» Blog » Garmin

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenze – Porsche ve světě cyklopočítačů

Tagy: Recenze | Garmin | Chytré

Matěj Urbaczka | 20.3.2023 | 7 MIN

Edge 1040 PRO Solar je nejnovější cyklopočítač z dílny Garminu. Ve světě hodinek by to byl Fenix 7X a ve světě aut třeba Porsche nebo Ferrari. Vychytaný je do posledních detailů a těžko budete na kolo hledat kvalitnější přístroj.

Co je tedy nového?

  • Absolutně překopané menu ve formě seznamu
  • Solární napájení
  • Napájení přes USB-C
  • Up-Ahead a Real Time Stamina
  • Cyklistické dovednosti a Power Guide Training
  • 64 GB na mapy

Co se mi líbí na tomto cyklopočítači nejvíce

Kromě vzhledu, který rozhodně padne do oka, se mi opravdu líbí řešení zadního uchycení (patky) k řídítkám a přidání solárního nabíjení. Vítám i nové funkce a nejvíce mě baví nové menu a rychlost, která se o parník zlepšila.

Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století
28.2.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Zpětné zrcátko 21. století

Co mě naopak zklamalo

Ovládání není tak moc intuitivní, jak jsme u Garminu zvyklí a tak je třeba chvilka času na to, aby to člověk pochopil. Trošku mne zaráží startovací tlačítko, které je jediné z plastu. Čekal jsem, že se dostane do Edge i NFC čip pro placení kartou, protože řekněme si narovinu, když může být v hodinkách, proč ne tady. A možná bych toho chtěl trošku moc, ale hledání v mapě by mohlo být rozšířenější.

Je také škoda, že se do nového modelu také nedostala malá LEDka, jako na Fenix 7X.

Ale dost už povrchních keců, a pojďme na to do hloubky.

Design podobný starým telefonům

Hned, když jsem Edge rozbalil, první myšlenky patřily malým a starším telefonům, které byly kdysi in (ne jak ty dnešní plácačky). Parametry 59,3 x 117,6 x 20,0 mm je to jeden z největších cyklopočítačů na trhu. Pouzdro je tvořeno z tvrzeného plastu, doplněné o zadní patku z oceli.  Ne, že bych to sám zažil, ale od několika lidí jsem slyšel, že se ty zadní plastové patky rvaly, a tak je kov příjemná změna.

Váha se u tohoto modelu vyšplhala až na 133 g, což je prozatím nejvíce, co jsme u Garminu viděli. Pokud byste se báli, že cyklopočítač ztratíte, můžete využít nylonové poutko, které je součastí balení, kterým si pojístíte případné selhání držáku. Testovat jsem Edge jen na MTBčku a musím říct, že na řídítkách jsem ho necítil a nijak mi tam nevadil.

Poprvé v historii Power Glass sklíčko

Přítomnost Power Glass sklíčka naznačuje přítomnost solaru. A ten je použit na tomto modelu a celkově v historii cyklopočítačů poprvé. Pod sklíčkem Power Glass (Power Glass je upravená Gorilla tak, aby přijímala lépe sluneční paprsky) se ukrývá transflektivní dotykový displej o velikosti 3,5" s rozlišením 282 x 470 pixelů.

Kvůli solární vrstvě je displej trošku tmavější, ale není to nic, co by znesnadňovalo čtení a práci s displejem. Dotyková vrstva funguje skvěle a neměl jsem problém ani tehdy, kdy jsem měl nasazené dlouhoprsté rukavice. Zkoušel jsem ovládat přístroj i při dešti a opět, nezaznamenal jsem žádný problém.

Senzory v čele s Multi-GNSS

Co se senzorů týče, vybavenost je opravdu pořádná, a tak zde najdeme barometr, magnetometr, gyroskop, akcelerometr, snímač okolního světla a Multi-GNSS, který zahrnuje snímaní GPS, GLONASS a Galileo na více frekvencích.

