduro se to dělo manuálně, v Enduro 2 poté automaticky.

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát už s mapami a hudebním přehrávačem

Grade Adjusted Pace nebo také přepočet tempa na rovinu

Při běhu do kopce a na rovině vynakládáte jiné úsilí, ale úsilí se lépe určuje při bězích na rovině. Hodinky vám teď na základě sklonu terénu budou tempo přepočítávat na rovinu. Pokud tedy poběžíte do kopce tempem 6:30, může se vám v dalším datovém poli ukazovat 4:00. Vynakládáte tedy stejné úsilí jako při tempu 4:00 na rovině.

Ranní report

Tato funkce se týkala modelů Forerunner 255 a 955 a v kostce vám hned ráno zobrazila, jak jste se vyspali, jaký vás čeká doporučený trénink, stav vašeho VST a další důležité informace. Na konci byla motivační slova do nového dne.

Next-fork

S touto funkcí se vám na mapovém podkladu zobrazuje název ulice či stezky po které zrovna běžíte a pokud máte aktivní navigaci, tak i název té následující.

Měření wattů ze zápěstí

Má to Coros, má to Polar, má to dokonce i Apple. A teď to má i Garmin. Není už potřeba příslušenství jako je třeba hrudní pás či Dynamic Pod, Garminy teď zvládnou watty i samy o sobě. Paráda. Na to jsme všichni čekali. :) Měření s příslušenství to sice nenahradí (je to přesnější), ale je to rozhodně lepší než nic.

Kdy se tato aktualizace objeví oficiálně?

To nikdo neví, ale snad co nejdříve. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tompřed 568 dny, reagovat
Mám dotaz .. budou měřit F7X waty i při běhu se základním hrudním pásem Garmin , který waty nepodporuje a nebo jen když bude měření tepu ze zápěstí? Nevím jestli jsem dotaz dobře formuloval .. jde mi o to jestli není podmíněno měření watů buď hrudním pásem který to umí a nebo nově měření i bez toho ,ale byla by podmínka měření ze zápěstí. Děkuji moc za odpověď
Dominik Hokpřed 568 dny
Zdravím, pto se zatím nevím, ale předpokládám, že hodinky budou watty počítat, ale budou si údaje o tepu brát z pásu. Nevidím v tom problém.
honzapřed 565 dny
Dobrý den, díky za článek. Jen bych řekl, že chybí pár zásadních informací, takže doplňuji. Pokud se pletu, tak sorry! - jde o verzi APLHA (ne beta), asi nedoporučuji instalovat, pokud nemáte druhé hodinky, které si necháte na normální provoz, furt se tam loví bugy - jde o verzi 10.33
Petrpřed 541 dny
Ahoj, mám betu v 955 a měří mi watty i ze základního pásu Garmin ;-)
Jan Prokešpřed 562 dny, reagovat
Zdravím, budou měřit watty ze zápěstí i při cyklistice ?
Matěj Urbaczkapřed 561 dny
Zdravím, Jane, bohužel to Vám se zvé pozice nejsem schopen říct, protože to opravdu nevím, kde se technologie posune.:-) Prozatím je na to potřeba mít wattmetr a nemyslím si, že by se to nějak změnilo v dalších měsících.