» Blog » Garmin

Garmin Enduro 2 recenze – Tentokrát s mapami a hudebním přehrávačem

Tagy: Recenze | Garmin | Pánské | Chytré

Dominik Hok | 9.8.2022 | 9 MIN | 8x komentář

Krok kupředu nebo vedle? Stále se nemůžu rozhodnout, co si o Enduro 2 vlastně myslet. Nově se do nich dostal hudební přehrávač, mapové podklady a zůstala výdrž jako kráva. Ale nejsou tam některé funkce zbytečně?

Co je nového v Enduro 2:

  • prodloužená výdrž baterie – až 46 dní v běžném režimu a 150 hodin při aktivní GPS
  • dotykový displej
  • hudební přehrávač
  • 2x silnější LED svitílna než na Fenix 7X
  • topografické, lyžařské a golfové mapy
  • snímek zdraví
  • SatIQ – funkce, která sama upravuje režim příjmu GPS pro maximální výdrž baterie
  • automatická detekce občerstvovačky
  • Grade-adjusted pace – funkce, která sama upravuje tempo podle terénu a sklonu
  • Nextfork – zobrazuje se vzdálenost k dalšímu křižování stezek /ulic a název další stezky / ulice


Jaké jsou Enduro 2 v kostce?

Abych řekl pravdu, z tohoto modelu nejsem tak rozčarovaný. S příchodem Fenix 7X najednou první generace Enduro přestala dávat smysl. Solární akumulátor byl ještě účinnější a Fenix 7X měl mapy a hudební přehrávač.

Ale jeden plus první generace Endura měla. Benefitovala z toho, že neměla hudební přehrávač a topografické mapy.

Říkáte si, co to je za blbost, že můžou benefitovat z absence funkcí? Tím, že tam nebyly, nemohly žrát baterku, což přesně tyto dvě funkce dělají snad ze všech funkcí nejvíce.

Teď najednou v Enduro 2 najdeme topografické mapy, hudební přehrávač a linie mezi Fenixem a Endurem je průsvitná jako mikrotenový sáček. Kdyby to tam nedali, nežralo by to baterku a zároveň bychom na pultech uviděli o trochu přívětivější cenovku. Možná trochu ponuré na začátek recenze, co?

Ale na druhou stranu...

Rozhodně mě potěšila silná LED svítilna se kterou se Fenix 7X nemůže měřit. Zároveň mi velkou radost udělala funkce Adjusted pace, ale mám takové tušení, že se objeví i ve Fenixu 7 a Tactixu 7.

Celkově moc nerozumím tomu kroku dát do Enduro 2 úplně všechno. To pak Garmin mohl rovnou vydat Fenix 7X Plus.

SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
9.8.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2

Design – Žluto-zelené prvky zůstaly

Enduro používá naprosto stejné pouzdro jako Fenix 7X – 51mm titanové pouzdro s DLC úpravou proti poškrábání. Kovová luneta a dýnko šrouby udržuje plastové pouzdro. Sendvičový způsob doplňuje pětice tlačítek po bocích.

Nejvýraznějším prvkem je žlutozelené tlačítko START/STOP, které je pouze a jen pro řadu Enduro. V jiných řadách tuto barvu nenajdeme. Stejně jako zelené okruží okolo displeje, které je teď sice přerušované, ale vlastně se mi to líbí o chlup více než to plné u první generace. Když už je řeč o tlačítcích, přijde mi, že mají trochu jiný odpor než třeba moje Tactixy 7 a nějak si na to nemůžu zvyknout. Třeba když kliknu tlačítko START/STOP, neozve se žádné cvaknutí.

Blbost, ale trochu mě to znervózňuje.

Na vrchu pouzdra najdeme LED svítilnu ke které se musím vyjádřit hned ze startu. U Garminu je LED svítilna ještě v plenkách (poprvé jsme ji uviděli na začátku roku 2022), ale už se jim povedlo její intenzitu zdvojnásobit. Myslím, že tomu pomáhá použití čirejšího skla, protože u Fenixu 7X je sklo chránící svítílnu mléčnější.

Váhově se (bez řemínku) Enduro dostalo na 64 gramů, což je překvapivě o 3 více než u Garmin Fenix 7X. Nízká váha je zaručena i po nasazení řemínku, protože Enduro používá nylonový UltraFit (obvod zápěstí 110-220 mm), což je asi to nejlepší, co řada Enduro přinesla. Sám jsem tento řemínek měl na svých Tactix Delta, teď na Tactix 7 a nikdy už žádný jiný nechci.

Displej? Nic nového

Displej je úplně stejný jako u Fenixu 7X a Tactixu 7. Má velikost 1,4 palce a rozlišení 280 x 280 pixelů. Samozřejmě je (jak u Garminu bývá) transflektivní a nezhasíná.

Obecně je největší výhodou transflektivních displejů jejich schopnost využívat světlo ke svému vlastnímu prosvícení. Nestane se vám, že byste třeba vyšli ven, svítilo silně slunce a vy mžourali na displej. Prostě čím víc svítí slunce, tím víc displej září. Při běžném používání ale můžete mít problém s čitelnosti. Obzvlášť lidé se zhoršeným zrakem, protože displej není tak ostrý a kontrastní.

I na Enduro 2 se dostal nový snímač tepové frekvence

Senzorovou výbavu zastává akcelerometr, barometr, kompas, teploměr, snímač tepové frekvence, pulzní oxymetr a samozřejmě snímač tepové frekvence.

Použita je nová generace Elevate 4, která vykresluje o dost podrobněji a přesněji. Graf je potom prostě zubatější. :) Okolo snímače je také hradbička, která jej chrání proti poškrábání. Což se u technologií na bázi optiky docela hodí.

Fialová (hrudní pás) a modrá (Enduro). Jde vidět, že křivka hrudního pásu je zubatější, ale jinak si Enduro vede docela dobře, ne? :)

Fialová (hrudní pás) a modrá (Enduro). Jde vidět, že křivka hrudního pásu je zubatější, ale jinak si Enduro vede docela dobře, ne? :)

Upgradu se dočkala i GPS, která teď funguje hned na několika frekvencích, což se pomalu ale jistě stává ve světě chytrých hodinek standardem.

Enduro 2 jsou schopné přijímat GPS, všechny navigační systémy najednou a všechny navigační systému na několika frekvencích. Tyto 3 režimy doplňují ještě režim UltraTrac, kdy se signál GPS přijímá každou minutu a expediční režim, kdy je to každou hodinu.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 955
Garmin Fenix 7X
Režim chytrých hodinek
50 dní / *65 dní 34 dní / *46 dní
15 dní / *20 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
130 dní / *1 rok 90 dní / *1 rok
?
90 dní / *1 rok
GPS 70 hod. / *80 hod. 110 hod. / * 150 hod.
42 hod. / *49 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všechny navigační systému
X 67 hod.
?
63 hod. / *77 hod.
Všechny navigační systémy + multifrekvenční příjem
X 40 hod.
20 hod. / 22 hod.
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
200 hod. / *300 hod. 213 hod. /*578 hod.
80 hod. / *110 hod.
213 hod. / *578 hod.
Expediční režim 62 dní / *95 dní 77 dní / *172 dní ? 62 dní / *139 dní

Podívejte se na srovnání příjmu na několika frekvencích z Enduro (modrá) a pouze GPS z Tactixu (fialová).

I samotný režim GPS měří hezky,  ale jde vidět, že Multi-band lépe trefuje zatáčky a nevyhazuje mě ze stezky.

Grade Adjusted-pace – Úplně nová běžecká funkce

Tato funkce mi udělala asi největší radost ze všech novinek u Enduro 2. Je to vlastně hrozně jednoduché k vysvětlení. Tato funkce přepočítává vaše aktuální tempo na tempo na rovině. Pokud tedy běžíte do kopce tempem 8:30, tato funkce vám ukáže, že byste na rovině běželi například 4:45, protože je tam dost velké převýšení.

K čemu se to hodí? Podle vašeho tempa na rovině jste schopní jednoduše určit vynaložené úsilí. Mohlo by vám přijít, že když běžíte tempem 6:00 do kopce , tak běžíte pomalu, ale může to být jako byste běželi na rovině 4:00. A to je docela náročné, co?

Docela pěkně to nahrazuje výkon podle wattů, který také dokáže krásně určit vynaložené úsilí nehledě na převýšení. Uživatelé Garminu doteď neměli možnost měření wattu ze zápěstí a ne každý má hrudní pás, tak se to hodí.

Tuto funkci už delší dobu najdeme ve Stravě (ale až po uložení aktivity) a v hodinkách od Corosu.

SatIQ – Šetří baterii a usnadňuje rozhodování

Možná jste také někdy tápali nad tím, jestli nastavit příjem GPS, všechny systémy nebo snad Multi-Band.Baterka či přesnost? To je oč tu bě... Však to znáte.

Na to je právě perfektní funkce SatIQ, která automaticky nastavuje nejlepší možné nastavení s ohledem na výdrž baterie.

Pokud jste tedy na místě, kde je perfektní příjem signálu GPS, nastaví pouze GPS. Pokud je příjem horší, nastaví všechny navigační systémy. Jestli je to stále málo, nastaví multifrekvenční příjem.

Díky této funkce byste měli docílit co nejpřesnějšího záznamu trasy při co nejnižší spotřebě baterie.

Automatický Rest time – To, co bylo v manuálu, je teď automatické

Tato funkce se v manuální podobě úplně poprvé objevila v první generaci Enduro. Její funkcionalita je jednoduchá. Přiběhnete na občerstvovačku, kliknete tlačítko a vám se zaznamenává čas na občerstvovačce. To se pak projevilo i ve vyhodnocení aktivity, kde jste viděli součet času stráveného na občerstvovačce. Docela praktické.

Teď to dělají Enduro 2 automaticky. Já mám jen strach z toho, že to zapnou vždycky když se zastavíte (třeba si odskočíte) a údaje nebudou relevantní. V tomto připadě mi dává větší smysl manuální zapínání a celkový čas, kdy jste stáli, uvidíte díky funkci Run/Walk/Stand. To je časová osa na které vidíte, jak moc jste běželi, šli chůzi či stáli.

Nextfork – Jaká stezka mě teď čeká?

Do Enduro 2 se teď dostaly mapové podklady a díky úložišti 32 GB se vám tam vleze hodně koutů světa, které si můžete doinstalovat. Kromě toho tam máte také turn-by-turn navigaci, kdy vás hodinky upozorňují na změny směru a vzdálenost do cíle. Osobně si pochvaluji i funkci PacePro, což je strategie tempa na závody, kdy vám hodinky ukazujou tempo, kterým byste měli běžet (bere v potaz i převýšení), abyste dosáhli cílového času.

Užitečná je také funkce ClimbPro, která zobrazuje graf převýšení, vzdálenost do dalšího kopce a kolik výškových metrů překonáte.

Na to se váže také nová funkce Nextfork, která zobrazuje vzdálenost do další stezky a jaký je její název. Potěší, ale neřekl bych, že je to úplný gamechanger po kterém bych řekl "Enduro 2 musím mít!"

Když už je řeč o mapových podkladech, do Enduro si můžete nahrát také mapy golfových hřišť či lyžařských sjezdovek.

Jaké typicky Garminovské sportovní funkce v Enduro 2 najdeme?

Jestli se nepletu, Enduro byla řada, která poprvé u Garmin měla odečet VO2 Max i z trailového běhu. Tudíž bere v potaz převýšení. Samozřejmě to přímo v nastavení aktivity můžete vypnout, protože to může být zkreslené, když máte například těžsí batoh nebo terén.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Z takové té klasiky tam najdeme dobu regenerace, tréninkové zatížení, stav tréninku a predikci času na různých distancích. Podle tréninkového zatížení hodinky následně určují denní tréninkové doporučení.

Stav tréninku – Hodinky hodnotí v jaké zóně srdečního tepu se nejčastěji pohybujete (tréninková zátěž) a na základě poměru času v jednotlivých zónách je váš trénink slovně ohodnocený. Pokud trénujete správně, hodinky vyhodnotí váš trénink jako produktivní. Tato funkce se může hodit začátečníkům, kteří neví, jak přesně trénovat.

Příjemnou letošní novinkou je Real Time Stamina, která na základě vaší tepovky, kondice a tréninkové historie vyjádří čas po jaký jste schopní s aktuálním úsilím ještě běžet. Kromě času to hodinky dokážou vyjádřit také v procentech (začnete např. na 100 % a v průběhu aktivity číslo klesá) či vzdálenosti (že jste schopní takto běžet ještě např. 45 km).

A co lifestylové funkce?

Dočetl jsem se, že by se do Enduro 2 mělo dostat i noční měření variability srdečního tepu (VST), které jsme našli ve Forerunneru 955, což mi udělalo velkou radost. Podle rozdílu v jednotlivých úderech srdce jste schopní určit, jak zdařile vaše tělo regeneruje nebo třeba reakci na špatnou stravu či alkohol.

V noci samozřejmě hodinky monitorují váš spánek a jeho kvalitu ohodnotí na stupnici od 0 do 100. Podle vašeho spánku a denní hodnoty stresu se pak vypočítává Body Battery, což je nabití vašeho těla na škále od 0 do 100.

Takovou "samozřejmou klasikou" je počítání kroků, celodenní měření tepu, odečítání spálených kalorii, monitoring dýchání, okysličení krve nebo hydratace.

Hudební přehrávač – Dává to v Enduro 2 smysl?

Hudba v hodinkách je rozhodně praktická záležitost. Do Enduro 2 si můžete nahrát buďto klasické empétrojky nebo si stáhnout playlisty ze streamovacích služeb jako je třeba Spotify.

To je všechno fajn, ale mám problém jen s jednou věcí. Žere to baterku.

Řada Enduro byla stavěná na maximální výdrž baterie a hudba je něco, co tento cíl podkopává. Navíc (společně s mapami) je to jen další věc, která zvedá cenovku a odtahuje potenciální uživatele.

Enduro 2 si totiž představuji cenově o něco níže než Fenix 7 s tím, že uživatel oželí hudbu a mapy, ale dostane delší výdrž baterie. Tu sice dostane i teď, ale za stejnou cenu.

Chytré funkce – Žádná změna

Když pomineme mapy, které balancují na hraně chytrých a sportovních funkcí, v Enduro 2 není nic nového.

Stejně jako u první generace tam najdeme bezkontaktní placení, notifikace z telefonu či šikovnou funkci Najít můj telefon.

Shrnutí

Myslím si, že hudební přehrávač a mapové podklady tam jsou zbytečně. Obzvlášť ta hudba. Zvedá to cenovku a právě v řadě Enduro bych si radši odpustil pár funkcí, zaplatil méně a očekával sakra dlouhou výdrž baterie.

V tento moment mi dává smysl jen funkce GAP (Grade Adjusted Pace) a 2x silnější svítilna. Myslím si, že GAP se dostane i do Fenixů, ale svítilna samozřejmě zůstane jen Enduro 2. :) Ale přijde mi to jako málo vymožeností, které by mě donutily odvrátit ruku od Fenix 7X, který se nabízí v pěknějších barevných kombinacích a s lepší podporou aktualizací (přeci jen je to vlajková loď Garminu).

A co vy? Dává vám smysl Enduro 2?

SOUBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2
20.9.2022 - Matěj Urbaczka
SOUBOJ: Garmin Enduro vs. Garmin Enduro 2

Chytré hodinky Garmin pro konkrétní sporty
14.11.2023 - Matěj Urbaczka
Chytré hodinky Garmin pro konkrétní sporty

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Lubošpřed 617 dny, reagovat
Všiml jsem si, že obecně vyzdvihujete nylonové řemínky. Pořídil jsem si jeden (neoriginální), ale kromě nízké váhy z něj nějak odvařený nejsem... Jaké vidíte další výhody?
Dominik Hokpřed 617 dny
Zdravím, Luboši. Pohodlnost. Pod silikonovým řemínkem se hrozně potím a začne mi to po chvíli být nepříjemné. Zároveň mám rád jeho pružnost. U silikonového řemínku jsem to vždy upravoval podle toho, jestli jsem šel sportovat nebo jsem měl nateklou ruku. Nebo mi to třeba vadilo před spaním. Takhle mám víceméně jedno utažení a stačí mi to. Oceňuji i jeho vzhled. Prostě vypadá dobře. :)
Tomaspřed 545 dny, reagovat
Hele chlapi, Diky za recenzi, přesně ted resim ktere garminy.. Situace ze zivota(casta...), ....jsi sam v noci v Alpách, zapadlo slunce, hledas cestu dolů, no....po vsem co jsem slysel a videl, budou enduro 2 to nej pro tuhle situaci....a pak nemusim do blesku, ale najdu si cestu domu...
Matěj Urbaczkapřed 543 dny
Zdravím Tomáši, je to přesně tak. Co se týče svítilny, tak nemají Endura 2.:-) Taky jsem si s nimi svítil jak na horách, tak na klasickém běhu ve městě.:-)
Martinpřed 447 dny, reagovat
Zdravím kluci,mám otázku. Dokáží Garmin Enduro 2 , Fenix 7X při stažení trasy z map cz navigovat do sluchátek,, hlasem ,,jako navigace edge? Myšleno,jedu na kole,běžím a chci dostat upozornění na odbočko atd. Prosím o vaše postřehy,zda to jde nastavit v Garmin Connect,popřípadě radu jak nastavit. Hodinky ještě nevlastním, čili toto je pro mě odrazový bod. Pokud ano,prosím o radu jak toto nastavení provedu. Velmi Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 445 dny
Zdravím, Martine, bohužel tohle hodinky neumí. Navigace pouze před změnou směnu zavibruje anebo pípne.:-(
Honzapřed 67 dny, reagovat
Dobrý den, zajímal by mě momentální rozdíl mezi Fenix 7X PRO a Enduro 2 (kromě baterky, svítilny a vzhledu) spíše po stránce aplikací a plánované podpory (aktualizací). Četl jsem že Endura 2 měli horší GPS a tepovku (snad to měla opravit aktualizace), Endura měly mít aplikace které ale už jsou přidány snad i ve Fenixech. Děkuji
Dominik Hokpřed 66 dny
Zdravím, Honzo. Fenix 7X PRO mají novější snímač tepové frekvence, který je o něco přesnější a je připravený na měření teploty kůže a EKG. Zároveň se do Enduro 2 nedostalo skóre vytrvalosti. Taky je pravděpodobné, že 7X PRO bude déle podporované z hlediska aktualizací (vzhledem k jejich rozdílnému datumu vydání).

Hodinky zmíněné v článku