A musím říct, že i když jsem měl puštěné jen všechny satelity a neměl vícefrekvenční snímaní, přesnost byla opravdu slušná.

Na volném prostraství úplná paráda

Na volném prostraství úplná paráda

Tady už jsou semtam nepřesnosti, ale nic tak hrozného na to, že to bylo v hustém lese.:-)

Tady už jsou sem tam nepřesnosti, ale nic tak hrozného na to, že to bylo v hustém lese.:-)

Tepovku jsem řešil na jednu vyjíždku přes hrudní pás a poté jsem ho bohužel vždycky zapomněl, a tak jsem sdílel tepovku z hodinek, což se ukázalo jako elegantní a pohodové řešení.

Baterie zvládne opravdu dlouhé vyjížďky

Jelikož máme u baterie dva solary (okolo displeje bere solar 100 % světla, v displeji bere jen 10 %), baterie je opravdu titán a zvládne držet přístroj při životě až 100 hodin se solarem a spuštěnou GPS (bez multi-bandu). Aby solar fungoval a dobíjel tolik kolik má, potřebuje 75 tisíc luxů.

Edge 1040 Solar vám jak v appce, tak přímo v sobě napíše, o kolik se prodloužila výdrž baterie za vyjížďku

Edge 1040 Solar vám jak v appce, tak přímo v sobě napíše, o kolik se prodloužila výdrž baterie za vyjížďku

Zajímavostí je, že solar funguje a dobíjí, i když je přístroj úplně vypnutý anebo když je ve "spacím" módu. Takže pokud dojedete z vyjížďky, bouchněte Edge někde na slunné místo a stále dobíjíte.

Jestli chcete vědět přesné údaje o baterii, které zahrnuje i náročnost navigace, snímačů a tak podobně, Garmin má na této stránce výbornou tabulku ohledně výdrže baterie.

Výkonnostní hráč s velkým cílem

O tom, že má Edge i pomáhat při výkonu a nebýt jen nějakým zbytečným doplňkem snad nemusím mluvit. A na co se zaměříme? Na tyto funkce:

  • Power Guide
  • Cyklo úroveň a náročnost trasy
  • Stamina
  • MTB dynamika

Power Guide = PacePro vedené watty

Tuto funkci známe v mírné obdobě u hodinek pod jménem PacePro. Což znamená, že nahrajete GPX soubor se závodem, napíšete za jaký čas to chcete dát a Garmin vám vyplivne časy na km, které byste měli dodržovat, abyste například nepřepálili. U Power Guidu to funguje stejně, jen s tou změnou, že vám Garmin napíše, jaké máte jet watty v průběhu. Protože se jedná o rozpis wattů, Garmin rozepisuje úseky se stejným výkonem, nikoli po kilometru, jako jsme zvyklí u PacePro.

Rozpis proto může být na horské trati o něco delší a může mít vícero bodů. Pro lepší představivost, vytvořil jsem smyšlenou trasu (37,5 km a 1300 m převýšení) a na této trase mi Power Guide udělal 78 úseků podle wattů.

Navigace a mapové podklady

Jak navigaci, tak mapové podklady považuji za skvělé. Neměl jsem problém s žádnou trasou a vždycky jsem instinktivně našel, co jsem potřeboval. Moc si pochvaluju také možnost tvořit trasy, protože těch tam je doslova kotel a beru to jako luxusní.

Trasu buď můžete vytvořit přes tvůrce tras, okružní trasu anebo použít již proběhlou aktivitu. Tvůrce tras vám nabídne možnosti, kdy můžete použít mapu, body zájmu, uložené a nedávné pozice, města anebo nástroje pro hledání (adresy, křižovatky, souřadnice).

Okružní trasu si pak teoreticky i prakticky navolíte sami. To znamená, že zadáte místo odkud vyjíždíte, směr kudy chcete jet a přibližné kilometry, kolik chcete ujet. Garmin vám poté vypočítá několik možností cest podle oblíbenosti jinými uživateli.

