» Blog » Garmin

Garmin Enduro představení – dokážete běžet déle než tyto hodinky?

Tagy: Představení | Garmin | Chytré

Dominik Hok | 17.2.2021 | 3 MIN | 4x komentář

Vypadají jako Fenixy, ale nejsou to Fenixy. Jsou to totiž Garmin Enduro. Sice nemají mapy a hudební přehrávač, ale cenovka je ještě o něco výše. Jak to? Mají totiž takovou výdrž, že budete mít problém je vybít. Už jste někdy viděli Garminy, které v režimu chytrých hodinek vydrží 65 dní?

Impozantní výdrž. Se světlem i bez něj

Doteď se daly považovat za krále ve výdrží Fenix 6X Solar s 24denní výdrží baterie nebo Instinct Solar s 54denní výdrží baterie. Ano, Instincty jsou značně očesanější a mají černobílý displej, takže to není úplně fér srovnání, ale budiž. Nicméně, konec okecávání. Garmin Enduro si totiž oba tyto modely hravě strčí do kapsy.

V režimu chytrých hodinek tyto hodinky vydrží 50 dní a pokud mají dostatek světla, tak baterka šlape dokonce 65 dní.

Pokud si půjdete zasportovat, hodinky dokážou přijímat signál GPS každou vteřinu po dobu 70 hodin, s dostatkem světla 80 hodin.

V úsporném režimu snímání GPS, kdy se frekvence příjmu signálu sníží, vydrží hodinky 200 hodin a s dostatkem světla celých 300 hodin.

Jestli nepotřebujete tak přesný záznam trasy a chcete ještě delší výdrž baterie, tak je tady expediční režim, kdy se příjem signálu GPS pohybuje v desítkách minut a takto hodinky s dostatkem světla vydrží fungovat 95 dní. Pokud podniknete expedici někde bez přístupu světla, hodinky vydrží 65 dní.

Pokud se spokojíte pouze s ukazováním času, hodinky vydrží 130 dní a s dostatkem světla celý rok.

A co je ten "dostatek světla"?

Veškeré číselné údaje jsou postaveny na předpokladu, že jsou hodinky během používání vystaveny světlu o intenzitě aspoň 50 000 luxů. Pro příklad – jestli je v zimě zataženo, intenzita osvětlení je 3000 luxů, naopak, během slunečného letního dne, je intenzita i 100 000 luxů.

Jak to, že Garmin Enduro tak dlouho vydrží?

Jak je u Garminu už zvykem, tak tyto hodinky používají speciální sklíčko Power Glass, ale tentokrát udělal ještě dvě změny. Solární články do hodinek vložil hned dva. Jeden schoval pod displej, který má 10% prostupnost světla a druhý zapracoval jako kroužek u lunety, který má 100% prostupnost světla.

Druhou změnou je podtaktování procesoru, který pak není tak energeticky náročný jako předchozí procesory.

Velikostí se Enduro rovnají Fenixům 6X

Celkově jsou Garmin Enduro dvojníkem Garmin Fenix 6X.  Rozměry jsou totožné (51 x 51 14,9 mm) a rozpětí nožek je také 26 milimetrů. Můžete tedy na hodinky dopasovat řemínky z Fenixů 6X.

Vydrží jako kráva. Ale jsou těžké jako kráva?

Ano, trochu agresivní titulek, ale tato otázka se vybízí. Když vydrží tak dlouho, jak je to s váhou? Možná je to právě naopak, než jste očekávali. Garmin Fenix 6X vážily 93 gramů a ve verzi Solar 82 gramů. Garmin Enduro váží 72 gramů a titanová verze dokonce 58 gramů.

Garmin Enduro snesou i Death Valley

Provozní teplota Fenix 6 se pohybovala maximálně na 45 °C. Garmin Enduro tuto hodnotu posunulo zase o kousek dále a dostali se na rozmezí -20 °C až 60 °C. Takže pokud si chcete změřit nejvyšší teplotu na Zemi (56.7 °C, Death Valley), není problém. Sice je to rekord z roku 1913, ale třeba se ještě dočkáte nového. No anebo pokud se chcete zúčastnit kultovního závodu Bad Water Ultramarathon v Death Valley, máte tady ideální zařízení.

VO2 Max i z trailové aktivity. Konečně!

To je něco, na co jsem čekal opravdu dlouho a konečně je to tady. Garmin Enduro se svým příchodem přináší možnost odhadu hodnoty VO2 Max nejen z rovinatého, ale také trailové běhu. Tuto funkci měly už některé modely od Polaru a Garmin nemohl být pozadu. Této vychytávky se dočká také šestá generace Fenixů, Garmin Forerunner 945 a Forerunner 745.

Když už jsme u novinek, další novou vychytávkou je záznam občerstvovacích stanic při závodě. Můžete si v hodinkách zakliknout, že jste na občerstvovačce a projeví se to v následné analýze sportovní aktivity.

Pokud by vás zajímala naše videorecenze:

Držák, ale s minimem chytrých funkcí

Někoho může trochu odrazovat, že Enduro oproti Fenixům pozbylo veškeré mapy (topografické, golfových hřišť, lyžařských středisek) nebo hudební přehrávač. Ale nemůžeme přeci chtít všechno. :) Garmin Enduro mají aspoň bezkontaktní placení a další chytré funkce jako notifikace, ovládání hudby v telefonu, detekci pádu a jiné. No, a ten zbytek... To si určitě šetří na Garmin Fenix 7.

Foto: Garmin.cz

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Johnny Grepppřed 1151 dny, reagovat
Téměř ideální hodinky, které hledám. Jedinou vadou Na kráse je PowerGlass (lehce škrábnutelné). V této cenovce už měli dát PowerSapphire. Totiž, když Enduro, tak se vším všudy. Třeba příště?
Dominik Hokpřed 1149 dny
Třeba se dočkáme ještě vydání další verze. :)
Klára Vajdovápřed 1124 dny, reagovat
Zdravím Dominiku, prosím Vás, hodinky jsou pro mě moc pánské, máte i dámskou verzi? Děkuji
Matěj Urbaczkapřed 1124 dny
Zdravím Kláro, bohužel Endura se prozatím vyrábí jen v této verzi s velikostí pouzdra 51mm, což může být pro slečny trošku větší.:-(