U veškerých možností, jak u tvůrce, tak u okružní trasy, si ještě můžete navolit, jakými cestami chcete jet, a jestli se chcete některým vyhnout. Já mám nastaveno, že se chci vyhýbat placeným silnicím a silnicím první třídy.

Abych se přiznal, tyto možnosti jsou fajn, ale nejvíce používám staženou aplikaci TrailForks, kterou vám nabídne přímo Garmin v Connect IQ v cyklokompjůtru. Tato appka slouží na vyhledávání trailů a single trailů z internetové platformy TrailForks. Za mě také super jednoduché, klepnete na vyhledat traily v okolí a najde vám to všechny možné traily přidané na této platformě, napíše vzdálenost, obtížnost a další podrobnosti o trailu.

Jsi spíše štrekař anebo sprinter?

Na základě vašich jízd s Edge 1040 Solar vám Garmin dokáže říct jaká je vaše cyklistická úroveň. Tato funkce je poté hodně vázana na tréninkové zatížení, tepovku a další metriky. I pro tohle vyhodnocení je ale zapotřebí mít wattmetr a hrudní snímač tepové frekvence.

Jak dlouho ještě vydržíš?

Stamina funguje stále stejně jako u hodinek a zobrazuje vaše "nabití těla na výkon". Takže většinu času začínáte okolo 100 a po pár hodinách se můžete dostat i na 0. Ne, neznamená to, že když přijde nula, tak v okamžiku umřete. Nula signalizuje, že už nemáte z čeho brát a že už váš výkon nebude tak zářívý jako na začátku. Samozřejmě, že pokud třeba jedete nějaký dvouhodinový kopec nahoru, může vám Stamina ukázat třeba 30 procent a po sjezdu 50, protože se stihnete "dobít"

Singletraily pro Edge nejsou problém

Myslím, že MTB dynamikou Garmin oslovil i široké pole lidí, které baví singletraily, enduro a dokonce možná DH.

MTB dynamika zahrnuje tři metriky:

  • GRIT – Náročnost vaší jízdy na základě sklonu cesty, úhlu zatáček, skoků a dalších faktorů. Náročnost se pak zobrazuje na škále od 0 do 100 a měla by být stabilní. Což znamená, že pokud jedete na trail s kamarádem, oba byste měli mít podobnou ne-li shodnou náročnost
  • Flow – Hodnota měří plynulost vaší jízdy na základě změny v rychlostech jízdy, plynulost v zatáčkách apod. Obecně platí čím nižší číslo Flow, tím vyšší plynulost.
  • Skoky – Garmin dokáže vyhodnotit při jízdě délku skoku, dobu po které jste ve vzduchu a četnost skoků za jízdu. Po nahrání tréninku vám "vyplivne" MTB statistiku

Silnice i Enduro approved

Ačkoliv jsem na silnici vyjel jen jednou, tak i tam se mi s Edge 1040 Solar líbilo. A to žiletky moc v oblibě nemám. Na bajku jsem s tím polítal o něco více a musím říct, že mě obavy z "velké krávy" na řídítkách opustily hned po prvním single trailu. Bikeparkový přístroj to zajisté není, ale na nějaké Rychlebské Stezky, úplně v pohodě.

Ačkoliv jsem především běžec, ocenil jsem, že všechny své vyjížďky jsem zvládl na jedno nabití. Celkově přístroji nemám co vytknout až na chybějící NFC čip, který opravdu přidat mohli. Jelikož nabízíme v nabídce jen cyklopočítače od firmy Garmin, alternativy se hledají těžko.

Pokud potřebujete jen nějakou light menší variantu na takové to občasné popojíždění, určitě bych se mrknul na Edge 530 nebo Edge 830. Pokud chcete více městský kompjůr, mrknetě na Explore 2 a pokud už chcete pořádnou šupu, nezbývá než jít do Edge 1040 anebo Solar verze.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku